Odpověď na příspěvek od reganoga:
Dobrý den, zajímalo by mě, co byste dneska změnil… @reganoga to asi záleží na každého preferencich a zivitnim stylu. My se napr moderním technologiím vyhli a nemáme s tím žádný problém. I když můžeme mít kavovar či robota či pračku a sušičku na mobilu, vůbec to nepoužíváme, stejně se žaluziemi. Stačí ovládat na tlačítkach, ale každý má jiné preference. Promyslete si nábytek a vestavěné skříně a hlavně ať vám všude projede robot a povysava a máte klid. Co bych změnila jsou okna. Někde bych dala fix a velké bych asi předělala na hs portály a nejraději bych ještě v pokojích okna zvětšila. Poté světla a jejich výběr. Ve dvou případech se nám to nepovedlo a jsme už lenivi v jednom případě světlo za 6 tis měnit, tak to nějak akceptujeme. Jinak osvětlení si opravdu promyslete. Stejně jako zásuvky. Máme zbytečně v každém pokoji zásuvky na internet i když je wifi. Taky neni receno ze loznici musite mit do konce zivota na jednom miste tak si klidne zásuvky rozestavěte tak, ať se můžete různě dle potřeb přesouvat a jste flexibilní. Stejně v obývacím pokoji s tv. Co se u nás taky lehce nepovedlo je výška záchodu (to mě fakt nenapadlo kontrolovat při převzetí) a jeden sprchový kout ma menší spád odpadu, takže se nám v rozích dělá plíseň. Jinak určitě víte, že ve vstupní síni potřebujete dostatečné místo, botník, sezení, nejlépe nějakou šatnu. U kuchyně malou spíž. Technickou máme úplně malou, ale naprosto dostačující, tam si promyslete ať máte blízko východ ven na sušení prádla v létě.Odpověď na příspěvek od zmrz_lina:
Dala bych rekuperaci, místo elektrické podlahovky… @zmrz_lina můžete prosím rozvést, proč podlahovku vodní a nikoliv elektrickou? Zvažuji obě varianty a hledám pro a proti.Odpověď na příspěvek od cast:
@zmrz_lina můžete prosím rozvést, proč podlahovku… @cast pocitově ta vodní je příjemnější, je to trochu jiný teplo.🤷🏻♀️ A pak možnost změnit v budoucnu zdroj vytápění (elektrokotel, plyn, čerpadlo...)Odpověď na příspěvek od zmrz_lina:
@cast pocitově ta vodní je příjemnější, je to tro… @zmrz_lina "trochu jiný teplo" .. tak pokud bude podlahovka blbě udělaná, tak ano ... ale jinak teda jsem zatím u nikoho podle pocitu z podlahy nepoznal, čím topí ... vyhodou elektrickýho topení zase třeba je, že si v každým pokoji můžete nastavit jinou teplotu .. ideál neexistuje, každý řešení má svoje pro a proti ...Odpověď na příspěvek od xkarlos:
@zmrz_lina "trochu jiný teplo" .. tak pokud bude… @xkarlos určitě, jako všechno - pro a proti si musí zvážit každý sám. Já nejsem vyloženě nespokojená, jen když třeba jdu k sousedům, je tam to teplo "jiné", nedokážu to popsat.Odpověď na příspěvek od zmrz_lina:
@xkarlos určitě, jako všechno - pro a proti si mu… @zmrz_lina Není to třeba rozdíl mezi dřevostavbou a zděným domem? Jinak co bych teď změnil, tak bych nechal dát žaluzii i k oknu na schodišti na severozápad, v létě se přes něj zbytečně vyhřívá barák, a tepelko by stačilo slabší. Betonový barák bylo dobré rozhodnutí, dispozice 2+1 v přízemí a dětské pokoje v patře nám vyhovuje. Rekuperace je super a drobná automatizace je fajn.Odpověď na příspěvek od xkarlos:
