Vařím zcela výjimečně, jediný malý spotřebič co máme je kávovar. Kuchyň mi má slouží k tomu, abych měla hezký výhled na Ještěd, až budu za slunečného odpolende otvírat víno a plnit misky oříšky pro návštěvu. ;-)
Takže požadavky na kuchyň byly: jen nutný prostor v kuchyni, velká myčka, vestavná trouba+deska v jednom modulu (lze to? plánovač mi to nechce dovolit) a manžel chce mikrovlnku, aby si měl v čemohřívat párky a jídlo od tchýně. Máme obrovský špajz na zásoby, takže v kuchyni chci mít jen skleničky, ubrousky, náčiní (jako vývrtku a tak podobně), pár hrnců a dvě přihrádky na kakao a čaje, koření a otevřený balíček mouky, je tady taková teorie, že když nám soused dá vajíčka, tak že někdo (??) uvaří palačinky. Tvrdý alkohol, limonády, mlíka, jahody ze zahrádky v rumu od druhé tchyně, spotřebiče, nádoby, záložní nádobí....budou ve špajzu.
Čili chci jen spodní skříňky a v rohu (při pohledu na obrázek vlevo vepředu, což je zároveň vchod z obýváku) vysoká skříň, tam bude to sklo a MW.
Stropy jsou 3,30, jsou tam dvoje velké skleněné dveře (2,5 m vysoké a hodně široké) a velké okno, světlá podlaha, takže světla bude dost. Skříňky tedy asi černý nebo antracitový mat a deska asi taky nějaká tmavá. Za linkou bude nízký obklad ze strakatých kachlí.
Lednička (při pohledu na obrázek vpravo vepředu) je volně stojící americká (s barem 8-) ) a protože musí být vzdálená z rohu kvůli dveřím, tak prostor vedle ní bude vyplněný vinotékou nebo nějakým stojanem na víno, to teď neřeším.
Takže prosím vemte na vědomí, že naše domácnost je něco jako soužití tří hipsterů různého věku :) a komentujte mi prosím především uspořádání skříněk. Mám dva návrhy, ani jeden nepreferuju, ta myčka v jiném koutě než dřez prý není technicky problém.
Díky za jakékoliv připomínky.
Moc se mi líbí tvé požadavky :-)
Já vařím hodně a stejně mám nerekonstruovanou kuchyň po bývalé majitelce, z přelomu 60./70. let.
Ale k věci - říká se, že skříňky a spotřebiče mají být uspořádány tak, abys měla proces v jednom sledu - vyndání z lednice > omytí > krájení > vaření.
Myčku je nejlepší mít tak, abys s čistým nádobím nemusela běhat přes celou kuchyň, takže budeš mít víc úložných prostor v tom vysokém sloupu anebo v lince. Podle toho zvol místo pro myčku.
Pohledově se mi líbí spíš dvojka, u dveří vlevo to není tak zastavěné.
určitě je praktičtější myčka vedle dřezu, jen si dej něco dobře omyvatelného (dlažky) na zeď vedle ní - je to největší čuně domácnosti. Na ty směry od nákupu přes mytí k talíři moc nejsem, totálně se to dá zařídit jen ve velké kuchyni. na plotně se u nás vaří minimálně, sýr pokrájím kdekoliv... S čistým nádobím někam dojdu radši, než se špinavým od dřezu.
Jinak se mi to líbí, proč by ne! když patříš k těm šťastnějším obyvatelům planety, co mají megaspíž...(hlasitá závist...). Kdybys během stárnutí chtěla začít hromadit, nějaká skříněčka nebo polička se ještě vlezou, ale ono stejnak není moc kam.
Dámy, díky! :-) No megašpajz je prostě bývalá kuchyň, vznikla tak, že jsme posunovali příčku špajzky směrem do kuchyně...až jsme si řekli, že už je to dost, že tam v té kuchyni přece jen něco mít musíme. :-)
Já právě váhám, obě jste pojmenovaly přesně ty varianty, o kterých jsme uvažovala - na té první je myčka u dřezu, na té druhé u skříně s nádobím. Ta bude mimochodem asi až do stropu, akorát v tomhle programu taková skříň není (anebo to dozdíme sádrošem.)
Ergonomii taky nijak zvlášť neřeším, jsem odmala zvyklá z chalupy, kde se vaří hlavně na kamnech, linka je malá (protože do kuchyně jsou 3x dveře) tudíž se vše dělá hlavně na stole a špajz je veliký, ale min. 15 kroků přes velikou předsíň :-)
Jedno vím ale jistě, špinavé nádobí naskládá do myčky kdokoliv, umyté už se nechce nikomu vyndavat. Proto bych asi myčku dala nejblíž k úložným skříňkám.
