Dobry den, chceme delat pokojiky detem v podkrovi. Strecha je par let nova, klestiny jsou ve vysce cca 225 cm, udelanim podlahy se vyska snizi na cca 212-215 cm. Zaklop sadrokartonem by byl az do stitu. Mate nekdo takto nizko priznane klestiny v podkrovi? Tesar nechce klestiny posunout kvuli statice strechy. Diky
@martasekm Minimální světlá výška v podkroví je 230 cm (nad více než 50 % plochy). Ale:
U trámových stropů s viditelnými trámy se měří po spodní líc podhledu stropu mezi trámy (441/2013 Sb)
Takže když obalíte kleštiny SDK nebo dřevem nebo je povrchově upravíte a podhled mezi nimi uděláte při horním líci kleštin (předpokládám, že mají na výšku cca 18 cm), tak vyhovíte předpisům. Nedoporučuji SDK až do štítu, raději dobře odvětrejte "půdičku" nad izolací.
@pepitocz Diky za reakci. Nejde me o predpisy, spis pocitove, zda ma nekdo takto nizko klestiny, jak se v takove mistnosti citi. SDK zaklop bude do stitu, takze vyska stropu bude dle predpisu.
@martasekm Vyhovi vam to i procentualne?
My mame podkrovni byt se svetlou vyskou 2450 mm a nizsi strop v koupelne nebo v loznicich si neumim predstavit, pusobilo by to na me strasne stisnene.
@martasekm O předpisy jde. Protože když to nevyhoví, nebudou ty místnosti obytné a dům bude mít mnohem menší cenu. Pocity má každý jiný, já v jednom bytě mám stejný případ (220 a 240 cm) a působí to na mne příjemně, lépe než klasika.
Ještě jednou si dovolím zopakovat: pokud dáte SDK až do štítu, bude problém v zimě s topením - teplý vzduch bude utíkat nad kleštiny. A v létě se bude místnost přehřívat od střechy. Nemáte asi střechu víceplášťovou, odděleně odvětranou, a tak doporučuji strop nad kleštinami a dobře větrat prostor nad podhledem s izolací. Jinak se upečete...