Zdravím, tak také využiji zdejší forum a požádám o názory, zda něco nějak zásadně změnit. Jak člověk něco pořád ladí a vidí stále před sebou, může mu utéct nějaká věc, která pak může mrzet. Prosím tedy o případné podněty.
Jedná se o návrh bungalovu 5+1. Požadavek byl aby měl technickou místnost pro možnost krbu se zadním přikládáním, dětské pokoje na opačné straně domu od ložnice...
Vzhledem ke svažitosti terénu (svah stoupá od severu k jihu - převýšení pozemku uhlopříčne cca 3 m a umístění hlavní komunikace z východní strany) jsme nuceni i kvůli vjezdu a park. stání umístit dům na pozemek nějak takto, aby byl zajištěn pohodlný příjezd k domu. Plus se tedy plánuje i samostatná garáž. Tím nám vznikne za stáním a garáží soukromí od ulice na terasu. S tou situací pozemku souvisí i umístění pokojů s okny na východ a terasa z jižní strany se vstupem z obývacího pokoje a také z ložnice.
Rozměry ještě ladíme, tak na každém obrázku jsou malinko jinak.
Budu tedy rád za poznatky
Ja by som porozmyslala nad žiadnymi, prípadne posuvnými dverami z předsíně do kuchyne (napr po stene v kuchynskej časti) lebo takto vám otvorené dvere zaberaju celu predsieň. Tiež by mi prislo pohodlnejšie mať ložnici v strede a šatnu s koupelnou na jednu a druhú stranu, než takto. 🙂
@satinst Mně osobně se to nelíbí, je tam spousta podivných řešení. Už jen ten obývák uprostřed dispozice jako průchoďák, prťavé zádveří, šoupací dveře, zakousnuté špajz a WC, málo úložných prostor, dveře v rozích...A to nepíšu o tom, že při výškovém rozdílu 3m je klasický bungalov téměř nesmysl.
Chtělo by to znovu a lépe.
Tohle je dispozice, která rozhodně nebude vyhovovat všem. Spoustu lidí nesnáší průchozí obývák apod. Předpokládám, že je to navrženo dle Vašich potřeb a zvyků, mě osobně se to až na nějaké drobnosti hodně líbí (také máme a v novém domě opět budeme mít průchozí obývací část). Co by stálo ještě za úpravu je ta část s koupelna/záchod/předsíň. A asi bych zrušila ty dveře do pouzdra u kuchyně - u nás by stejně byli pořád otevřené 🙂
S tím převýšením neporadím, chtělo by to asi 3D model, aby si člověk lépe představil jak to v tom terénu bude vypadat. My máme jen 1m převýšení a bungalovu jsme se nechtěli vzdát.
Moc pěkné, napadá mne jen pár detailů. Pomocné dveře do kuchyně mi přijdou zbytečné, zvětšila bych raději linku. V předsíni je extrémně málo úložných prostor. Osobně by mi vadilo WC bez okna. Nika v pracovně i koupelně se vám bude obtížně zařizovat. U příčky mezi obyvakem a ložnicí dejte pozor na zvukovou neprůzvučnost.
@cuky_ducky Já si naopak myslím, že ideální je vstup do šatny a až odtud do ložnice - člověk používá šatnu vícekrát denně, kdežto do ložnice se chodí většinou méně. Umístěním ložnice až jako druhé se zajistí odclonění hluku z obytného prostoru do ložnice a zároveň ten, který vstává dříve / jde spát později neruší toho, kdo ještě / už spí.
@satinst Ja osobne nejsem priznivcem tak moc oddelene loznice od deti - kor kdyz jsou male, tak za nimi clovek bude behat pres cely dum. Nijak zvlast pruchozi obyvak nevidim, resp. budete jim prochazet jen dva 🙂)) Ale trochu se okradate v obyvaku o moznost oken a vstupu na zahradu zpoza te zdi, kterou to ted sousedi s loznici...
