Dnes už není možné najít kvalitního řemeslníka

Dobrý den, potřebuji se zde vypovídat a zároveň požádat o vaše zkušenosti. Stavíme s přítelem rodinný dům a už jsme skoro u konce. V průběhu stavby se stávaly různé faily, kdy jsme si nechali něco udělat a pak museli řešit reklamaci nebo jsme si dané věci museli opravit sami. Jsem už z toho dost zoufalá a začínám zjišťovat, že v dnešní době není možné najít kvalitního řemeslníka, který svou práci odvede kvalitně a ne že ji odflákne. Nedávno jsme si nechali udělat vnitřní parapety. Nejprve si pán z nejmenované firmy přijel zaměřit otvory a působil velice odborně. Cca za týden od zaměření přijel parapety namontovat. Už při příchodu, kdy držel v podpaží parapety, se nešikovně otočil a odřel nám naše nové dveře. Pak šel namontovat parapety a po dvou hodinách byl hotový. Když jeho práci viděl přítel, úplně se zhrozil, protože to nikdo z nás nečekal. Mezi zdí a parapetem byly velké mezery, které pán zatmelil a tím byl v podstatě hotov. Přikládám tři fotky, které jsou toho důkazem. Přítel pánovi volal s tím, že s prací není spokojen, že takové mezery by tam neměly být. Pán v klidu uznal, že parapety byly nařezány špatně a slíbil opravu. Po cca pěti dnech se ozval, že přijede parapety opravit. Přítel už tam s ním raději zůstal, aby kontroloval, co dělá. Nejenže pánovi spadl nůž na novou podlahu, ale dokázal tak poničit omítky, že mi z toho bylo do breku. Ještě příteli řekl, že zatmelit si to určitě zvládne sám. Přikládám dvě fotky toho, jak to po pánově odjezdu vypadalo. Prosím setkal se někdo s něčím podobným nebo máme smůlu jenom my? Říkám si, jestli nejsme prokletí, že každou věc, co v domě přibyde, musíme buď reklamovat nebo opravovat. Je to velmi vysilující.
Odpovědět
1
2
A proc nejmenovana firma? Takze diskuse o jakemsi panovi s parapety v podpazi - o nicem!
Odpovědět
Necetla jsem cely prispevek, protoze by mi to vracelo urcita traumata. Meli jsme stesti na zaklade referenci na dobreho stavare, takze vyslovene blbosti a zmetky nemame. Ale komunikace byla slozitejsi a spoustu veci jsme nasledne museli dodelavat draz, nez kdyby je udelal rovnou (a pritom o tom vedel). Spoustu veci z hlediska estetiky povazoval asi za poddruzne, funkcne je ale vse precizni. Nasledne pri dodelavkach se nam taky povedla rada veci. S podlaharem se budeme soudit, ten udelal skody ve vysi cca 150 tis. Instalater nam nainstaloval a zazdil protekajici vanu. Mne uz ani ty chyby nevadi, vadi mi se s tema lidma dohadovat a vadi mi, ze kdyz nekdo udela chybu, nepostavi se k ni celem a neuhradi skody. Ted na venkovni upravy, stani, terasy, izolace jsme meli uzasnou partu, mily, sikovny, mysleli samostatne na spoustu veci. Takze i takovy lidi jsou, ale chce to mit reference, a popravde - rozhodne si tu svoji uroven nechaji zaplatit. Tak jako tak jsem zjistila, ze bud musi mit clovek nejakej uzasnej technickej dozor (my nemeli, bohuzel), nebo u vseho proste stat. V tom jsou rekonstrukce lepsi, nez stavba domu treba dve hodiny jizd od bydliste. Kvuli pristupu lidi tady k reklamacim a problemum je tady stavba domu strasny stres.
Odpovědět
Profilova fotka
když vám takhle něco někdo dovrže, tak bych se nestydil ho tady jmenovat. ani nevíte jak a pomůžete možná i jiným lidem.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od catle:

A proc nejmenovana firma? Takze diskuse o jakemsi…
@catle pokud je to pro vás tak důležité, tak se jedná o firmu iparapety, na kterou jsem četla mnoho kladných recenzí
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kamilaprudkova:

