Názor na umístění a dispozici bungalovu

Dobrý den, rád bych Vás požádal o názor na umístění domu na pozemku a také na navrženou dispozici domu. Jsme čtyřčlenná rodina, dvě malé děti. Máme koupený pozemek, kde se budou teprve v roce 2025 budovat sítě, takže máme dostatek času udělat si jasno v našich potřebách a dopracovat se k rozumnému projektu. Návrh kreslím sám a konzultuji s kamarádem projektantem, na jaře už to převezme on. Pozemek máme cca 36x24 m. Původně jsme uvažovali o obdélníku, pak jsme i vzhledem k rohovému pozemku změnili tvar na L, abychom se trochu uzavřeli k ulici, vytvořili terasu chráněnou před SZ větrem a nízkým západním sluníčkem + větší soukromí. Zatím uvažujeme se zastavěnou plochou 160 m2 a užitnou cca 125 m2. Velikost místností nám takto +- vyhovuje, orientace na světové strany také. Rádi bychom měli v domě i malou pracovnu (dnes máme PC koutek v ložnici a OP a nevyhovuje nám to), dále pak malý sklad s pár regály, držáky na kola a ponkem. Koupelna stačí menší, chceme jen sprchový kout. V kuchyni by se nám zase líbila malá spíž. O garáži neuvažujeme, kryté stání bude dostačující. Za každý názor budu vděčný, děkuji.
Odpovědět
1
2

Odpověď na příspěvek od ondrykp:

Dobrý den, rád bych Vás požádal o názor na umístě…
@ondrykp Na první pohled: Chodba 125 cm je opravdu málo, vstup na WC ze zádveří je špatně.
Odpovědět
Sklad máte přístupný jen z venku a je škoda v takovém prostoru, který je na jih, mít sklad a malinkaté okno. Přidal bych komín. Mít v domě jen sprchu je podle mne hloupost. I člověk, který se rád sprchuje, tak si parkrát za rok rád napustí vanu.
Odpovědět

@ondrykp Na môj vkus je tam strašne málo úložných priestorov na veci, ktoré pri dome potrebujete, na rozdiel od bytu. Hlavne veci na záhradu, gril, kosačka, nejaké základné náradie, potom sezónne veci, okrem bicyklov aj lyže, potom vianočné ozdoby a podobné veci. Určite by som sklad vyčlenil mimo barák ako samostatnú budovu a namiesto neho do toho rohu rozšíril obytné miestnosti. Ja osobne som sa napr. vo vani už roky nekúpal a ani ma to neláka, ale vaňa sa hodí aj na iné veci. Hocičo mokré tam môžem hodiť a riešiť neskôr, môžem tam umývať nadrozmerné veci, napúšťať kýble na vytieranie a podobne. Takže by som ešte zvážil to. Aké staré máte deti? Naše sa vo vani kúpajú strašne radi, môžu si ju napustiť a hrať sa tam s hračkami. A ako tu už padlo, záchod určite z chodby a zrušiť zbytočné dvere z chodby do kuchyne. Francúzske okná do tak malých detských izieb sú blbosť, nebude sa tam dať rozumne rozložiť nábytok. A deťom je šumák, či môžu rovno z izby vyliezť na terasu. Akurát si tam nanosia ešte viac bordelu.
Odpovědět

