Ahoj všichni,
chci se jen podělit o šílenství které panuje letos kolem cen všeho stavebního.
Názorné přikládám nacenění Heluzu na nasi stavbu:
06/21 cena: 205 769,-
08/21 cena: 295 214,-
09/21 cena: 373 807,-
a ano, jedna se o úplně stejný dům 🙂
tak přeju všem pevné nervy.
P
My to stihli za minutu 12, začít o 3 měsíce později, tak jsme v prdeli. A další věc jsou dodací termíny. Dneska mi řekli v IKEA: skříně pax v barvě dřeva? Letos určitě ne.
Nedovedu si představit, na kolik by vyšel ten náš dům dnes....
To bychom stavěli z kamenů a lepili to asi hlínou a místo těch železných traverz, jakožto překladů bychom dneska dávali asi trámy z bouraček nebo fakt nevím.....
Ještě že před 20 rokama, když se dělal projekt, tak pak ta cena vyšla dobře a daleko se neuskočilo... Dnes by ta cena stavby byla trojnásobná.
@iveta_89 Bohužel není. Ve stavebninách i na internetu jsou cihly nabízeny za ceny cca plus 50% oproti jaru, ovšem s dostupností "na dotaz". Pokud je někdo má skladem, chce za ně ještě víc.
@horst_fuchs
Tak stavebniny na vesnici možná ano, Dektrade apod stále ceníkové ceny, nižší základni slevy. Výše uvedené zdražení víc jak 80% za 3 měsíce je kravina
@jose10r taky jsem chtěla, no už mám zadáno u stolare, protože se chceme do měsíce stěhovat a nemám nervy to shánět po cele republice 😏🤦🏽♀️ Ale není vůbec nic nikde 🤦🏽♀️
@iveta_89 Máte pravdu - ceníkové ceny se příliš nezměnily. Jenže to je k ničemu, protože před pár měsíci jste pro stavbu domu bez problémů dostala slevu 50-55% z ceníkových cen, zatímco dnes vám dají 15-20%.
@iveta_89 Pokud je ceníková cena cihly 100 Kč, při slevě 50% ji koupíte za 50 Kč. Pokud dostanete slevu 10%, koupíte ji za 90 Kč. Nárůst ceny z 50 Kč na 90 Kč je o 80%. Matematika pro sedmou třídu základní školy.
@iveta_89 Nic mimo není. Mimo jsi možná tak ty. Téma je holá skutečnost. Loni Heluz 30 Family 50kč kostka, v létě 60kč, před dvěma týdny má už cenu 80kč. Jedny stavebniny, to samé. Tondach engoba měl loni na podzim ztaky tašku za 29, na jaře za 32 a teď za 35. ... Já za tři týdny začnu stavět a sám jsem z toho zhrozen, jenže toto je stále začátek. Do příštího roku bude ještě hůř a každý si na mě vzpomene. 🙂
@petrincak Vloni jsme na jare kupovali fasadni vatu Orsil 15 cm m2 za 370 Kc. Na zacatku tohoto leta ji soused poptaval a dostal nabidku na m2 za 750 Kc. Stejne stavebniny. Ted cenu nevim, odlozil zateplovani na "lepsi casy".
@l_sekanina Mi nerikejte, ze treba Polaci prodavaji pod cenou. Co koupite v Polsku, vetsinou neni nekvalitni. Jen na vyvoz posilaji horsi veci. I potraviny.
S těmi cihly Heluz je to zvláštní, že do teďka na rozdíl od jiných materiálů defakto nezdražily a teď najednou 80% za 3 měsíce. Nemají zrovna na vstupu materiál, který by se celosvětově obchodoval nebo musel dovážet.
A co cihly od někoho jiného? Jestli to není problém jen Heluzu.
@martin_s Je to rpoblém všech. Porotherm +20% za poslední měsíc. Není to materiálem, je to cenou práce. A jelikož chybí laciná a primitivní ukrajina, tak hold čechůnovi se musí těžce zaplatit. Vy taky neděláte za 100 hrubého. 😉
@petrincak A jak jsou na tom jine zeme v Evrope? Kolik UA dela ve fabrikach? Moc jich nebude, proti prac. sile na stavbach. Ono to vypada, ze se toho zneuziva tak nejak plosne. :/
@petrincak Opravdu? https://youtu.be/19S4J-SnFDc?t=295 (na té lince dělají 4 lidi). A ti řidiči, co vozí tu hlínu, asi taky nestojí najednou tak, že musí každá cihla jít o xx %. Já to vidím takhle: nejdříve zdražily věci, založené na globálních surovinách (dřevo, plast). Kdyby se k tomu přidalo i to ostaní, tak by se stavby opravdu zastavily a to není ničí zájem. Teď už ty původně zdražené ceny stagnují a hlavně se blíží konec sezóny, tak proč to nezkusit osolit. Každopadně tam musí fungovat jakási domluva, aby se nedostal do nevýhody, ten kdo zdraží první.
@znevrly Tak o tom, že zde vznikl ve stavebnictví zlodějský kartel (výrobci - stavebniny), se nemusíme vůbec bavit. Otázkou je, kdo nad tím přimhouřil oko (přidal se/podpořil to) z řad ČNB a vrcholové politiky. Samozřejmě, že výmluvám jako zdražení vstupních materiálů (které jsou btw v zemině) a bla, bla, bla, nevěřím. 🙂
Nic víc, než-li prachsprostý zloději, kteří zkoušejí, kolik hlupáků si to za ten nesmysl ze zoufalství koupí. No, já se okrádat nenechám ... 😛
Díky bohu, že jsme dostavěli skoro ve 12 (loni v prosinci). V březnu jsme ještě kupovali polystyren za myslím 180/metr, když jsme zateplovali v červnu, už byl min. 2x dražší. Pár m2, které zbyly jsme prodali za původní cenu, kupující měla radost neskutečnou.
Teď nám chybí ještě zastřešit terasu a udělat chodníky. Nevíte, zámková dlažba šla taky tak hodně nahoru?
@maanna my měli objednanou v červnu a cena pak při doručení byla asi o cca 1000,-Kč na 60m2, takže tam to taková hrůza ještě není, akorát jsou dlouhé čekací lhůty.