Dobrý den. Je tady někdo, kdo má doma tepelné čerpadlo s fotovoltaikou? Jaké máte měsíčně náklady? Přemýšlím nad tím. Mám nízkoenergetický dům, podlahovku, elektrokotel. 5 členna rodina. Děkuji za odpověď.🙂
@kekita Instalace je 2021,ale dotace až letos 2022. Přeci jen vyřízení celkem trvá, takže my máme vše jak má být. Přetoky si můžeš nastavit a vše ti stejně hlídá inteligentní systém.
@tomto85 ti lidi co to mají, žijí třeba v domě 80m2 plochy nebo 200m2 plochy, žijí tam v domácnosti třeba 2 nebo třeba 6... topí třeba na 22°C nebo na 27°C, mají různá TČ a různé technologie (rekuperace aj.) apod.
Jak chcete z naprosto neznámé situace naprosto cizího člověka, kde spotřebu i výslednou cenu ovlivní milion faktorů, udělat závěr sám pro sebe? Tohle nikdo nevyřeší a neodpoví "správně". 😞
Ahoj,
Řeším velikost fve.
Mám nabídku na 10kwp za 300k a 6kwp za 225k. Oboje se střídačem goodwe 10 a 10,5kwh baterie.
Spotřebu domu budu mít max 5mwh. Vytápění TČ a podlohavka, DČOV a klasika spotřebiče. V budoucnu přibudou PC dětí a pravděpodobně 1 ele auto cca za 5let.
Vím, že bych měl mít 6kwp, ale dodavatel mi tvrdí, že mi ČEZ nepovolí v budoucnu rozšíření na 10kwp. Řešil jste nekdo? Když výzva platí do 2030.
Chtěl jsem v budoucnu za své dokoupit panely na 10kwp. Stejně nad 6kwp platím panely ze svého, to stejné baterie nad 10,5kwh, ale tam to doplnění není úplně bez problémů.
Díky za názory!
@mpavka máš povolené přetoky? Pokud ne, tak je asi zbytečné vzít tu větší. Dotaci v obou případech dostaneš 205 000,- Kč. Ale na druhou stranu 75 000 Kč za 4 kWp včetně montáže, konstrukce a panelů není zas taková hrůza.
Kecají ti v tom, že to v budoucnu nejde doplnit. Pokud ti v budoucnu ČEZ nepovolí zvýšení rezervovaného výkonu, vůbec nevadí, protože ty si můžeš zvýšit pouze instalovaný výkon a rezervovaný zůstane stejný. Tj. že omezíš přetoky do sítě na těch 6kW (můžeš si zarezervovat až 7,2). Jediný následný rozdíl je v tom, že pokud to budeš chtít legálně, tak pravděpodobně budeš v budoucnu platit podruhé projekt a vyřízení.
Jinak možná bych popřemýšlela na změnou střídače - Goodwe je hodně oblíbený u instalačních firem (kvůli snadnému nastavování), ale taky hodně problémový.
P.S: jinak myslíš, že tě ta elektrárna bude stát ne 300K ale 500K, ne?
@kekita@deto_oesya ceny jsou po odečtení dotace a včetně 2 wallboxů, které to ještě zvýhodňují, i když je to blbost samozřejmě. A jsme ze zvýhodněného kraje. Přetoky povolené mám, ale motivace bylo sdílení, které v 2024 nedopadne asi, stejně tak výkupní cena, kdyby byla jako teď, tak je to jasné rozhodnutí vzit 10.
Jinak s tim projektem počítám, ale je to pár tisíc, spíš ta administrativa, ale třeba panely budou panely levnější🙂
Ten střídač je trochu risk, ale ani jedna ze 2 firem, co se rozhoduji jiný nedají. Připlatím 5k za prodloužení zaruky na 10let.