@frangipani_cz asi záleží "na životním stylu":
- já - vařim, odhazuju do dřezu/ke dřezu použité nádobí. dojime, nanesou to ke dřezu. A pak to nandavám do myčky. Jen výjimečně se do ní něco dostane rovnou, bez odkládání.
- můj muž - myčku nesnáší, nedotýká se jí - vše klade do/ke dřezu.
Přenášet oblemcané mísy, kapající příbory atp. přes půl kuchyně bych nesnesla. Ale na druhou stranu se mi to kecá, mám u toho hned i skříňky na nádobí (sic! horní). Což možná by se ti do skříněk u okna to základní nádobí taky mohlo vejít, hrnce předpokládám užiješ stejnak méně.
No, my to máme tak, že já nesmím nádobí do myčky dávat, protože to NEUMÍM. 8-) Nedělám to dostatečně ekonomicky, mám tam díry. Manžel tam dokáže dostat tak 1,5x víc nádobí, než já.
On se mne to snažil už několikrát NAUČIT, ale nepovedlo se, takže nádobí naskládáme na linku a on to pak přeskládá dovnitř.
Syn pak nádobí vyskládá do skříněk a to špatně umyté položí zase zpátky na linku, aby se to dalo mýt znova. Protože je to takhle ekonomičtější.
Takže obě varianty a teď se bavíme jen o tom, jestli to ulehčímmanželovi, nebo synovi. ]-(
@frangipani_cz fááákt, některý lidi jsou naprosto nepoučitelný, hrůza! 8-) Tak v tomto módu, kdy ty s myčkou vlastně nepřijdeš pro svou donebevolající nešikovnost vůbec do kontaktu, bych volila variantu podle toho, kdo vydrží žít v domácnosti déle - je-li třeba syn už na prahu dospívání či manželovi shledá celé soužití jako neekkonomické ... :-D :-D prostě ať ti tahle verze vydrží co nejdéle! ;-)
Navrh ok, akurat bych vymenila a dala na te strane pod oknem, zprava skrinka, mycka, drez, skrinka, varna deska. troubu bych dala pod MW nebo pod varnou desku. Ta muze byt jenom polovicni. Na sirku jenom 30 cm, to Vam bohate staci. A co vinoteeka, nepremysleli jste? :-D
Myčku bych dala k tem Vysokým skříním, je to blíž na úklid čistého nádobí a dovedu si představit, jak se na ni bude odkládat špinavý nádobí, nebude to překážet a počká to, az bude mit manžel chuť to tam preskladat.
Vadila by mi ta dlouha cesta mezi nádobím a sporákem. Kazdou chvíli nandavam jídlo a najednou zjistím, že došel talíř. Sáhnu jen do horní skříňky a vyndam. Ty budeš muset se vším praštit a běžet přes půl kuchyně. Nechceš doprostřed zakomponovat ostrůvek?
@kofinek Jakože bych se odstěhovala do vinotéky? Já jsem o tom přemýšlela, ale manžel mi to nechce dovolit. :-D
@slabici Na ostrůvek je to malý. Talíře budou v šuplíku u sporáku, tam je máme i teď.
@kofinek Dolů už ne, tam musím nacpat ty spotřebiče, ale bude vpravo od té americké ledničky v té mezeře mezi lednicí a dveřma (na obrázku vpravo vepředu). Lednici už máme. Něco na stojáka - ta mezera tam musí být, takže ji pak zaplníme něčím na víno. Lednička se dá posunout podle toho, co seženeme. Takže to teď neřeším, tím se budu bavit, až se přestěhujeme.
@lendy1 Ještě počkejte, uvidíte, jak si spravíte názor, až vám sem dám okomentovat návrh šatny s regálem na 50 kabelek, sejfem na perly a ledničkou na kožichy... ]-(
@lendy1@adjanni nahodou, ja ji to trochu zavidim :-). Taky bych se chtela umet oprostit od kazdodennich, a co si budeme povidat, ne vzdy dulezitych starosti....aspon obcas.
@frangipani_cz me by nahodou taky zajimalo "k cemu jsi" ;-) . Tipla bych bud inzenyrka / ti byvaji velmi neprakticti a neumeji varit :-D / nebo neco s umenim, ezoterikou....teda pokud nevaris s Polrajchem a proste ti po 12 hodinove sichte vsechno kolem kuchyne doma neleze na nervy :-D .
