LÉTO: rekuperace a větrání

Máme novostavbu s užitnou plochou 145 m2 s rekuperací Brink Flair 225 s 2 čidly CO2. Máme děti, které běhají z venku dovnitř a dveře na terasu jsou non stop otevřené. Rekuperaci nevypínáme. Přemýšlela jsem jestli tím nějak neovlivňujeme výkon rekuperace (kvůli čidlu) plus zda zbytečně nespotřebováváme elektřinu. Chtěla jsem se zeptat na zkušenosti ostatních. Jakým způsobem řešíte otevírání např.portálů na terasu, oken. Spíš myslím dlouhodobě, ne jednorázové otevírání. Mám pocit, že když je venku horko, je uvnitř příjemněji s otevřenými okny než zabedníno s rekuperací. Jaký to máte u Vás? Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
Dveře ven otevíráme na nezbytnou dobu - i děti si zvykly. Řeší to problém s hmyzem, teplotou a částečně s vlhkostí. Rekuperace jede na konstantní výkon a otevřené dveře ji tudíž spotřebu neovlivňují. Chci vidět, jak když je venku horko je uvnitř příjemněji s otevřenými okny. Možná tak na chvíli pocit průvanu. U nást to rozhodně neplatí. Letos udržuji vnitřní teplotu kolem 24°. Venku bývá i hodně přes 30.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od radim2015:

Dveře ven otevíráme na nezbytnou dobu - i děti si…
@radim2015 Taky me to zajima. S rekuperaci mame hur, nez kdyz otevru okno. Ale jeste nam neprisel pan od vyrobce poradit se zprovoznenim a tak mozna delame neco spatne. Neni to tak, ze rekuperace v podstate udrzuje teplotu uvnitr, tudiz kdyz se ten barak vyhreje, rekuperace to teplo v podstate nepusti ven? Samozrejme na noc zapinam vetraci rezim, kdy jednotka proste jen vetra dovnitr ven bez prihrevu vzduchu. Ale u nas tento rezim trva jen 8 hodin, pritom mi pripada, ze by mel byt zapnuty cele leto, nebo ne? Prakticky cele leto chci teplotu co nejvic snizovat, resp. rozhodne ji neudrzovat.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od bayt:

@radim2015 Taky me to zajima. S rekuperaci mame h…
@bayt A máte správne nastavený letný bypass? Ten by sa mal automaticky otvárať podľa teploty. A máte nasávanie vzduchu na zatienenej severnej strane? Pokiaľ nie, tak rekuperácia ťahá rozhorúčený vzduch do baráku. @veronikaka Otvorené dvere čidlám CO2 nevadia, pretože vonku je vždy menej CO2 ako v interiéri. Tieto dve hodnoty sa môžu maximálne rovnať, ak opustíte dom na pár hodín a rekuperácia komplet vymení vzduch v dome. Nižšiu hodnotu CO2 v dome oproti interiéru uvidíte maximálne ak sa celkovo zhorší CO2 vonku, napríklad sused bude páliť bordel na dvore. Rekuperácia bude vo výsledku maximálne menej vetrať, viac určite nebude.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

@bayt A máte správne nastavený letný bypass? Ten …
@josefx mame nasavani na vychodni strane, ale pod 4m presahem strechy a je tam i dost stromu....ale nevim, jak tam je nastaveny ten bypass. Na to se chci zeptat. Zatim ho teda zapinam rucne na noc, jmenuje se to "nocni chlazeni" a trva to 8 hodin. Tak nerozumim tomu, jak funguje automatika (i kdyz v navodu je), kdyz to pak spinam rucne. A pokud to ma automatiku, proc vlastne je tam jeste ten nocni letni rezim. Ale tak pokud mate uvnitr vyssi teplotu nez venku ve stinu (jak v zime, tak v lete), tak jak ten stroj pozna, kdy je zadouci prihrivat vzduch a kdy ne? Musel by to nekdo minimalne na zacatku leta nastavit, nebo ne?
Odpovědět
Profilova fotka

@radim2015 Taky me to zajima. S rekuperaci mame h…
@bayt Mám aktivní, a to je možná rozdíl. Udržuji teplotu na 24 a vlhkost vychází 50-60%. Letos mám rekord, kdy při suchém venkovním vzduchu šel dovnitř domu pouze 3°C. Pokud je venku více vlhko, tak toto není možné a při zapnutém chlazení dosáhnu tak na 12. Letos je opravdu zvláštní rok a já jsem už 3x na nějakou dobu zapnul i normální klimatizaci, kterou normálně používáme pouze v zimě na topení. Ještě jedna zajímavá příhoda k tématu: Jeden "odborník" mi ráno vyvětral celý dům a dosáhl okamžité teploty 22°. Během půl hodiny po zavření byla teplota zpátky na 24, ale vlhkost vzrostla hóóóóódně nad 60% a zbytek dne běžela vzduchotechnika na odvlhčování a nechladila. Večer potom bylo 24,5° a 59%.
Odpovědět

@bayt Mám aktivní, a to je možná rozdíl. Udržuji …
@radim2015 my mame vlhkost cca 50%, to je asi ideal:)
Odpovědět
Profilova fotka

@radim2015 my mame vlhkost cca 50%, to je asi ide…
@bayt Pro mě v létě i při puštěné aktivní rekuperaci nedosažitelný ideál 😥
Odpovědět

@radim2015 my mame vlhkost cca 50%, to je asi ide…
@bayt V létě cca 50% a v zimě pod 30%...
Odpovědět

@bayt Pro mě v létě i při puštěné aktivní rekuper…
@radim2015 Dnes tu mam 51%, rekuperace bezi, ale stejne mame vsude otevreny okna. Ja si to v lete bez venkovniho vzduchu nedovedu predstavit.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak ono záleží i od teploty uvntiř. Čím vyšší teplota, tím obvykle nižší relativní vlhkost.
Odpovědět
Profilova fotka

@bayt Pro mě v létě i při puštěné aktivní rekuper…
@radim2015 dosť záleží, ako kto postavil barák. Ak máš blowdoor test s výsledkom pod 0.3, tak máš defakto vzduchotesný dom :-) Máme taky hodne vzduchotesných opatrení a zbaviť sa vlhkosti je vopruz. Kor keď vonku čo každé 4 dni prší tento rok.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od josefx:

@radim2015 dosť záleží, ako kto postavil barák. A…
@josefx Test mám za 0.16. Dneska je u nás rosný bod 14° a venkovní teplota 24. Takhle by to bylo supr. Horší je, že většinou je u nás v létě rosný bod kolem 20° a občas bývá i hodně nad 22 - to při 24 vnitřní dává dost přes 80% vnitřní relativní vlhkosti (a to neberu vnitřní zdroje). Obdivuji při takovýchto podmínkách lidi, kteří mají 50% vlhkosti a přitom ji nějak nelikvidují.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?