Elektrická připojka

Dobrý den , možná , že už to tady někde bylo tak by mě zajímalo jestli má nebo měl někdo podobný případ ohledně přípojky . Mám rozestavěný dům na svém pozemku pomalu se blížím ke konci . Zažádal jsem cca před 2 roky o el. přípojku musel sem dokládat pro stavební povolení. No bohužel ani po 2 letech jí nemám . Vedle mého pozemku vede cesta , stará prašná a ed.g tam potřebuje položit vedle té cesty kabel. Ovšem vlastníci nedali souhlas , chápu kdyby to mělo vést v té cestě nebo tak , ale kabel by měl být uložen na hranu cesty nikomu by nepřekážel bohužel bohužel někteří sousedé mají tu vlastnost , že pokud mohou škodit tak to dělají , jsou to starý lidi a nelze se s nimi ani dohodnout nijak . O povolení žádá ed.g ne já myslíte , že to vůbec nějak vyřeší nebo jestli jste někdo taky čekal déle než 2 roky na připojení . 🙂 mám ten dům k podnikání a bez toho ani nezačnu 😀.
Odpovědět
@pexxa tam jde o to, že pokud ti eg.d dá kabel na kraj pozemku, tak i když je jen na kraji, tak existují ochranné pásma a tím pádem znehodnocují pozemek. U podzemního vedení do 110kV je to sice jen metr, ale i tak... Takže pokud po někom něco chci, tak být tebou, bych mu za to nabídla adekvátní kompenzaci. Zvlášť pokud na to záleží mé budoucí podnikání. Pokud majitelé nepodepíší eg.d věcné břemeno, tak s tím prostě ty, ani nikdo jiný nic neudělá. Nevím, jestli je to přípojka jenom k tvému pozemku, nebo se budou dělat sítě i k vedlejším, ale osobně bych se domluvila se sousedama a vykoupila za tu problematickou část pozemku i za x-krát vyšší cenu, než je odhadní.
Odpovědět
@pexxa a jinak známí už čekají cca 12let a nic. Nechali si postavit velkou montovanou halu na kraji obce a doteď ji nemají připojenou. Tak ji alespoň využívají jako drahou garáž pro stroje. Taky si mysleli, že je musí připojit...
Odpovědět
@pexxa pokud nechtějí nic nenadelate. Nevím jak je dlouhý úsek co máte problém asi moc ne tak se běžně dělá že Seto přejde horní cestou. Postavit sloupy a je to.
Odpovědět
No nevím jak znehodnotí cestu , která je rozmlácená a neudržovaná , ale budiž . No pokud známí čekají 12 let tak už se dávno měli obrátit na právníky . Protože pokud ed.g dá souhlas , že to připojí a neudělají to viz vaši známý tak prokážou ušlý zisk , který jim aspoň podle mě někdo bude muset uhradit. Protože pokud dokládám podklady pro stavební povolení tak dodávám vyjádření pro přípojky. Takže pokud 12 let čekají tak je to podle mě jejich hloupost . Ale děkuji za komentář. Oni mají svoje sítě také na mém pozemku bez povolení , či souhlasu nebo věcného břemene. Takže mi jen nedává logiku proč jim tak hrozně vadí 10m kabelu 😀. Z logiky věci bych uvažoval tak , že když mám u souseda nelegální přípojky tak mu nebudu bránit v jeho no , ale budiž když se nedomluvím tak budu muset požádat p jejich odstranění .🙂
Odpovědět
@pexxa to si myslíte velmi špatně pokud majitel vás nechce přes pozemek pustit tak se můžete obracet na koho chcete a máte smůlu. Ano vy máte páky v podobě že jejich přípojky jdou přes vás tak můžete vydírat. Neexistuje žádný zákon který majiteli pozemků nařizuje povolit přípojku. To že někdo se postavil halu bez souhlasu majitelů pozemků kde má vést přívod je jejich blbost a dokud majitel nezmění názor tak mají smůlu.
Odpovědět
Počkat já mluvím o tom ne , že bez vědomí postavili halu, na halu snad měli povolení , ke kterému se dokládá i projekt sítí, ten schvaluje od koho sítě chcete takže pokud dostanete vyjádření , že vás připojí tak musí , opírá se o to tuším i zákon , že vás musí připojit k elektrice. Kdybych si vymyslel případ , že automobilka chce postavit halu na výrobu , dostanou stanovisko , že je připojí postaví se výrobna a jeden z majitelů se sekne a ani za velkou úplatu to nepovolí tak mi chcete říct , že automobilka která zainvestovala stovky milionu nebude fungovat kvůli jednomu nesouhlasu pochybuju . A sousedy vydírat nechci to je poslední možnost až snažím se o klidné jednání , ale nepomáhá to no..
