Ahoj,
uvažujeme o koupi pozemku, který se nám líbí ve všech ohledech kromě jednoho -- v blízkosti je projektovaná dálnice, v nejbližším místě 1200 metrů od pozemku.
Pozemek je v mírném svahu. Směrem od pozemku k dálnici terén ještě trochu stoupá (ale ne o více než 10 metrů), pak klesá a dálnice povede v údolí. Mezi pozemkem a dálnící se také plánuje další zástavba (2 ulice RD). Protihluková stěna u dálnice nebude, možná bude vegetační pás. Jsme na hluk poměrně citliví, takže nás to docela trápí, zejména manželku.
Myslíte si, že dálnice bude rušit? Vím, že obvykle bývá slyšet do 2 km zřetelné šumění. Věřím ale, že terén + další zástavba (nemělo by tak dojít k přímé viditelnosti dálnice) hluk utlumí. I když možná to je jen moje zbožné přání, takže bych rád slyšel, co si o tom myslíte :-) .
Díky!
@mareklo ahoj, moje zkušenost je taková, že přes den slyšet není nic, ale v noci ano. Ale mám to s dálnicí trochu jinak než ty. Bydlíme přímou čarou 1,7 km od D2 (právě jsem měřila na mapách :-) ), na malém městě. Mezi naším domem a dálnicí je velká část zástavby města, takže přes den jsem žádný ruch z dálnice vůbec nezaznamenala. Ale v noci to slyšet jde. Ale zase ne tolik, že by to rušilo spánek při otevřených oknech. Moji rodiče bydlí přímou čarou 5 km od D1 a opět přes den nic, ale v noci ano. Záleží na tom, jak frekventovaná ta dálnice bude. Pokud mezi vámi a dálnicí budou jen dvě ulice, přijde mi, že to na snížení hluku nebude mít moc vliv a trochu bych se toho bála. Přeji šťastné rozhodování :-).
Vyrostla jsem v Praze domku, který leží ve čtverci, ze dvou stran obklopeném dálnicí. Jsme v rohu, k jedné máme cca 150 metrů, ke druhé něco přes 200, tedy opravdu blízko. Obě jsou naštěstí níž, než my, od té bližší jsme odděleni svahem a pak údolím – tedy k dálnici stoupá svah (cca 10 výškových metrů), dálnice je potom zase asi o 10 metrů níže.
A slyšet je opravdu málo, běžně jsme spávali při otevřených oknech a byl slyšet pouze lehký šum. Po dešti to bylo o něco horší, ale nikdy nic nepříjemného, rušivého nebo že by nás to třeba rušilo.
Takže při víc než kilometrové vzdálenosti a térenové vlně mezi vámi a dálnicí bych se hluku opravdu nebála. Pokud bude mezi vámi a dálnicí další zástavba, tím spíše.
Díky, to jsou užitečné informace. Sám mám pocit, že tvar terénu je důležitější než samotná vzdálenost. Vyrostl jsem v domě 2 km od silnice první třídy, jenže mezi domem a silnicí je údolí, a silnice je tedy slyšet docela dost. Jenom mě mrzí, že dálnice ještě nestojí, takže si to nemohu vyzkoušet.
@mareklo dálnici máme 1,5 km od domu a slyšet je, záleží na větru, tlaku, mokru, více je slyšet v noci než přes den. Někdy je úplné ticho, jindy docela hukot.
myslím, že to trošku slyšet budete, ale nemělo by to být nic hrozného, jak píší lidé přede mnou - důležité jsou terénní vlny, kdy se zvuk z dálníce bude odrážet z větší části jinými směry, než k vám. Navíc, si na to zvyknete a nebudete to za chvíli vůbec vnímat. Po dešti nebo v zimě kdy stromy nemají listy to bude slyšet víc - tak bych se snažila pozemek směrem od plánované dálnice co nejvíce "ochránit" vhodnými dřevinami ...
Přesně jako píše @petraxname, také bydlíme od D1 u Prahy 1,5km a je to slyšet i když máme před námi les, ale pak je to samá rovinka - pole.
Hlavně ráno, když je hustá doprava a blbý směr větru, tak je to hukot, ale zas o víkendu není slyšet vůbec. Nebrala bych to jako tragedii, můžeme mít v noci otevřená okna aniž by nás to rušilo.
My máme dálnici cca. 300 metrů za domem, je ale zapuštěná v zemi. Mě to neruší vůbec, spím i s otevřeným oknem.Přítel říkal , že to slyší, já to ani nevnímám.