Návrh kuchyně - váš názor

Hezký den, Už nějakou dobu tady sbírám rady, inspiraci a obdivuji krásné kuchyně (a jiné interiéry). Konečně se také dostalo na mou vlastní a moc bych chtěla poprosti o Váš názor na řešení (dispoziční i barevné). Na fotce přikládám návrh naší kuchyně. :) Hrajeme si s tím už skoro 2 měsíce a konečně už to vypadá, že to směřuje do finále, ale přece jen víc očí víc vidí. :-D Dispozičně nehnu ani s vysokou částí (samostatně stojící lednice + vysoká skříňka - prochází se kolem nich do komory), odpady, ani digestoří, proto není doporučovaný pracovní trojúhelník úplně dobře dodržený. Původní plán byl jen do L, ale pak mě zlákala možnost mít tam poloostrůvek, který by z jídelní části byl volný, aby se tam mohly dát např. barové židle (i když to není typický barový pult) - délka ostrůvku 160cm, celková šířka 70cm, skříňky z vnitřní strany od kuchyně budou zasahovat do 40cm). Hlavní část (nejdelší) má standardní hloubku 60cm, nadstandardní výšku (90-95cm, jsme doma vysocí), levá část (L) budou zúžené skřínky na hloubku 40cm, počítám s touto plochou jako odkladní (ovoce atd.), pracovat se bude víc na ostrůvku a v hlavní části. Horní skříňky budou mít výšku 50cm a rozhoduji se mezi klasickým otvíráním a výklopy nahoru... Barevná kombinace ještě není úplně jasná, ale dvířka budou 100% bílé (mat) a pracovní deska + prostor za pracovní deskou nějaké světlejší dřevo (ne moc teplé odstíny - něco jako dub hamilton apod.). Tady jen zvažuji, jestli korpusy kuchyně udělat také v barvě dřeva, nebo zůstat u bílé a jakou barvu volit pro soklovou lištu. Barva podlahy by měla ladit s barvou linky (dřevem). Také s ještě pohrávám s myšlenkou dát do horních skříněk jednu část otevřenou (jako na druhé fotce). Děkuji za jakékoliv postřehy a návrhy na úpravu. A pokud by náhodou někdo měl hrubý odhad, kolik by taková kuchyň mohla stát (případně kolik platil za podobné rozměry), budu za tuto informaci taky moc ráda. ;-)
Odpovědět
Určitě bych nevynechávala digestoř, odcházející para ničí horní skříňky. A když už máte tak krásně velkolepý prostor, úložného místa dostatek, tak bych i přemýšlela nad digestoří 80 cm. Dále dolní a horní skříňky by měly, mít stejnou šířku (pokud možno), trochu mě matou vaše rozměry- každý jiný, bude to od truhláře na zakázku? To se nesešel? A budou vám do toho sedět takové ty vnitřní organizery? Pod varnou deskou máte pevný kryt- proč? Toho druhotného tepla není zas tolik, může tam být šuplík na příbory (má to tak švagrová, příbory jsou jemné vlažné, pochvaluje si to). Jinak na první pohled mě uchvátil ten prostor, fakt vám závidím ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj - mezi varnou deskou a drezem bych udelala vic mista alespon 900mm - skrinka na drez je 800 nebo jen 400?