@zmrz_lina "trochu jiný teplo" .. tak pokud bude… @xkarlos však to jde i teplovodní podlahovkou. Máme termostat v každé místnosti 😉 každým termostatem si lze navolit teplotu útlumu, komfortu plus časové programy.Odpověď na příspěvek od lenkito10:
Ahoj, mozes pozriet sem : https://www.modrastrech… @lenkito10 Děkuji, projdu si to :)Odpověď na příspěvek od artep1987:
@reganoga to asi záleží na každého preferencich a… @artep1987 Moc, děkuji. Vše si pečlivě zapisuju :)Odpověď na příspěvek od zmrz_lina:
Dala bych rekuperaci, místo elektrické podlahovky… @zmrz_lina Moc díky. Můžu se ještě zeptat proč ne vanu pod oknem? To jsem si říkala, že by bylo možná hezké se koupat a dívat se do zahrady :DOdpověď na příspěvek od atilius:
Malý dům, velkou zateplenou garáž. Aby bylo kdy u… @atilius Děkuji :)Odpověď na příspěvek od andik.cz:
Zvětšila bych technickou místnost, zmenšila ubr… @andik.cz Může se zeptat na ty okna, proč zmenšit a jak je máte velké? Líbí se mi právě domy co mají jednu stranu skoro prosklenou, ale právě nevím jak to je/není v reálu praktické :)Odpověď na příspěvek od geodett:
vynechal bych stresni okna, udelal vetsi lavici z… @geodett Můžu prosit rozvést ty dva komíny - jaký je důvod/důvody ?Odpověď na příspěvek od kofejn:
@zmrz_lina Není to třeba rozdíl mezi dřevostavbou… @kofejn Jak to je s tím betonem cenově, je to o hodně dražší? A je stavba náročná? jsou tam nějaká omezení, když se staví dům z betonu?Odpověď na příspěvek od radim2015:
Mé vychytávky - připojení WC mísy do rekuperace, … @radim2015 Moc děkuji, nic z toho by mě nenapadlo :D Pokud máte více takových vychytávek, jsem jedno ucho (oko) :) A ještě se zeptám na tu černou kuchyň. Z nábytku mám zkušenosti, že právě na černé je vše vidět. A máte ji matnou, lesklou, dřevo ?Odpověď na příspěvek od reganoga:
@kofejn Jak to je s tím betonem cenově, je to o h… @reganoga Barák je z betonových panelů od djt.cz zateplených zvenku. Sice trval dýl projekt, ale stavba jako taková byla za dva dny a ve výsledku to byla dobrá volba. Jen v případě paneláku je dobré už mít představu o rozmístění zásuvek a stoupaček, protože krabice i s husíma krkama a díry pro trubky jsou součástí panelu. O to rychlejší je pak práce elektrikáře. Když potřebujete změnu, po dvou centimetrech betonu je ve zdi kari síť :). Garáž jsem stavěl s BST Unika a někdy byly rozdílné výšky tvárnic a hůř se to dorovnávalo, ale pro svépomocnou stavbu je to naprosto v pohodě. BST je to možná nejlevnější cihla. Jestli budu garáž/dílnu zateplovat, tak to bude vnitřní zateplení.Odpověď na příspěvek od bayt:
Spis se ptej, jaky vychytavky lidi maji a vyhovuj… @bayt zdravím, proč ne rekuperace? DěkujiOdpověď na příspěvek od reganoga:
@radim2015 Moc děkuji, nic z toho by mě nenapadlo… @reganoga Černá kuchyň je oddělená místnost, napojená dveřmi na kuchyň, řeší věci, které je lepší schovat, ale mít pořád po ruce, smrady a hlučné věci - lednička, mražák, mikrovlnka, gril, robot, ... Další vychytávkou je odsávání od odpadkového koše, sklad místo garáže s normálními dveřmi, zastřešené parkovací stání se suchou nohou ke vstupu do domu bez vstupní brány, WC a sprcha dostupná ze zahrady s botama, dvě šatny k ložnici, vstup do soukromé koupelny u ložnice přes šatnu, koncepce domu v pasivu, žádné schody, zrušení TV antény a nahrazením internetovou tv. Z hlediska automatizace si dneska vystačím pouze se zásuvkami, kamerou a venkovními světly přes internet (twinkly, zigbee).Odpověď na příspěvek od reganoga:
@zmrz_lina Moc díky. Můžu se ještě zeptat proč ne… @reganoga když ležíte ve vaně, tak z okna, co je nad vanou (my ho máme na zdi za vanou, klasické, ne střešní) stejně nic nevidíte. A když se tam sprchují děti, je od vody všechno včetně okna. Plus když ho chcete otevřít/umýt, musíte se nahýbat přes vanu, zbytečně komplikovaný prostě.Odpověď na příspěvek od evizna:
@bayt zdravím, proč ne rekuperace? Děkuji @evizna Prijde mi zbytecny technologicky ten barak komplikovat. Zrovna tohle se da snadneji vyresit proste jen tim, ze budes otevirat okno. A zdraveji. Stejne vetsina lidi od jara do podzimu rekuperaci moc nevyuziva a ma otevreny ty okna.Odpověď na příspěvek od reganoga:
Dobrý den, zajímalo by mě, co byste dneska změnil… @reganoga Co jsem neudělal (úspora peněz) a budu dodělávat/měnit - lokalni reku do ložnice z pohledu pohodlí - dohadování se s manželkou, když otevřu večer HS portal🙂. Keramickou pracovní desku, máme dřevěnou a už je bouchlá. Dveře mezi denní a noční částí (designové stojí 100k+). Zastínění pergoly. Co už nezměním - uspořádání TK, řešte v detailu, jako každou jinou místnost. Neřešili jsme drtailne a stejně tak projektant, přívody a odpady se už blbě mění v hotové desce. Páteřní rozvody vody (pitná a dešťovka) po zahradě v zemi, řeším kopáním a není optimální. Venkovní zásuvky a data na kamerový system, vánoční osvětlení, dekorace atd. Doporučuji - propojení ložnice se šatnou a vstupem do koupelny a výstupem na chodbu, spíž součástí kuchyňské linky za skrytými dveřmi a průchozí ze vstupní haly. Odhlučnění TK, jak to půjde. Chytrou domácnost realizovanou šikovným elektrikářem, aby to nestálo balík. Rady - pokud máte čas a peníze, tak hledejte dobrý tým architekta, projektanta a stavby vedoucího. Nedělejte kompromisy, pokud se jen do toho někomu nechce nebo je to dražší, bude Vás to štvát. Jděte si zkusit k někomu v okolí vytápění, TČ, rekuperaci, myslím komfort a jejich zkušenosti, ne rady na netu. Promluvte sinse sousedy, jak stavěli, s kým, jaké byly problémy s úřady atd.Odpověď na příspěvek od andik.cz:
@xkarlos však to jde i teplovodní podlahovkou. M… @andik.cz vodní podlahovce nerozumím ... ale z četných diskuzí tady jsem pochopil, že nastavování různých teplot v pokojích není nic lehkého a změna teploty v pokoji během nějakých nastavených denních cyklů není ani dost dobře efektivní ... To jste si schopni topení v jednom pokoji úplně vypnout, ve druhém nastavit třeba 17°C, v dalším 21°C, v koupelně 23°C a okamžitě to funguje?Odpověď na příspěvek od xkarlos:
@andik.cz vodní podlahovce nerozumím ... ale z če… @xkarlos ano, každý pokoj má svůj okruh a jakmile termostat zaznamená buď nižší a nebo vyšší teplotu než je nastavená rak vypne/zapne čerpadlo pro daný okruh.