Nová
Horká

HS portál plast či hliní

Dobrý den, prosím o radu - budu mít HS portál 4550š x 2500 v. antracit - názory dodavatelů se liší. Veka (Vekamotion) mi jednoznačně doporučuje plast - kvůli tepelným vlastnostem, s tím, že je velmi vystužen a dělají ho až do 6M. A že hliník bude mít pak jinou barvu a hořší tepelné vlastnosti. Heroal zase, že plast v žádném případě, že jedině hliník, že ten plastový to nevydrží. Máte někdo zkušenost s plastovým velkým HS portálem - zda opravdu drží a nekroutí se atd? Děkuji všem.
Odpovědět
4,5 není ještě tak velké, tak by to z plastu mělo být ok. Máte to na 2 křídla?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od terezkav:

Dobrý den, prosím o radu - budu mít HS portál 455…
@terezkav hliníkový portál v antracitová barvě máme 3x2,2m ... a katastrofa... stačí trochu sluníčka a večer a celou noc máme doma "koncert" praskajiciho hliníku a železa, když portál chladne... rány, jako když zlomíš suchou větev ... a když se do portálu opře slunce, tak se ho nesmíš dotknout, jinak se spališ ...
Odpovědět
Kvalitnější by měl být hliník. Ale pro tento případ bude asi lepší zvolit spíše ten plast.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od mxm1919:

4,5 není ještě tak velké, tak by to z plastu mělo…
@mxm1919 děkuji moc, mám 2 křídla Ještě prosím o další pomoc -a to u výběru profilu - mám možnost Trocal 88MD cena všech oken vč.montáže, včetně hliníkového HTS portálu HEROAL (za 156t) je 390 tis, dále VEKA Softline 82MD včetně plastového portálu Vekamotion (126t),kde cena za všechny okna je 339tis, a pak Schucco Softline 82MD včetně plastového portálu (116t), kde cena za všechny okna je 314 tis. Tak nevím, který z těch profilů je nejlepší poměr cena výkon? Veka je prvoplast -certifikát třídy A, Schucco mi zas pravili, že oni jsou ti nejlepší,ale cerfitikát třídy B a mají recyklát - což ale zase je prý výhodou (říkají v Schucco), a ten Trocal zase že je prý 88MM oproti těm dvěma -přičemž konkurence je haní, že jde o recyklovaný profil....tak já absolutně nevím, co je ideální varianta? Myslíte tedy, že toho plastového HS portálu se nemám bát? Veka i Schucco mi ho jednoznačně doporučuje, že v hliníku ta barva pak bude jiná, že to bude poznat. Trocal zase že jedině hliník. Pokud je rozdíl pouze v diskomfortu (že ty plastová okna budou těžší), tak je mi jasné, že když jsou levnější než hliník, že musím ten diskomfort přijmout, ale nechci mít strach, z toho že mi ten plastový zkrátka nevydrží a nějak se časem "zbortí"....děkuji moc všem
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od terezkav:

@mxm1919 děkuji moc, mám 2 křídla Ještě prosím o …
@terezkav Můžu se zeptat u koho jste okna Veka poptávali? Mám se dvěmi prodejci špatnou zkušenost a zvažuji podat námět na ČOI, protože záměrně klamou zákazníky a to dokonce i v kupní smlouvě. Jak to? V EU okna bez recyklátu nevyrobíte! Každý prodejce, který vám tvrdí, že má okna z prvoplastu, tak pravděpodobně záměrně lže, aby získal nekalou konkurenční výhodu či vás svoji neznalostí uvádí v omyl. Obě dvě varianty jsou tristní, buď je to lhář a nebo hlupák a tedy neodborník. Konkrétně Veka 82 MD má v sobě cca 29% recyklátu. Zamyslete se prosím racionálně nad jedním. Celá EU se snaží být posledních několik let ekologická. Tudíž logicky do těch milionů tun vyrobených plastových profilů výrobci zařazují recyklát, tak aby plnili ustanovení, ke kterému se každý výrobce profilů zavázal. V Německu se výrobci oken předhání kdo je víc eko a má víc recyklátů a tady si budeme lhát do kapsy, že zrovna ten náš profil z Německa ho nemá.. Ha ha. Informaci konkrétně o profilu Veka 82 MD si klidně prosím ověřte přímo na stránkách výrobce Veka (ať již na německé stránce, či na české). Nikde na stránkách se nechlubí, že jsou jejich profily z provoplastu. Ptám se, proč se přímo výrobce nehonosí, že má okna z prvoplastu, kdyby to byla pravda? Dále na stránkách jistě objevíte články o tom, jak investují miliardy do recyklačních linek a recyklují tím stará okna na nová. A v neposlední řadě si můžete zavolat na české zastoupení Veka, kde vám technický poradce pan Šíp jistě potvrdí to co zde píšu. Oni vám totiž narozdíl od prodejců lhát nesmí. No prodejce by taky neměl, ale jsme v česku... A zde se dostáváme k tomu, jak jsem s prodejci kteří nehrají rovinu naložil já. Úplně jednoduše. Poslal jsem je do háje s tím, že nebudu spolupracovat s někým, kdo ze mě dělá blbce. Doporučuji totéž. Popravdě mě tato problematika hrozně se(re), protože vidíte, kolik lidí slepě věří prodejcům a informace si neověří. Na závěr. I firma Internorm (zkuste vygooglit i zde v diskuzích), top firma na výrobu plastových oken, používá recykláty. Mimochodem doporučiji nacenit si okna u Internormu, třeba zjistíte, že nejsou ve finále o tolik dražší. Řadu věcí jako skryté panty mají narozdíl od konkurence již v ceně. Jinak obecně, dnes jsou již profily tak vyrovnané, že neuděláte chybu s žádným. Velkou část úspěchu dělá montážní parta. Samotná montáž je důležitější jak srovnatelné profily. Na co bych se zaměřil? Třída A (pozor to se týká síly plastu, nemá to co společného s prvoplast/recyklát, ale to jsme si doufám objasnili), tři těsnění - prostřední těsnění je vždy lepší pevné (ne praporkem, jak to má například Veka 82 MD) - pevné mají internorm, slovaktual, salamander bluevolution 92, kvalitní kování - aby byly pozice jasně zřetelné, my si dali i skryté panty, ale to už je hledisko designu. No hodně štěstí. Záměrně nedoporučuji ani nehaním žádnou firmu (ani nevím odkud jste), ale lháře si neberte. :-)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@terezkav Můžu se zeptat u koho jste okna Veka p…
@rumcajk děkuji moc, oni mi to řekli přímo na VEKA (volala jsem nějakého jejich odborníka, ale pan Šíp se nejmenoval - ten mi pak doporučil následně prodejce - ten už mi pak jen naceňoval) - že jsou prvoplast. Cenově mi vychází nejlépe Schucco - ale to je třída B, Veka je (řekli mi) třída A. Veka dává kování roto NX, Schucco roto NT - skryté panty mohu zkusit poptat, kolik by to navýšilo cenu. Veka mi nabízí za příplatek 25tis hliníkové opláštění toho HS portálu (ale říkají, že to nutné není, že je tam ta možnost, když jsem tak u toho plastového portálu nejistá) - stále jsem s tím HS portálem nejistá...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od terezkav:

@rumcajk děkuji moc, oni mi to řekli přímo na VEK…
@terezkav A to, že jsou prvoplast Vám řekl někdo přímo z www.veka.cz či až ten prodejce? HS v těchto rozměrech bych řešil v plastu. Ono hliník, pokud v profilu nemá izolace, vede teplo lépe a výrobci se musí víc snažit, než u plastu, aby dosáhli stejných hodnot. Zkuste poptat ještě Slovaktual nebo někde ten Salamander. Případně zkuste ten Internorm.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@terezkav Můžu se zeptat u koho jste okna Veka p…
@rumcajk čili myslíte, že když je plast třída A - tedy silný, že bych s tím HS portálem v plastu s ním mohla být v klidu?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od terezkav:

@rumcajk čili myslíte, že když je plast třída A -…
@terezkav pravděpodobně ano. Na jakou je to světovou stranu? Budete mít přesahy střechy? Mě by spíš ještě zajímala ta anabáze s prvoplast/recyklat. Kdo to tvrdil, zda prodejce nebo oficiální zastoupení Veka?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od terezkav:

@mxm1919 děkuji moc, mám 2 křídla Ještě prosím o …
@terezkav U Veky bacha, okrem kecov o prvoplaste kecajú aj o iných veciach. My máme portál 2600 na výšku a tam už to väčšina poctivých predajcov negarantuje, je to príliš vysoké. Nepoctiví Vám to v pohode dajú, potom sa vám to prehne, bude drhnúť a nevyreklamujete nič. Väčšina bežných plastových profilov má limit na výšku 2400, tak si to overte v technickom liste profilu. Inak určite berte A triedu, v plastovom okne je nosný plast, nie výstuž, tá ho trochu stuží a je tamhlavne kvôli kotveniu, ale v rohoch nie je zvarená (ako by aj mohla byť). U nás vyhral internorm, plast opláštený hliníkom a môžem len odporučiť. Navyše nemá vo fixnej časti okna ten hnusný zbytočný spodný rám, ktorý zase len zhoršuje jeho vlastnosti, ale má sklo až pekne po zem. Blowerdoor test bez problémov, na priamom slnku sa vôbec neprehýba ani nepraská. A ďalšia vec, ktorú vám žiadny predajca do základnej ponuky nedá pretože je to drahé a prišiel by o konkurenčnú výhodu, je kalené sklo, ktoré tam podľa normy musí byť.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od xkarlos:

@terezkav hliníkový portál v antracitová barvě má…
@xkarlos To co máte za profil? Já mám komplet všude hliník a to dokonce polský profil a úplně v pohodě, teplota je uvnitř stejná jako interiérová. Je tam přerušený tepelný most. Jinak cokoliv černého na domu je nepraktické. Je jedno zda fasáda nebo střecha a nebo profily.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pavelpk:

@xkarlos To co máte za profil? Já mám komplet všu…
@pavelpk portál je Heroal S 77
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@terezkav pravděpodobně ano. Na jakou je to světo…
@rumcajk To o tom prvoplastu mi řekli přímo na VEKA - nějaký pán co je uveden na jejich ofiko stránkách. Budu mít přesah střechy hloubku 0,5M (plochá střecha s velkou atikou a přesah půjde až nad rámy oken). Orientace oken bude na jihozápad a půlka toho portálu bude schovaná pod bioklimatickou pergolou. Ale zrovna ta fixní část - ta otvírací nebude krytá - pouze tím 50cm hlubokým přesahem střechy. Veka uvádí, že HS portály v plastu dělá do 6m šířky a 2,7m výšky - to uvádějí u popisu Vekamotion. V rámu prý jsou dvě oddelené ocelové komory, do nichž je možné vložit ocelové výstuže o rozměru 60x 40 cm. To hliníkové opláštění na HS portál mi též nabízejí - cca za 23tis příplatku. Tak myslíte, že by to mělo být OK?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od terezkav:

@rumcajk To o tom prvoplastu mi řekli přímo na VE…
@terezkav A čo to sklo? Máte nacenené kalené? Pretože to tiež dosť zamáva s cenou. Je to sklo s označením ESG.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od terezkav:

@rumcajk To o tom prvoplastu mi řekli přímo na VE…
@terezkav pokud doporučuji si do Veka zavolat znovu a nejlépe technickému poradci. Jestli vám jde o prvposlat, tak ten stejně mít nebudete. Veka není špatný profil. Ale jak jsem psal výše, jde hodně o to jak se namontuje, takže obezřetně vybírat samotnou firmu. Mimochodem je docela rozdíl brát Veku třeba u VPO Protivanov a podobných, kteří mají staré stroje a sváry v rozích jdou vidět a nebo to vzít u firmy, která umí V perfect sváry.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@terezkav pokud doporučuji si do Veka zavolat zno…
@rumcajk - jsem úplný laik, takže mně nejde ani tak z čeho to je (prvoplast x recyklát), ale aby to ten plastový portál zkrátka dal. Oslovila jsem firmu DAK. Na ofiko Veka stránkách mi jí doporučili. Ohledně těch V perfekt svárů se pozeptám a na to kalené ESG sklo také.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@terezkav Můžu se zeptat u koho jste okna Veka p…
@rumcajk Prodejce u Vekra mi říkal, že jejich okna jsou prvoplast, a proto jsou dražší než konkurence.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?