Odpovědět
@kafr Děkuji moc za nápady - digestoř je v prvním návrhu (ten druhý obrázek je ještě bez ní), bez ní bych nemohla fungovat, ale popřemýšlím nad tou širší digestoří. Návrh jsem si dělala sama, bohužel některé věci máme už dané (umístění odpadů, odtah pro digestoř atd.), takže s tím moc hnout nejde, každopádně ještě zkusím najít místa, kde by to šlo sjednotit. Je ale pravda, že jsem se dívala na řadu fotek a poměrně dost kuchyní je dělaných tak, že horní a dolní skříňky jsou úplně mimo a nijak mi to na těch fotkách nevadilo. Dnes jsme byli ještě v Oresi (jen kvůli nacenění, zatím to vypadá, že to spíš bude dělat truhlář) a s paní jsem tam pár věcí upravila k mé velké spokojenosti. No a pevný kryt pod varnou deskou byla má neznalost - myslela jsem, že je nutné tam mít slepý prostor (vždycky jsem měla samostatně stojící sporák, varnou desku budeme dávat poprvé), tak jsem dneska byla velmi mile překvapená, že je to plně využitelný šuplík na příbory... No a prostor je to super, v jídelní části (odkud je to jakoby "focené") je obrovské okno s výhledem do zahrady, krásná světlá místnost, tak jse moc těším, až to bude celé v novém kabátku (dům jsme před rokem koupili a postupně začínáme rekonstruovat). @verunky děkuji moc za příspěvek - zvětšení prostoru mezi deskou a dřezem není bohužel možné (už teď jsme dřez posunuli nejdál, co to je) - máme dané dispozice odpadů a digestoře. Ale vždycky jsem měla míň a nijak mi to nevadilo, takže snad to ani teď nebude problém. Ale je to jedna z věcí, na které jsem při plánování narazila... Skříňka na dřez nakonec bude 50cm (místo 40cm) a vedle bude drátěný výsuv 30cm, takže žádné šuplíky a dělení plochy navíc, ale jen 2 jednoduchá dvířka.
Odpovědět
Profilova fotka
Když máš myčku,tak bych dala dřez bez odkapové plochy.Na nějaké rychlomytí nádobí a uschunutí bych použila obyč plastový odkapávač,který při nevyužití schováš.Takhle to budeme mít my.Bude víc místa na lince. Mě se to jinak i líbí tento nákres.Taky nemáme dodržené ergo zóny
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych naopak bez odkapávací plochy dřez nikdy nechtěla, i když myjeme v ruce jen pár věcí je to denně (nože, dřevěné věci, pánve atd), máme tu odkapávací plochu poloviční než je běžné (i takové dřezy se dělají) a neměnila bych. Mám opravdu minikuchyň, ale tohle zabírá méně místa než klasický plat. odkapávač. A také mám mezi dřezem a sporákám v panelákové kuchyni méně a zvykla jsem si, ač jsem nešikovná ještě jsem se za ty roky neopařila :).
Odpovědět
Profilova fotka
@agnessa jj 500 je lepsi nez 400 :-) posunuti desky a napojeni do stavajiciho otvoru na odtah je to nejmensi :-)
Odpovědět
@benjik já bych bez odkapávací plochy nedovedla existovat (když něco myju - od ovoce přes cedění těstovin apod., odkládám si to vždycky tam...), ale asi budeme volit dřez s užší odkapávací plochou, jak píše @tulda27 . Já si právě říkám, že mám menší šanci se opařit, když to přenáším na kratší vzdálenost. :-D @verunky Nakonec tam možná vměstnám i 60cm, pokud by mi truhlář ten výsuv (na olej, případně jar atd.) udělal v šířce 20cm. V Oresi nám dneska nabídla variantu 30cm, ale myslím, že by snad mohl jít udělat i 20cm a mělo by to stačit. Posílám upravený návrh i s podlahou, dřez nakonec bude tmavý (pravděpodobně Franke Tectonite).
Odpovědět
Profilova fotka
@agnessa Osobně bych prohodila ten úzký výsuv 300 a ten 600 Takže by bylo od trouby 300 - 900 plotna - 600 vysuvy - 500 dřez. Ale je to na tobe Jo a ještě pokud budes mít nad troubou m.t a nevěříš 190cm tak tu troubu pust o vysuv nebo půl vysuvu níž
Odpovědět
@verunky Skoro měřím :-D , ale v reálu to bude níž, než je tu namodelované - řekla bych, že standardně, jak to vidím na fotkách cizích kuchyní. ;-) Ten výsuv (300) se mi hodí spíš mezi dřezem a sporákem - chci tam dávat spíš věci k mytí... Proč navrhuješ posunutí? Kvůli rozšíření prac.plochy mezi varnou deskou a dřezem? Abych řekla pravdu, mně ten užší prostor mezi nimi nijak nevadí, momentálně tam máme ještě míň a jsem zvyklá.
