Názor na projekt pokus č.200

Prosím o názor na projekt, než s návrhem půjdu k architektovi. Spodní patro má 145m2 (včetně garáže), horní 87m2.
Odpovědět
No, když nic jiného, tak vidím velký problém v tom, že vám prakticky nenavazují stěny a příčky v přízemí/patře. Minimálně to bude problém v rohu nad garáží a pak stěna probíhající nad obývákem. Plus v přízemí velká vzdálenost mezi technickou a kuchyní, takže tam asi budete muset dát okruh na teplou vodu.
Odpovědět
Profilova fotka
@secuser1 Za sebe bych udělal garáž samostatnou. A doplnil bych alespoň orientaci světových stran, ať si to můžeme lépe představit.
Odpovědět
Zdá se, že to má hlavu a patu. Ale bez těch světových stran to opravdu nelze moc posoudit. Zauvažoval bych přidat do obýváku ještě další okno, protože to rohové okno bude jistě část dne zcela zastíněné. Na toaletu vedle obýváku bych přidal umyvadlo. Mohu se zeptat proč máte do technické dveře z koupelny?
Odpovědět
Ještě mi přijde, že tam máte nějak málo schodů.
Odpovědět
Světové strany opravdu důležité Souhlas přidat mini umyvadlo na samostatné WC Dlouhá cesta vody do kuchyně - za mě bych cirkulaci jen kvůli tomu nedával, stačí minibojler přimo v lince (dát tam lehce silnější extra jistič a zásuvku) Dveře do "technické" z koupelny za mě chápu, zřejmě to bude hlavně prádelna, plus navíc s kotlem. Možná zvážit přidat druhé dveře vedle schodiště, ale zase byste si tím ubral využitelný prostor. Opravdu musíte/chcete mít takovouto garáž ? Pokud je to takto v půdorysu domu (na základové desce, pod střechou) je to extrémně drahý pokojíček pro auta. Pokud obestavěný kubík je dnes 7-10.000 Kč s DPH (dle standartu a způsobu výstavby), tak ta garáž stojí velmi nahrubo milion. Za mě to považuji trochu za přežitek , sám jsem to vyřešil krytým garážovým stáním, z kterého jdu "suchou nohou" do domu, a jsem za to řešení rád - auta nenamrzají, větrají, nepaří se, tolik s nich nepadá - jediná nevýhoda je hned nevyhřátý interier Naopak garáže se často mění skladiště, auta jsou větší a větší - pokud nejsou plocha garáže a vjezdy nadddimenzované (což zde není), je násobně vyšší riziko odření při vjezdu/výjezdu, či poškození obou aut (stačí lehká nepozornost), při intenzivnějším používání (několik odjezdů/příjezdů denně) se nakonec do garáže nezajíždí apod. - vidím to všude okolo. No a plus tepelné, hlukové a pachové odstínění od interieru je mnohdy také oříšek - spojovací dveře by mělo být ideálně dvojité a ať to uděláte jakkoliv, tak vibrace parkujícího auta více či méně rozvibruje zbytek domu .. při brzkém ranním odjezdu či nočním příjezdu to bude budit
Odpovědět
Profilova fotka
@secuser1 ten konstrukční systém bude fakt oříšek, viděl bych to na monolit, který se vám fakt pěkně prodraží...
Odpovědět
Profilova fotka
Je to tvoje 200. varianta, nebo mi to připomíná nějaký začátek ? Největší místo v domě mají auta a pokud to nebudou elektromobily, tak se bude šířit zápach. Šatna za ložnicí by mi nevyhovovala a raději bych přes ni procházel do ložnice s možností mít v ní okno. Takhle potřebuje zvláštní větrání. Technická přes ložnici a koupelnu bude dobrá překážková dráha. Tolik zasunovacích dveří je asi ke zlosti.
Odpovědět
Profilova fotka
@secuser1 nechápu proč chcete ušetřit za studii, je to cca 50 hod x 600 Kč = 30k. Ve studii vám dobrý architekt nebo projektant zoptimalizuje konstrukční systém, navrhne správně dispozice a orientace. Stačí prostě vědět než půjdete za ním - cca jak by měl dům vypadat, z čeho chcete stavět, jaké místnosti v domě chcete mít, jak predstavujete provoz v domě, čím chcete topit...
Odpovědět
Všem: garáž musí být dle urbanistické studie v domě, samostatná garáž není možná. Druhé patro musí být ustupující. Světové strany: okna v obyvaku a kuchyni jsou na jihovýchod. @petrkunc132 za architektem půjdu, o tom žádná, a stát to bude více než 30tisíc. Proto si tady dělám ten návrh, bez toho bych nevěděl, že chci třeba technickou místnost přístupnou z koupelny a že třeba potřebuji pracovnu na spodním patře. @radim2015 proč by mělo vadit, že je technická přes koupelnu a ložnici? Teď ji máme ve sklepě, takže se musí jít o patro níž, tam přes místnost, přes druhou místnost, vymést pavučiny a až pak se dostanu ke kotli. Kam teda zamířím tak jednou ročně, takže i kdyby to bylo na střeše, tak je to jedno, ne? Jak často tam chodíte vy? @m_i_r_e_k dveře do technické jsou z koupelny, protože to bude i prádelna.