Odpovědět
@pexxa pokud je to obecní cesta, tak ano, to tě připojit musí, ale nikdo ti nemůže přece prřikázat, že přes tvůj pozemek povede el. vedení. Máš to určitě napsané i ve smlouvě od eg.d, kterou jsi podepisoval. A proč ses teda nedomluvis s těma sousedama? I když se ti to teď tak nezdá, tak v konečném součtu to bývá nejlevnější a nejrychlejší řešení...
Odpovědět
@pexxa ti sousedi tam tu přípojku můžou mít klidně legálně-dřív se žádné věcné břemena nepodepisovaly. My máme taky na pozemku sloup VN bez břemena a přesto legálně. A co se týká té automobilky, tak v takovém případě se pravděpodobně nezačíná bez toho, aniž by měli svoji přípojku. Tam má každá i svou trafostanici.
Odpovědět
No věcná břemena se nepodepisovali , ale souhlas k ní být musel a ten není , každopádně na to sem se už ptal právníku a ty řekli , že pokud je to možné tak jsou vlastníci povinni si to dát na svůj pozemek byť by byla trasa delší či nákladnější takže to zjištěné mám , ale mě se spíš jednalo o tu el. přípojku no nevím jak si to ed.g vyřeší jsem zvědavý . No někdy hold člověk narazí na pitomce . Každopádně bych měl porozumění pokud by to někomu mělo jít přes zahradu a podobně s tím bych nesouhlasil ani ja pro to bych pochopení měl 🙂, ale tady se fakt jedná o totalní kravinu 😀.
Odpovědět
@pexxa u nás sousedé řešily úplně stejný problém ale v jejich případě se to vyřešilo přibližne během dvou let kdy se problémový sousedící nakonec odstěhoval a nový majitel s tím už problém neměl
Odpovědět
@davyjones to tady asi nehrozí 🙂 , informoval jsem se ještě u právní instituce , a nakonec co psala kekita není pravda tak jsem si oddechl. Budu zjednodušeně citovat. Pokud ma vést přípojka přes cizí pozemek , myslím tím , ale ne vaše soukromá , ale společnosti ed.g nebo jiné tak je to tak nebo tak veřejný zájem dle zákona sítě patřící těmto institucím jsou brány jako sítě veřejného zájmu takže pokud vlastník pozemku přes , který má tato síť vést není známý , nelze dohledat, nebo nesouhlasí . Tak společnost se obrátí na úřad , který dá příkaz na věcné břemeno. Pokud by se jednalo o vaší soukromou přípojku tím myslím od antoníčku k domu přes cizí pozemek tak máte smůlu . Tak uvidíme co se stím dá dělat.
Odpovědět
@pexxa ale ty znáš majitele, ne? Tam píšou že pokud je neznámý, tak můžou dát zapsat věcné břemeno. Nečtu tam nic o tom, že pokud s tím soused nesouhlasí, tak i přes to to zapíšou....
Odpovědět
Článek se načítá
Navíc nevím jak které SÚ ale u nás při schaneni souhlasu sousedů se stavbou úřad chce i souhlasi majitelů pozemků kde povedou sítě. A když někdo nesouhlasí že mu přes pozemek půjde přípojka tak úřad nepovolí ani stavbu. A navíc přípojka pro jedno místo je diskutabilní jestli je ve veřejném zájmu jasné to ukazuje praxe že kde majitele nesouhlasí tak to přes ně prostě nejde a za 13 let jsem nezažil že by někomu nařídili že přípojka přes ně povede. Buď se muselo jít jinou cestou nebo se nakonec domluvili.
Odpovědět
@kekita pokud není znám , není dosažitelný nebo nesouhlasí . Proto jsem tam psal uvedené možnosti . Takže i když nesouhlasí tak má právo je tam energetická společnost je tam dát i když s tím nebudeš souhlasit .
