Odpověď na příspěvek od snippe:
@kamilpo No dobře ale přece jen v té zateplené ci… @snippe Problém ani tak nie je kondenzácia v polystyréne alebo vate, ale na rozhraní nalepených izolačných dosiek na tehlu (netýka sa plnených tehál). Rosný bod sa posúva a najhoršie je, keď osciluje furt polystyrén-tehla-polystyrén-tehla, to potom lepidlo v zime periodicky zamŕza a rozmŕza a to mu určite nerobí úplne dobre. Preto sa 50ka nezatepluje a preto by sa nemalo tehly zateplovať 5-10 cm polystyrénom. Dať toľko, aby rosný bod nemohol byť na rozhraní, ale vždy v polystyréne a to by pri 50ke stene by vyšlo trebárs na 15 cm a kto by chcel 65 cm hrubé steny?Odpověď na příspěvek od richardd2:
@michals11 Tak když použiješ cihlu 44 nebo 50 tak… @richardd2 Takže by to mohlo nadělat více škody než užitku myslíš? Ty jsi to takhle řešil také bez zateplování? @raziel628 No myslel jsem ušetření ať už času nebo peněz i při samotné stavbě, že nemusíš se tam natahovat ještě s polystyrenem, ale v pohodě ti to vystačí i bez něj. A další věc také ušetření nákladů do budoucna.Odpověď na příspěvek od michals11:
@richardd2 Takže by to mohlo nadělat více škody n… @michals11 umíte číst ? Já sám jsem zde mnohokrát psal, že 50ka cihla se nemá zateplovat, protože může být problém s kondenzací. I přesto se zatepluje, protože na jednovrstvé zdivo se má použít silná lehčená fasáda. Problém je že cena je klidně dvojnásobná proti dodatečnému zateplení s finální tenkovrstvou fasádou. Pokud se v tomto případě použije minerální izolace, tak nehrozí problém kondenzace a je to i tak levnější než systémová fasáda. Kde jste vzal informaci, že ušetříte finance a čas jednovrstvým zdivem ? To je takový problém podívat se alespoň na základní ceny na internetu ? V dek.cz je cena samotné cihly porotherm 50T profi (plněná) cca 3300 Kč/m2. Proti tomu cihla porotherm 24cm + 20 cm je za cca 1400 Kč/m2. Na průměrný barák s plochou 120m2 tedy ušetříte jen na základním materiálu cca 230000 Kč při stejném tepelném odporu. Cena se navíc navýší nutností používat speciální okrajové cihly a dražší fasádou. Nebo Vám jde primárně o čas ? Provedení zateplení + finálky zabere méně času a navíc nebudete mít problémy sehnat firmu, která to udělá.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@michals11 umíte číst ? Já sám jsem zde mnohokrát… @zubr487 Vaše výpočty sedí možná v případě, že si děláte všechno sám. Pokud stavíte dodavatelsky a chcete zateplovat, tak musíte zaplatit za práci dvakrát, takže se ten rozdíl ve finále smrskne.Odpověď na příspěvek od horst_fuchs:
@zubr487 Vaše výpočty sedí možná v případě, že si… @horst_fuchs platíte dvakrát v obou případech. Buď lehčenou omítku a finalku nebo zateplení a tenkovrstvou finalku. Co vím, tak v prvním případě je to dražší.Odpověď na příspěvek od horst_fuchs:
@zubr487 Vaše výpočty sedí možná v případě, že si… @horst_fuchs Na koľko Vás dodávateľsky vyšla systémová termo omietka? A koľko firiem z Vášho okolia to je shopných a ochotných urobiť?Odpověď na příspěvek od snippe:
@kamilpo No dobře ale přece jen v té zateplené ci… @snippe Ale v tom je velký rozdíl. Ten kuličkový polystyrenový granulát zrovna nezabraňuje prostupu vodních par oproti klasickému fasádnímu polystyrenu. A druhá věc je životnost celé té jednovrstvé konstrukce, jelikož zateplení na fasádě má velmi omezenou životnost (25-30 let).Odpověď na příspěvek od kamilpo:
@snippe Ale v tom je velký rozdíl. Ten kuličkový … @kamilpo "jelikož zateplení na fasádě má velmi omezenou životnost (25-30 let)." Cože?Odpověď na příspěvek od kamilpo:
@snippe Ale v tom je velký rozdíl. Ten kuličkový … @kamilpo kde jste přišel na to, že EPS má velice omezenou životnost? To je další nesmyslný argumentOdpověď na příspěvek od kamilpo:
@snippe Ale v tom je velký rozdíl. Ten kuličkový … @kamilpo Polystyrén ako aj iné plasty už tu s nami budú večne. To je jeden z mála validných argumentov, prečo sa vyhnúť zatepleniu. Tehla bez zateplenia (a bez výplne) bude v budúcnosti menšou záťažou pre životné prostredie. Aj tak som ale zvolil sendvič, ja viem, som ignorant.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@kamilpo kde jste přišel na to, že EPS má velice … @zubr487 @michals11 Ano je to pravda co se týče té kondenzace vodních par při zateplení klasickou deskou polystyrenu, celé to zvlhne a zplesniví. No pokud by chtěl člověk přece jen 50tku cihlu zateplovat tak bych raději volil variantu přímo již zateplené cihly od Heluzu Family 2v1.Odpověď na příspěvek od richardd2:
@zubr487 @michals11 Ano je to pravda co se týče t… @richardd2 neustále se opakuji. Cihla 50 cm se normálně nezatepluje. Je to jen nouzovka, protože to zateplení s fasádou je daleko levnější než systémová fasáda. Zatepluje se úzké zdivo (v případě VPC jen 17cm) silnou vrstvou izolantu (běžně 20cm a víc). Pak je jedno, zda se zatepluje minerálem nebo EPS a samozřejmě nic nekondenzuje a neplesniví. Je hezké, že radíte použít plněné cihly. Máte ale představu, za jakou je to cenu?Odpověď na příspěvek od zubr487:
@richardd2 neustále se opakuji. Cihla 50 cm se no… @zubr487 tak ale když je to dražší tak to znamená že je tam asi započtená cena jako za klasickou cihlu+polystyren ne? vždyť někde se to přece musí odrazit, výrobce si nemůže dát jen tak zbytečně předraženou cenu, aniž by to mělo nějaký efekt.Odpověď na příspěvek od michals11:
@zubr487 tak ale když je to dražší tak to znamená… @michals11 nějak jsem nepochopil, co tím chcete říct. Je takový problém podívat se na internetu na ceny? Pak tady nemusíte řešit co je v ceně. Jen na ceně materiálu zaplatíte u normálního RD postaveného z plněných cihel kolem 200000 Kč navíc proti sendvičiOdpověď na příspěvek od zubr487:
@michals11 nějak jsem nepochopil, co tím chcete ř… @zubr487 jakože kde jsem na to přišel? vždyť to je normálně známá věc, že to zateplení na fasádě má omezenou životnost. po té době je nutno celou fasádu demontovat a vyměnit, což tedy je i nákladnější a za druhé problém s likvidací takového materiálu.Odpověď na příspěvek od kamilpo:
@zubr487 jakože kde jsem na to přišel? vždyť to j… @kamilpo muzete prosim tu znamou vec necim dolozit? Nechapu proc bych mel strhnout polystyren / vatu po xyz letech a vymenit? Ano muze byt nedostatecna sila v dane dobe ale to bude problem vsech staveb (jednovrstve nebo vice). Navic ti co maj 2v1 budou co vysavat kulicky eps z cihel?Odpověď na příspěvek od kamilpo:
@zubr487 jakože kde jsem na to přišel? vždyť to j… @kamilpo ...ta "normálně známá věc" je nesmysl. Zateplení Vás přežije - https://www.svepomoci.cz/clanek/1662-...Odpověď na příspěvek od zubr487:
