DILEMA - Umístění tep. čerpadla vzhledem k dispozici

Dobrý večer, aktuálně dokončujeme projekt a řešíme největší dilema. Kam dát čerpadlo vzduch/voda - nibe (50 dB). Vzhledem ke vzdálenosti od technické místnosti a využitelnosti našeho mini pozemku lze použít pouze východo - severní roh, ale tam je ložnice. Dům bude zděný bungalov. Okno bude na sever či východ dle umístění čerpadla(tam kde bude čepadlo, tam nebude okno) Co si o tom prosím myslíte? Budu rád za každou radu. Aktuálně preferuji asi umístění na sever a okno na východ, nicméně čerpadlo bude za zdí u hlavy postele a toho se bojíme. Bude to v zimě v noci přes zeď slyšet? Obecně se samozřejmě říká, že TČ by nemělo být u ložnice, ale jinou variantu asi nemáme. Děkuji moc za věcné rady
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jipisek:

Dobrý večer, aktuálně dokončujeme projekt a řeším…
@jipisek A z akého materiálu bude dom postavený a čím zateplený? Ak to bude ytong s polystyrénom, tak to bude počuť fest, o tom ani neuvažujte. Najlepšie by bolo steny z VPC a zateplenie vatou a dôsledné oddelenie betónového podstavca čerpadla od základov domu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@jipisek A z akého materiálu bude dom postavený a…
@roman_ Dobrý den, bud eto Heluz UNI 25 a polystyren 24 cm. Heluz UNI jsem zvoli právě kvůli dobré akustice vhledem k malé tloušťce. Děkuji
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jipisek:

Dobrý večer, aktuálně dokončujeme projekt a řeším…
@jipisek Dobrý den, neumím posoudit, jak je hlučné NIBE, když jede na plný výkon kompresoru, ale osobně máme Bosch/IVT, orientované na sever, a když stojím 2metry od čerpadla, tak už ani nepoznám jestli běží nebo ne. Dovnitř se hluk nebo nějaké vibrace vůbec nenesou. Jedině pokud běží odmrazování, tak je hlučnější, ale to je pár minut.
Odpovědět
Po přečtení Vašeho příspwěvku jsem narazil na dvě věci - jaká je vzdálenost od čerpadla k hranici sousedního pozemku, v té souvislosti dále otázka jaké oplocení hodláte udělat. Umístění čerpadla se řídí několika pravidly - zadní stěna čerpadla by měla být ve vzdálenosti cca 35 - 40 cm od stěny domu, před samotnou jednotkou by měl být volný prostor pro zajištění bezproblémového proudění vzduchu - berte nejméně tak 3m volného prostoru, proto se ptám na to, jaký volný prostor zůstane před čerpadlem, od toho se odvíjí jaké oplocení tam hodláte použít. Pokud jen plot tak to není problém, ale pokud něco plného - tak to už by mohl být problém. Dále se také od té vzdálenosti odvíjí to, zda nebudete čerpadlem zatěžovat sousední pozemek, některé stavební odbory požadují doložení hlukové studie, byť jsou čerpadla v dnešní době minimálně hlučná, tak i s odstupovou vzdáleností mpůže být problém. Také jsme měli v plánu umístění tepelného čerpadla nejblíže techniícké místnosti, ale majitel instalační firmy právě kvůli mkalému prostoru od oplocení nakonec navrhl umístění čerpadla jinam. Co se týče přenosu zvuku ze základů čerpadla - pokud nebude základ spojen se základem domu, tak se tam nebude nic přenášet, další věc je ještě odvod kondenzátu od čerpadla - ten také musíte mít vyřešený. Co se týče hlučnosti čerpadla samého směrem do domu, při Vaší skladbě zdiva a zateplení by neměl být problém, pokud tam nemáte okno té ložnice. Jde také o to, zda budete větrat klasicky - nebo budete mít rekuperaci a zda budete čerpadlem zajišťovat i ohřev teplé vody ( tzn. čerpadlo poběží i v letních měsících, kdy se třeba v noci větrá okny ). Běžně se čerpadlo umisťuje zadní stěnou ke zdi - pokud je tam málo místa, tak jsem viděl už i umístění kolmo ke zdi ( mně to majitel firmy nedoporučoval kvůli proudění vzduchu, ale už jsem takovouto montáž také viděl a všechno funguje - u Vás by to řešilo i to, že by hluk nešel z čela čerpadla kolmo na sousední pozemek, ale šel by souběžně. Toto umístění by ale chtělo prokonzultovat s odborníky.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

Po přečtení Vašeho příspwěvku jsem narazil na dvě…
@franti_p moc děkuji za reakci:)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?