@catle pokud je to pro vás tak důležité, tak se j…
@kamilaprudkova pro vas predevsim by to melo byt dulezite zminit konkr.firmu,ktera nadela vic problemu nez prace; a bez zmineni nazvu firmy je to cele o nicem. Pro me za me,my mame patapety od stavby v naprostem poradku,vnejsi i vnitrni,a nejen ty, ale nam to delali pred 19 lety,to byl svet jeste v poraDku.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od catle:

@kamilaprudkova pro vas predevsim by to melo byt …
@catle ano, to s vámi naprosto souhlasím, že dnešní doba stojí za starou bačkoru Mně spíše šlo o to, jestli je tohle na stavbě v dnešní době běžnou praxí nebo máme jenom my smůlu na řemeslníky.
Odpovědět
Profilova fotka

Dobrý den, potřebuji se zde vypovídat a zároveň p…
@kamilaprudkova Asi by som bol opatrný s tým, čo nazývate "Stavíme s přítelem rodinný dům". Znie to skôr ako že si ho dávate postaviť. Pretože keby sa podielate na nejakej stavebnej časti sami, tak takú banalitu ako nalepenie parapetov dáte s prstom v nose. Moc nechápem, načo na takú zbytočnosť vôbec niekoho volať. Na tej jednej fotke to vyzerá, že sa vám to ostenie okna otvára, kedže na začiatku je viac silikónu ako na konci. Ale to môže aj klamať fotka a uhol odfotenia. Ale k veci - u nás na ulici kde sa stavia viacero domov a vystriedalo sa tu bezmála vyše stovky remeselníkov boli takí, po ktorých nebolo treba nič opravovať ani reklamovať, až dvaja. Smutná realita dnešnej doby. Preto čo sa dá, si na baráku spravím radšej sám.
Odpovědět

Dobrý den, potřebuji se zde vypovídat a zároveň p…
@kamilaprudkova Podle fotek mi přijde, že ty stěny máte křívý do vingle a parapety jsou pravoúhlý.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

@kamilaprudkova Asi by som bol opatrný s tým, čo …
@josefx předběhel jste mě, taky to tam vidím.
Odpovědět
Profilova fotka
Taky bych rekl, ze je na reklamaci spis kriva zed, nez parapet... o.O
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenek_valek:

Taky bych rekl, ze je na reklamaci spis kriva zed…
@zdenek_valek Krivá stena môže byť úmyselne alebo neúmyselne, ale ak to bol osobne zameriavať, vždy sa to dá odrezať trochu pod uhlom, aby to tam sadlo. Alebo sa zmieriť s väčším množstvom tmelu. Ale tá obúchaná omietka, to dosť naserie. @kamilaprudkova Ako tak čítam fóra, tak normálne uvažujem, že by som sa dal na remeslo. :D Barák som skoro celý postavil sám, celkom ma to baví a aj keď boli chyby, všetko sa dá riešiť a vo výsledku som ja sám so svojou prácou spokojný. Čo som nerobil ja bola strecha, okná, hydroizolácia (pvc), zafúkanie stropu vatou, betónová podlaha a fasáda. A ešte ma čaká tepelko, rekuperačka a elektrika. Ostatné som dal alebo dám sám. Mal som asi šťastie, príliš problémov nebolo, ale teda boli to väčšinou drahšie firmy. A zo skúsenosti, nechať remeselníka na stavbe bez dozoru by som nikdy neurobil. Aj keby som si ja tam robil niečo iné a nekontroloval ho, to nemajú radi, ale určite by som ho tam nenechal samého. Ale možno som paranoidný.
Odpovědět
Profilova fotka
Dělat parapety po omítkách už je trošku preciznější prácička. Taky jsem je bral z iParapetrů. Řežou je tam na milimetry. Pokud nejsou kolmé špalety, tak vzít delší rozměr a parapet pak dobrousit/dopilovat. Když se špalety rozevírají, tak je to ta lepší možnost. Ale dá se i šroubovákem odškrabat trochu omítky v místech, kde překáží.
Odpovědět
Článek se načítá
Z fotek to vypadá, že parapety zaměřili těsně u oken a jelikož se špalety lehce otevírají, tak na kraji už vznikla větší mezera na zatmelení. Pravděpodobně opomněli zkontrolovat to, jestli jsou špalety přesně do vinglu a nebo se lehce otevírají. Na té další fotce je vidět, že je parapet již celkově delší a proto to při montáži lehce odrbalo tu omítku, jak to tam cpali natěsno. Já zrovna také dokončuji rekonstrukci starší chalupy, parapety jsme nechali dělat u truhláře dřevěné a "náš" truhlář je naštěstí fakt precizní, takže přímo na místě je ještě pásovou bruskou přesně doladil rozměrově. Já jsem si konkrétně špalety udělal úmyslně také lehce otevřené po vzoru starých původních špalet, přišlo mi to víc podle stylu staré chalupy. Ale taky jsem tam během rekonstrukce pár různých "šikulů" na začátku měl a když jsem si vyslechl jejich názory, jak by to či ono provedli, tak jsem se raději nakonec téměř vše naučil udělat sám a má člověk ušetřeno spoustu nervů. Přeji ať to brzy vše dokončíte a ať se Vám nakonec hezky bydlí :-)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od bayt:

Necetla jsem cely prispevek, protoze by mi to vra…
@bayt Jak já ti rozumím. Manžel po hrubé vyhodil firmu na klíč a všechny řemesla a jak se to má dělat bylo na mě, při práci i dětech...Jsem z toho až onemocněla....krom lupénky jsem přišla i o vlasy. Přijde mi, že už chápu, proč se někdo při stavbě nebo po rozvádí, proč se dostane do dluhů atd....snažím se uzdravit a zapomenout. Ale je pravda, že dnes už hodně o věcech vím, nenechám se napálit, něco jsem se sama naučila opravit a také potkala řemeslníky s velkým Ř.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kotatko77:

@bayt Jak já ti rozumím. Manžel po hrubé vyhodil …
@kotatko77 Jo, pamatuju si, jak jsme si o tom psaly...remeslo je tady v prisernym stavu, vysledek bez zadne garance, cest vyjimkam.
Odpovědět

@kotatko77 Jo, pamatuju si, jak jsme si o tom psa…
@bayt Řemeslo je tady v normálním stavu jako všude jinde.Je to spíš o tom, že většina jde po ceně díla a shání řemeslníky po poptávkových portálech.V hodně případech chybí cenová nabídka,smlouva o dílo,řadná faktura a další.Stane se, že dílo provádí i řemeslník ,který na to nemá živnostenské oprávnění a investor to ani neví.Pak je to i špatné vyhodnocení nabídek investorem ,kdy není schopen rozlišit kvalitu materiálu v nabídkách ,pak porovnává hrušky s jablkama.Když se jedná o větší dílo na stavební povolení,tak chybí ve většině případů prováděcí dokumentace, protože chce investor ušetřit,tak si nechá vytvořit projekt základní pro stavební povolení.Platí i to, že by neměl na stavbě chybět stavební dozor.Na začátku jsou všichni šťastní jak ušetřili,ale většinou neušetří.Takze to není jen chyba řemeslníků nebo dělníků,ale i investor za to nese zodpovědnost.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od standa80:

@bayt Řemeslo je tady v normálním stavu jako všud…
@standa80 Opravdu neni...podivejte se, v jakem stavu je ucnovske vzdelani, jak se ty skoly vedou a kdo tam chodi. Tech par nadsencu se tam stejne nic nenauci a musi se ucit jinde, napriklad v zahranici. Vy uz jste videl nejakeho skveleho sefkuchare treba, ktery vylezl z ceske skoly? Tady na kdejake skole ani neuci deti pouzivat konvektomat a pritom.je to dnes zaklad prace v restauraci. To samw bych mohla rict treba o truhlarine. Po skole neexistuje zadny system, kdy by lidi ziskavali praxi pod vedenim, nejaka organizace je zastitovala a poskytovala jakoukoliv garanci. Soudit se v CR je taky hodne slozite, kde kdo se na to vykasle, protoze je hodne snadne uniknout exekuci, naklady na pravnika jsou vysoke a soud z nich prirkne uplne minimum. A toho taky spousta remeslniku vyuziva. Ja kdyz jsem.ukazovala nekterou praci kamaradum ze zahranici, tak se nestacili divit. Jaky paskvil se tady nestydi lidi odvest. Tam by se omlouvali, opravovali, hrozila by jim zaloba. Tady je remeslnik snad dotceny, kdyz ho na chybu upozornite a kdyz samozrejme ocekavate, ze po sobe skodu opravi nebo uhradi. Jsme na tom hur nez treba na Filipinach, kde mam taky zname a kdyz by nekdo pracoval jako tady, tak proste skoncil.
Odpovědět

