Cena TČ včetně instalace

Zdravím, chci se zeptat zda jste někdo v současné době (třeba v roce 2021) kupovali tepelne cerpadlo vzduch-voda a pokud ano tak o kolo jaké ceny se to pohybuje. Děkuji.
Odpovědět
Tato otázka je velmi obecná - rozdílné značky TČ mají různé ceny, mnohdy značně odlišné, také jde o to, zda je čerpadlo splitové či kompaktní. Napíšu to asi takhle - stavíme dvoj RD, plánováno TČ Nibe F2120 16 - bude vytápět a zajišťovat teplou vodu pro oba domy. Jednotka TČ včetně vnitřního zařízení pro akumulaci, ohřev vody, více okruhů a dvě elektronické jednotky pro ovládání nezávisle na sobě z obou domů - tak jsem někde okolo cca 470k, včetně montáže ( samotná jednotka TČ je něco přes 230k ). Ta cena je vyšší s ohledem na to, že ta vnitřní technologie je složitější, musí být dimenzována pro dva domy, jsou tam dvě ovládání a pod. Při technologii pro jeden dům by byla cena o něco nižší. V tomto výpočtu není započteno podlahové vytápění - materiál, práce. Jen a pouze TČ včetně potřebné technologie, zapojení elektro a pod..
Odpovědět
@franti_p děkuji já se furt nemohu rozmyslet zda použít FVE nebo TČ přijde mi, že ani jedno nemá příliš dobrou návratnost, ale jedno z toho tam musím mít instalované. Jakou počítáte návratnost vy?
Odpovědět
@tomus Tak navratnost mam vyresenou. Rikal jsem zene,ze TČ je drahe ze nevim jaka bude navratnost a ona mi sdelila ze vzhledem k tomu kolik nam je roku (55) by uz s zadnou navratnosti nepocitala. Asi tak. 🙂
Odpovědět
@tomus FV si nezatopíte. 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@wpavel @tomus presne a kdyz tak jen v lete kdy to nepotrebujete, vyroba ted i kdyz treba cely den sviti je max. 4-7 kWh za den
Odpovědět
@geodett @wpavel Jasný to chápu, ale jde mi o to, že oboje šetří elektřinu. Tepelné čerpadlo zejména topení a FVE ohřev vody + ve slunečných dnech i úspora na spotřebě elektřiny za zapnuté spotřebiče. Ale vzhledem k tomu, že FVE, když je v rámci PENB tak na ni nelze využít dotaci (v rámci nového dotačního programu Zelená úsporám) což jsem při projektu domu neviděl a teď přemýšlím zda to nevyměnit za TČ ale ani tam mi ta návratnost uplně smysl nedává pokud se bavíme o částce 400 - 450 tis.
Odpovědět
@guteman tak mě je 26 let, takže bych tam ještě nějakou návratnost rád viděl 😄 , ale nemyslím si, že 55 let je na tolik vysoký věk aby se tam nemohlo počítat s návratností...
Odpovědět
Profilova fotka
Mnohokrát probíráno a nejčastější je odpověď "závisí na TZ domu". Pokud je pod 4kW, tak tepelné čerpadlo je nenávratné, ale i to pokrucují dotace. Další podmínkou je, aby vyšel PENB. FV má s dotací návratnost při dnešních cenách většinou nad 10 let, což je na mě moc. Pokud chceš vyhovět PENB, tak je ještě varianta topící klima a eventuálně bojler s TČ (nejlépe splitový). Vhodné pro domy s nízkou TZ.
Odpovědět
@radim2015 tepelne ztráty mám vypocitane na necelých 6kW. Ano s dotacemi ta návratnost je kolem 10 let pro FVE ale na dotaci nemám nárok takže se to prodlužuje třeba na 17 let a to už není tak zajímavé. Obdobně ale bude asi vycházet i to TČ s tím že tam je vyšší vstupní investice ale návratnost podobná.
