Zatekani do domu - jak resit?

Dobry den, chtela bych touto cestou poprosit o vas nazor na zatekani do naseho domu. Jedna se o dum postaveny v r. 2017, ktery je na svazitem pozemku. Pri nedavnych prudkych a trvalych destich se nam v hornim rohu domu na navetrne strane objevila vlhkost na vnitrni omitce, ktera je vyraznejsi u podlahy (viz foto, vypada to, ze vlhkost vzlina smerem od podlahy). Resili jsme situaci s pojistovnou, prijel technik a ten rekl, ze pravdepodobne doslo k tomu, ze z louky, ktera je nad domem, tekla voda smerem dolu a pres tento roh domu se voda dostala pres zakladovou desku na zdivo (prikladam take foto problematickeho mista). Teren u domu v techto mistech je permanente mokry a je pravda, ze se zde vlhkost drzi. Jak byste takovou situaci resili? Okopavat cely dum urcite nebudeme, potrebujeme nejake reseni, ktere nebude stat stovky tisic. Predem moc dekuji za nazory!
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od lenica111:

Dobry den, chtela bych touto cestou poprosit o va…
@lenica111 tak já bych se prvně zeptal, jak máte udělatnou hydroizolaci. Ta by přece ze spodu neměla nic pustit. Zvlášt když máte dům z roku 2017, takže relativně nový. Pokud ji máte udělanou špatně tak se nějakým rozsáhlejší opatřením nevyhnete. Dále tam může třeba i téct za tím dřevem, pod tím máte co?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od petr13:

@lenica111 tak já bych se prvně zeptal, jak máte …
@petr13 my jsme dum nestaveli, ale hovorila jsem s predchozm majitelem, ktery dum i stavel a rikal mi, ze hydroizolace je natazena pres desku cca 20cm, tedy taky se mu nezdalo, ze by vzlinani bylo mozne/ze by se voda mohla do zdiva dostavat pres desku. Podle PD je na desce RADONELAST a deska je zateplena EPS ISOVER 100 Z 100mm. Pod provetravanou drevenou fasadou je pojistna hydroizolace - ta prkna jsou hlavni hydroizolacni vrstva (aspon dle projektu).
Odpovědět

@petr13 my jsme dum nestaveli, ale hovorila jsem …
@lenica111 ok to máte tu horší variantu, lepší by byla izolační folie. Např. fatrafol. Podle mě může být problém u paty zdiva. Že to třeba navytáhli moc nahoru na tu zed. správně to má být vytaženo minimálně 30 cm nad terénem. Pokud je to např. v úrovni nebo dokonce níž, tak je tam pak problém. Nyní bych odšrouboval pár těch prken a uvidíte co tam bude dole.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od petr13:

@lenica111 ok to máte tu horší variantu, lepší by…
@petr13 "Že to třeba navytáhli moc nahoru na tu zed" --> chapu to spravne, ze slovem "to" myslite ten RADONELAST? Dekuji!
Odpovědět

@petr13 "Že to třeba navytáhli moc nahoru na tu z…
@lenica111 Ano myslel jsem tu hydroizolaci. To stejné co je pod deskou musí být i na stěnách aspon těch 30 cm nad terén.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?