Příliš překombinované a neprakticky řešené.
A na to, jak velkorysý je to dům, jsou pokojíčky jsou velmi male. A taky špatně umístěné.
Co bych udělala já, projektantku bych si nechala, pokud už jsem ji zaplatila. Ale dům bych si načrtla sama, podle svého životního stylu. A chtěla bych, aby to jen překreslila.
Nenechala bych se do ničeho uvrtat, žít v tom budete vy.
Takže v tomto případě je důležité zodpovědět si pár otázek o svém stylu. Pracovny - k čemu jsou? K tomu, abych se tam zavřela a sama si dělala na PC? Nebo třeba jak u mě, že do pracovny chodí klienti a potřebuju ji velkou a umístěnou tak, aby mi klienti necourali přes dům? Budu v pracovnách přes den nebo večer? Mají být tedy v denní společenské části nebo v soukromé? Je nutné, aby měly východ na terasu?
Čtverec nebo obdélník je nejpraktičtější půdorys, pokud jde o malý dům. U takového velkého bych zvolila L.
Garáž bych určitě nelepila k domu, pokud je tam ta možnost.
Kuchyň a obývák..jsme opět u životního stylu. Je nutné je mít tak velký? Hostite často rodinu, kamarády, známé? Není lepší ubrat tu plochu a přidat ji na dětské pokoje?
Já mám 30m čtverečních a dostačuje to pro nás tři a menší návštěvy. Druhý dům bude mít 35m, což považuji za optimalni pro nas.
@pub24
za co jste to proboha platili? to bylo tak 4-5 návrhů a několik konzultací?
Kolik jste s ní strávili času a kolik od ní dostali návrhů? pohledů? situací?
@iveta_89 na uvod 2 navrhy. Jeden rovnou vyrazen. Celkem 3 sezeni. Veskere priominky jsem zkreslil v cadu aby to nebylo so krat meneno a poslal okotovane s dwg. Takze asi tak. Puvodni dohoda byla 35 s tim ze to bude dotazene aby z toho sel rovnou udelat projekt. Ted mi bylo oznameno, ze se do toho nevejdem a je to za 43 ...nedokoncene..
@78marcela Ohledne reseni. Bylo na tom straveno hodne casu a vzhledem k pozici pozemku, sosuednich objektu a orientaci na sv strany to proste vyslo nejlip takhle. Zkusim to teda malinko objasnit. Dum ma oddelnou klidovou/soukromou/nocni a verejnou/denni cast. Takze loznice a pokoje jsou v jedne casti - v soukrome, s oddelenou chodbou. Pokoje kluku jsou schvalne na opacnou (vychodnou) stranu at tam maji klid at uz na uceni tak na spanek (a pozdej na holky :-). Kdyz budou chtit do spolecnosti, tak si tam dojdou (puvodne byli pokoje umisteny tam kde je ted severni koupelna, ale u severnich sousedu vyrostl vysoky betonovy plot a moc pekny pohled na to neni..tudiz se eliminovali vsechny okna na severni strane a presunuli pokoje kluku do vychodn casti). Hostovsky pokoj do nejchladnejsiho rohu...no a na loznici uz pak zbyl ten zbyek s okny na zapad s vyhledem do zahrady. V denni casti je pak kuchyn/obyvak, druha koupelna a moje pracovna. Tim ze pracuji z domu, tak ji jednatk potrebuji a dokazu do ni dostat nasvtevu pouze pres chodbu / halu..nikakm jinam nemusi. Druha pracovna (pro manezlku- pro ruzne krativni tvorbu) je pristupna z nocni casti, protoze tam nikoho nechodi.. ma to byt jeji kralovstvi. Pristup na terasu z pracoven - ano..neni nic prjemnejsiho nez vstat od pc a jit si dat na terasu kafe nebo posedet na cerstvem vzduchu s vyhledem do zahrady (puvodne tam byli zamysleny pokoje pro klluky ale tim padem by byli nuceni sledovat vsechno deni i kdyz by potrebovali klid na uceni nebo na spanek..). Tak mi reknete..uvazuji az tak blbe? :-)
@pub24 nic ji nedávej. 35 za dokončeny. Takže na paskvil k ničemu méně. Je to její problém, tak má požadovat hodinovou mzdu a ne za dílo. Zas tak bych se odrbat nenechala.
@pub24 blbě neuvažujes. Co takhle udělat vstup z východu a dům dělit na deckou část na jihu, obývák uprostřed a rodiče s pracovna a na severu? Nebo bych ještě zvazila to patro. Tak byste kluky oddělil dokonale a jim by naopak schody a max soukromí mohl vyhovovat.
K tomu požadavku východu na terasu z pracoven a obýváku/kuchyně... kdyby se architektka nesnažila udělat terasu na 20m2 a udělala jí velkoryse přes dvě světové strany domu (celý dům bude velkorysý, tak proč ne terasa), tak by se tam i mnohem lépěji umísťovaly všechny ty pokoje. Donuťte jí k jednoduchému půdorysu, garáž stavebně oddělenou, ale klidně přilepenou k domu. Ale asi bych od ní asi moc nečekala, bude to nějaký matla ;-)
@slabici Uplne si asi nedokazu predstavit co mate na mysli (nacrtek by pomohl :-)) Velikost terasy mi nijak nevadila a vyhovovalo ze je zastresena a poskytuje urcite soukromi.
Zkousim si udelat sumarizaci toho co tady padlo a co jednak zveda naklady a co je blbe dispozicne.
Takze padlo tu, ze blby pudorys..z toho mi plyne, ze garaz by se mela osamostatnit a zbytek uklidit tak aby z toho byl obdelnik, cimz se zjednodusi strecha i zaklady.
Vnitrni dispozice - kritizovane jsou chodby, ale zatim jsem neprisel na to jak se jich v bungalovu zbavit :-) Odstaranit hostovky pokoj a na ukor toho zvetsit detske pokoje - brano v potaz a dava to smysl (hostovkky udelat z jeden z pracoven..)
Ohledne terasy (121). Je problemem to, ze je do toho obdelnikove puydorysu udelan vykus, v kterem pak vznikne terasa? I kdyz je strecha pres celou plochu, takze si drzi obdelnikovy tvar? (jinak receno..bylo by levnejsi tam udelat rovnou zed zarovnou se strechou nez tenhle vykus?)
@pub24 není to blbě uvažování. Vždyť jsem psala, že to je o tom stylu a o tom, co preferujete vy jako rodina. Pokud to vám takhle vyhovuje, tak ok.
Jen k té pracovně..pokud vám do ni někdo bude chodit, tak na 8m se tam sotva pohnete..navíc když tam bude omezení dvěma dverma.
Myslela jsem terasu podél domu ze dvou stran a dům obdélník/čtverec. Chápu, že se vám líbí zastřešení a soukromí, ale to se dá dosáhnout i pergolou.Myslím, že na to množství pokojů je zbytečný dům zakusovat kvůli terase.
@llama napad dobry, ale pak ze se dostavam do limitu pozemku...takhle by musela byt ta terasa orientovana nas sever, coze trochu chladnejsi a hlavne opet se dostavam na vyhled na krasny betonovy plot sousedu :-) (na jih by byla do ulice a na zapad/vychod by se uz nevesla na pozemek...) Ale dekuji za napad..jeste se s tim budu pohravat:-)
@pub24 taky jsem měla požadavek na vykousnutou terasu se stropem, navíc je orientovaná na jih a nechtěla jsem se tam upéct v létě. Taky ty přilepené věci a pergoly nemám ráda, takže to chápu. sami s projektem bojujeme jako vy, tak přeji hodně štěstí.