@ondrykp mě se ten projekt líbí. 120 cm chodba úplně v klidu, taky máme. Koupelna bez vany taky dobře (mám doma vanu a za dva roky od nastěhování jsem v ní nebyla ani jednou, je jen pro dceru a i ta má ráda sprchu, tak v pohodě bez ní). Co se mi nelíbí je ten sklad. Na to bych se v domě vykašlala. Udělejte si z toho velkou šatnu či sklad, ale doma, ne přístupný z venku. Záchod s dveřmi z předsíně má své výhody a možná, bych to tak i nechala. Co nemám ráda je záchod v hlavní koupelně a nemám ani doma. Přijde mi to nehygienické. Doporučila bych ho zrušit (udělat samostatně ) a nebo udělat druhou menší koupelnu jen se záchodem (bidetem) a malou sprchou. Kuchyň a její rozložení je taky zvláštní. Možná by stálo za to ji vyrovnat a vaření a dřez posunout na stěnu u vstupu. Takhle budete mít dost blízko televize (což bude hodně rušit) a za zády místa na sezení a prostě po vaření je nepořádek. Nebude to vzhledově a asi ani uzivatelsky ono.
Odpovědět
Profilova fotka
Mi se zdá strašně daleko od parkovacího stání ke vstupu. Já navíc preferuji cestu od auta zastřešenou. Vnitřní sklad (přístupný i z venku) mám 25m2 a pro nás je malý (TM 8m2, 3xšatna, černá kuchyň a pořád máme potřebu něco někam dávat). Na jih bude potřeba vyřešit stínění - doporučuji překryv místo zamřížovaných oken.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@ondrykp Na môj vkus je tam strašne málo úložných…
@roman_ Francouzská okna dobře vypadají, ale dát je na větračku může být pro dítě problém. Pokoje jsou malé, takže by stačilo normální okno. Nebo okno dělené ja jednu část kde budou dveře a druhou, kde dole bude fixní okno a nahoře otevírací okno. Ne každému se to ale bude líbit. Ohledně stínění oken na jih by u děstkých pokojů stačilo vhodně zvolit přesah střechy. Například místo půl metru dát metr (chce to spočítat) a v zimě tam půjde slunce a v létě ne.
Odpovědět
@ondrykp Ze zádveří bych dala posuvné dveře do chodby. Chodbu 125 by mohla stačit. My máme 120 a dnes bych ji asi udělala o 5-10 širší. Ale spíš z důvodu, že jsme už zažívali situaci, kdy lehátko ze sanitky zajíždělo až do pokoje syna. A bylo tak tak. Máme taky jen sprchový kout. Vana mi nechybí. Měli jsme, využití to mělo akorát na ryby, když muž chytil :-) Takže do nového domu jsme nedávali. Tím, že máte dětské pokoje směrem na terasu budete přes léto možná omezeni. Nějaké posezení s přáteli ap. hluk se ponese do pokojů. Pokud terasu zastřešíte, tak omezíte světlo v pokojích. Naši kluci mají +- stejně velké pokoje a dávali jsme normální okna. Ty francouzské vypadají pěkně, ale dost to pak omezuje uspořádání nábytku při velikosti pokoje. V kuchyni bych zrušila výklenek na vestavěné skříně a udělala je po celé zdi se skrytým vchodem do spíže. My to tak máme :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, co by mne vadilo: Mat okno zo spalne do ulice, kvoli hluku. A mozno tiez garazovanie pri spalni. Startovanie rano, pokial druhy spi. Mat detske izby smerom na terasu. Na terase ak sa dospeli rozpravaju, nie vsetko je vhodne aby deti poculi, ako pri pootvorenom, ci zatvorenom okne. Tiez pre vecerne posedavanie, ked maju spat. Malo svetla v kuchyni - treba vacsie okno. WC v kupelni nie. Ked uz spajzu, tak vacsiu, lebo tymto vyhradenym priestorom neziskas viac ako kuchynsku skrinu. Sklad, ked uz je v obalke domu, zaizolovany, by som vyuzila zvnutra. My mame chodbu 1m a unlne staci. Detske izby, moja hranica je 12m2, umiestnenie dveri hned za skrinu. V pracovni posunut okno viac k stolu. Posuvne dvere zo zadveria do chodby. Taketo WC mame, ma 90x200cm, dvere 70, aby aj umyvadlo bolo ake take, na zvladnutie oplachnutia ruk.
Odpovědět
My máme domeček zatím jen na papíře. Budeme teď podávat žádost o stavební povolení. Pozemek máte velký, vedle stání pro auta se vejde nějaký malý třeba dřevěný domeček na špinavé věci z venku. A ze skladu bych určitě udělala šatnu. Budeme mít 4 + kk, ale francouzské okno bude jen v obýváku a mezi kuchyní a obývákem. Pokojíky jsou dost malé, zbytečně vám to bude ubírat místo. Jinak se mi to zdá fajn.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@ondrykp Na první pohled: Chodba 125 cm je oprav…
@jozkakomosny Děkuji za názor. Chodba 125 cm z našeho pohledu dostačující, viděli jsme u kamarádů 120, 130, 150. Samozřejmě, že širší je lepší ale hledáme kompromis. Půdorys zvětšovat nechceme, pokoje zmenšovat také ne...WC ze zádveří jsme také řešili, má to své výhody i nevýhody. Finální rozhodnutí ještě nepadlo :)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