@kofejn
Návratnost je samozřejmě na vodě, ale když vidím data od známých, co mají fve 5-7 let, tak baterky mají max 2k cyklů, tak by mohly vydržet déle. Navratnost mám cca 12-15let bez auta s tím, že počítám výměnu střídače. A cenu ele cca 150€.
Ale dělám to i kvůli soběstačnosti, máme celkem výpadky, tak na základní spotřebiče nějaká záloha, případně sdílení rodině, tam těch 10 uživím i v létě. Kdyby to bylo potvrzeno, tak neváhám. Ale těch 75k dokážu momentálně využít lépe a půjčovat si teď, je blbost 🙂
@kofejn jinak v létě spotřeba jde navýšit... po létě uvidíme, co voda v bazenu, zda nebude potreba vyhřívání, TČ to umí a priprava je. Vířivka třeba 🙂 Jinak mohu chadit TČ, ale snad nebude potřeba, stejně tak dodělat klimu. Dům je betonový, dobře zateplen a automaticky stíněn.
@mpavka a firmu sis vybral jakou? Na záruku bych moc nesázela - nikdy nevíš, kdy firma skončí....
Upřímně s tvojí spotřebou budeš mít minimálně půlku výroby v přetocích i při těch 6kWp. Taky záleží na orientaci a sklonu, ale i tak bych prostě do té větší nešla. Bála bych se, že distributoři začnou v létě vypínat přetoky a pak už by byla návratnost úplně někde.
@mpavka Taky máme betoňák v pasivu a jsem spokojenej. Spotřebu máme 4,6MWh a z tepelko hlasí,že protopíme cca 750kWh. Za 1.11. - 31.3. to je asi 550kWh a za ten samí čas je 75kWh ohřev teplé. Co jsem si dělal odečty, tak 16.11. až 6.3. to bylo cca 2MWh. Holt se víc svítí, běží víc televize a dost se vyvařuje. Takže na spotřebu baráku kdy už svítí sluníčko zbyvá cca 2,6MWh a na to bych měl dimenzovat elektrárnu. Když vezmu tu FV 6kWp za 225kKč, tak při současných 6Kč/kWh jsem s návratností cca 18 let. A to to nevěřím, že baterka dá a i tak je to nesmysl. I kdybych měl elektro auto, tak přes den jsem vyjetej do práce a večer z baterky ho nenabiju.
Takže v současném boomu to určitě řešit nebudu, prachy stejně potřebuju jinde.
Jinak házel jsem to do excelu z tohodle videa https://www.youtube.com/watch?v=nkPGo... Mimochodem tuhle serii s p Bajerem by si měl zkouknout každý zájemce o FV.
P.S.: Kdybych ale dokázal prodávat přebytky přes druhý EAN, tak to by bylo už zajímavé!
@kofejn Udělal jsem chybu v návratností. Protože zanedbávám zimní spotřebu a ta FV je předimenzovaná, můžu si dovolit tvrdit, že všechnu spotřebu mimo zimu mi elektrárna pokryje. Pak to vychází s návratností asi na 12 let.
@kofejn
Nechci polemizovat s výše popsaným, moc jsem to nestudoval ani nepřepočítával, ale jak už jsem psal v jiné diskusi ... moc nechápu, co kdo míní dělat s elektrárnou řekněme nad 6-10 MWh.... Buď dáte statisíce za baterky - ale v zimě je stejně vymlátíte za 3 dny, nebo budete mít v létě hafo nadvýroby, kterou vám nikdo nevykoupí nebo dokonce nepovolí přetoky. Nám úplně vyhoví 12 panelů = 3,6 MWp, spotřeba domu/rok zhruba to samé (naše výroba kryje 2/3), prodáno z naší výroby ca. 2,2 MWh. TČ nemáme, kombinujeme vytápění dřevem (tuto zimu 8PRM), klasické sol. kolektory 8m2 (ne FVE!) s aku. nádrží 1m3. Dům roubenka, stěny nezateplené, 800 m.n.m. Pošumaví, takže zase žádný extra teplo 🙂 . Spíše (pokud to orientace dovolí) dobře rozvrhnout kdy kam bude Slunko svítit - tj. zkusit rozmyslet, kdy spotřebováváte hodně a naopak kdy potřebujete třeba hodně dopoledního světla (so-neděle, v pracovní dny zase spíše odpoledne). Toť můj názor ...
