Jsem ve fázi žádosti o vydání stavebního povolení na stavbu patrového dvojdomu ze zdícího systému Ytong Lambda 450, na západní stěně domu jsou projektována v přízemí dvě francouzská trojdílná okna, v patře nad nimi v ložnicích dvě dvojdílná francouzská okna.
Původně jsem chtěl u všech francouzských oken udělat přípravu pro montáž venkovních rolet - či žaluzií. Plánovaná trojdílná okna v projektové dokumentaci v I. NP nahradím širšími dvojdílnými okny s HS systémem stínění těchto oken zvenčí - z terasy před nimi, vyřešit venkovní, elektricky ovládanou markýzou s podpěrami ( např. typ Veranda box ).
U zbývajících dvou francouzských oken v II.NP - montážní rozměr otvoru pro okna je š 1800 x v. 2190 chci udělat přípravu pro montáž venkovních rolet – tzn. roletový kastlík v nadpraží okna.
Ytong má své systémové řešení pro tyto účely – žaluziový /roletový/ kastlík z purenitu rozměru 164x249 mm. Na tl. zdiva 450 je několik variant řešení jak řešit nadpraží okna.
1) Ytong žaluziový kastlík + 35mm EPS + nosný překlad NOP
250
2) Ytong žaluziový kastlík + 60 mm EPS + YQ U profil 225 mm
3) Ytong žaluziový kastlík + 35 mm EPS + U profil 250 (
proarmovat, probetonovat )
4) YRP nosný překlad od firmy TEMA Klášterec s
integrovaným žaluziovým kastlíkem
5) kombinace nosného překladu s integrovaným žaluziovým
kastlíkem od dodavatele jiného zdícího systému – např.
HELUZ 3v1.
Myslel jsem že použiji systémové řešení od Ytongu, ještě jsem ale konzultoval s dodavatelem rolet, zda se do kastlíku, který dodává Ytong vejde roleta pro daný rozměr francouzského okna. Bylo mi sděleno, že u této rolety vychází podomítkový kastlík 165 x 165 mm… Vnější rozměr kastlíku Ytongu je přitom jen 164 mm ( to je vnější šířka ). Roleta např. od firmy Climax se do něj tedy nevejde.
Použití systémového řešení od Ytongu s ohledem na možnost vzniku tepelných mostů se mi i tak jevilo jako značně diskutabilní – myslím si, že to zateplení za kastlíkem je málo ( víc prostoru tam ale nevymyslím, aby ty překlady také něco udržely... ).
4) varianta – použití YRP nosného překladu od firmy TEMA – nevím co si mám o tomto překladu myslet, nikde není k dispozici skutečná – reálná fotografie překladu, podrobné info k zateplení překladu – jak dalece je tam vyřešena možnost vzniku tepelných mostů – nevím. Co nevidím - nemohu si osahat, raději nekupovat.
5) varianta – použití nosného překladu s roletovým kastlíkem od jiného dodavatele zdícího systému – zde HELUZ 3v1, dle mého je tento překlad velice dobře řešen, pro možnost použít jak rolety, tak i žaluzie a to ještě několik druhů rolet, žaluzií, variabilně lze vyjímat – vkládat EPS uvnitř překladu. Montážní rozměr je však rozdílný oproti Ytongu.
Mohl by mi zde někdo fundovaně poradit jak řešit předpřípravu na montáž venkovních rolet – žaluzií v systému Ytong š. 450 bez zateplení, případně – zda to lze v tomto případě řešit kombinací s jiným zdícím systémem - použitím překladu HELUZ 3v1, byť je to jiný zdící systém, jiný materiál, o něco málo jiný rozměr ( nemohlo by to v budoucnu způsobit nějaký problém – např. praskání omítky v blízkosti nadpraží apod. ? )
Za každou Vaši radu předem děkuji. Franta
Nerozumím tomu, ale muž rozhodl, ze to vyřešíme překladem 2x YQ U profil. Mám k tomu nějaké propocitane dokumenty. Jeden je pro 2. NP, druhy pro 1. Np, který musel nést ještě to patro nad tím, takže je to řešeno jinak.
Zdravím a děkuji za reakci a technické plánky 🙂
Těm kastlíkům od Ytongu bych se raději vyhnul vzhledem k jejich rozměrům, jejich šířka vyhovuje spíše použití vnějších žaluzií než rolet. Bylo mi potvrzeno, že rolety Climax pro daný montážní rozměr okna potřebuji kastlík 165 x 165 mm. Kvůli, do určité míry problematickému použití jsem v I. NP u francouzských oken z obývacího pokoje na terasu upustil od použítí venkovních rolet a chci použít ke stínění raději markýzu, kdy s touto vyřeším jak zastínění okna, tak i terasy.
Systémové řešení nosného překladu s roletovým - žaluziovým kastlíkem má dle mého firma Heluz lépe vyřešené než firma Xella, která dodává systém Ytong, ta kombinace zdiva Ytong a překladu Heluz, byť jen u dvou oken mi ale přijde taková, no...
Pokud by s tímto měl někdo praktickou zkušenost, dejte mi prosím vědět. Děkuji
@franti_p no my už to mame hotove a predem od žaluzií schválené. Ano, rolety mají větší navin a proto jsme je nechtěli. Nyní jsou Zaluzie i jimi zaměřené a objednané.
@luckavra
ještě jednou díky za informace a plánek 🙂. Dodatečně jsem ověřil, že by u nás byl možný i ten Heluz, ale vyřešíme to asi nějak podobně jako to máte Vy v systému Ytong. Nebudeme to komplikovat a půjdeme také do žaluzií u všech francouzských oken - jak v I. NP, tak i v II. NP.
@franti_p Momentálně řešíme něco podobného... obvodové zdivo Lambda YQ 450 a žaluziové kaslíky. Od rolet jsme upustily, návin rolety=větší šířka kaslíku. Budem řešit jako prefabrikované žb překlady na zakázku. Náš návrh vypadá nějak takto, ale ten detail si chci nechat posoudit z hlediska tepelné techniky.
@franti_p my jsme použili překlady od TEMA Klášterec, byť teda jsme trošku ješte upravovali usazení právě kvůli tepelnému mostu. Po termokameře zcela OK.
Pokud stavíte z Ytongu, držel bych se jejich systémového řešení, obrázek co jsem dala @Veronika je produkt této firmy http://www.smprodukt.cz/?page=boxy&la... , je to česká firma a vyrobí Vám kaslík na míru, samozřejmě otázkou je cena , tyto purenitové kaslíky nejsou levná záležitost, nicméně bych kontaktoval projektanta, ať se s nimi spojí, vybere kaslík a spočítá statiku atd., obrázek nahoře je asi nějaký atyp - půl metru nad oknem věnec, navíc polyš různé tloušťky , (70,80,100) , neznám systémová řešení Ytongu, ale přijde mi to divné.
Tyto kaslíky používal jako systémové řešení Wienerberger (porotherm), měl jsem je v projektu, pro každou tloušťku zdiva bylo systémové řešení, na co bych upozornil je větší počet třmínků ve výstuži nad oknami. (standart 20 cm, nad oknem 10 cm)