Odpověď na příspěvek od geodett:
@noemi77 mam studnu a vrt, do sachty nad vrtem je… @geodett Dobrý den, chtěl jsem se prosím zeptat, jakou máte úpravnu vody, případně zkušenosti s ní? Nezanáší se i po úpravě sanita? Uvažuji o ní také, nicméně máme 60 m hluboký hodně železitý vrt, a tak se bojím aby to "utáhla / přefiltrovala"? DěkujiOdpověď na příspěvek od arnost_mares:
@geodett Dobrý den, chtěl jsem se prosím zeptat,… @arnost_mares to jsme na tom stejne, mam vrt 61 m, cerpadlo je ve 48 m. Mam WATEX, zapojeni je postupne mechanicky predfiltr na hrube necistoty, jedna lahev WATEX 1054S (zvysuje pH nebot ho mam nizke a pak by spatne fungovalo dalsi zarizeni) a pak druha lahev WATEX AL30P (odstranuje zelezo a mangan). Po 7 letech mohu rici ze to "celkem" funguje. Prutok vody je tim samozrejme omezen, pise se cca 0,75 l vody za sec. Celkem zasadni je ale proplach lahvi, ktery by se v idealnim pripade mel delat kazde 3dny (delam tak jednou za 5 dni) a s tim je spojena velka spotreba vody na proplach (cca 500 l na obe lahve) a hlavne pak ta voda musi nekam oddtect, takze pokud jde do kanalizace nebo jimky tak je potreba s tim pocitat. Dalsim problemem proplachu je, ze vrt vetsinou nema takovou zasobu vody, aby mohlo jet cerpadlo po celou dobu naplno (zalezi na sile pritoku), coz ja reguluji kohoutem ze tam nepoustim tolik vody. Lahve maji napln ktera se musi cas od casu vymenit (cenove kolem 8t) a vyrobce tvrdi zivotnost 5 let. To, ale zalezi na tom kolik mate ve vode zeleza. Ja jsem menil po 4 letech a jeste navic jedu cca 40 procent z roku na studnu, kde filtry nepouzivam, takze pokud bych jel jen pres filtry myslim ze max. 2-3 roky. Je to take jiz 7 let co jsem nasel toto reseni, mozna ze je jiz neco lepsiho, ale ze vsech oslovenych dodavatelu toto bylo cenove i technicky neprijatelnejsi. Sanitu to mirne zanasi i pri pouzivani filtru, je potreba cas od casu umyt rez, ale je to urcite vyrazne mene nez bez filtru. Zacit je potreba tim ze oslovite potencionalni dodavatele at navrhnou reseni na zaklade rozboru vody.Odpověď na příspěvek od geodett:
@arnost_mares to jsme na tom stejne, mam vrt 61 m… @geodett Děkuji za reakci :)