Odpovědět
@edison101 přípojka ano , ale asi si pořád nerozumíme. Přípojka pokud je pro nějakou nemovitost nebo zařízení je od hlavního přívodu nebo kabelu do nemovitosti . To znamená od antoníčku do nemovitosti . Ale ten přívod hlavní , který vede je nějaká veřejná síť na ten se může napojit více lidí pokud je pro to dimenzovaný. A já se bavím o tom hlavním kabelu . Přípojka jako taková k nemovitosti ta už by šla jenom po mém pozemku . Ale já se bavím o hlavním kabelu páteřní kabel nebo jak bych to měl říct . A ano k povolení sem dodával projekt všech inženýrských sítí včetně elektrické přípojky , ale ta je od hranice mého pozemku k nemovitosti , hlavní přívod tam zakreslit ani nejde , protože nikdo nemůže vědět kudy povede . Od toho je edg , který vypracuje projekt . Takže si možná nerozumíme s kekita . Takže , abych to napsal ještě jednou a srozumitelněji . Přípojka od hlavního vedení k nemovitosti jde pouze po mém pozemku . Ale ed.g potřebuje přivést hlavní kabel na kraj toho pozemku . Nevím jestli to je srozumitelnější 🙂.
Odpovědět
@pexxa s tou informací od "právní instituce" bych se až tak nenechal unést, protože je zcela vytržena z kontextu. Omezení vlastnického práva řeší zákon č. 184/2006 Sb., Zákon o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) (např zde: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2006-184 ) a věřte nebo ne, tak kdokoliv kdo byl účastníkem řízení o omezení vlastnických práv nebo vyvlastnění z důvodu veřejného zájmu Vám potvrdí, že vůbec zahájit takové řízení, je problém. Obecně legislativa je postavena tak, že vlastnické právo je nadřazeno jakémukoliv veřejnému zájmu a praxe je taková, že k omezení vlastnických práv nebo vyvlastnění dochází velmi sporadicky a to v případech, kdy situace není řešitelná jinak (finanční nákladnost není argument) a dopad na veřejný zájem by byl enormní (například klíčová infrastruktura pro zajištění bezpečnosti státu) - a ani to není pravidlem. Příkladem Vám může být například problematika výkupu pozemků na stavbu dálnice, železnice, atd.. kde taky nejde aplikovat veřejný zájem, byť má daleko větší dopad než Váš případ. pokud tedy má ed.g možnost dovést přípojku na Vás pozemek po veřejném prostranství - například pod obecní cestou, pak tlačte na ed.g aby tak učinila (byť náklady budou samozřejmě vyšší než když půjdou někde v terénu). Ale pokud máte přístup el. sítě pouze přes pozemky jiné než ve veřejném vlastnictví, jste odkázán na jejich souhlas.
Odpovědět
Tak to asi zcela nebude pravda , protože nevím od jakého roku , ale vyvlastnění je uzákoněné , zrovna nedávno řekněme rok zpátky jsme řešili s ŘSD novou silnici . A bohužel bud přistoupí člověk na cenu a nebo se to vyvlastní. Ale to je jedno , o vyvlastnění nemluvím ohledně přípojky, tady se o vyvlastnění nejedná . Jedná se o věcné břemeno tz. že se vydá příkaz ke strpění věcného břemene. Pozemek se nevyvlastní jen se nařídí věcné břemeno .
Odpovědět
@pexxa jedná se opravdu o zákon č. 184/2006 Sb, ve vašem případě o omezení vlastnického práva - což věcné břemeno je. A aplikování tohoto zákona v praxi je více než sporadické, z pochopitelných důvodů. Jednak musí subjekt, v jehož prospěch má být provedeno vyvlastnění nebo omezení vlastnického práva prokázat, že byly splněny všechny podmínky pro toto vyvlastnění nebo mezení práv (a jednou podmínek je například právě i to, že je potřeba dokázat veřejný zájem (- což výstavba vaší stavby nebo případně například ani celé ulice rozhodně není), jeho dopad a skutečnost, že situaci nelze řešit ŽÁDNÝM jiným způsobem) a na základě toho teprve rozhodne úřad, který řízení vede, o aplikaci zákona. Nicméně i pokud to posvětí úřad, tak odvolání proti jeho rozhodnutí má odkladný účinek (tzn. nemůže být vlastnické právo omezeno) a i pokud bude odvolání zamítnuto, tak lze podat žalobu ke správnímu soudu, který má opět odkladný účinek (tzn. nemůže být vlastnické právo omezeno). To znamená, že i kdyby se k tomu přistoupilo tímto způsobem, pak se bavíme při dnešní byrokracii o termínu v řádu několika let do finálního rozhodnutí s tím, že správní soud v případě jakékoliv pochybnosti, že lze dosáhnout zajištění veřejného zájmu jakoukoliv jinou cestou, rozhodne vždy ve prospěch aktuálního držitele vlastnického práva. A jelikož stavíte (máte stavební povolení), tak ze zákona musíte mít zajištěn přístupovou cestu na pozemek (a určitě ve veřejném vlastnictví, jinak by debata o veřejném zájmu byla zbytečná) a to lokalitou, kde se projektována další významná zástavba, takže na 99,99% by správní soud (pokud by se to k němu vůbec dostalo, jelikož tento případ by zcela jistě zamítl už vyvlastňovací úřad) rozhodl ve prospěch držitele práv pozemku. Argument, že v tom případě bude muset ed.g tahat sítě například 20km okolo, není prostě akceptovatelný, jelikož na finanční náročnost jiného řešení se nepřihlíží. Takže Vám prostě zůstává jen to, že se s majiteli pozemku nějak dohodnete, aby s věcným břemenem souhlasili, nebo tlačit na eg.d aby situaci řešilo jinou variantou. Každopádně situaci Vám nezávidím, protože situací jak popisuje kekita je známo více a prostě s tím nejde hnout..