@standa80 Opravdu neni...podivejte se, v jakem st…
@bayt Váš názor nesdilim.Pokud máte nabídku,rozpočet který odsohlasite,smlouvu o dílo a vše řádně placené na faktury na účet,tak stačí jen požádat o soudní příkaz.Je to rychlé a není to ani drahé a v tomto případě to je celkem rychlé.Není pravda,že v zahraničí to je lepší, alespoň co můžu posoudit ze zemí jako Polsko,Rakousko,Německo,Francie.To co se tam považuje v některých případech za super dílo,tak u nás by ste všichni plakali.Spolužák, který se věnuje na světové úrovni adrenalinových sportům si staví dům v Brazílii a říkal, že to kdyby předváděli v Evropě tak je nenechají postavit ani kadibudku.Takze plivat na Čechy je úplně mimo.Stojim si za tím, že značnou čast problémů při stavbě si lidé způsobují sami a to vím ze zkušenosti.Učňovské školství je na úrovni jaké je léta a změna nenastane.Ja sem na učiliště chodil také a byla tam většina kluků co tam byli jen aby měli nějaký papír,ale bylo tam i dost kluků co chtěli dělat řemeslo, protože to řemeslo měli v rodině.Ono aby chodili děti do učiliště,tak to řemeslo nesmí obyvatelstvem být bráno jako podřadné a musí mít vidinu živobytí do budoucna.Ne každý má na to podnikat sám na sebe a jako zaměstnance vás sedrou z kůže za každého počasí za pár peněz.Ve stavebnictví to pořád funguje tak, že buď reagujete na inzerát práce s nabídkou nějaké mzdy a při pohovoru vám řeknou , že dostanete minimální mzdu a zbytek na ruku a ten zbytek taky kolikrát nedostanete a nebo vás přesvědčí že můžete dělat pro firmu na žl a budete mít víc peněz a nakonec vám dali třeba 150kc na hodinu.Tak to je asi lepší dělat skladníka s nástupním platem 35-37 tisíc ,ne?Že nejsou kvalitní řemeslníci?Znám profesionální řemeslníky,kteří se v oboru neustále zdokonalují,vzdělávají se, zúčastní se seminářů a různých školení v oboru,mají pracovní vybavení za statisíce a znám z oboru Tesař, truhláři, elektrikáři, zedníka, instalatéra,obkladače.Jsou to ,ale chlapi, kteří nejsou hloupí a umí si spočítat za kolik musí minimálně dělat a všechno.Treba zmíněný truhlář a obkladač jsou vysokoškolský vzdělání lidé.Dělají pro určitou klientelu,která ocení jejich profesionalitou a předání díla bez vad ,které bude léta sloužit a nebrblaji každou chvíli jestli by nešla sleva nebo to udělat bez papírů a přepočítat dílo na hodiny a brblat jestli to není moc, když oni si v kanceláři vydělají 250kc na hodinu a podobný nesmysly.Takze mají svoji klientelu,mají svoje ceny ze kterých necuknou,nedělají s nejlevnějším materiálem,nedělají s materiálem který si koupí investor,mají práce na roky a to ani nemají registrace na poptávkových serverech,kolikrát ani webové stránky a reklamu.Takze kvalitní řemeslníci jsou a je jich dost,ale nebudou nikde dělat za 350kc bez papírů a podobně ,a tak se s nima spousta stavebníků nikdy nesetká.
Odpovědět

