Jakou značku cihel?

Zobraz úvodní příspěvek
Dobrý den, na trhu je celá řada dutinkových cihel. Okolo sebe vidím, že většina staví z Hebel nebo Porotherm, existují ale i jiné značky. Jakou s nimi máte zkušenost? Jsou opravdu mezi jednotlivými výrobci velké kvalitativní rozdíly? Zajímá mě jakákoliv zkušenost. Primárně hledám broušené cihly. Další méně mainstrem: Leier Winklman Rotz
Odpovědět
1
12
13

Odpověď na příspěvek od sellir:

@dali1bor aha rozumím. a co je podle tebe lepší? …
@sellir Malta je na tom výrazne lepšie čo sa týka pevnosti a tiež ceny, pena je zas menej pracná, netreba čistiť náradie a tak. Na bungalov je to fuk, to by držalo aj na sucho, ak je dobre spravený veniec.
Odpovědět

@sellir Je to tak jak roman píše, nevím jestli máte v plánu stavět bungalov nebo poschoďák, no já použil na obvody maltu od Heluzu, ta je už zadělaná, dobře se s ní pracovalo, nepotřeboval jsem míchačku a například na vnitřní akustické cihly jsem dával pěnu.
Odpovědět

@sellir hlavně abys vědel správně zdít to je alfa omega :D pak už ti můž být jedno co tam použiješ. broušené cihly chytíš v pohodě i na lepidlo nebo pěnu, no základ je abys správně založil první řad do vyrovnávací malty. a to se bavíme o přesnosti desetiny milimetrů.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenekk12:

@sellir hlavně abys vědel správně zdít to je alfa…
@zdenekk12 Ale hovno, tehly samotné také presnosti nedosahujú. Brúsené sú na výšku a ani tam to rozhodne nie sú desatiny milimetra, ostatné rozmery plus mínus centimeterové odchýlky nie sú žiadnou výnimkou. Na hrubej stavbe ti žiadny zedník nebude robiť na milimeter presne, už vôbec nie na desatiny milimetra. Dôležitá je zvislá rovina. A že to na poslednom šáre bude plávať výškovo? Nevadí, to zrovná veniec.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@sellir Malta je na tom výrazne lepšie čo sa týka…
@roman_ jako já nějak té maltě přeci jenom věřím víc než pěně :-D pěnou bych lepil polystyren ale né asi cihly, tam si myslím že to bude chtít přesně něco pevnějšího jako je právě malta. @dali1bor o té zadělané maltě jsem ještě neslyšel. aku cihly na příčky? nevím jestli je to potřebný, jestli nepostačí i obyčený cihly. @zdenekk12 no na desetiny mm to je asi až moc precizní i na mně :-D jako ja chápu že jde tady o kvalitně odvedenou práci, no kolik by mi pak taková stavba trvala kdybychom jsme se s tím piplali na desetiny :-D
Odpovědět

@zdenekk12 Ale hovno, tehly samotné také presnost…
@roman_ záleží jaké cihly. já teda problém s odskoky neměl při stavbě a tudíž mi nevznikli ani žádné tepelné mosty. proto se tady jedná o tu přesnost. když cihly do sebe hezky zapadají tak zedník nemusí tak dávat pozor.
Odpovědět

@zdenekk12 Ale hovno, tehly samotné také presnost…
@roman_ @sellir myslel jsem to obrazně. je mi jasné že by se mi s tím nikdo neprpal takhle přesně a nechali by to celé na mně kdybych to takhle chtěl :-D jo věnec to umí zachránit, ale tak nejlíp při bungalově.
Odpovědět

@roman_ @sellir myslel jsem to obrazně. je mi jas…
@zdenekk12 no a co je lepší patrový dům nebo právě tenhle bungalov? jako za mně si myslím že dům prostě bez patra není dům :-D bungalov je takový byteček se zahrádkou a terasou :-D
Odpovědět

@zdenekk12 no a co je lepší patrový dům nebo práv…
@sellir hele ono to je asi spíš o těch vlastních preferencích. nevím zda je někde něco psáno nebo zaužíváno že tenhle patrový dům je lepší než bungalov. jasně je pravda že kdysi když se stavěli domy s patrem tak to mělo nějaký svůj význam, ale dnes jsou ty bungalovi celkem populární a myslím že je to výhoda i do budocna na staré kolena 😁
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od dali1bor:

@sellir hele ono to je asi spíš o těch vlastních …
@dali1bor patrový dům má jednoznačně menší TZ pro srovnatelnou obytnou plochu proti bungalovu. Je výhodný pro oddělení pracovní a klidové části. Na stará kolena stačí, pokud je v přízemí jeden pokoj. Obvykle pracovna nebo pokoj pro hosty. Při vhodné řešené dispozici se navíc nechá snadno změnit na dvojgenerační dům. Za mě je patrový dům lepší než bungalov a obvykle vychází lépe i cenově.
Odpovědět

@zdenekk12 no a co je lepší patrový dům nebo práv…
@sellir to tu trollíš nebo čekáš, že ti někdo poradí co stavět? Kladeš otázku a vzápětí nám sděluješ svůj pohled na svět. Vlastně nečekáš odpověď. Docela divné.
Odpovědět
Vidíte, já zrovna patrový dům - technické přízemí, patro + podkrovky měním za nový bungalov. Jako největší problém vidím schody. Ono stále běhat dokola - pračka, vyjít si na zahradu zagrilovat a párkrát se vracet pro něco, ... A argumentace, že na stará kolena budu mít dole jednu místnůstku - to bych dopadl, celý život makat a pak si nemoci užívat celého domu, to tedy rozhodně ne. Každý máme jiné preference a představy a proto si každý máme postavit co se nám líbí, chtít v tomto radu, to mi moc nedává smysl. A
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od p_sava:

Vidíte, já zrovna patrový dům - technické přízemí…
@p_sava Ja by som tie schody zaviedol ako povinné. Tá fóbia zo schodov je neskutočná. >50% populácie má nadváhu tak aspoň tie schody by niečo pomohli.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

@p_sava Ja by som tie schody zaviedol ako povinné…
@josefx zavádět něco povinně můžeš u vás na Slovensku. My to už doma nechceme. Fico se Vám o to třeba postará.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@sellir to tu trollíš nebo čekáš, že ti někdo por…
@rumcajk pokud vím tak tohle je diskuze, v diskuzi se ptáš a sděluješ své názory a je každého věc jak píše a na co čeká nebo nečeká. @sellir bungalov nabízí pohodlí v jedné úrovni, zatímco patrový dům umožňuje větší variabilitu ve využití prostoru a je vhodný pro ty, kteří mají dostatek místa na více podlaží. Takže nevím jaký máš pozemek a jaké možnosti máš.
Odpovědět
Nám bylo líto zaplácnout pozemek bungalovem, tak máme patrový, kde dole máme 2+1 a nahoře je 3+1 pro děti. Je tam teda jen příprava na kuchyň, aktuálně tam mám dílnu.
Odpovědět

@josefx zavádět něco povinně můžeš u vás na Slove…
@rumcajk Poschodový barák je lacnejší ako bungalov s rovnakou úžitnou plochou. A to aj po započítaní "mŕtveho" priestoru, ktorý zaberajú schody. Sused mal vazníky na valbovú strechu bungalovu drahé ako ja celú sedlovú strechu na kľúč s pálenou krytinou. Do základov mu padlo 70 m3 betónu, mne ani nie polovica. Záklop a zateplenie stropu, rozťahanejšie rozvody vody, odpadov a elektriky a mohol by som pokračovať. Schody sú navyše úplne geniálne pre deti, vydržia si púšťať dolu hračky pol dňa. Od roka a pol to bola najobľúbenejšia časť baráku. A ešte jedna vec, rekuperáciu mám, ale keď ešte nebola, bolo možné vetrať aj v absolútnom bezvetrí, stačilo jedno okno dolu a jedno hore a chytilo to komínový efekt. Ten výhľad z okna je tiež parádny. A ešte robím niečo pre svoje zdravie, dnes už aj 500 metrov do školy rodičia deti vozia autom. Ale chápem, proste sa chcete hýbať čo najmenej a kysnúť na gauči.
Odpovědět
Tak já bych to tak jednoznačně neviděl, že se někdo nechce hýbat a jen kynout. Když je pak někdo na vozíčku, hned je to trochu jiný pohled. A život se ti pak opravdu třeba smrskne na jednu místnost v technickém přízemí. A to prostě nechceš. Vlastní zkušenost, nic načtené. Ano, možná se to dá nějak technicky řešit, ale prostě už to není přívětivé.
Odpovědět
Dnes je moderní a většina staví bungalovy.... O ploše 100m2 a 4 místnostech + chodba. Ale nemění nic na věci ze je lacinši střecha, základy a deska u patrového, což je. Já vím, dnes je doba jaká je a lidi se spokojí s pár pokoji, ono je to levnější na údržbu náklady na topení atd... Prostě už se nestaví megalomanské vily o ploše 300m2+, klenuté dveře, vikýře atd, kde měla být vyřivka a sauna a další, viz u nás když počítám všechny místnosti tak důle 6 a nahoře 6 místností... Ta doba je pryč
Odpovědět

