Cena za projekt 150 000 Kč - váš názor?

Zobraz úvodní příspěvek
Dobrý den, s maminou jsem zdědily domek (spíš ruinu, dům je z roku 1770, propadlá střecha, zadní stěna, převážně kamenný). Dům byly zkouknout projektantky, řekly nám, že je to na zbourání (souhlas), nejlepší bude když dům zkoukne statik a na místě starého domu postavíme nový. Dům musí být dvoupatrový, jiný nám v zástavbě nepovolí, rozměry cca 11 na 7,5 m. Uzavřenou hrubou stavbu by jsme se prý v pohodě vešly do 1,2 mil. Za projekt by chtěly cca 150 000, což mi přijde šílená cena, je to normální nebo je to hodně? Pokud najdou nějaký typový projekt bude to prý míň, ale neřekly kolik. Může mi někdo prosím poradit na co se ptát, na co si dát pozor? Já stavbám absolutně nerozumím, aby si někdo neřek, dvě pitomý ženský, na těch si namastím kapsu. Děkuji za rady.
Odpovědět
@barakara nerada se vmesuju, ale neda mi to..s tim razitkem je to bezna praxe..a vpodstate i treba zivnostensky zakon na to pamatuje..proste nekdo jinemh dela odpovedneho zastupce...samozrejme nebudu razit nejaky prodavacce, ale pokud vim, ze kamaradka projektuje, ma i tu praxi, jen se proste jeste nedokopala k autorazaci, tak se muzeme dohodnout a projekt orazim, cimz na sebe beru i pripadnou odpovenost...kazdopadne to s doktorama je fakt mimo:)
Odpovědět
Jeste k tematu...150 je adekvatni za podrobnou provadecku, vc vsech profesi..za projekt na ohlasku je to hodne..
Odpovědět
@misadan razte si komu chcete když je to běžná praxe, tak je to jistojistě vpořádku.
Odpovědět
@barakara praxe to bezna je..vemte si i ateliery a projekcni kancly..tam taky nemaji vsichni razidlo a presto razej projekty, ktery malujou jiny...vy ste z oboru?
Odpovědět
@barakara Autorizace je nezbytná z hlediska zákona a odpovědnosti za dílo, neautorizovaní kolegové dělají lautr to samý jako autorizovaní, jen jim musí na konci autorizovaný kolega na to dát štempl. Jak už píší jiní, je to naprosto běžná praxe a jinak by to ani nemohlo fungovat, podmínkou k autorizaci jsou předchozí projekty a ty musel někdo předtím autorizovat aby se mohly zrealizovat.
Odpovědět
@misadan @rimmer Ok :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My dávali za projekt 180tisic se vším,projektant za nás oběhal veškeré papíry. Byly to nejlíp vynaložené peníze..
Odpovědět
Cena 150 tis je na spodni hranici za studii a stavebni povolenu pro rodiny dum. Kam na ty ceny chodite? Jen statik si za rodiny dum rekne 40 tis. Bohuzel vysledek vetsinou odpovida cene.
Odpovědět
@misadan to je hodne zkreslena predstava. Bezte se podivat do nejakeho atelieru jak to funguje. A hlavne jakou zodpovednost ma clevek, co autorizuje
Odpovědět
@misadan to ani nahodou. Provadecka na RD je min dalsich 150 tis.
Odpovědět
Profilova fotka
@jan1111 Ja nevim, ale mi to prijde celkem dost. Platili jsme 80tis za studii a projekt pro stavebni povoleni vcetne penb a podklady pro NZU. A myslim si, ze architekt odvedl skvelou praci.
Odpovědět
@jakuda Kdyz si spocitate naklady kolik ten projekt stoji toho architekta, tak vam vyjde, ze od dela za 100 kc na hodinu. Takze bud je blazen, ze to vubec dela za ty penize a nebo se musi nekde neco osidit. Jinak existuje honorarovy rad, kde je toporucena cena a s 80 tis. na rodinny dum jste hodne pod cenou
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Ano, honorařový řád sice existuje, ale když jsem sháněl architekta, navštívil jsem jich celkem dost a vesměs všichni mi potvrdili, že ty ceny jsou celkem odtržené od reality a na ceny podle řádu se většinou nedostanou, protože to lidi prostě nezaplatí. Ale uznávám, že jsem nepožadoval prováděčku. Nicméně pro stavební povolení byla kvalita dostačující.