@bayt Váš názor nesdilim.Pokud máte nabídku,rozpo…
@standa80 Takže jste si odpověděl sám . Řemeslníci pro elity . Ale kde máte řemeslníky pro 90% obyvatel (plebs) . Ti přeci chtějí také bydlet . Já to vidím s řemeslem velmi špatně . Všichni chtějí být kancelářský a na učnovské řemesla nikdo nepošle děti . Taková je realita (statistika) . Teď naše elity vymýšlejí lycea , aby jsme ty učnáky uplně odstavili . A až husákovi děti odejdou do duchodu , tak to bude uplně v kýblu . To už ani ty děcka nebude mít kdo učit.
Odpovědět
@jendad Nemyslím si,že to jsou řemeslníci pro elity.Je to i o tom, že na první pohled se něco může jevit draze,ale ve skutečnosti to tak drahé není.Ono je to i o tom, že takový řemesulník co má vše co jsem popsal si umí spočítat,kolik musí minimálně vydělat na hodinu aby se uživil a zaplatil vše potřebné co s tím souvisí.Jak myslíte, že dopadne dílo od člověka,který si nedokáže spočítat své náklady a jak určit cenu své práce a tím cenu za dílo?Jak asi takový člověk dokáže pracovat s projektem a dělat dílo podle projektu,jak dokáže plnit své zákonné povinnosti? Když tyto věci ten člověk nedokáže,tak nemá finance na školení, vzdělávání, zvyšování produktivity práce,na to se celkově vyvíjet,koupit si modernější vybavení atd .Je to i o prioritách daného investora.Jsou lidi který jsou schopný zaplatit desetitisíce za nejnovější telefon každý rok,koupit si dvakrát ročně dovolenou za sto tisíc,koupit si auto nový za půl milionu a více,které za pět let prodá s velkou ztrátou.Takovy člověk už na druhou stranu nechce investovat do řemeslníka a stavebních materiálů,aby mu dílo sloužilo desítky let a chce zrovna na tomto ušetřit.A pro vámi zmiňované, kteří si pořád myslí, že když má řemeslník třeba 500 na hodinu tak je milionář,jsou jakoby řemeslníci taky.Bude to trochu loterie, výsledek může být jakýkoliv a tím se můžou nechat na konci překvapit jestli to vyšlo nebo ne a tím si platíte i zážitek.Z mé zkušenosti je to tak,že investor dostane několik nabídek,koukne na ně a vybere jednoho z nejlevnějších a vůbec nezkoumá jeké kdo cenil materiály a celkovou kvalitu nabídky.Co se týká učňovského školství,tak pochybuju , že se něco změní.Učitelé na to chybí, mistři praktického výcviku nejsou a děti nemají zájem a ani není nic co by je mohlo přesvědčit na učiliště jít.Jake bylo překvapení , když se potkal mého mistra odborného výcviku jak pracuje v Bauhausu a to mluví za vše.Jediný kdo by to mohl zvrátit,tak jsou řemeslné Cechy.Tyto Cechy,ale nemají tolik členů a ty co v nich jsou už taky nejsou nejmladší.Bude to v budoucnu jako na západě,kdy tyto práce provádí lidé s chudších zemí.Upřímně sem dělal taky vše proto,aby můj syn nešel na učiliště.Obcas semnou malý věci dělal a dělá a chtěl dělat taky řemeslo,ale rychle sem mu vysvětlil jaká by to byla hloupost.
Odpovědět

