Růst cen stavebního materiálu v 2021

Zobraz úvodní příspěvek
Ahoj všichni, chci se jen podělit o šílenství které panuje letos kolem cen všeho stavebního. Názorné přikládám nacenění Heluzu na nasi stavbu: 06/21 cena: 205 769,- 08/21 cena: 295 214,- 09/21 cena: 373 807,- a ano, jedna se o úplně stejný dům 🙂 tak přeju všem pevné nervy. P
Odpovědět
1
2
My jsme dostali stavební povolení v září 1989 a za dva měsíce padli komunisti. Najednou nebylo nic. Kšeftaři začli skupovat stavební materiál do skladů. Všechno vykoupili rovnou z továrny a pořadovníky byly šílený. Pak bylo všechno pro stavbu 3x dražší. Taky že náš dům opravdu stál 3x víc než byl rozpočet. Museli jsme si vzít další velkou půjčku. Časem stouply mzdy. Za 10 let jsme to splatili.
Odpovědět
@greenwitch Mam odlisnou zkusenost. Nasi "kopli do zeme" 1. 5. 1989 a dum (145 m2 - suteren a prizemi s neobydlenou pudou) se kolaudoval v r. 1992. Cely bez pujcky. Oba vyuceni, mamka na materske, ani jeden ve strane.
Odpovědět
Profilova fotka
@greenwitch komunisti nám vládnou porad....takze bohužel nepadli, ikdyz to tak mozna v 89 vypadalo...to jenom tak na okraj 🙂 😞
Odpovědět
Profilova fotka
Loni jsme kupovali plastová okna, ovšem pouze do prvního patra, z důvodu opravdu tristního stavu a řekli jsme si, že přízemí uděláme příští rok (tzn. letos). Loni jsme pořizovali okno za 8,5 tis., letos to samé okno, ve stejném rozměru, od stejné firmy za 12,5 tis. Tedy cenový nárůst o 4 tis. Je to šílený. Obávám se, že bude jenom hůř. Opravdu lituji všechny, co letos započali stavbu domu či rozsáhlou rekonstrukci.
Odpovědět
@ozzy77 Vážně? Já jsem někde zaslechl, že dnes máme svobodu a demokracii, kde si volíme kdo nám bude vládnout. Že komunisté, kteří zůstali komunisty, nebyli ani v jedné vládě, stárnou a vymírají, a ti komunisté, kteří na konci roku 1989 náhle zjistili, že už vlastně komunisty být nechtějí, že se spletli, tak jsou dnes apoštoly neoliberálního kapitalismu a všech možných eurohodnot, LGBT, genderismu, multikulturalismu a co já vím jakých ještě ismů. Včetně příp. potomků. Ale mohu se mýlit, radši si tedy ověřím, jestli jsem náhodou, já blbec, neměl také nárok na bezúročnou, či snad rovnou nenávratnou půjčku na výstavbu bydlení. Nebo jestli jsem snad, já zaslepenec, dokonce nepřehlédl, že mnohem výhodnější než investovat peníze a síly do stavby domu, je jít do nájmu s nájemným odpovídajícím svou výší tak zálohám na plyn a ušetřené peníze raději vložit do svých požitků.
Odpovědět
Profilova fotka
@malinna máte to do Německa kousek, zajeďte do Žitavy nebo Pirny, třeba OSB desky tam pořád stojí 12,5 EUR
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin protože jsme celou naši obchodní síť přenechali cizincům (odhadem 90% Němcům), Poláci k nám dodávají to, co si řetězce objednají, a řetězce si k nám dovolí mnohem víc, než doma ke svým lidem. Myslím, že kdo jde dnes stavět nebo dělat větší rekonstrukci, vyplatí se mu nejdřív výlet po stavebninách v příhraničí a pak pro to, co potřebují, zajet třeba kamiónem, v ceně stavby ta doprava (pár 1 000) opravdu nehraje takovou roli. My jsme nákupem materiálu v Německu jenom na střeše ušetřili asi 200 000 Kč
Odpovědět
@esmeralda2 Souhlasim, rozhodne. Lidi odsud jezdi i do Polska pro potraviny, drogerii. Ja kupuju v Polsku plenky.
