Odpověď na příspěvek od majkeeip:
Dobrý den, jelikož se brzy chystáme na fasádu, t… @majkeeip Ahoj, tak určitě té výplně je tam méně, než by mělo být. Normy na to určitě jsou, doporučuji si přečíst tento článek https://stavba.tzb-info.cz/zateplovac... Na domě nám instalovali okna celkem 3 okenáři (stejná firma, tři jiní lidé - dělali jsme okna na etapy) a každý to dělal jinak, podle sebe. 1. Nám okna vypěnili a parotěsnou pásku nalepili dost prasácky i když těsnit těsnila, ale měla hodně krabliků a vrásek. Vůbec to nevypadalo, že by to dělal někdo, kdo by v tom měl mít praxi a hlavně někdo, kdo by si dal záležet. (1. foto) 2. v druhém případě nám spáru vypěnili a rovnou zalepili, přičemž se stalo to, že pěna se neměla kam roztahovat a tak vypoulila a vytlačila i už přilepenou pásku a na některých místech ji perforovala. To jsem taky musel dodatečně opravit (foto z toho nemám) V třetím případě nám je okenář vypěnil a pásku nechal z exteriéru přilepenou na rámu, jak má být, ale protože už nechtěl čekat na vytvrdnutí, a tak mi předal instrukce, že si mám pak pěnu seříznout v rovině rámu a následně přilepit, což jsem udělal. V tom posledním případě to dopadlo vše nejlépe, ale zase služba byla zaplacená včetně celé motáže, ale lenost montážníků nezná hranic. Na druhou stranu, raději si to nalepit sám a precizně než zase plakat nad výdělkem. (Viz druhé foto). Určitě se ta mezera dá dovypěnit. To není problém. Je ale důležité, aby bylo v pěně co nejméně (velkých) bublin, které snižují tepelně izolační vlastnosti připojovací spáry. Další věc je, že některé pásky jsou UV stabilní jen po určitou dobu. My měli značku Illburck která je UV stabilní 3 měsíce, pak se musí zakrýt (ideálně dodělat zateplení) nebo aspoň dočasně ji přetáhnout lepidlem a tak ji ochránit, což byl náš případ. Důležité je si pohlídat montážníky, občas jim stát za prdelí, protože z cizího krev neteče, jim je jedno jak se to bude chovat, ale vy v tom budete bydlet. Když tam zůstanou ty fugy, co tam teď máte, může se to chovat jako tepelný most. Dovypěnit, nechat vytvrdnout, seříznout, a přelepit. Honza