@jendad Nemyslím si,že to jsou řemeslníci pro eli…
@standa80 To mi trochu nesedí. Píšete, že remeselník, ktorý si vie spočítať cenu svojej práce tak, aby bol na tom v pohode, si klientelu vždy nájde a má práce na roky. Ale syna ste na remeslo nedali. Prečo? Inak v mojej oblasti keby hľadáte obkladača, tak ani ten najlacnejší s prekvapením to do pol roka neurobí, pretože nemá čas. Takže v takom konkurenčnom prostredí si vypýta veľa, pretože môže a potom je ťažké v tej malej kôpke remeselníkov objaviť toho šikovného. Nemajú dôvod podstrelovať cenu, tak sú všetci zhruba rovnako drahí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@standa80 To mi trochu nesedí. Píšete, že remesel…
@roman_ To co tvrdíte jsem nepsal,psal sem že řemeslník ,který si umí spočítat svou cenu a splňuje vše co sem psal,tak nemá ve většině případů ani reklamu,inzerci,registraci na různých portálech a ve většině případů ani webové stránky a dělá na doporučení a má svou klientelu a lidé na ně čekají.Syna sem nedal na řemeslo, protože nejsem blázen.On ten život funguje tak,že když bude mít vysokou školu,tak může řemeslo dělat kdykoliv.Kdyz by si udělal učiliště,tak takový možnosti prostě mít nebude.Uz jen plat který dostane po vystudování univerzity je úplně jinde než jako zaměstnanec s výučným listem v jakýmkoliv řemesle.Já mám osobně řemeslo rád,ale neskutečně mě štve ta práce s lidma,kdy ty lidi jsou horší a horší.Nekdo mne kontaktuje,že chce něco zhotovit a po cenový nabídce ji odsouhlasí.Kdyz se potkáme aby SME doladili detaily,tak to začne:Nesla by sleva,nešlo by to bez papírů,musí tam to či ono být a není to zbytečný,neušetřil bych kdybych si koupil materiál sám a další.Nejlepsi je když už se dílo zhotovuje a investor za mnou běhá jestli to či ono dělám dobře,že na YouTube to ukazovali takhle a na Facebooku říkali to a to.To by mi praskla cévka.Takovy lidí si pamatuju a když se mi někdo ozve ,že má číslo od takového člověka ,tak rovnou říkám nemám čas.Takže je to práce s lidma a ta je náročná.Jediný východisko je mít majetnější klientelu a dělat pro firmy že kterýma mám pozitivní zkušenost a tím se vyhnout špekulantům.Ne vždy se to podaří, protože občas musím udělat službyčku nebo protislužbu známým nebo jejich rodině, přátelům a to bývá často jak sem popisoval výše.To,že obkladač kterého máte v okolí nejlacinějšího má práci na půl roku není překvapením, protože to je ten co dělá pro ty co jdou po ceně a jsou ochotni případně přímouřit oko v případě kvality.Taky záleží jaký má obkladač náklady na podnikání a jestlije má nízký tak i cena může být nižší,ale to je otázka.Takze z toho co sem popsal a co mne štve,tak bych syna na učiliště nedal.Zároveň chci jako každý rodič,aby se měl dobře,měl budoucnost,měl jistotu dobře placené práce.
Odpovědět

@roman_ To co tvrdíte jsem nepsal,psal sem že řem…
@standa80 To je dosť naivná predstava, že bude mať absolvent vysokej školy automaticky vyšší plat ako remeselník, ktorý tých 5 rokov strávi naberaním skúseností. Záleží samozrejme aká vysoká škola to je, ale aby nebol syn prekvapený, že by si ako čerstvý absolvent zarobil viac ako predavač v lidli. A že si ľudia hľadajú pracovné postupy online a potom kontrolujú všetko, čo ten remeselník robí? A divíte sa im? To je jedine dobre. Ak to robíte dobre a stojíte si za tým, tak si to vždy obhájite. Veď to sledujem na stavbách okolo, lempl vedľa lempla. A že Vám to vadí? To je tak trochu váš problém. Vadí Vám aj projektant alebo stavebný dozor, čo Vás upozorní, že niečo robíte inak ako sa má alebo ako je v projekte? Nemôžete to mať investorovi za zlé, je to jeho právo vás kontrolovať. Často sa totiž výsledné dielo už nedá dobre skontrolovať, kopa chýb sa zakryje a už nejdú vidieť.
Odpovědět

@standa80 To je dosť naivná predstava, že bude ma…
@roman_ Kdyby ste četl toto vlákno ,tak by ste zjistil, že naopak tvrdím,že by měl být dílům, které vyžadují stavební povolení prováděcí projekt a ne jen základním,taky sem tvrdil že by měl být přítomen stavební dozor.Tyto lidí se stavebním vzděláním ,autorizované osoby beru jako osoby odborné se k tomu vyjadřovat a řešit případně problémy.Takze mi podsouvate úplný nesmysl.Jestli berete informace s YouTube a z diskuzí na Facebooku jako relevantní,tak k tomu asi nemám co napsat.Vy absolutně nejste schopen zjistit kdo na YouTube nebo Facebooku vám ty informace podává,jaké má vzdělání, zkušenosti a celkově kvalifikaci k tomu,aby jste ty informaci mohl důvěřovat.Jak chcete řemeslníka konfrontovat z těchto zdrojů,to nemá žádnou váhu.Jako relevantní beru autorizované osoby.Ano,vadí mi to a proto se snažím takovým lidem vyhnout.Ted už sem v jiné situaci,mám jinou klientelu a tím je to méně častý jev.To,že absolvent univerzity bude mít vyšší plat není naivní představa,to je statistický fakt.Take záleží kam směrujete ,co budete studovat.Syn chce po střední škole na univerzitu obrany do Brna nebo policejní do Prahy.Když by jste si dokázal zjistit nástupní platy třeba po absolvování univerzity obrany,tak zjistíte, že takový plat rozhodně nebude mít zaměstnanec v řemeslném oboru ani po pěti letech.Nevim jak u vás,ale v Jihočeském kraji opravdu truhlář, tesař,pokrývač nebo obkladač nemá jako zaměstnanec klidně s desetiletou praxí ani 30 tisíc.Zamestnanec prostě v řemesle žádny poradny peníze neudělá.
Odpovědět