@kekita@kofejn Firma je větší, celkem známá i nějaké reklamy měla, ale to nic neznamená🙂 Hodnocení dobré, termíny zatím plní, ale motivace je, že to mám přes "mého" elektrikáře, co mi dělal ele a loxone a dělá pro ně montáže. Takže mi fve bude montovat, to byla podmínka, navíc nabídka cenově dobrá hned od začátku. Druhá firma je místní zhotovitel, který to dělá sám a domácí fve jen "znamým", živí větší fve pro firmy atd.. Nesoupeří cenou, nedorovnává nabídky atd. prostě vše férově řekne, kolik z toho chce atd. U té 10kwp je stejně cenově, u té 6kwp je o 30k dražší, protože má prakticky fixní cenu práce, projektu atd. To ta větší firma je flexibilnější, navíc dává ty wallboxy, co tu cenu sníží. On je z principu nenabízí🙂
Ty přetoky jsem bral jako hotovou věc. Myslel jsem, že 2. EAN je jasný a musí ti ho dát dle vyhlášky. @kofejn Proč si ho nezřídíš? Nebo to nejde na staré instalace nebo? Známí v okolí si ho pořídili a prodávali za 3,5Kč kwh, ale to se samozřejmě změní, fixovat prý lze jen v rámci měsíců. ČEZ uvádí výpočet ceny = cena na burze - 1000Kč. Navíc to vypínání asi hrozí. Ale pro mě motivací bylo to sdílení. Navíc kdyby vyšel rakouský model ceny distribuce, tak by to bylo ok, všechny mám prakticky v docházkové vzdálenosti.
Orientací nejsem omezen, jedině na sever🙂 Vejde se i 10kwp na východ, jih nebo západ. Varianta byla východ + západ zády k sobě, ale po kalkulacích dám vše na jih. Problém bude úhel, uvidím jak si s tím poradí ohledně zavětrování na ploché střeše.
Jinak spotřeba od 1.11. do 1.4. je 2,4Mwh s tím, že prosinec bylo 0,6 a listopad 0,4, březen 0,45. Bydlíme od října. TČ běží po celou dobu. Navíc manželka je doma s malou a požadavek na teplo byl vyšší🙂 taky pračku se sušičkou je malá schopna zaplnit denně🙂 To ale částečně v budoucnu zmizí. Jinak dům je NED, ale z důvodu tvaru, velkých plochých střech, hliníkové okna v pasivu byla nesmysl a rekuperaci jsem nedal, protože mi ji nedoporučil nikdo na koho dám a manželka ráda větrá, ale to je jiná story, ale občas povzdechnu... TZ necelých 5.
Upravit denní harmonogram není problém, jen ho přetočíme, v bytě jsme vše pouštěli na noc, takže to zase obrátíme. Nyní je taková anarchie, co kdy zapneme🙂
To auto by nebyl problém, manželka bude ve 2 doma a moc nenajede, navíc jde i pěšky, takže může nechat doma přes den nabíjet. Ale auto bude za pár let možná. Mě auto smysl nedává a asi dlouho nebude. Nejsou a nevím kdy budou auta do cca 800k Kč, která se přes noc nabíjí (to nemá s fve moc společného) a v zimě ujedou 400km po dálnici bez zastávky. Navíc v těch firmách není zázemí na nabíjení, zatím, kam jezdím. To stejné hotely.
Říkám, návratnost je na vodě a motivací je více než návratnost. Věřím v to sdílení za pár let, pak bych případně rozšířil a uvidíme i nějakou situaci na trhu, která lze trochu předvídat.