Zdravím všechny,
prosím o radu - stavíme z porothermu 30 na pěnu + budeme mít 15cm polystyren a řeším vnitřní omítky a jejich vlastnosti. Dost jsem se dočetla o tom, že tím že stavíme na pěnu, tak že není naše zdivo dostatečně uzavřené a že se doporučuje realizace klasické omítky. Po přepočtení kolik by nás stál celý dům na realizaci omítek vs kolik by nás vyšlo udělat jen obvodové zdivo do klasických omítek + veškerý vnitřek ze sadrokartonových desek - (stylem viz obr) je rozdíl nějakých 30 tisíc. ( počítáno s tím že sádrokarton zvládneme svépomocí, ale na omítky klasické si netroufáme)
Co si prosím myslíte o tom zkombinovat omítky ( na obvodové zdi) a sádrokarton na vnitřní příčky ? ... popř realizoval to někdo ??? ... Moc moc děkuji za odpovědi a Vaše názory.
@majdapes my se nejspíš vydáme cestou sdk místo omítek...
Manžel je vyučený sardokartonař a říkal že se to normálně dělá. Lepí se to na buchty z lepidla nebo i na vrstvu pomocí hřebene. Jinak je potřeba si pohlídat aby desky byly rovně aby to nevypadalo jako leporelo :-D
kdyby na tuto diskuzi někdo narazil tak dám info jak jsem uzavření cihel vyřešila - na obvodové zdivo budeme aplikovat "Soudatight SP Tekutou membránu" díky čemuž za 8 tisíc luxusně uzavřu z vnitřní strany cihly a vesele budeme aplikovat sádrokarton také na obvodové stěny - všem co se zapojili moc děkuji :-) - až dokončíme realizaci přidám pak fotky do alba - tak kdyžtak pak v květnu můžete kouknout :-) ..
@majdapes mam doma vsude resenou omítku pomoci sdk, je to byt, bylo to nejlevnější a nejrychlejší řešení, navíc jsem to nechtěl nijak kombinivat z důvodu jineho povrchu sdk pricek a vnějších omitek, problem nikde není, jen když je potřeba neco kotvit do zdi, tak je to za trest. Do domu bych to nedal a udělal klasické omítky cenovy rozdíl nebude velký a myslím, že trvanlivost bude vyšší u klasické omítky. Jediná vyhoda sdk je ta, že se dá cokoliv opravit nebo dodělat aniž by to bylo vidět.
@zuzana_ka uzavřením je myšleno uzavřít duté cihly ... tím že z venku budu mít polystyren a ne rovnou fasádu, tak ty cihly fyzicky nebudou porovitě uzavřené .. hrozí pak plísně a tak :-) ...
@majdapes Stále nechápu co vlastně řešíte. Fyzické neuzavření pórovitosti duté cihly a hrozící plísně mi přijde jako nesmysl. Nemáte odkaz na nějaký text, kde se toto řeší? Pokud normálně větráte okny a nemáte tepelné mosty, tak Vám plísně, při 30cm cihly a 15cm polystyrenu, nehrozí.