@roman_ Kdyby ste četl toto vlákno ,tak by ste zj…
@standa80 Čo mladšie generácie dokážu výrazne lepšie ako staršie, je zisťovať si zdroje jednotlivých informácií, ktoré na internete nájdu. Keď už chcem niečím konfrontovať profesionála, musím si byť zdrojom istý, určite to nebudem robiť z jedného videa od Fera z Hornej dolnej. Kopa výrobcov stavebných materiálov a systémov (hlavne tí lepší) má na webe zverejnené doporučené technologické postupy a majú videá, kde ukazujú správne aplikácie svojich výrobkov. Takže nevidím žiadny problém v tom, keď investor konfrontuje remeselníka, že niečo robí v rozpore s doporučením výrobcu, čo sa stáva pomerne často. A buď si to remeselník obháji, pretože existuje vždy viac správnych postupov, alebo neobháji. A je úplne šumák, či takú informáciu nájde na youtube alebo kdekoľvek inde. A k tomu platu, ak má obkladač s desaťročnou praxou 30 tis., tak robí asi niečo blbo alebo má obe ruky ľavé. Nikto ho nenúti pracovať za takú almužnu pre firmu, ak je aspoň trochu šikovný, tak nemôže mať problém si prácu nájsť sám.
Odpovědět