@michals11 nějak jsem nepochopil, co tím chcete ř… @zubr487 To je samozřejmě nesmysl. VZDYCKY to bylo +-podobně a léč TI omitky se stejně nepoužívali. Po brutální inflaci a defacto měnové reforme se cena za materiály tak nějak "srovnala" ALE co nikdy neklesne je cena prace a cena PRACE u zateplování je bez debad vyšší. Tzn cihlarsky a izolatersky lobby budou furt v konkurenci a ceny si držet podobně. Takže pokud ti prodejce DEK "chytre radi" a tvrdí že prodejem dvou materiálu místo jedno vyjde levněji....tak je třeba přestat býti slušně řečeno naivista. A na prům RD stojí cihly cca 400t, takže těžko můžeš ušetřit 200t na zateplováku. Přestaň už konečně přestat šířit tyto nepravdy vědomě či nevědomě. BTW na poslední projekt s odběrem 3200cihel 50ky se normální vyjednávací dostane na cenu 96kc za ks a doplňky jdou stejně drahý. S ETICSEM jsme se dostali po ukecavani na dtto to samý....no a jelikož se jednalo o tenisovou klubovnu, tak jsme dali přednost odolnosti😀 Lidi prostě neumí sjednat cenu a neví co má co stát...po základní slevě již kupujou.Odpověď na příspěvek od panlorenc:
@zubr487 To je samozřejmě nesmysl. VZDYCKY to by… @panlorenc Poněkud nerozumím Vaší argumentaci, hlavně ve spojení s tím, že Vy vždy doporučujete řídit se projektem. Výrobce doporučuje použít lehčené omítky, tak nevím proč uvádíte, že se nepoužívají. Zrovna nedávno se zde nebo na TZB řešil problém, kdy tazatel použil jádro z vápenocementové malty, na to perlinku s lepidlem a po roce zjistil, že se mu prorýsovávají spáry. Já jsem srovnával ceny, které si každý může najít na internetu. Samozřejmě existují různé slevy, ale to platí pro obě varianty. Navíc jsem osobně stavěl obě vartianty a tak nesouhlasím, že sendvič je pracnější. Taky vím jak z diskuzí tak z vlastní zkušenosti, že firma si řekne za komplet fasádu na jednovrstvé zdivo zhruba dvojnásobek proti zateplení a tenkovrstvé fasády. Já nešířím vědomě nepravdy. Proč se neozvete na nesmysly typu zabití zdiva, zdivo nemůže dýchat, pro jednovstvé zdivo se ušetří za lešení atd. Podobných nesmyslů je zde plno.Odpověď na příspěvek od kamilpo:
@snippe Ale v tom je velký rozdíl. Ten kuličkový … @kamilpo máme zateplené od r. 2000, a nemam pocit že by trebalo na fasáde urobiť generálku, okrem vyčistenia fasády... Všetko krásne drží, nič sa neodulo...Odpověď na příspěvek od zubr487:
@panlorenc Poněkud nerozumím Vaší argumentaci, hl… @zubr487 No protože evidentně znalosti máte, ale přijde mi, že je záměrně obracíte vždy na jednu stranu s hloupym a davno vyvracenym argumentem....napr. to prorysovani spár ve zdivu z termokamery. To platilo pro starsi nebrousený cihly Já naopak se nepřiklanim jen k jednomu řešení, protože jsou VZDY možnosti volby s + i -. Tudíž fandit Spartě či Slavii patří do sportu nikoliv do stavariny.Odpověď na příspěvek od panlorenc:
@zubr487 No protože evidentně znalosti máte, ale… @panlorenc Tak keď to niekto vymuruje správne, asi problém nebude. Ale mal som tú česť vidieť na susedovej stavbe, kde mu to stavala firma a najala obyčajných makáčov, že premaltovaná zvislá špára široká centimeter a viac nebola žiadnou výnimkou. Prakticky vo všetkých rohoch a u všetkých okien a všade, kde boli dorezy. Nebolo to naprojektované do modulu, doplnkové tehly príliš nepoužívali a keď už áno, tak neviem od koho boli, ale boli krivé jak ďas. Na výšku presné, ale zvislá hrana u tých tenkých rozhodne nebola zvislá. A pochybujem, že používali termoizolačnú maltu. Tam verím, že sa to prerysovať môže a že by polystyrén všetky tieto nedostatky vyriešil.Odpověď na příspěvek od panlorenc:
@zubr487 No protože evidentně znalosti máte, ale… @panlorenc Já jsem si myslel, že jste profesionál. Já jsem někde psal o tom, že TI omítky se používají pro omezení tepelného prorýsování? Viděl jste někdy doporučené sestavy omítek ? Podívejte se třeba zde https://www.wienerberger.cz/content/d... Jedno mají společné, vždy se jako jádro používá lehčená omítka. Ta tam ale není z tepelně izolačního důvodu. Zase takový vliv to nemá. Podstatné je, že mají vysokou pružnost a proto omezují vnik prasklin. Co jsem psal o problému s prorýsováním, tak se jednalo o praskliny na fasádě v místech spár. Já jsem nikdy nepsal, že sendvič je jediné ideální řešení, ale zastáncí jednovrstvého zdiva zde uvádí tak nesmyslné argumenty, že se to jen snažím vyvracet. Sem patří i Váš argument, že zateplení s fasádou je dražší a pracnější, než fasáda jednovrstvého zdiva. Nevím proč mě napadáte, že uvádím hloupé argumenty. Jako hlupák zde momentálně argumentujete Vy.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@panlorenc Já jsem si myslel, že jste profesionál… @zubr487 No a to je ten důvod proč píšu....zateplení totiž není levnější a mluví proto reálná fakta realizovaných projektů viz data RTS (bez lehcených omitek) ano doporučených ale zbytečných protože i tak je dostatečný tepelný odpor s normálními. A to ze se ušetří 200tisic na cihlach na běžným RD je blbost na Ntou, to musíš sám uznat že jsi přestřelil a to byl ten hlavní důvod proč jsem reagoval.Odpověď na příspěvek od panlorenc:
@zubr487 No a to je ten důvod proč píšu....zatep… @panlorenc evidentně neumíte číst. Lehčené omítky se nedělají z důvodu zvýšení tepelného odporů. Ten se jimi zvedne nepatrně, ale pro zamezení vzniku prasklin. Já jsem srovnával cenu jednovrstvého zdiva z plněných cihel 50cm proti sendviči z cihel 25cm + 20cm EPS ceny jsem bral asi z dec.cz. To si může každý snadno zkontrolovat Samozřejmě jsem nepočítal z různými slevami. Navíc je to obvykle tak, že pokud to staví firma, tak účtuje plnou cenu.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@panlorenc evidentně neumíte číst. Lehčené omítky… @zubr487 To je ale zasadni chyba, porovnávat něco z kalkulátoru prodejce. BTW Ten sendvič byl opravdu jednu dobu levnější cca 7-8let zpět. To uz je jinak a dnes dle ceníkove soustavy rozpočtových sw velmi srovnatelné a velmi náchylné na casto vagnich VRN nabízejících firem, kteří jsou schopny si dát na skladování objemný věci to jest izolaci i 10% + cenu...A nakonec k něco zamyšlení....víte jak vzniká cena cihel? Takže tak.Odpověď na příspěvek od panlorenc:
@zubr487 To je ale zasadni chyba, porovnávat něc… @panlorenc Polyš na fasádu koupený přes stavebniny mi zavezli na stavbu přímo z výroby a s cihlama to bude asi stejný. A jestli je síla zdi u sendviče i jednovrstvého stejná, tak kubíky na skladování jsou stejné taky. Možná, že polyš bude v hale, ale cihla plněná vatou asi taky.Odpověď na příspěvek od kofejn:
@panlorenc Polyš na fasádu koupený přes stavebnin… @kofejn No ale když ti bude stavět firma tak ti často napali vrn za uložení a manipulaci zvlášť pro cihly a zvlášť pro polys.Odpověď na příspěvek od panlorenc:
@kofejn No ale když ti bude stavět firma tak ti … @panlorenc pokud to bude stavět firma, tak bude hlavně účtovat plně ceny a slevy si shrábne do kapsy. Pak platí to cenové srovnání co jsem psal