Mám na mysli nějakou místnost na uskladnění například vlastních jablíček, zeleniny nebo brambor? Místo, kam dáte kompoty od maminky, chlapi jistě vědí co je pivo ze sedmého. Dříve zcela běžná záležitost, dnes ale projektanti často něco takového ani neumějí. Z tohoto pohledu mi nové domky přijdou stejné jako panelákové byty.
Hodila by se vám taková místnost?
Máte vlastní zkušenosti a doporučili by jste ji?
Zkoušeli jste něco takového chtít po projektantovi?
Máme externí izolovaný polosklípek kousek do domu a nemůžeme si ho zatím vynachválit. Kromě zahradního nářadí slouží též k uskladnění ovoce a zeleniny. Pravdou je, že až letošní první zima ukáže, jaké teploty se v něm budou držet v průběhu roku.
V domě máme vedle kuchyně i spíž, ale je nemyslitelné ji používat jako chladnější sklad, máme ji jen jako příruční sklad na věci do kuchyně, nikoli ale na ovoce a zeleninu. Obecně si myslím, že je poměrně komplikované, ne-li nemožné, v dnešních izolovaných domech "chladnou" místnost naprojektovat, proto se o to ani projektanti nesnaží.
Podobný problém jsme řešili s přezimováním terasových květin. Nakonec jsme na ně našli místo v prostornější garáži, kde netopíme a je v ní nyní 15 st. C.
V zimě máme místo sklepa technickou místnost, která je na severu. Málokdy tam topíme. Tam se dají dát piva a tak. Ale brambory a jiné "sklepní plodiny" raději nekupuji do zásoby. Stačí mi koupit na pár jídel, pak jdu na nákup znovu. Nejsme velkopěstitelé. Zahradu máme v plánu spíše okrasnou než pěstitelskou. Takže sklep pro skladování vypěstovaných plodin je pro mě zbytečnost. Myslím si, že pokud chce někdo něco skladovat, tak sklep je ideální. Ve spíži v létě je stejně teplo. Takže já pro spíž sama za sebe nejsem, ale samozřejmě to záleží na způsobu života. Je to individuální.
My naštěstí zdědili jednou menší sklep u domu + kousek dál jsme objevili polozbořený větší sklep, takže místa bude dost :) příruční špajz máme v současným domě a chceme i v budoucím - jsme celkem syslové a máme poměrně velký zásoby a to i kompotů, protože stromy nám plodí většinou ob rok občas i dýl.
Ono není sklep jako sklep - rodiče mají taky starý sklep, ale je v něm moc vlhko, tak jim tam plesnivějí uskladněný jiřiny, letos je teda zkoušejí u nás. To samý jablka - v hodně vlhkým sklepě mají poměrně velkou kazivost.
brambory máme většinou v košíku přímo v kuchyni nebo příručním špajzu, ty vydrží docela dlouho. ale jinak je příruční špajz poměrně teplá místnost, i když má dveře a není tam topení - asi by bylo třeba větrat okýnkem, což neděláme. jablka nám tam moc dlouho nevydrží, pak začínají sesychat a měknout. kompotům to teplo nijak nevadí, kazí se nám minimum.
jen je průser s moly, pokud si je člověk z obchodu přinese - bojovali jsme s nima snad dva roky, než konečně vymyzeli - a to je pak teprve zábava celý špajz přerovnávat a hledat kde jsou :)
My používáme místo spíže garáž. Auto do ní nikdy dávat nebudeme, to víme jistě, takže ji máme jako technickou místnost i sklep dohoromady. Jablka, zavařeniny, brambory, jídlo na vychladnutí, cukroví atd.. to všechno tam dáváme a jsme max. spokojeni. Ovšem garáž je čisťounká jak klícka, ne jako skutečná garáž :-D
Původně jsme měli mít komůrku v zádveří, ale zrušili jsme ji kvůli většímu prostoru. Zřejmě najdeme nějaké místečko v technické místnosti. Ale já ji nutně nepotřebuju, nejsem zavařovací typ a vzhledem k tomu, že jsem vyrostla v paneláku, tak nejsem zvyklá na to, že by se dělaly velké zásoby.
Máme v domě dva sklepy a celkem velkou technickou místnost.V projektu byla zahrnuta i spíž v kuchyni,ale zrušili jsme jí.
Momentálně bydlíme v bytě a do sklepa si nic netroufnu dávat,takže nějaká taková místnost moc moc chybí:-(
Já jsem si navrhovala domeček sama a rozhodně jsem si tam spíž navrhla, protože v paneláku ta skříněčka sotva stačí, takže jsem si to do domečku v každém případě naplánovala... Naši mají nástavbu nad panelákama a mají tam udělanou zděnou špajzku a je úplně super... I když ta naše nebude moc velká, tak nějaké 2 m2, tak se ten prostor rozhodně hodí a i kdybych si vybrala typové projekt, tak budu chtít tuhle místnůstku do projektu rozhodně zahrnout...
Nad spíží jsme ze začátku nepřemýšleli, projektant nám ji navrhl do místa pod schody a je skvělé ji mít v domě kousek od kuchyně, má odvětrání ven a je v ní chladněji. ;-) V garáži máme také chladněji, ale je to od kuchyně zase dál a hlavně by to pro nás znamenalo jít pro cokoliv, co dojde v kuchyni (mléko, vodu...) ven. :-| V technické místnosti si to u nás nedokáži vůbec představit, protože my tam máme tepleji od kotle a zásobníku na vodu.
Bydlíme na vesnici, kde není obchod, takže musíme dělat zásoby a bez spíže si to vůbec nedovedu představit. Dělám doma šťávy, marmelády - takže to tam máme. Potom pití a mám tam i hrnce, které nepoužívám tak často, protože mám malou kuchyň.
V "novém" si špíz stavíme taky. Bude tam mrazák, sklenice na zavařování, potraviny, pití ;-)
Po delší době oživuji diskuzi - my spíž máme a teď řešíme tepelnou izolaci a podlahy. Napadlo nás, že bychom do spíže tepelnou izolaci nadali, udělali bychom tam jen vzduchovou mezeru (dřevěnou podestu) a na ni si nechali udělat betonovou podlahu. Máte spíže tepelně izolované polystyrenem? Myslíte, že by to šlo takto udělat? Díky za názor.
Máme podsklepený dům, takže ve sklepě je jak spíž, tak i prádelna.
Mít dům bez chladnější místnosti typu špajzka bych nechtěla. Jsem z paneláku a opravdu nám toto "zařízení" chybělo :-)
Máme, bohužel bude plnit funkci jen napůl protože nesousedí s žádnou obvodovou zdí a tudíž tam nepůjde udělat o moc větší chladno otevřením okýnka třeba. Jen tam nevede topení, ale nedělám si iluze že to nahradí plnohodnotně chladný sklípek.