Okna ve štítu

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Rekonstrukce podkroví domu z 50.let na vesnici. Dům se bude zvedat o cca 75cm. Řešíme okna ve štítu, tak aby alespoň trochu byla v souladu s přízemím. Původně jsme chtěli zachovat jedno menší okno jako je na fotografii původního stavu, ale budou tam dva pokoje, tak volíme okna dvě. Jenom si nejsme jisti jaký rozměr. Obr. 1 je okna rozměru jednoho křídla těch spodních. Obr. 2 jsou okna zcela jiných rozměrů. Nebo zvolit ještě jinou velikost? Velmi děkuji.
Odpovědět
Udelala bych 1.variantu, bez prostredniho ramu a velikosti tak, aby bylo dostatek svetla v pokojich.
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím, podle mě je taky nutné si ujasnit jestli chcete zachovat původní ráz domu nebo z něj udělat dům do dnešní doby. S tím je hodně spojená velikost a tvar oken. Dříve se okna dělala menší a hodně členěná. Z dnešního úhlu pohledu měli horší izolační vlastnosti, protože dnes platí, že 3sklo má lepší vlastnosti rám okna. Takže větší okna mají lepší izolační vlastnosti než menší okna třeba v koupelně nebo WC. Osobně bych šel do varianty 2. Ale bez tohoto členění oken viz obrázek. Celkově bych dořešil celý šťít domu. Jestli třeba nelze ty dvě okna nějak opticky spojit v jeden celek. Dole budou taky dva pokoje?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kossakowski1980:

Zdravím, podle mě je taky nutné si ujasnit jestli…
@kossakowski1980 Dobrý den, děkuji Vám za odpověď, měli jsme variantu s jedním oknem, viz nový obrázek, počítalo se s tím, že mezi pokoji bude příčka. Ale nezdálo se nám mít v místnosti okno hned "u zdi" (tj. u příčky), navíc by ta okna (pokud by nebyla dělená) byla značně velká. Pozn. dole jsou též dvě místnosti. Chtěla jsem zachovat původní ráz domu co nejvíc z této (pohledové) strany, ale moc se nedaří..
Odpovědět
My máme podobný domek. Vrchní polovina domu šla celá pryč , a dolu jsme přidali další okno - tzn 3 okna dole , dvě nahoře . Je to symetrické , pekne , a je dost světla .
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od evakourkova:

@kossakowski1980 Dobrý den, děkuji Vám za odpověď…
@evakourkova okno hned u zdi - poslední dobou je to celkem často vidět. Ale mě osobně se to také nelíbí. Okna o rozměru "jednokřídla" se mi zdají malá, aby pokoje nebyly příliš tmavé. My jsme zvolili jednokřídlá okna o rozměrech stav. otvoru š. 1140mm x 1275mm. Ale je pravda, že jsou jen dole. V patře mají pokoje ve štítu franc. okna, ač také šíře 1140mm a v šatně je klasické okno o šíře st. otvoru 850mm jako je dole v TM a koupelně.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?