Nevidím, jestli je krytý přístup do domu od auta, ale pokud ne, tak jej velmi doporučuji. Pokud se použije překryv střechy u ložnicového a obyvákového okna, tak by nemusely být nutné venkovní žaluzie, což doporučuji.
Uvnitř bych asi zmenšil/posunul okna ve východních pokojích tak, aby mohla být zabudovaná skříň po celé délce. Vyměnil bych vanu a sprchový kout - lepší využití niky a možná i posunul poměr 80/50 za 60/70. Asi vidím pračku/sušičku v koupelně. Opravdu to tak chcete ? Technická je dost malá - vejde se tam všechno ? U kuchyně nerozumím otvoru na chodbu. To se opravdu vyplatí ? Asi bych zrušil "dveře" rozdělující chodbu. Zeď oddělující kuchyň od chodby bych prodloužil/zarovnal a na konec dal prosklené/barevné posunovací dveře. Spíž zvětšil na celou stěnu a kuchyň udělal jako dvě I. Snad by stálo za úvahu i její zúžení a využití chodby jinak. Osobně nemám rád barové židle a nahradil bych pult zvýšenými skříňkami. Jídelní stůl se tam vejde jen tak tak - nestálo by za to jej otočit o 90° ?
Ložnici mám také širokou 4m a je to docela dost místa kolem postelí. Zato 295 je tak na hraně. Chybí mi tam možnost WC/sprchy přístupná zvenku. Šla by udělat, pokud by se posunuly dveře do západní koupelny, přesunul sprchový kout. Šatna by také byla lépe zařiditelná skříněmi.
Díky za dosavadní podněty. Tu buňku předsíň/wc/koupelna ještě budeme asi řešit. Jinak samotné převýšení domu není oproti celkovému pozemku tak hrozné. Je to asi 1,5m uhlopříčně. Děti mají teď 7 a 8 let, takže než to dostavíme už budou mít kolem 10 let 🙂
V té kuchyni ty průchozí dveře také řešíme, ale zase by tam vznikl roh, který by se hůř využíval v podobě nějaké rohové skříně.
Spíž nám takto bude stačit. Nyní máme jen takovou tu zasouvací skříň v kuchyni, takže tohle bude o hodně větší 🙂
Tak na základě pár Vašich poznatků jsem malinko poupravil tu dispozici. Zvětšil jsem technickou, předsíň a koupelnu a WC jsem přemístil na druhou stranu, kde se i malinko zvětšila spíž. Jen nevím jak ta velikost WC, jestli to není moc malé.
Trošku se zmenšily pokojíky a pracovna ale ne nijak zásadně. Ještě akorát trochu vymyslet uspořádání té koupelny. Je tam možnost ty příčky (koupelna x předsíň x pracovna) ještě třeba posunovat. Co na to tedy říkáte nyní?
Mi by se nelíbila moc otevřená kuchyň do vstupní chodby - prodloužil bych severní zeď a dveře dal posunovací skleněné po stěně, ale co mě hned trklo je ten výklenek - tvar L 60cm. Je to rozumné ?
To oddělení kuchyně jak píšete by asi nešlo, protože tam chci rohový krb v z té technické místnosti, na který právě bude vidět i z té kuchyně. Nějak jsem jej zapomněl v obrázku posunout 🙂 Ten výklenek byl v původním půdorysu větší (85cm), tady jsem jej teda snížil. Je to takové optické oddělení příchozího chodníku, který bude právě z té východní strany a tam bude navazovat kryté stání na auto a samostatná garáž
Ten vstup a technickou budeme mít stejně a dveře jsme si otočili, ať si člověk může hned za dveřmi zout boty u botníku vpravo. Teď to máte tak, že vejdete a jste u dveří od technické, kde rohožka nebude. Možná jen řeším zbytečný detail, ale to mě napadlo.