Sklad máte přístupný jen z venku a je škoda v tak…
@jirkajiri Děkuji za názor. Snažil jsem se vymyslet sklad tak, aby byl na severu ale zatím jsem řešení nenašel. Nechceme mít ložnici přímo vedle dětských pokojíků a orientace na sever nám u ní nevadí. Také nechci protahovat chodbu přes celý dům. Ano sklad je přístupný jen z venku, chceme ho využít na ponk, kola a pár dalších dražších věci, které nechceme mít v zahr. domku. Přístup z vnitřku domu zde nepožadujeme. Chápu, že většina lidí preferuje vanu ale my jí pravdu nevyužijeme. Měli jsme jí v jednom bytě i se sprcháčem a jen se na ní prášilo...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@ondrykp Na môj vkus je tam strašne málo úložných…
@roman_ Dobrý večer, většinu věcí na zahradu chceme umístit do zahr. domku, dražší věci pak do skládku a sezonní věci částečně na půdu..Samostatný zděný sklad mimo budovu neplánujeme, možná za pár let postavíme garáž ale teď to není prio. Dveře do kuchyně také ještě řešíme, kamarád nechal vstup do kuchyně/obýváku otevřený a řeší zase hluk od TV, kuchyně, který se rozléhá večer v chodbě..Vizuálně to vypadá bez dveří líp ale má to své mouchy..U oken v dětském pokojíku souhlasím, asi změníme na klasická..
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od artep1987:

@ondrykp mě se ten projekt líbí. 120 cm chodba úp…
@artep1987 Dobrý večer, děkuji, jsem rád, že se to aspoň někomu líbí :D Šatnu asi řešit nebudeme, jsme celkem minimalisti a budeme se snažit mít úložných prostor tak akorát. Kuchyň možná bude vypadat finálně jinak, je to jen nástřel, chceme ještě navštívit pár studií, souhlasu, určitě se to dá vymyslet líp.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od radim2015:

Mi se zdá strašně daleko od parkovacího stání ke …
@radim2015 Dobrý večer, také by se mi líbil sklad 25m2, ten Vám závidím. Bohužel při dnešních cenách musíme řešit každý m2 a budeme rádi, když to nějak rozumně ufinancujeme :) Taťka má také garáž 70m2 a příjde mu to tak akorát :))
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od candat:

@ondrykp Ze zádveří bych dala posuvné dveře do ch…
@candat Děkuji za názor. Souhlas, že dětské pokoje směrem k terase není ideální řešení ale jak to vymyslet, když terasu chceme do vnitřku elka a dětšké pokoje na jih? Nic moc jiného jsem nevymyslel. Když se bude občas něco slavit, tak asi děti vyženeme k nám do ložnice :) Ano na skrytý vchod do spíže také sázíme, uvidíme ještě jak to domluvíme s truhlářem/studiem. Ta varianta s vyzděnou spíží je jen pro případ, kdyby to neklaplo..
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od lenkito10:

Ahoj, co by mne vadilo: Mat okno zo spalne do uli…
@lenkito10 Dobrý večer, okno z ložnice je do silnice ale vzhledem k tomu, že je pozemek na kraji obytné zóny, bude zde minimální provoz a hluk od startování asi nějak kousneme. Okno v kuchyni by asi zvětšit šlo, ale rádi bychom nechali i nějaké místo na horní skříňku. Ano spíž je malá ale myslím, že bude přece jen větší a přehlednější než potr. skříň. Ze zádveří posuvné dveře dáme. Děkuji za názory :)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od johnykatka:

My máme domeček zatím jen na papíře. Budeme teď p…
@johnykatka Dobrý večer, tak to jste dál než my :) Pokojíky jsou malé ale myslím, že vystačí, dnes mají naše holky jeden společný pokoj 12m2 a taky to nějak dávají. Přece jen ty pokojíky využijí 10-15 let a pak budeme řešit jak je vůbec využít. Tak přeji ať se vše vydaří s domečkem
Odpovědět

@jozkakomosny Děkuji za názor. Chodba 125 cm z na…
@ondrykp Chodby jsou častý problém, na šířku má každý jiný názor. Ta Vaše bude dlouhá cca 7 m, zkuste si to někde cvičně postavit z něčeho rozebíratelného a uvidíte, jak se v tom tunelu budete cítit. Papír snese všechno, realita pak bývá někdy krutá.
Odpovědět
Jako není fakt šikovné mít sklad bez přístupu z interiéru. Vsaďte se, že tam budete mít něco co potřebujete a chodit pro to vždy venkem.. Já bych to nějak pozpřehazel, aby byl přístupný jak z venku tak ze vnitř. K chodbě. Koelgovi bych rozhodně chodbu 1,2 m nevyčítal. To je dostatečný rozměr. Tím že chodba vede v klidové obytné zóně, kam budou chodit víceméně nejčastěji pouze obyvatele domu/rodina, tak je to úplně v pohodě. Spíše bych se zamyslel nad zvětšením chodby směrem do obýváku, kam si budete vodit návštěvy. Tento úsek bude nejfrekventovanější a defacto vypadá nejužší.
Odpovědět

@ondrykp Chodby jsou častý problém, na šířku má …
@jozkakomosny Chodba 125cm je naprosto OK, pohodlné, dostačující pro stěhování a vůbec celkově. Širší chodba je zbytečná a drahé plýtvání místem. Asi jsi zvyklý na chodby ve veřejných prostorách...třeba na úřadě😉
Odpovědět
Já bych místo skladu udělal šatnu a koupelnu aby byla ložnoce s all inclusive výbavou. Vemte si, že nyní máte z ložnice na WC prakticky přes celý dům....To by mě vadilo. Na co je takový sklad? To bych si udělal něco samostatné venku bez návznosti na dům když to není ani dveřmi spojené
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od panlorenc:

@jozkakomosny Chodba 125cm je naprosto OK, pohod…
@panlorenc Na tvém úřadě jsem byl minulý týden, ale ty jsi tam nebyl. Copak, zase tě vyhodili?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od satinst:

Já bych místo skladu udělal šatnu a koupelnu aby …
@satinst My na to asi koukáme trochu jinak, možná i proto se nám žádný typový dům nezamlouval. Koupelnu u ložnice nechceme, ta je nyní uprostřed domu a nepřijde mi to dal neź to máme teďv bytě. Myslím, že když není garáž, tak se malý sklad na kola, držák na kola, koloběžku, pár regálů, pracovní stůl hodí. Ve většině typovych projektů nic takového není, nevím kde pak lidi tyto věci mají. Ano da se postavit nějaká bouda vedle baráku a mít to tam ale takový "domek" taky něco stojí, když chcete aby to trochu vypadalo. Tak proč to nemít rovnou v rámci domu? Na zahradní harampadí pak samozřejmě planujeme nějaký dřevěný zahradní domek.
Odpovědět

@satinst My na to asi koukáme trochu jinak, možná…
@ondrykp máme garáž (auto tam není a nikdy nebude) a sklad součástí domu (40 m2) + venku dřevěnou šupňu (15 m2) + plechovou garáž (15 m2) + (15 m2) půdu ... jsme dva a z 80% plno... úložného místa na nářadí, pracovni stroje (sedačky, rotavátor, atd.) a sportovni vybaveni je potřeba spousta..
Odpovědět

