Dobrý den,
prosím o pomoc při řešení našeho snu :).
Co by jste změnili, co uplně předělali. Není chodba zbytečně moc velká na úkor pokojů? Zatím máme jedno dítě, ale rádi by jsme ještě 1-2 měli (proto jeden pokoj je větší a možná ještě posuneme příčku mezi pokojem a koupelnou). Jak velké domy máte Vy pro 4-5 členou rodinu?
Děkuji za veškeré připomínky.
Lucka
@luandro Mě se to moc líbí. Mám ráda velké prostory a pokud na to máte pozemek i peníze, tak proč do toho nejít. S orientací na světové strany, o tom zase musíte uvažovat sami. Na jižní straně je nejvíc teplo a nejvíc sluníčka. Takže většinou je fajn to mít třeba v obýváku. Ale třeba ložnici je lepší mít na severu - protože obecně při spaní by měla být nižší teplota a méně světla a tak). A zase... pokud jste ranní ptáčata, tak by se vám mohla líbit ložnice (či pokojíčky) na východě, kdy vás sluníčko ráno probudí. Mě to vždycky štvalo, já jsem sova a musela jsem dost bednit okna, abych se vyspala - takže pro mě spíš ideál západní, kdy je tam světlo více večer. Mě osobně se hrozně líbí ty dveře do obýváku. Podle mě je to praktické, pro vykládání nákupů, celkově i stěhování bude lepší, někdy prostě je fajn vyběhnout ven - do auta nebo tak, bližším vchodem. Pokud si nejste jistí, tak tam udělejte třeba jen větší okno s velkým parapetem. My to takto máme na chalupě a přijedeme, na parapet vyndáme nákup a dům obejdeme ke vchodu - máme ho taky tak daleko asi jako vy. Tyhle maličkosti prostě lidi často nemají, tak se na to tváří divně, ale jsou to maličkosti, které vy víte, že oceníte a nejspíš je brzy opravdu oceníte.
Pokud máte peníze na takhle veliký dům, tak bych uvažovala o garáži nebo aspoň přístřešku pro auta/auto. Třeba moji tchánovci to mají tak, že se zajede autem do garáže a garáž má vlastní přístup do domu, který je poměrně blízko kuchyni, takže se krásně vykládají nákupy. Zajedete do garáže, zavřete vrata a vůbec z ní nejdete ven. Super když je třeba hnusně a prší. Navíc auto udržujete v mnohem lepším stavu. My třeba mít garáž nebudeme, není kam, ale pokud je, tak bych byla pro.
Líbí se mi i ta prostorná chodba. Je to hrozně příjemné, když tam vejde celá rodina a ted do sebe nestrká a nemlátí se o sebe :-D. A vždycky tam můžete "naflákat" víc a víc uložného prostoru, protože co si budeme nalhávat - ten je prostě potřeba pořád.
Trochu mi přijde škoda, že máte 2 záchody hned vedle sebe. Já bych to skoro udělala tak, že tu velkou koupelnu bych přehodila nahoru vedle ložnice třeba (ať už místo pokoje a nebo mezi ložnici a obývák) a dětský pokoj (nebo co to je za pokoj) bych dala dolů místo ní. A tu malou koupelnu bych trochu zvětšila a šoupla bych tam sprcháč.
Máte neskutečně obří ty pokoje. Ložnice skoro 20m2 je opravdu hodně, to bývají v Praze garsonky :-D. A pokojíčky máte taky veliké, většinou bývají do 10m2 (to neznamená, že je tak máte mít, jen že vůle tam je, můžete je zmenšit klidně a rozhodně bych kvůli nim nezmenšovala chodbu). Ale pokud bych zmenšovala chodbu, tak třeba kvůli větší koupelně (té co je teď maličká).
Ale máte to moc pěkné. Je potřeba popřemýšlet o vašich preferencích a snech. Proč chcete to co chcete a co je pro vás priorita.
@vitezove nesouhlasít můžeš :-D , ale zakladatelka chtěla názor tak jsem ji ho napsala z vlastní zkušenosti a nejen z ní mám hodně známých kde je 5 členů a 1 wc. Jestli je vás doma 5 a máš jiné zkušenosti tak at. Dokonce i když je u nás větší oslava což je okolo 20 lidí tak není problém že je jedno wc. Jako jestli není právě střevní chřipka tak zas všichni tak urgentně na wc nemusí aby chvilku nevydržely. Já bych zas nechtěla jak má skoro každý wc v koupelně, takže jen jedno a samostatně
@luandro já bych se spíš co se světových stran ani neřidila podle toho co ty napíšou lidé tady jako spíš podle toho jak to bude vyhovovat vám...Jako že já bych třeba nechtěla mít terasu na stranu silnice kde je pohyb lidí a aut takže soukromí žadné ( i když nevím jak využivana komunikace u vás je ) a to stejne i pokoje na komunikaci ( jestli po ni jezdí často auta i v noci ) tak světla a hluk pronika i do pokoje ( i když to zaleží jak kvalitní máte okna a žaluzie ) . U nás má polovina ulice terasy na západ a druhá na východ, právě aby měli soukromí a je za domem takže od silnice není vidět
@smajlik345 však. Já taky píšu svůj názor a 1 záchod je za trest. Ano, jasně že se s tím dá žít, člověk si zvykne na všechno... žít se ale dá i pod mostem :D. Když mají barák jak krávu, tak proč by tam neměli mít víc záchodů a koupelen :-DD.
