Zdravím všechny stavitele,
řeším kuchyni v novostavbě a kvůli elektrice a vodě bych již potřeboval vše dořešit, hlavně, kde budou spotřebiče a dřez. Udělal jsem si návrh, tak bych Vás chtěl požádat o názor, zda by to takto mohlo být, co se týká funkčnosti a umístění jednotlivých komponentů, případně, co byste udělali jinak. Děkuji předem ;-)
Ahoj,
osobne bych vysoke skkrine smerovala k lednici, tak aby to u varne desky bylo vzdusnejsi..
takze kdyz to vemu od lednice:
lednice - potravinka 600 - trouba 600 - rohova skrinka 1100(tak jak to je) - 650od rohu na stene u okna mycka 600 - drez 500 (odkapavac nad mycku) - vysuvy 300 - 650 roh - vysuv 600 - plotna 600 - vysuv 600 - vysuv 600
je to pochopitelne? popr. nakreslim ;-)
No doufám, že jsem to pochopil, děkuji za názor. Dřez je na tý straně jak je kvůli tomu, že je tam již vyvedený odpad a indukce vlevo, kvůli již připravenému odvodu nad střechu. Ale zkusím si to alespoň takto nakreslit, jak by to vypadalo. Děkuji ;-)
@verunky No doufám, že jsem to pochopil, děkuji za názor. Dřez je na tý straně jak je kvůli tomu, že je tam již vyvedený odpad a indukce vlevo, kvůli již připravenému odvodu nad střechu. Ale zkusím si to alespoň takto nakreslit, jak by to vypadalo. Děkuji ;-)
mě se zdá že je neprakticky dřez daleko od sporáku, to bych se naběhala... kapalo by mi to na zem třeba, cedit těstoviny atd otáčet se celá a přenášet horký hrnec, já mám učko a mám v "čele" sporák a dřez na straně něco opláchnu, vedle nakrájím a šup s tím na pánev... takto no nic moc... já bych dala dřez pod okno alespoň (tak aby to nevadilo otevírání) a vysoké skříně tam jak je dřez a indukci bych posunula kousek aby byla vedle pracovní plocha, pracovní plocha se mi nejvíc osvědčila mězi dřezem a varnou deskou
@kristyn.g Naprostý souhlas, taky by mi nejvíc vadilo umístění dřezu daleko od varné desky. Máme to seřazené lednice, odkládací plocha, dřez, menší pracovní plocha (tak akorát na krájení zeleniny, přípravu masa apod.), varná deska, velká pracovní plocha (dřez je v jedné "noze" účka a varná deska v prostřední části) a maximálně mi to vyhovuje, jinak bych to nechtěla. Často přenáším něco mokrého od dřezu k plotně nebo naopak a každou chvíli něco ukápne, tak mi přijde praktičtější, když jsou dřez a deska blíž u sebe a hlavně v jedné rovině nebo maximálně přes roh. Ale samozřejmě záleží na tom, jak vaříte :-)
taky by mi vadilo mít varnou plochu a dřez takto přes celou kuchyni. buď bych si nadělala po podlaze nebo po celé pracovní ploše pod oknem, jak bych kde co přenášela a cákala :-N to mě trklo hned do očí
@kristyn.g daleko?Co je daleko? Je to cca 1,4m mezi s sebou, což mi nepřijde zas tak hrozný. Hrnec z levé ruky do pravé a je to na druhé straně. Pohyb navíc neškodí, ba naopak. :-D Každopádně děkuji za reakci :-)
@moncia No tak já na vaření nemám čas, musím stavět domeček, a kdybych ho snad měl, tak vaření není moje hobby :-D Vy to máte tak jak máte, ale nedočetl jsem se ,kde máte troubu, myčku, spížní skříň a skříňky horní. Ono to zas tak jednoduché není. Každému vyhovuje něco jiného. Určitě však Váš názor beru a děkuji za něj :-)
@blahova_andrea to si člověk musí uspořádat jednotlivé kroky při vaření, aby nelítal sem a tam a necákal a necákal :-D Já nevím, mně připadá kuchyně malá a všem se zdá jako by atletická :-) běhavá