@rumcajk pokud vím tak tohle je diskuze, v diskuz…
@zdenekk12 jako tak buď budeme mít jenom dvorek anebo si uděláme i zahrádku :-D takže to je takový..ta představa co psal kofejn se mi celkem líbí. @josefx já bych to nenazval fobií ze schodů, spíš jen to že člověk maká celej život a důchod táhne už nad 70tku pomaly tak si to neumím představit. ještě je tam pak možnost že dům ostane koneckonců dětem.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@dali1bor patrový dům má jednoznačně menší TZ pro…
@zubr487 nepopírám mě se to taky takhle líbí, má to svoji logiku a je pravda že třeba myslet do budoucna. takže @sellir pokud jde o tohle napiš si asi někde pro a proti a pak se rozhodni. no důležitý není tak ten vzhled domu, ale spíše to z čeho je postavěn ;-) takže nejdřív bych si urovnal tohle.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od dali1bor:

@zubr487 nepopírám mě se to taky takhle líbí, má …
@dali1bor Tady se opakovaně řeší fobie ze shodů. Pokud dojde k nějakým dlouhodobým problémům s pohyblivostí, tak lze namontovat výtah na shody. Samozřejmě se nesmí jednat o komplikované lomené nebo točité shody. Pro normální lidi je především ve stáří nutný pohyb.
Odpovědět
No hlavně tady nepadá pro mě jako svépomocníka co staví poprvé důležité hledisko toho, že bungalov je prostě na stavbu jednoduší. Nemusím se mordovat se stropem. Chápu, že každé řešení má svoje klady a mínusy, ale je třeba zohlednit i technické hledisko, pokud si to tedy stavíte sami. Raději udělám o 70 m2 větší desku než pak vylevat a bednit strop..
Odpovědět

No hlavně tady nepadá pro mě jako svépomocníka co…
@rumcajk Dělal jsem betonový strop i nad garáží a nakonec to nebylo nic strašnýho. Nosníky mi zvedli rukou na připravené podpěry z půjčovny, tam jsem je roztahal a vložky do nosníku jsem udělal z polystyrenu. Bednění věnce bylo jen po obvodu a betonování s pumpou už je pohoda. Víc bych se bál betonování schodiště, protože jsem to ještě nedělal. Ale existují prefabrikáty, které se jen usadí. To jsme měli na baráku.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

Dnes je moderní a většina staví bungalovy.... O p…
@vladimir_sacha Je to o pěnězích. Někdo staví i velké domy. Ne každému stačí malé pokoje a dům bez garáže.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kofejn:

@rumcajk Dělal jsem betonový strop i nad garáží a…
@kofejn Ja som betónoval dvoje schody a tiež to nie je nič zložité, proste prišla pumpa a zhora dolu to tam pekne postupne napumpovala. Spojil som to s betonážou venca, takže sa aj ušetrilo na cene dopravy. Akurát je nutné to kvalitne vyšalovať a podoprieť. Vzalo mi to tak 3-4 dni práce, betonáž pol hodina. Najlepšie sa šaluje medzi dve steny a s podestou. @rumcajk Bungalov je jednoznačne jednoduchší a aj rýchlejší ako poschodový dom. Ale aj drahší a z pozemku Vám ostane menej na záhradu, plus má vyššie TZ, takže je drahší aj na provoz, takže si vyberte. Ani ako svojpomocník sa toho nemusíte báť, stropy si môžete ako ja nechať doviezť prefabrikované (spiroly) a za dve hodiny je hotovo.
Odpovědět

@zdenekk12 jako tak buď budeme mít jenom dvorek a…
@sellir No tak buď anebo. Beztak je důležitější svolit materiál tak aby se ti pak i dobře bydlelo a neměl žádné potíže. A je to přesně i otázka financí, preferencí apod. Další věc je aby ti to stavěl někdo kdo je i manuálně zruční :-D
Odpovědět
1
12
13
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?