Odpovědět
Když jsem řešila TČ, vyšlo nejlíp Vaillant nebo LG, cenově okolo 160 000 i s bojlerem. Ztráty 7.
Odpovědět
@jajinka121 a včetně instalace to bylo kolik? A jak je to dlouho?
Odpovědět
@tomus Návratnost jsem nepočítal, vycházím z toho, že RD potřebujeme něčím vytápět - plyn na pozemku nemáme a i kdyby byl, nechtěl bych ho, klasické topení pevnými palivy ( uhlí ) jsme zavrhli, topení dřevem - též ( chceme čisté topení, ne že bude muset člověk chodit zatápět - topit, i když dneska jsou kotle automatické, tak stejně se té obsluze člověk nevyhne, navíc u dřeva je třeba mít další prostory na skladování dřeva a počítat i s přípravou dřeva ). Čistě elektrické topení je moc nákladné, takže nám vyšlo nejlépe TČ. Samozřejmě že nejlepší varianta by byla TČ země - voda, ale tam jsou další náklady na vrty, které to ještě prodraží, takže jsme zvolili vzduch - voda. Samozřejmě venkovní jednotka i vnitřní mají určitou životnost, venku po nějaké odchází kompresor ( ale i když má nějakou poruchu, tak se dá vyměnit jen tento díl - nemusí se měnit celá jednotka ). Vytápění RD kombinujeme ještě s krbovou vložkou, v níž bychom občas také rádi zatopili, ale to spíš bude takový doplněk.
Odpovědět
Článek se načítá
@franti_p a o FVE jste vůbec neuvažoval? Já to mám podobné co se týče plynu nebo kotlů na tuhá paliva a já dokonce zavrhl i krb a já osobně bych klidně šel i jen do elektrokotel ale to bohužel nejde a jediné co mi zbývá je buď TČ nebo FVE. Původně vycházela nejlépe FVE s dotací ale teď od roku 2022 změnili podmínky a nemám na dotaci nárok a tak uvažuji zase i nad TČ ale já jsme si myslel že se ta cena včetně instalace bude pohybovat 300-350 tis...
Odpovědět
@tomus Vytápět FVE - nevím, to by jste musel mít dostatečně velký prostor na uložení FVE panelů s dostatečným výkonem a dostatečně dimenzované záložní baterie, aby jste mohl topit i v době kdy FVE nevyrobí dostatek energie. Nevím o nikom v mém okolí kdo by takto topil. Pokud půjdete do TČ - jděte do nějaké osvědčené značky s dobrým COP faktorem ( dá se říci že se na této technologii nevyplácí vyloženě šetřit ). Samozřejmě že k té instalaci ještě musíte připočítat instalaci podlahového vytápění, ale to by jste musel instalovat i u jiných zdrojů vytápění ( plyn, elektrokotel a pod. )
Odpovědět
@franti_p Tak jak už jsem popisoval výše nemyslím FVE vyloženě na vytápění spíš jsem to myslel ve smyslu, že jak FVE tak TČ přinese úsporu na účtu za elektřinu a je mi vlastně jedno jestli ta úspora je čistě na topení nebo na kombinaci X faktorů (ohřev vody, spotřeba spotřebičů) Ano, instalaci podlahového vytápění včetně akumulační nádrže do toho nepočítám.
Odpovědět
Profilova fotka
A počítáš také s rekuperací ? Když komfort, tak toto je asi top.
Odpovědět
@tomus to je komplet cena. Montovali v listopadu 2021, čerpadlo koupeno v květnu 2020, myslim ale cena je pořad stejná u toho Vaillant. Bojler máme Drazice OKC 250 htr NP myslim je ten typ k TČ.
Odpovědět
@jajinka121 Ok, tak děkuji za informace. Já si to zkusím nechat na cenit od několika firem to samé FVE a rozhodnu se. @jajinka121 Já s rekuperací nepočítám.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?