Pozemek - prodej, ing. sítě a cesta

Dobrý den, měl bych možná specifický dotaz k pozemkům: Děda má ve vlastnictví pozemky, které jsou v tuto chvíli brané jako „zemědělský půdní fond“, druh pozemku „orná půda“. Nicméně dle zahájeného územního řízení je zde již projekt na vybudování příjezdové cesty a samotných inženýrských sítí. - tj. je zde nakres přesných ing. sítí, příjezdových cest a dalších aspektů nutných k budoucí stavbě. Pozemky má dědit můj otec s tím, že jeden z pozemků mi daruje, abych mohl postavit, nicméně platba za cestu i ing. sítě je značná. Děda tvrdí, že cestou k vyřešení situace je prodej jednoho pozemku, za tržní cenu stavebních parcel v okolí (řekněmě 4000 Kč za metr) s tím, že z utržených peněz se zbylé pozemky zasíťují a vyřeší se cesta. Můj dotaz tedy zní: „Je možné nějakým způsobem prodat pozemek jakožto stavební parcelu, když současná hodnota pozemku je prakticky nulová a k aktuálnímu datu je brán jakožto orná půda a je nutné dořešit sítě i cestu? Myslím tím, prodat případnému zájemci s příslibem, že například k datu 31. 6. 2025, bude mít pozemek připravený ke stavbě jakožto stavební parcelu, když v současné době je pozemek ornou půdou?“ Za mě si myslím, že vše bude třeba řešit úvěrem nebo hypotékou, ale dědeček tvrdí, že má toto zjištěné, a takto to půjde vyřešit a žádná hypotéka nebo úvěr nebude třeba. Předem děkuji za reakce a odpovědi.
Odpovědět
Tak prodávat můžete, záleží jestli seženete kupce, který do toho rizika půjde. A hlavně, který bude mít hotovost. Protože banka mu úvěr na pozemek, který tu kupní hodnotu nemá, nedá.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zilvaja1:

Dobrý den, měl bych možná specifický dotaz k poz…
@zilvaja1 Jak chcete prodat parcelu s příslibem, že to bude stavební parcela, když nemáte zaručeno, kdy (anebo zda vůbec) to stavební parcela bude? To, že je v nějaké věci teprve zahájeno územní řízení, neznamená vůbec nic, žádnou záruku.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od candat:

Tak prodávat můžete, záleží jestli seženete kupce…
@candat ještě doplním, že v územním plánu jsou pozemky již vedeny jako rozparcelované parcely.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zilvaja1:

@candat ještě doplním, že v územním plánu jsou po…
@zilvaja1 v územním plánu i na katastru nemovitostí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zilvaja1:

@candat ještě doplním, že v územním plánu jsou po…
@zilvaja1 Podstatné je to, jak jsou v územním plánu ty parcely vedeny. Jako stavební? To by měnilo situaci. Protože možný způsob využití stanoví právě územní plán, ne katastr nemovitostí.
Odpovědět
Že jsou pozemky rozparcelovány je celkem jedno. Důležité je, zda jsou v aktuálním územním plánu vedené jako zastavitelné. Co je v katastru (orná půda, zahrada, ...) je naprosto irelevatní.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?