Odpovědět
@jan1111 mozna v praze v brne..za architekty..jinde se do 150 s provadeckou vlezete..
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda jsme na tom stejně platili jsme 74 tis. Se vším stavebním povolením. Bez problémů dodával další studie pokud si je stav.urad vyžádal.
Odpovědět
@misadan to je cenove nerealne, teda pokud to architekt ci projektant nedotuje. Mozna je otazka cemu rikate provadecka
Odpovědět
@jan1111 a vy jste architekt nebo projektant, ze presne vite jejich ceny?
Odpovědět
@misadan to je třeba zde, kalkulačka kde si to spočtete http://www.cenyzaprojekty.cz
Odpovědět
@iveta_89 nj jenze tabulkovy a realny ceny jsou mnohdy jinde no:)
Odpovědět
@misadan tak tohle jen nějaké vodítko, počítá to s nastavením hodinové sazby i tam někde je pozn že 520,-/hod je vážený průměr (např. Velmi náročné a koncepční činnosti (15%): 840 Kč/hod) nastavit si tam můžeš až do 1100,-/hod
Odpovědět
Profilova fotka
@iveta_89 Může mi prosím někdo vysvětlit proč se v honorářovém řádu a všech kalkulačkách na něj navázaných, počítá cena projektu podle celkových investičních nákladů? Něměla by se cena počítat pouze podle hodinové sazby a časové náročnosti přípravy? Přece když se rozhodnu utrácet, vyberu si drahou designovou střešní krytinu, podlahy z mramoru a kvalitní dřevohliníková okna tak pracnost na projektové dokumentaci je stejná, jako když si vyberu běžný standard. Jednotliví subdodavatelé mi taky nepočítají cenu (například střechy) podle finální ceny domu.
Odpovědět
@jakuda to se asi počítá zase z nějaké průměrné ceny za obestavěný prostor
Odpovědět
@jakuda zase na druhou stranu, na stavbě si sjednat hodinovku je sebevražda, to platí i u projektanta :-D
Odpovědět
@misadan architekt
Odpovědět
@jakuda ono cenu nejde urcit dopredu. Jak byste to chteli delat, kazdy dum je original a kazdy dum ma sva specifika. Dle honoraroveho radu se do da priblizne spocitat a odviji se to od velikosti domu. Je jasne ze dum o 100 m2 bude mit zrejme jinou pracnost nez vila o 300m2. Dale se v honorarovem radu objekt zarazuje do kategorii dle slozitosti
Odpovědět
Profilova fotka
@jan1111 No, nějak dopředu se určit musí, protože je součástí smlouvy o dílo. Mě jenom zajímalo, proč se to počítá z finální (odhadované) ceny domu, když tam tu úměru nevidím. Vždyť I velký drahý dům může být na projektování jednodušší než malý levný domek u kterého architekt vymyslel nekonvenční řešení.
Odpovědět
@jakuda to vidite trochu zkreslene, ta cena, z ktere se pocita cena projektu neni finalni cena stavby. Pocitase to tak ze se vezmou m3 vynasobi se tabulkovou cenou a z toho se pocita cena projektu. A jestli vy se do te ceny trefite a nebo prostavite dvekrat tolik je vase vec. V duledku se ta cena vlastne pocita z m3 a ta cena stavby je jen takovy mezi udaj
Odpovědět
Profilova fotka
@jan1111 děkuji za vysvětlení, m3 jsou údaj, kterého se dá chytit. Ta cena mě akorát mátla.
Odpovědět
@jan1111 tak prece vite, ze architekti, kor z nejakych znamych studii si asi vezmou vic, nez projektant...
Odpovědět
@misadan Tak projektant taky není od toho aby dělal studie, projektant projektuje technické řešení a architekt dělá studie. Pokud je to malý projekt, například rodinný dům, tak architekt udělá studii a většinou udělá i projekt. U velkých projektů architekt udělá studii a předá to projektantovi a toho poté koriguje. A pokud se budeme bavit o známých ateliérech, tak si tu cenu několikanásobně zvedněte, ceny, které jsem uváděl jsou (nebo by měli být) běžné. Nechápu, kde berete úvahu, že projektant je způsobilý navrhnout dům( určitě jeden ze sta to bude umět, ale to je výjimečné), projektant řeší technické řešení, toť vše.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?