Odpovědět
Přesně tak. Posledních pár let se vyplatilo kupovat stavební materiál v Německu a teď obzvlášť. Jednak jsou cenově někde jinde a DPH mají 19% (loni bylo na půl roku dokonce jen 16%). Vyplatí se nechat si to nacenit i s dopravou (stejně to nakonec doveze Polák, Slovák nebo Rumun 😉 ) Třeba zástupce výrobce vápenopískových cihel Zapf Daigfuss z Ambergu mi pořád posílá "provokativní" maily, že u nich jsou ceny "ještě v pořádku" na úrovni roku 2019. Tahle kartelová dohoda stavebnin ještě nějakou dobu bude trvat. Dokud bude taková poptávka. 😉
Odpovědět
@petzold tak u nas je snad dph na stavbu 15%, ne? Tak dphackem to nebude...
Odpovědět
DPH na "výstavbu" od stavební firmy je 15%. DPH při koupi materiálu (třeba na stavbu svépomocí) je 21%.
Odpovědět
@petzold aha, tak sorry, 15% je pro ukoncene stavby - my jsme rekonstruovali, takze jsme meli 15, ale pro novou vystavbu je 21. To jsem si neuvedomila.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Docela sranda je teď řezivo, před rokem jsem počítal vazba 7500 m3, latě 13 Kč bm, prkna 5500 m3…teď vazba 12500 m3, latě 30 Kč bm, prkna 7500 Kč m3 ☹️
Odpovědět
@kekita Nene. DPH ve výši 15% fakturuje stavební firma na jakoukoli výstavbu tzv. "sociálního bydlení", novostavby RD nebo i rekonstrukce domů, bytů. DPH 21% je na nákup stavebního materiálu, s tím nakupuje i stavební firma i stavebník svépomocí.
Odpovědět
Profilova fotka
@petrkunc132 Palubky v červnu nás stáli 250,-/ m2 teď 613,- m2 ! Masakr 😠
Odpovědět
Profilova fotka
@josef1 ano vážně, ale bohužel každý patolizal, jakmile se dostal k moci, tak zjistil, že bez nich to ted bohuzel nejde.....ale kazdy ma nejakou cestu, zvol si co je pro tebe nejlepsi, v tom ti jaksi neporadim.
Odpovědět
@ozzy77 To by jistě stálo za podrobnější vysvětlení s konkrétním rozborem nastíněných vazeb. Moc by mi to pomohlo, opravdu nerad bych žil v nějakém bludu, v něčem čemu všichni mimo mě rozumí. Snad i mou životní cestu by mi to prosvětlilo, byť zatím se zdála být celkem jasná a nijak zvlášť obtížná, ale to není klíčové a netřeba se na to ohlížet.
Odpovědět
@luciekocur To dřevo mě také trochu rozhodilo. Takové šílené ceny když se těží jako o závod, kůrovec nekůrovec. Co až se dotěží? Možná i tyto ceny jsou ještě dobré...
Odpovědět
@puhelin ale ty ceny přece narostly o tom to je, že se ten rozdíl časem smaže.
Odpovědět
Update pro všechny stavebníky :o) Tak nakonec dnes objednávka na německou cihlu "Winklmann CB", finální cena 168 672,- Ted se jen modlím aby byla i kvalita ok, jelikož papírové parametry jsou lepší než Heluz, ale sehnat někoho kdo z toho stavěl je dost problem... Držte palce, dam sem update az přijdou 🙂 @pet3art
Odpovědět
@pet3art co sem vám psala 😉 takovou cenu co dá Winklmann za to nekoupíte ani klasický nebroušený
Odpovědět
Tak jen update. Cekani nakonec ne 2 ale 6 tydnu. Ale jinak super kvalita a jedina cihla neni ani praskla.
Odpovědět
Profilova fotka
@pet3art ahoj, na kolik vyšla 1 cihla a jak je velká děkuji
Odpovědět
Ahoj, prikladam primo objednavku, to co vas zrejme zajima sem zazlutil ...
Odpovědět
a jeste momentalni stav 🙂
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?