Odpovědět
@secuser1 Nejlepší by bylo zakreslit tam střelku, kde přesně je sever. Mě přijde, že jestli je sever přesně "nahoře", tak budete mít odpoledne v obýváku i v kuchyni totální tmu. Ale nenapadá mě žádné řešení jak to zlepšit, aniž by se celý plánek překopal. Ještě k té technické, já to stále nechápu proč jí neudělat přístupnou z chodby. Jakou to má výhodu, že se chodí přes koupelnu? Pokud se budu koupat, tak manželka nevypere. Neberte to jako kritiku, je to spíš zvědavý dotaz a třeba se sám poučím.
Odpovědět
Původně jsem nechtěla ani reagovat, ale nedá mi to. Namátkou: Proč vchodové dveře mají otevírání ven? Proč v tak velkém domě stůl jen pro čtyři? Proč nemáte na wc umyvadlo? Hlavně ale- viděla už projekt vaše žena/přítelkyně? Nebo kdokoliv, kdo běžně uklízí v domácnosti? Kde plánujete mít košťata, mop a další úklidové prostředky? Kde si budete mýt ruce, po příchodu z venku? Myl jste někdy zeď u sporáku? To okno bude asi tak 1000x horší na mytí. Pračka bude teda v té technické? To bude velice praktické- chodit tam kilometr přes čtvery dveře. Kde budete prádlo sušit? Venku nebo tam? Co když bude chtít prát někdo jiný, než obyvatel ložnice (starší děti)? Když dítě přijde ze sportovního kroužku, tak špinavé oblečení ponese zbytečně do patra?
Odpovědět
@nellv na děti jsem nemyslel, asi by bylo vhodné udělat to přístupné z chodby. Jinak teď máme pračku v koupelně a když se koupu tak tam stejně nikdo nejde. Sušit prádlo budeme v sušičce. Umyvadlo na malém wc není protože jsem nemyslel na všechno ale bude tam. Okno u sporáku smažu. Co chcete říct tím, kde budeme dávat mop a koště? Projekt č.199 měl navíc komoru, kde se tohle dává, místní to zhejtili. Nemůžu vyhovět každému. Takže se to bude dávat do skříně na chodbě nebo do technické.
Odpovědět
Článek se načítá
@secuser1 tím jsem chtěla demonstrovat, proč není vhodné nechávat technickou místnost přístupnou z ložnice, ale dát tam dveře z chodby. My třeba máme technickou místnost s pračkou, sušičkou a věcmi na úklid (a s výlevkou) pár kroků od kuchyně a nemůžu si to vynachválit. Nikde nemám válet špinavé hadry, ale když se něco rozlije je to po ruce. Jinak také předpokládám, že nosné zdi v patře musí mít nějaký základ a ne stát na stropě, ale stavební proveditelnost vám asi řekne projektant. Pokud by to takhle zůstávalo, tak doporučuji přehodnotit wc v patře nad postelí v ložnici (i když si teda nemyslím, že to by projektant namaloval, vzhledem k odpadům, ale projektanti jsou schopni všeho). Pár dalších připomínek, když se nad nimi očividně opravdu zamýšlíte a netrávím tím čas zbytečně: -máte rozměry chodeb takové, že by to jiným vystačilo na 3 domy -garáž by snesla větší okno, či alespoň okno mimo roh -u spíže je praktičtější otevírání dveří ven a umístit je do středu, aby ve spíži mohly být police ze všech stran -kuchyň máte posloupnost zón pro leváky- pokud jste praváci je lepší mít posloupnost uložení potravin- po pravé ruce pak dřez- po pravé ruce pak varná zóna (ale já jsem pravačka a mám to taky vše po levé ruce a dá se na to zvyknout) -v obýváku a jídelně máte celkem dost místa, ale kvůli průchodům málo využitelného a všechen nábytek v rohu- to by mi vadilo -máte tam dost šoupacích dveří, doporučuji zjistit si cenový rozdíl mezi normálními a šoupacími, fakt to není pár kaček (a šoupací hůř izolují zvuk, takže třeba na wc jsou dle mého nevhodné) -v patře jsou na můj vkus zbytečně veliké pokoje (ale to je každého věc) Osobně doporučuji se ještě zamyslet nad prioritami domu a co vlastně chcete a pak celý projekt od základu nechat zpracovat někým šikovným. Dáte sice o pár desítek tisíc víc za projekt, ale ušetříte statisíce za stavbu a následný provoz, o pohodlí užívání ani nemluvě.
Odpovědět
Souhlasím s tím, aby do technické byl přístup z chodby, zvlášť, když tam ten prostor na to je. S průchodem přes ložnici a koupelnu se částečně odsuzujete k tomu, abyste vy/manželka pořád dětem prali. Přitom s přístupem z chodby si můžou děti časem prát samy. Jestli garáž musí být součástí domu, tak by to určitě šlo vyřešit i tak, aby to bylo kryté stání, stojící vedle domu. A z hlediska sjednocení může být třeba zakryto palubkama, nebo OSB deskama, na které se dá dát i omítka. A když o kousek zahloubíte vstup do domu, tak může být vchod do garáže zvenku. Ale jak bylo řečeno, lépe jít za architektem s čistým papírem a říct mu vaše představy a požadavky, než před něj položit váš vlastní návrh.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?