3x50A jistič

Zdravím, přemýšlím o tom, když si někdo z potomků postaví dům v zahradě, za nynějším domem, místo je, jestli bude stačit jistič 3x50A pro 2x elektrické topení a plně elektro zařízení domu atd..... Je to v dlouhodobém hledisku, nicméně pokud za sebou stojí 2 domy, tak se táhne z ulice z jednoho přívodu ne? Dle mne je to na 3x63A a pokud ten druhý v patře v tomto domě udělá druhou kuchyni, pračku, myčku... A ještě postoji dům v zahradě. Tak je to tak 3x80A z distribuce ne?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

Zdravím, přemýšlím o tom, když si někdo z potomků…
@vladimir_sacha Ono sa to nepočíta úplne násobkami domov, hrá tam rolu faktor súdobosti. Počíta sa s tým, že nebudú všetky spotrebiče vo všetkých domácnostiach bežať súčasne, takže by mal stačiť menší rezervovaný výkon. Napr. u nás v novej lokalite 29 domov dimenzovali nové trafo na 11 kW rezervovaného výkonu na dom a aj tak každý dostal 3x25A a asi by nebol problém požiadať aj o viac. A ak sa bavíme o budúcnosti, dá sa zohľadniť to, že bude na baráku FVE a zas o niečo menej pretečie hlavným ističom.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@vladimir_sacha Ono sa to nepočíta úplne násobkam…
@roman_ No dobrá v nynějším domě je 24kW kotel, ten jede na 18kW je z 3x40A jističe odbočka z kotle na ponk, pokud tam vrazim svářečku tak 40A sletí jak nic, pokud se doma pustí sporák nebo něco z dane fáze tak letí padesátka...... Pokud jede kotel.... Teď není problém to srazit...... 50A je tak že když jel na 24kW kotel tak 3 kW 1f vapka s něčím to srazila v rozběhu. Nebo svářečka na něčem větším zruší 16A jistič v Béčku.... Tady jsou různé spotřebiče, dokonce mám 32A zásuvku 4 pól zásuvku na nějaké to kde co jištěním 16A v déčku
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@roman_ No dobrá v nynějším domě je 24kW kotel,…
@vladimir_sacha Tak ono neexistuje univerzálne riešenie, vždy sa musí posúdiť, čo všetko za spotrebiče tam budú. Motory sa chovajú inak ako zváračky a tie sa chovajú inak ako kotle. Ale predpokladám, že novostavba v dnešnej dobe nebude potrebovať 24 kW kotol.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@roman_ No dobrá v nynějším domě je 24kW kotel,…
@vladimir_sacha Tak já myslím, že dneska barák se ztrátou 24 kW apod a k tomu topenou elektrokotlem nikdo nepovolí. Takže pohoda.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

@vladimir_sacha Tak já myslím, že dneska barák s…
@pyramis Barák má TZ asi 9-10kW v -12.... Kotel už teď stačí na 18kW jenom, což není veliký odběr na dům
Odpovědět
Pro 2 běžné novější domy by bylo 3x40 A i s rezervou. Někde 3 domácnosti vystačí i s 3x25 A dohromady včetně elektrického ohřevu TUV a na přetížení nevypadl. Stejně to ale takto nejspíše nepůjde, aby Vám to úřad povolil. Měl by být samostatný přívod včetně měření, tedy ne přes Váš dům a rozvaděč. Tudíž 2. dům si dá 3x20A, případně 3x25A samostatně z distribuce.
Odpovědět
..taky celkem záleží na tom, jestli tam ten dům vůbec někdo povolí postavit i přeto, že "místo je" ...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od plaintruth:

..taky celkem záleží na tom, jestli tam ten dům v…
@plaintruth Pozemek má přes 2000m2
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od martin_s:

Pro 2 běžné novější domy by bylo 3x40 A i s rezer…
@martin_s Tak málo 3x20 to není ani na dílnu.... To pak ale nezapne nic.... Svářečka srazí 16A jistič.... To mám vyzkoušené a cpu to do 16A v Déčku. Jen já mám na ponku 3x32A a jističe v Céčku a 32A 5p zásuvku k tomu.... Občas se hodí. Pro plně elektrifikovaný dům bych 3x20A určitě zavrhnul..... A tahat druhý přívod z dristribuce to je 60m kabelu 4x10 minumálně + výkop a nějaká chránička... Druhý rozvaděč, plot je gabion takže nevím kam se tam dá leda vystříhá díra aby se usadil druhý rozvaděč a ještě k tomu na ulici jsou 40let staré krabice s pojistkami ze kterých víc přívodů už prostě nepůjde protože není jak.... Takže podružné měření a minimálně ta 3x63A to vychází
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@martin_s Tak málo 3x20 to není ani na dílnu...…
@vladimir_sacha Tak keď už máte jasno o rezervovanom výkone a o tom, že to bude cez podružák, tak si požiadajte o navýšenie a potom o stavebné povolenie. Ak Vám to všetko povolia, tak ste mali pravdu a miestni sa mýlia. Kým to ale nebudete mať na papieri, tak sú to len prázdne dohady a hypotézy.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?