Terasa na vychod je pro nas zas nejvetsi vyhra, dopoledne slunicko a pak pekne v chladku, pergola je tedy zastresena jen kvuli desti a to pruhlednou strechou...jinak by vam to zaszinilo mistnosti a francouzske okna by byly k nicemu. Na jare a na podzim s proste dame lavku tam kde sviti :) ale grilovacka u susedu, kteri maji na zapad byla zatrest...v lete se tam dalo sedet az kolem 20-21 h. Nepomuze ani zastreseni, slunce zapada tudiz jsme natahovali plachtu na pergolu, pak se tam nedalo dychat...Mozna ten JV by byl nejlepsi, ale z mych zkusenosti zapad pouze na obyvak
Abyste předešli všichni zbytečným debatám o záchodech, tak norma pro novostavby jasně stanovuje, že musí být v domě plánovány minimálně 2 záchody, takže je jedno jestli někomu stačí jeden, protože vám to stavební úřad zatrhne.
Ahoj, uz to mate asi poriesene. Ale cit si mala dobry, zbytocne chodby. A otazka siroke, uzke je zla, lebo ked to ma byt komunikacny priestor, musi byt natolko siroky aby okolo seba presli dvaja, prip. nabytok.
Kde ste nasli ten projekt, ci kreslili ste si ho sami. Mame znameho architekta, teda myslim nie vyhlaseneho, ale takeho co nas pozna, a vie ako rozmyslame, co sa nam paci a tak. A ci uz prestavbu obyvacky, kupelne a pripadne teraz ineho byvania nam vzdy navhol tak ze sami , alebo v casopise by sme nenasli.
A nosenie nakupov okolo sa mi tiez nepaci. Dalsi dvere v kuchyni , len navysia cenu , lebo potrebujete termoizolacne a v dome pod 1200 e za platove , lacnejsie nenajdes. Mensie detsku by som dala miesto kupelne technicku posunula a kde teraz je by som dala vstup do domu, beztak tam mate dvere. Miesto chodieb izba. Usetrilo by sa par petrov stavby a nakladov. Ale ak mate dost velky pozemok. Drzim palce
@jumpmans ono mozno vsetci vyslaju s tymi bungalovami preto, ze zili v poschodovom a "lobzovat" cely den po schodoch v starobe nie je moc výhra. Treba mysliet, ze v tom dome chcem zostarnut.
Domeček jsem si navrhovala sama, ale nakonec jsem si vymyslela uspořádání jinak. Teď už čekáme na překreslení projektanta a stavební povolení. Nakonec máme vchod ze S. Snad konečná verze je ta nejlepší. Děkuji všem za rady, názory.
Naprostý souhlas s radim83 a jumpmans, každý sám nejlépe ví co potřebuje a co mu vyhovuje. Zde se většinou vnucují názory tak jak to kdo má jako nejlepší řešení. Na stavbu domu je potřeba se podívat z dlouhodobého hlediska, co vyhovuje teď může být za 20 let naprosto nevyhovující atd., atd.
Zdravím nemám sílu to číst celé tak se možná budu opakovat :) Moje postřehy z přípravy domu :
Chodba je srdcem domu, pokud máte peníze na m2 navíc nechte ji
Zkuste dětské pokoje umístit k sobě a od ložnice oddělit třeba šatnou, koupelnou
Zamyslete se jak budete dům využívat za 20 let až se děti rozprchnou a naopak třeba rodiče budou potřebovat Vaší pomoc (je veliký využijte toho)
A osobně bych to svěřila profesionálům, může Vám to ušetřit čas i peníze :). My to zkoušeli 3měsíce sami, jsem dopravní projektant už jsem viděla domů, pro manžela to bylo jasně úkol pro mě, ale nakonec jsem to vzdala a jsem ráda :).
Toto je naše poslední (snad konečná) varianta.
V menším dětském pokoji bude pouze jedno okno a v obytné místnosti bude jen jedno francouzské a vedle kuchyně normální.