Odpovědět
S odpady u dřezu si vůbec nedělej hlavu, za skříňkami je cca 10 cm mezera (pracovní deska je širší než hloubka skříněk) právě na ty instalační věci. Digestoř 80 cm mají rodiče a je luxusní 👍 Odkapávací plocha u dřezu je pro mě nezbytnost i s myčkou. Mám tu klasickou velkou a plně ji využiju. Pánve, dřevěné prkénka, i vál na těsto... Navíc tam máš dalšího prostoru plno...
Odpovědět
Profilova fotka
@agnessa jde o to posunuti ty varny desky dal od drezu :) tich 500mm je fakt malo
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 @agnessa já si chci pořídit ten odkapávač na dřez od Ikei na ovoce atd.Tajně doufám,že až bude myčka mytí nádobí v ruce bude skoro minulostí :-D
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@benjik no to fakt záleží :) já třeba dostala od dětí teď hrnek na kafe co do m yčky nesmí a já ho naopak "musím"denně používat :))) mě ta poloviční odk. ploch apřijde akorát, ale já nejsem žádný estét, já jsem praktik a taky je ten dřez klasicky nerez, nevím jeslti se to dělá třeba i v kerm. verzi (i když ségrat ove staré kcuhyni měla, ale ona žije v Německu). V domě bude už místa dost, tam bude odkap standartní :). I když myčka jede o víkendu i 3x denně...
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 to chápu,ne vše do myčky může.Takových věcí máme minimum. Upřímně dokud myju nádobí v ruce,potřebovala bych celou linku jako odkapovou plochu :-D
Odpovědět
Já bych místo dolních skříněk navolila více šuplíků, přijde mi, že jsou lepší než klasické policové skříňky, samozřejmě pod dřezem, u trouby nebo v rohu jsou lepší klasické. Dále mě udivuje ten digestoř... proč vlastně máte schovaný??proč tam nepořídíte viditelný, třeba černý? rozbilo by to tím trochu tu linku, ať nemáte pořád jen skříňku vedle skříňky :-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Diskuse pokračuje po 1 roce
Profilova fotka
Dobrý den, kuchyň bude krásná už i kvůli velkorysému prostoru. Nicméně kdyby bylo na mně, zkusila bych sjednotit šířku horních skříněk a místo některých spodních skříněk bych volila širší šuplíky. je to mnohem praktičtější. Barva super! 😉 Možná bych z hlediska ergonomie ještě prohodila troubu a mikrovlnku s lednicí a dřez s varnou deskou. Jarka
Odpovědět
@jjajuska já bych řekla, že po dvou letech od dotazu, už kuchyně bude hotová 😉
Odpovědět
@agnessa Osobně, je to jen čistě můj osobní názor, bych na ostrůvek přemístila varnou plotnu. Případně udělala širší ten konec do "L" a dala tu plotnu tam. A to za tím účelem, abych měla víc vysokých skříní. Chápu asi, že špajz máte někde ještě bokem? Ale stejně bych osobně víc ocenila lednici zvlášť a mrazák zvlášť, prostoru v tomto ohledu není nikdy dost. Dala by se pak dát do výšky i třeba myčka pro snazší přístup k ní, nebo by trouba mohla být vedle mikrovlnky, tudíž by oboje bylo opět lépe přístupné. Otevřeným policím kor vysloveně nad linkou bych se vyhnula.
Odpovědět
@agnessa Jestli je již kuchyň v provozu, jak jste spokojená s těmi otevřenými policemi nalevo? Využíváte je, nebo se tam jen často musí utírat prach?
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?