Zbudování nového sjezdu na pozemek

Dobrý den, plánuji, že do budoucna zhotovím sjezd na pozemek na jiném místě, než v současné době je. Bohužel vzhledem k dispozicím a stísněnosti celé okolní a zástavby nejsem schopný dodržet podmínky jako rozhledové úhly, které ovšem nedodržuje nikdo v okolí vzhledem k tomu, že sjezdy měli zbudované již v minulosti, kdy tato pravidla ještě nebyla. T Takže povolení od policie a stavebního úřadu jistě nedostanu. Otázka tedy zní, co mi konkrétně hrozí v případě, že mě nějaký aktivní soused nahlásí? Bude z toho pouze pokuta nebo mě úřad donutí sjezd zrušit a to i v případě, že to tak každý pozemek kolem mě má? Vím, že je to nejspíš úřad od úřadu, ale třeba se s tím už někdo setkal. Díky za odpovědi :)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od stavitelh:

Dobrý den, plánuji, že do budoucna zhotovím sjez…
@stavitelh SÚ je že zákona povinen uložit pokutu a současně i zahájit řízení o odstranění stavby. Pokud nelze stavbu dodatečně povolit, musí nařídit její odstranění a toto odstranění vymáhat. Vymáhá se donucovacími pokutami, v případě neúspěchu exekucí. Tolik říká zákon. Realita je ale různá, přesně jak píšete, je to úřad od úřadu. Pokuta za černou stavbu bývá velmi různá. Některé SÚ ukládají i šestimístné částky, některým se zase nechce vést řízení a dají příkazem 5 tisíc. Zdůvodnit se ale dají oba postupy, oba jsou legální. Záleží jen na odůvodnění a na obvyklých postupech Vašeho SÚ. Co se týká odstraňování nepovolené stavby, tak do toho se žádnému SÚ moc nechce. Bude záležet na tom, jak moc a případně komu ta stavba bude vadit. Podle toho bude SÚ více nebo méně aktivní.
Odpovědět
Takže patřičné úřady už vědí, že uvedený vjezd nesplňuje stanovené podmínky, takže stačí aktivní úředník a máte problém. Ale ono jde i o to, že pokud by se u uvedeného nepovoleného vjezdu stala v souvislosti s vjezdem - výjezdem z pozemku nějaká dopravní nehoda a patřičný orgán by zjistil, že se jedná o nepovolený vjezd, tak by mohl být velký problém pro Vás jako majitele, protože by se také v případě soudního řízení mohlo lehce stát to, že by veškeré škody mohly jít za Vámi ( a to nemyslím jen škoda na nějaké plechařině, ale třeba i škoda na zdraví osob a pod. ) - protože by se určitě i pojišťovna snažila zbavit povinnosti plnění
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?