Dnes už není možné najít kvalitního řemeslníka

Zobraz úvodní příspěvek
Dobrý den, potřebuji se zde vypovídat a zároveň požádat o vaše zkušenosti. Stavíme s přítelem rodinný dům a už jsme skoro u konce. V průběhu stavby se stávaly různé faily, kdy jsme si nechali něco udělat a pak museli řešit reklamaci nebo jsme si dané věci museli opravit sami. Jsem už z toho dost zoufalá a začínám zjišťovat, že v dnešní době není možné najít kvalitního řemeslníka, který svou práci odvede kvalitně a ne že ji odflákne. Nedávno jsme si nechali udělat vnitřní parapety. Nejprve si pán z nejmenované firmy přijel zaměřit otvory a působil velice odborně. Cca za týden od zaměření přijel parapety namontovat. Už při příchodu, kdy držel v podpaží parapety, se nešikovně otočil a odřel nám naše nové dveře. Pak šel namontovat parapety a po dvou hodinách byl hotový. Když jeho práci viděl přítel, úplně se zhrozil, protože to nikdo z nás nečekal. Mezi zdí a parapetem byly velké mezery, které pán zatmelil a tím byl v podstatě hotov. Přikládám tři fotky, které jsou toho důkazem. Přítel pánovi volal s tím, že s prací není spokojen, že takové mezery by tam neměly být. Pán v klidu uznal, že parapety byly nařezány špatně a slíbil opravu. Po cca pěti dnech se ozval, že přijede parapety opravit. Přítel už tam s ním raději zůstal, aby kontroloval, co dělá. Nejenže pánovi spadl nůž na novou podlahu, ale dokázal tak poničit omítky, že mi z toho bylo do breku. Ještě příteli řekl, že zatmelit si to určitě zvládne sám. Přikládám dvě fotky toho, jak to po pánově odjezdu vypadalo. Prosím setkal se někdo s něčím podobným nebo máme smůlu jenom my? Říkám si, jestli nejsme prokletí, že každou věc, co v domě přibyde, musíme buď reklamovat nebo opravovat. Je to velmi vysilující.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
No zrovna s tím VPC bych byl opatrný, např. KMBeta schvaluje oba typy zdění tzn. na tupo i na vazbu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenek_valek:

To je dobrej bullshit brat si za praci tolik, kol…
@zdenek_valek by jste se měl vrátit na zem to je normální jakuz je řečeno cena domu cca vychází půlka materiál půlka práce. A to je u všech profesí. Třeba nám v práci teď zateplují budovu cena je 1800/m² když si to spočítáme tak materiál vychází na cca 700-800 Kč zbytek je práce a tohle je teď normální cena za zateplovačku. Takže můžete nadávat jak chcete ale tohle je realita.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

No zrovna s tím VPC bych byl opatrný, např. KMBet…
@pyramis Nemajú KM betu, ale Vapis a ten to má práve na tupo. A KM beta má teraz dokonca novinku, že postavia celú stenu v továrni a dovezú na stavbu. Rohy nemajú previazané nijak, ani vazbou, ani kotvami medzi šármi, proste to len spoja vencom a hotovo. Majú to údajne certifikované. Ale hlavne, aj keby to bolo povolené na vazbu, nedáva to zmysel. Buď by museli kupovať predražené doplnkové tehly na rohy (alebo dorezávať a to im teda neprajem) alebo im zas nemohli vychádzať elektro kanáliky a otvory.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od roman_:

@pyramis Nemajú KM betu, ale Vapis a ten to má pr…
@roman_ Ale prd, KMBeta to má přímo v technické příručce. viz obrázek.
Odpovědět
Ahoj, mám podobný pocit. S jedním zedníkem jsem se domlouvala 3x na schůzce u nás. 2x se těsně před tím omluvil a po 3. vůbec nepřijel, bez omluvy a už se neozval. A takových zážitků mám "plnou tašku". Naštěstí je manžel velmi zručný a spoustu věcí dokáže udělat sám.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od roman_:

@pyramis Nemajú KM betu, ale Vapis a ten to má pr…
@roman_ Respektivě, já bych to zdění na vazbu u VPC nezavrhoval, jako něco špatného. A přijít o "elektrokanály" není žádná trága. Jde to vydrážkovat, jen trochu náročněji.
Odpovědět
Profilova fotka

@roman_ Respektivě, já bych to zdění na vazbu u …
@pyramis Prísť o elektrokanálky je mega tragédia. Mám po baráku cez 4km káblu a zarezával som len 2m vodorovnej drážky. Navyše do VPC by sa nemalo nič zasekávať. Elektrokanálky sú jedna z top vecí na VPC. A zdít VPC na preväzbu je zbytočná komplikácia navyše. Musím strážiť či to robím dobre a znemožňuje mi to stavať len 1 stenu do výšky. To znamená neustále posúvať lešenie alebo ho mať dostatok aby som ho nemusel presúvať. Si zbytočne strielaš do kolena pri maratóne. A má aj ďalšiu nevýhodu - ak je asymetrické zaťaženie od strechy len na 2 obvodové steny (typicky sedlová strecha) tak na väzbu to zdít nechceš. Zbytočne riskuješ praskanie omietky. Pre amatérov zedníkov je zdenie na tupo proste výhodné. Nemusíš sa v každej rade v každom previazanom rohu výškovo stretnúť. Rozdiel 1-5cm dorovná veniec. Ale to by si musel byť slušné jelito aby si netrafil výšku v dvanástich radách o 5cm.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od josefx:

@pyramis Prísť o elektrokanálky je mega tragédia.…
@josefx Tak z těch 4 km kabelu jde stejně většina podlahou. Do VPC se můžou řezat svislé mělké drážky. Krabičky se taky předpokládám zasekávají. Osobně bych měl strach stavět jen jednu stěnu bez zavětrování, ale jistě jsou odvážnější lidé:). No a zrovna u té sedlové střechy bych řekl, že je lepší vazba, jasný, něco roznese věnec. Ale bál bych se prasklin v rohu nosných. U valby pak méně, protože všechny stěny by byly podobně zatížené. Prostě za mě zdění VPC na vazbu pro majitele spíše benefit.
Odpovědět
Profilova fotka

@josefx Tak z těch 4 km kabelu jde stejně většin…
@pyramis Väčšina ide po strope a z vrchu cihel do elektrokanálku. Krabičky sa vykružujú diamantovou korunkou. Príklepom sa to fakt neodsekáva. Pokiaľ nebývaš na veternej hôrke, tak 12 rád cihel úplne vpohode aj bez zavetrovania. Lepidlo drží docela dobre. A aj tak väčšinou obiehavaš barák a dohadzuješ prvých 6 rád zo zeme a až potom staviaš lešenie a makáš len na jednej stene do výšky, tak už je do polovičky zapretá.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?