Odpovědět
No asi to nechám při nejhorší na právním institutu . Nicméně chápu jak svojí tak stranu sousedů , nicméně ke stavbě je třeba závazné stanovisko o připojení tím se mi ed.g zavázalo mě připojit. A , že neví jak je bohužel jejich problém , já maximálně pak budu předkládat škody , které vzniknout nepřipojením . Uvidíme třeba si to rozmyslí , až jim budu chtít odstranit jejich nelegální přípojky .
Odpovědět
@pexxa nejsem si jistý, jestli máte stanovisko o připojení. Standardně poskytují stanovisko o existencí sítí. Nicméně pokud máte stanovisko, kde se eg.d Vás zavázalo připojit, splnil jste podmínky pro připojení a je tam nějaký závazný termín, tak je tím určitě můžete tlačit. Co se týče těch nelegálních staveb sousedů, o co se jedná? Jako argument pro sousedy je to fajn, ale otázka je, jestli se opravdu jedná o černou stavbu a zároveň jestli je to jejich stavba, nebo nějakého distributora (VaK, CETIN, obec atd.) - to by pak bylo složitější a sousedy by to ani nějak moc zajímat nemuselo.. Tak jako tak je zde argument, že vy jste jim to povolil a oni nyní dělají problém.. tak snad se rozmyslí. Přeju pevné nervy ať se podaří vyřešit v co nejkratší době.
Odpovědět
Stanovisko samozřejmě mám o připojení lhůta byla 19 měsíců pak před uplynutím zaslali dopis kde datum posunují o 5 měsíců tuším . Přípojky jsou jejich ne cetinu nebo čevaku a podob. A souhlas k jejich uložení nebyl dán ani ústní ani písemný . Ani věcné břemeno si nebyli schopni zajistit k dnešnímu dni .
Odpovědět
@pexxa a odkud bereš teď elektřinu ke stavbě?
Odpovědět
@kekita celou stavbu jsme postavili ve 2 na elektrocentrálu 😀😀😀
Odpovědět
@pexxa já chápu který kabel myslíte že ten do hodin. Ale jak bylo řečeno výše to to není veřejný zájem nějaký jeden dům nebo několik domů. A právě že někdy jsou ty problémy tak úřad chce souhlasí majitelů kde povede kabel od ČEZu většinou je to jeden majitel od sloupu k plotu. Třeba když já kopal chtěl jsem zrušit přípojku vzduchem a dát v zemi sloup 70cm od me hranice ale problém vlastník pozemku neznámy a bylo mi hned řečeno že to by bylo na dlouho tak jsem to nechal vrchem. Další věc je jak je udělaná smlouva většinou to mají tak aby nic platit nemuseli ale možná u vás udělali chybu a smlouvu mají napsanou špatně.
Odpovědět
No smlouva je na to , že mě připojí kdybych dostal stanovisko , že mě nepřipojí tak nedostanu ani stavební povolení. Stavební povolení jsem dostal na základě vyjádření , že mě připojí. A myslím , že ze zákona jsou povinný mě v zastavěném území připojit .
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících

Odpověď na příspěvek od pexxa:

No smlouva je na to , že mě připojí kdybych dosta…
@pexxa Dobrý den, Můžu se zeptat, jestli jste už nějak pokročili a jste připojení? Děkuji
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?