@panlorenc Na tvém úřadě jsem byl minulý týden, …
@jozkakomosny S úřady jsem skončil už přece dávno....a když to slyším co se tam děje (resp neděje) nyní, tak lituji každého nového projektanta s ideály a nadějí na živobytí.
Odpovědět

@satinst My na to asi koukáme trochu jinak, možná…
@ondrykp Sklad je samozrejme potrebný, ale vo Vašom projekte je proste zúfalo malý. A prečo je lepšia samostatná budova? Nemusí byť zateplená, nemusí sa tam kúriť, nemusí mať tak kvalitné dvere a okno ako keď je súčasťou obálky domu. Za tú cenu urobíte vonku väčší sklad. Netvrdím, že máte na úkor toho zväčšiť miestnosti, tie mi síce prídu malé, ale máte celý dom malý. Zrušením skladu môžete celý dom ešte zmenšiť. @satinst Kúpeľňa iba pre ložnicu mi príde ako najväčší luxus dnešných projektov. Uvedomte si, že to je malý dom, nič tam nebude tak ďaleko, že by to robilo problém. Až deti vypadnú budú mať all inclusive pre seba celý dom.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od panlorenc:

@jozkakomosny S úřady jsem skončil už přece dávn…
@panlorenc Takže podle Vás projektanti nemají na živobytí? Projektanti, kterým nový stavební zákon přihrál povinnou prováděcí dokumentaci? Projektanti, kteří už neví, kolik by si za PD řekli? Projektanti, kteří pro množství práce pořád nemají čas? A dobrého projektanta aby člověk hledal s lupou? Chudáci projektanti... Co říkáte vy ostatní stavebníci, neuděláme na ně sbírku? 😃
Odpovědět

@ondrykp Na první pohled: Chodba 125 cm je oprav…
@jozkakomosny my mame ted v dome chodbu 90cm a je dostatecna...do dalsiho baraku stavime chodbu 125 a vetsi bychom nechteli..k cemu vetsi? abyste tam dal skrine? tim si ale ten prostor zmensite. Chodbu vnímám jako prostor kde se má projít dál. Dveře jsou taky 90cm a nebudu dělat 180 aby se tam lidi mohli zastavit a podívat
Odpovědět

@ondrykp 1. Mame take nizkopodlazni bezbarietovy dum do L a v tom elku terasu-z fotek to neni jasne,ale doporucuji nad terasou presah strechy,je to velmi uzivateldky prijemny komfort,kdyz neprsi na terasu hned. 2. - Mame detske pokojiky 12m2, pod tuto velikost bych uz nesla, decka jak byly starsi,tak si tam poridily postele 140 cm a je to super i ted,kdyz jezdi s rodinou,vzdy se na nich 2 lidi v poho vyspi. - prehodnotila bych sklad na venkovni nacini jakou soucast domu a misto toho rozsirila TM na 8m2 a pridala 1 wc s umyvadelkem- mate socialko z loznice hodne daleko. A sklad na sekacku,kola,atd - doporucuji vetsi zahr.domek,takhle jak to mate naplanovano vas ten sklad vyjde zbytecne draho. - pracovna 6m2 je hodne mala neprakticka mrcka, alespon opet tech 8 m2, kdyz tam maji byt 2 prac.mista.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od catle:

@ondrykp 1. Mame take nizkopodlazni bezbarietovy …
@catle a jestlu mate terase na jih,tak bude 3 mesice v roce nepouzitelna. My mame terasu krytou presahem strechy na zapad, a v lete se tam da existovat jen dopol.nebo tak od 20 hod.vecer. A proto jsme nechali casem vybudovat terasu vychidni i severni a ve vedrech jsme nejradsi tam. Jestli mate pokoje na jih,doporucuji taky udelat pripravu na klimu a na stineni oken.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?