@standa80 Čo mladšie generácie dokážu výrazne lep…
@roman_ No a to je pane to co všichni míchají dohromady.Kazdy přece nemá předpoklady podnikat a né každý zvládne úspěšně podnikat.Kdyz by sme vzali kluka co se chce vyučit řemeslu a úspěšně dokončí vzdělání,tak určitě nemá po ukončení studia finance, zkušenosti na to aby podnikat začal.Bude se v první řadě poohlížet po práci na hlavní pracovní poměr kde zjistí, že nástupní plat bude max 25 tisíc hrubého a vedle bude firma nabízet plat 35 a více tisíc za práci skladníka s řízením vzv, nabízí stravenky, příspěvek na penzijní pojištění, prémie a další.Co si ten kluk vybere?Vy pořád kooperujete s tím, že každý řemeslník je živnostník,ale tak to zkrátka není.Jak píšete, že existuje více správných postupů,tak to není zcela pravda.Řemeslnik musí dílo vyhotovit dle doporučených postupů výrobce materiálu a norem,kdy doporučení výrobce s normou musí být ve shodě.Takže moc možností k lidové tvořivosti není.Ano,já sem připraven si za svým dílem stát a obhájit si cokoliv,před kýmkoliv.Dělám čistě podle projektu,norem a doporučení výrobce a nikdy nepřistupuju na požadavky investora ,které se s tímto neslučují.V případě potřeby se schopen věci konzultovat s mým kamarádem co je projektant a na věci kde si nejsem jistý únosností a podobně,tak si nechám klidně udělat i statický posudek.Takze sem v klidu a že mne štvou výše zmiňované věci,tak každýho štve něco a já mám to štěstí, že mám na výběr.Jak jste uváděl, že zmíněný příklad obkladače musí mít ruce levé,že jinak by podnikal.Jak sem uváděl,ne každý je vybaven na to podnikat.Muze být šikovný řemeslník,ale neúspěšný živnostník,který když udělá roční zúčtování,tak zjistí že by měl v zaměstnání stejně nebo víc.Podle vašeho modelu jste živnostník nebo zaměstnanec s levýma rukama.
Odpovědět
Kvalitniho remeslnika najit stale jde jenom ne hned zitra a ne za 150kc na hodinu. Bohuzel vetsina kvalitnich remeslniku ma zakazky na nekolik mesicu do predu (a i tak neznamena ze bude kvalitni) me se nakonec nejvic osvedcili reference lidi z okoli. Parapety mam od truhlare z vedlejsi vesnice a uplne super navic dva jsou temer 3.5m do oblouku v kuse. Jinak to ze si lidi dneska vyhledaj info na netu a pak se ptaj je jedine dobre. Vetsina vyrobcu ma na strankach technicky list, doporuceny aplikacni postup nebo katalog reseni vsech detailu. A pokud remeslnik neni schopen rict proc to dela jinak a max odveti tak to delam 30let... tak je to pro me vykricnik a hold je potreba jim nasledne podekovat a rict ze zitra at nechodi. Po par zkusenostech jsem se uz pri prvotni navsteve ptal jak a co bude delat atd... stalo me to mraky casu si studovat dokumentaci/katalog vyrobcu ale mene casu/penez nez hledat nekoho narychlo nebo to po takovych jelimanech predelavat...
Odpovědět
To kdo má vyšší plat po škole záleží na oborech a oblasti ale hodně zaměstnanců popar letech praxe má vyšší plat než vysokoškoláci. Budu brát můj obor elektro. Hold elektrikář taky něco stojí a co jsem slyšel od kluků tak ti šikovní přechází na systém kolik stál materiál tolik chcou za práci.a to se některým nelíbí že za den práce mají zaplatit třeba 20 tisíc. A ti co jsou šikovní ale nechcou jít podnikat tak většinou odchází do firem do údržby kde jsou mnohem větší peníze a zašivarna. Taky jsem v údržbě a na naší oblast můžu říct že mám nadstandardní plat a to mám nabídky na ještě větší plat. A hold už se mi na stavby nechce ani na fušky a takových je spousta. A co se týče učení byla tu hrůza za nás nás tam bylo 5 elektrikářů z toho jsme 3 šli ke zkouškám a já jediný jsem u elektra zůstal. Ale teď je to prej lepší že jsou třídy plný ale zručnost je špatná.
Odpovědět
Profilova fotka
To je dobrej bullshit brat si za praci tolik, kolik stal matros :) nejsem zadnej chudak, dokazu za praci zaplatit, ale zase nejsem uplne blbej, abych takhle nekomu nesmyslne solil :) ty kraso nekteri lidi jsou fakt ... radsi nepokracuju, nebo bych tu dostal ban na dozivoti.... snad jen TFUJ ....
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenek_valek:

To je dobrej bullshit brat si za praci tolik, kol…
@zdenek_valek Môžete sa diviť ako chcete, ale nie je to ďaleko od reality. Väčšina remeselníkov si berie plus mínus cenu materiálu krát dva. U niektorých profesií je ten pomer posunutý, napr. SDK je lacný a je s tým sodť práce, tam bude za prácu viac, sú oblasti, kde je to zas naopak, ale na dome ako celku to zhruba sedí. @standa80 Jeden príklad za všetky: Bol som sa dnes prejsť po ulici, kde developer stavia z VPC. Je to materiál, z ktorého sa u nás príliš nestavia, ale je to proste len iná tehla, inak všetko po starom. A čo nevidím? Murárovi bolo asi blbé sa dívať do doporučených technologických postupov výrobcu a veselo si všetky rohy previazal, aj keď sa to robiť nemá. Prečo by sa tam díval, predsa vie ako sa dáva tehla na tehlu. Je to pre väčšinu murárov prekvapivé a nikdy by im nenapadlo, že by v tomto mohli urobiť chybu a viem si predstaviť tú reakciu plnú vulgarizmov, keby ich niekto znalý internetu na to upozornil. Developer určite má projektanta aj stavebný dozor a ani tak to nie sú schopní postaviť podľa postupu, ktorý tanovil výrobca? Ako mám dôverovať mne neznámemu remeselníkovi, že to urobí ako má? Radšej si to naštudujem a budem mu stáť za zadkom, či sa mu to páči, alebo nie. Nepopieram, že vy to robíte správne, ale vedzte, že takých ako ste vy, je ako šafránu.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?