@verunky No páni, mockrát děkuji za návrh, to jsem nečekal. Určitě to má něco do sebe a variantu bych mohl ještě zvážit. Chtěl jsem co nejpřímější napojení na odpady, proto dřez s myčkou napravo. Je to cca 1,5m od okna. Když vezmu vzdálenost mezi dřezem a deskou u mého a Vašeho návrhu, neřekl bych, že je tam nějaký rozdíl. Je pravdou, že vysoké skříně jsou na jedné straně a druhá je vzdušnější, více otevřená. Je tam prostě moc vidět od jídelního stolu :-D
@mirek_dusin ano každý metr se počítá je něco jiného se otočit uplně, utírat pokapanou zem a něco jiného udělat jeden krok bokem měla jsem větší kuchyni dvě linky naproti sobě a rozdíl byl i jen v tom že jsem měla pracovní plochu na kraji pak dřez a pak varnou desku, nevěřila bych že i malé rozdíly udělají rozdíl v komfortu vaření :-)
@mirek_dusin kuchyně co máte jako inspiraci je krásná ale mě by se v ní vařit ani nechctělo :-D Nevím tedy jak moc vaříte, ale já když chci vařit rychle tak by mě to vadilo takhle "daleko" všechno :-D všichni vám tu radí a vy spíš vypadáte že poradit nechcete :-D asi vám jde víc o praktičnost napojení než o poté praktičnost používání :-D ale vy v ní budete vařit tak si jí udělejte podle sebe :-)
@kristyn.g Není to o tom, že poradit nechci, jinak bych se neptal, ale není to pro mě snadný. Prostě je to pro mě těžký úkol a nechci se rozhodnout špatně ;-)
@mirek_dusin chápu :-) verunka udělala hezký návrh, já bych poradila se zamyslet jestli se vyplatí podřizovat těm rozvodům, jak je to velký problém, kuchyně je pěkně drahá a na hodně dlouho :-) je to těžký ukol, kord jestli nevaříte :-) já jsem kuchyni plánovala rok a pak intenzivně tři týdny před objednávkou dolaďovala a stejně jsou tam mezery které se mi zdály zbytečně drahé a teď si budeme nechávat dodělávat dodatečně... :-)
@mirek_dusin a když nevaříte, nechtělo by to zapojit toho, kdo bude doma vařit, aby si k tomu něco řekl? Chápu problém s napojením , ale dřez a sporák na různých stranách je opravdu nepraktický. Dřez bych dala pod okno. Vysoké skříně bych nechala, kde jsou, taky nemám rada, když je dost kuchyně moc vidět od stolu.
@mirek_dusin Opravdu není dobrý nápad mít desku a dřez naproti sobě, budete mít nacákáno a i na té malé vzdálenosti vám to bude vadit. Píšete, že nevaříte, tak si nechte poradit od těch, kdo vaří :-). Ta inspirace je krásná, ale jako hodně inspirací je upřednostněný vizuální efekt nad praktičností ;-). A zkuste si napistit hrnec vodou a pak šup z pravé ručky do levé :-D :-D :-D....ale dejte do toho trošku vášně, abyste zjistil, jak praktické to je.
@mirek_dusin to ale právě o tom, že jak píšete, vaření není vaše hobby, nevaříte. nechtělo by to probrat také se ženou? ono nejde o velikost kuchyně, ale právě o to její uspořádání a proč by měl člověk během vaření naběhat kilometry na víc, ač je pohyb zdravý a nebo si přidělávat práci tím, že víc nadělá a pak bude déle uklízet? ;-) my máme v účku jen 120cm a stejně mám raději dřez a varnou plochu blíže k sobě. ono nejde o to, že se přendá hrnec z jedné ruky do druhé. nevím, v čem a kolik toho doma vaříte, ale já většinu hrnců v jedné ruce ani neudržím :-D nehledě na to, že občas něco přeteče, omytá zelenina se dává rovnou do pánve atd...ze všeho cáká voda nebo mastnota a jiné nečistoty. takto si to budete cákat na podlahu nebo pokud budete podlahu chtít šetřit, tak s tím půjdete přes pracovní desku. z praktického hlediska je dobré znát základní ergonimii vaření a kuchyně ;-) počítám, že proto někdo zakládá diskusi a nechává si poradit dalšími...aby doplnil znalosti a přehodnotil rozhodnutí, ne aby vše odmávnul, že každému vyhovuje něco jiného ;-) :-D