Elektroinstalace v nájemním bytě

Dobrý den, byla bych ráda za radu, pokud někdo ví, kdo je povinen provádět revizi elektroinstalace v nájemním bytě - nájemník či majitel? (jestli ta tu povinnost vůbec dle zákona je) Děkuj moc Zuzana
Odpovědět
Profilova fotka
Žádný zákon toto nenařizuje.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Žádný zákon toto nenařizuje.
@pyramis tedy ani nic nenařizuje provádět pravidelně revize elektroinstalace v bytech (samozřejmě pokud neproběhla na elektroinstalaci změna)?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zuzana_opravdu:

@pyramis tedy ani nic nenařizuje provádět pravide…
@zuzana_opravdu Je to na zodpovednosti majiteľa, či chce alebo nechce znížiť riziko nejakej nehody alebo poškodenia. Ak nenastala zmena, revízia nie je treba, no už som sa stretol aj s tým, že to niektoré poisťovne vyžadovali v istom intervale. Ale ani poistenie dosť ľudí vôbec nerieši.
Odpovědět

Dobrý den, byla bych ráda za radu, pokud někdo v…
@zuzana_opravdu pokud jste v nájmu tak všechny revize, opravy, kontroly by měl mít na starosti majitel. Vy mu to nahlásíte a on by měl konat. Jestli je něco vaši vinou tak se to strhává z depozitu .
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@zuzana_opravdu Je to na zodpovednosti majiteľa, …
@roman_ děkuju moc za odpověď. Od pronajímatele jsem dostala zprávu, že dle zákona (který neuvádí) je periodicita u bytů 5 let a musí ji zajistit osoba, nebo firma, která má uzavřenou smlouvu o odběru el. energie.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pokvan:

@zuzana_opravdu pokud jste v nájmu tak všechny re…
@pokvan děkuji za odpověď. V nájemní smlouvě mám uvedené: Pronajímatel je povinen udržovat po dobu nájmu byt ve stavu způsobilém k užívání. Nájemce provádí a hradí běžnou údržbu a drobné úpravy související s užíváním bytu. Například pravidelnou kontrolu plynového kotle zařizuju a hradím já jako nájemce, kontrolu spalinových cest a plynových spotřebičů pronajímatel (toto mi bylo sděleno při podpisu smlouvy). Od pronajímatele jsem dostala nyní zprávu, že dle zákona (který neuvádí) je periodicita revize elektroinstalace u bytů 5 let a musí ji zajistit osoba, nebo firma, která má uzavřenou smlouvu od odběru elektrické energie. Takže jsem zmatená, ale přijde mi to jako nesmysl.
Odpovědět

@pokvan děkuji za odpověď. V nájemní smlouvě mám …
@zuzana_opravdu Když jsem byl v SVJ, revize se dělaly na společnou elektriku.
Odpovědět

@zuzana_opravdu " běžnou údržbu a drobné úpravy související s užíváním bytu." no jako pod tímto si já představuji možná tak výměna žárovek, sprchové hlavice a podobných věcí. Když jsme byli v nájmu tak to tak fungovalo a přesně tyto "větší" věci měl mít v merku a na starosti pronajímatel. Taky jsme byli vedení jako odebírači elektřiny, no majitel zajišťoval tyhle věci. Stejně jako s tím kotlem.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kofejn:

@zuzana_opravdu Když jsem byl v SVJ, revize se dě…
@kofejn ano to jsem se dočetla, že společné prostory domu musejí mít pravidelné revize podle nějaké normy každých 5 let, ale o bytech jsem nic nenašla.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pokvan:

@zuzana_opravdu " běžnou údržbu a drobné úpravy s…
@pokvan není to v té smlouvě úplně dobře specifikované, při podpisu jsem to neřešila, a souhlasím s Vámi, přesně toto si také představuju. Naopak revize a kontroly bych zařadila do bodu: Pronajímatel je povinen udržovat po dobu nájmu byt ve stavu způsobilém k užívání.
Odpovědět

@pokvan není to v té smlouvě úplně dobře specifik…
@zuzana_opravdu tady je to pěkně popsané: https://www.tzb-info.cz/facility-mana... pro mě bylo překvapení, že revizi plynového kotle si opravdu hradí nájemce. Jinak co se týká revizí, tak povinnost pravidelné revize se vztahuje na vlastníky bytových domů, ale pouze ve společných prostorách, na firmy, školy, hotely, atd. kde se pravidelně zdržuje větší množství lidí. Pro domácnosti je to pouze doporučené. Povinné je to při kolaudaci, opravě, rekonstrukci, poruše... Z praktického hlediska si ty ani nemůžeš nechat udělat revizi, protože nemáš projektovou dokumntaci, protokol o určení vnějších vlivů, nevíš kdo to instaloval a předchozí revize taky určitě nemáš. Takže pokud je poctivý revizák, tak ti ji nemůže vystavit. A nikdy jsem neslyšela, že by revizi hradil ten, kdo je přihlášený u distributora. Komplet revize bude určitě stát víc jak 1000,-Kč, tak bych se zkusila odkázat na tohle - že vše co je nad tuto částku, tak platí pronajímatel, ale zase nevím jestli to spadá do oprav...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kekita:

@zuzana_opravdu tady je to pěkně popsané: https:/…
@kekita díky moc za info. Já vlastně už teď ani nevím, proč zařizuju tu kontrolu kotle, prostě jsem to v té době neřešila, nevěděla, jaké má kdo povinnosti a tohle mi bylo řečeno. S tou revizí elektro už mi to přijde ale divné, přesně jak píšeš. Ještě jednou dík za zprávu.
Odpovědět
Článek se načítá

@zuzana_opravdu Podľa mňa nie je ani pravidelná kontrola kotla drobnou údržbou, mal by to riešiť majiteľ.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@zuzana_opravdu Podľa mňa nie je ani pravidelná k…
@roman_ díky za názor, takto zpětně si to myslím taky :D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?