Ahoj
urcite bych nedavala mycku od drezu pokud nejak nevaris a peces, volila bych troubu v.450 (kompakt) a nad ni parni troubu ta je na ohrivani parku a doneseni jidla nejlepsi :-) a klidne bych volila jen dvouplotynku
kdyz mi posles do IP půdorys nakreslim ti to :-)
@frangipani_cz myčka jinde než je dřez není technicky nerealizovatelná, ale je nepraktická ;-) při stropu 3,3m bych rozhodně nedávala skříňky do stropu, ale raději tedy dozdila. nahoru by jsi nikdy nešplhala :-D
@bamak Náhodou já umím vařit, a moc dobře, umím fenomenální bouillabaise, ukrajinský boršč vařený 24 hodin v 5 hrncích, saltimbocu, nejlepší svíčkovou v ulici... :) A dokonce mne to i baví. Akorát prostě nemám příležitost, makáme od rána do večera, já hodně služebně cestuju, o víkendech jsme obvykle s klukem někde pryč, takže se k vaření skoro nedostanu, a k náročnému vaření už vůbec.
Já ráda poznávám cizí kuchyně, takže vozíme z cest hromady surovin a ty potom zpracovávám - takže v podstatě často vařím z nějakých konzervovaných nebo trvanlivých věcí (tím nemyslím konzervy, ale trvanlivé sýry, sušená masa, zavařené maso, i mražené věci, těstoviny, přílohy, sušená zelenina a ovoce, různé omáčky atp.) a k tomu nepotřebuju velkou kuchyň. A právě k tomu jídlu patří taky ty zásoby vína... :D
Co teda neumím, je péct - umím jen jeden letní nepečený dort a vánočku, a tím vždycky tak ohromím, že mám pověst skvělé kuchařky vždycky na půl roku dopředu... :D
S Polrajchem mám společné jen to, že občas stejně kvalitně nadávám. S tím zaměstnáním ses i celkem trefila, mám dvě aktivity, jedna je hodně technická a jedna hodně krásná, i když esoterika to zrovna není (ono alkohol a klobásy nějak porušují feng-shuei rovnováhu, jsem někde dostala za uši :D).
Zkrátka náš rodinný život nestojí na plném bříšku, ale mám plné pochopení pro lidi, kteří se umějí dobře nacpat. :)
@verunky
Tak to mne vůbec nenapadlo, 45 cm je výška trouby a to i griluje? Protože to je pro nás klíčové, naše nejčastější jídlo jsou konfitovaný kachní nohy. :)
Takže by šla tahle trouba s grilem, nad to MW, tu parní asi ne, to je pro mně zbytečný, a myslíš dát to do té vysoké skříňky a vedle toho si nechat odkládací místo na té nízké skříňce?
Hm, zauvažuju. Pošlu půdorys večer z domova, děkuju za nabídku.
@blahova_andrea No právě, taky si říkám, já bych tam teda dala ty manželovo "nejpotřebnější" věci, na které už 5 let nesáhl, ale kvůli vzhledu, ať to nevypadá jako Big Ben. :-)
@adjanni@lendy1 Když už se dostáváme mimo téma... Moc bych to neřešila, protože autorka píše s vtipem, tudíž jsem v tom tušila jistou dávku nadsázky. Ono spousta lidí neumí vařit a ani si to nepřizná. Takové to patlání z uzenin, plátkového sýra, s kečupem a koupeným těstem... Pro jiné zase neumí vařit ti, kdo kupují balíčkované porcované maso místo toho, aby si koupili kuře a naporcovali ho sami, atd.
Aspoň má sebereflexi a umí si udělat ze sebe srandu, její nick odkazuje k vůním - možná je úspěšná obchodnice, možná má ve 45. postavu i pleť osmnáctky a manžela mnohem víc potěší v ložnici ;-)
@frangipani_cz Nj, vlastně ta myčka na chalupě je stejně poblíž umyvadla, protože jinam by se ani nevešla. A skříňky jsou taky na té samé straně.
@frangipani_cz Mozna je to dobre, ze nemas cas na kazdodenni vyvarovani, treba by se z toho stala nudna a otravna rutina. Az pojedu na Jested budu cenichat, jestli neucitim ryby a whisku :-D
@frangipani_cz tu paru bych nezavrhovala, jestli jsi gurmanka a rada experimentujes, tak takove sous vide bys urcite ocenila, nehlede k tomu, ze by jeste vylepsila to peceni ;-)