Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:
Každý světelný okruh by měl mít ve veřejných budo… @m_i_r_e_k Nakonec máme 6x 1f chránič Rozvaděč na 3 řady, horní řada je hlavní vypínač pak stykač na 3 fáze pro přímotopy, trouba, bojler a zásuvka mimo chránič. Ve druhé řadě zásuvky 3x 1f chránič a za každým 4 jističe Ve spodní řadě světla 3x1f chránič a za každým 4 jističeOdpověď na příspěvek od vladimir_sacha:
@m_i_r_e_k Nakonec máme 6x 1f chránič Rozvaděč n… @vladimir_sacha Jenom pro info-od roku 2021 existuje "sponzorovaný přístup k ČSN", tak si můžeš pročíst normy a nemusíš za ně platit. Je to na stránce: https://sponzorpristup.agentura-cas.cz/ Musíš se tam zaregistrovat, ale pak je vše zdarma. Elektroinstalace v budovách je hlavně: ČSN 33 2130 ed.3 Tak si ji najdi a pročti. Píšu i pro ostatní, protože to spousta lidí neví.Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:
Každý světelný okruh by měl mít ve veřejných budo… @m_i_r_e_k v roce 2018 vydali změnu Z1 a tam je uvedené, že každý světelný obvod v bytech a podobných prosorech se musí chránit proudovým chráničem 30mA.Odpověď na příspěvek od kekita:
@m_i_r_e_k v roce 2018 vydali změnu Z1 a tam je u… @kekita To ano, chránit se musí. Otázka je spíš, jestli se musí chránit samostatným chráničem pro každý okruh, nebo jestli může být více okruhů pod jedním chráničem. Pokud si dobře vzpomínám, tak tam není jasně definováno, že by nemohl být jeden společný chránič pro více okruhů. Takže liberálnější výklad byl, že může být klidně jeden chránič na celý byt, pod kterým jsou světla, zásuvky atd. Různí elektrikáři nám takto dělali více různých nemovitostí (což samozřejmě nemusí ještě znamenat, že je to správně, ale je to zavedená praxe u levnějších instalací). Přesné znění normy už si ale nepamatuji, nejsem elektrikář a dohledávat se mi to nechce. Nejlepší by bylo, kdyby tu někdo ocitoval konkrétní paragrafy, abychom si to vyjasnili.Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:
@kekita To ano, chránit se musí. Otázka je spíš, … @m_i_r_e_k je tam napsáno, že každý koncový - to znamená, že každý okruh musí být chráněný zvlášť svým proudovým chráničem. Takže to většina dělá tak, že všechno naháže pod jeden okruh 'když máš LED světla, tak ti to vyjde). V lepším případě máš alespoň dva okruhy. Kdybys měl na jednom poruchu, tak svítíš alespoň na půlce bytu. Světla a zásuvky nemůžou být pod stejným proudovým chráničem - porucha na zásuvkovém okruhu ti nemůže ovlivnit světla.Odpověď na příspěvek od kekita:
@m_i_r_e_k je tam napsáno, že každý koncový - to… @kekita Setkal jsem se s tímto tvrzením, ale i se zcela opačným (že může být jedním chráničem chráněno více okruhů). Před časem jsem to v těch normách hledal a dospěl jsem spíše k závěru, že skutečně žádný předpis nenařizuje, aby měl každý okruh vlastní chránič. Pouze předepisuje, aby byl každý okruh světel a zásuvek pod chráničem. Třeba se mýlím, ale přesvědčila by mě pouze kompletní citace konkrétního paragrafu, bez toho se stejně žádného závěru nedobereme.