Zdravím všechny, prosím pěkně, máte někdo prasivní dům? ráda bych zjistila, jak je to s větráním v pasivním domě. Každý mne od něj odrazuje, že jestliže začnu větrat, ihned přestává TČ fungovat.. Máte někdo zkušenost?
@ivcicka Píšeš: "pasivní dům je skutečně vzduchotěsný a nemůže bez nuceného větrání fungovat, je uzavřený vůdči okolní krajině i zástavbě a pro mě je to pocitově věc, do které bych nešla". Ale to je přeci každý dům, když má zavřená okna, ne? Přeci si nepostavíte pasiv, u kterého by vůbec nešla otevřít okna??? To by mě ani ve snu nenapadlo. Takže když si chcete vyvětrat, vyvětráte si jako u jiného. Anebo když se vám porouchá motor u vzduchotechniky ... Ale když všechno funguje jak má, tak od podzimu do jara větráte díky rekuperaci s mnohem menšími ztrátami. A větráte průběžně. Nehrozí vám vydýchání třeba ložnice při dlouhém spaní. Já třeba nesnáším vydýchaný vzduch a moje žena nemá ráda v ložnici zimu. Takže máme v současné době trvalý spor. ;-)
@viados jasně, že je vzduchotěsný, má totiž blowerdoor testem prokázanou vzduchotěsnost :) bez toho nemůže být prohlášen pasivním a je to hodně náročné vzduchotěsnosti dosáhnout. Větrat se určitě může okny, to nezpochybňuji...akorát vytápění je dimenzováno na naprosto minimální ztráty a to může být v zimě nepřijemé... jinak já osobně proti pasivním domům nic nemám, mám jen svůj pocit z rekuperace a ten mi nikdo nevymluví... ;-) jasněže je uzavřený každý dům...ale rozdíl je v užívání.
Co když se po roce užívání rozhodnu, že nechci rekuperaci? že mě nebaví suchý vzduch a mám nedůvěru k nucenému větrání? Budu znovu řešit vytápění? Jak se to dělá?Nebo to máte předimenzované? To by popíralo celý smysl pasivního domu, ne?
Je tu někdo kdo viděl po půlroce provozu filtry v rekuperační jednotce nebo její vnitřek? Já ne a zajímalo by mě to! Oslovila jsem dvě firmy zabývající se rekuperací a nikdo mi to nechtěl ukázat, tzn. vzít mě k nahlédnutí na servis...
@ivcicka naše rekuperace hlásí výměnu filtru po čtvrt roce, bývají úplně v pohodě. Vnitřek rekuperace je taky ok, viděla jsem ho, protože se v ní uvolnil šroub a technik ji musel otevřít.
@ivcicka Jednalo se o záruční opravu, nic jsme neplatili. Bydlíme 1,5 roku. Pasiv nemáme určitě, nízkoenergetický nejspíš. Jinak náklady na provoz máme nižší než soused s pasivním domem.
@ivcicka Máme obyčejný (ne kondenzační) turbo kotel Thermona s integrovaným zásobníkem (není třeba komín). v místnostech s franc. okny jsou podlahové konvektrory, v ložnicích, WC, dílně a garáži radiátory, v koupelnách žebříky. Podlahové topení jsme nechtěli kvůli dlouhému náběhu a nemožnosti pružného reguulování teploty. Já jsem teplomil, u telky musím mít alespoň 22 st., ale když vařím, luxuju (no to teda spíš manžel :-D ) uklízím, tak mi bohatě stačí 20 st. A pak si přidám na termostatu a do půl hoďky mám zase svých 22.
Jinak mě fakt přijde dost srandovní, jak jsem už psala o stránku před, že v PD, který je předváděn na Dni otevřených dveří pasivních domů majitelem p. Martínkem z Bukové, provoz domu stojí 25.000Kč při 150 m2. Dále uvádí, že větrání s rekuperací ho stálo 300.000 tis. a rozvody vzduchotechniky 60 000 Kč. Naše náklady při větším domě 230 m2, navíc bungalov, který je na topení horší, stojí nepatrně víc - asi 31 000 Kč. - o cca 6 tis. víc. Takže pokud bych si pořídila rekuperaci stejné ceny, tak se mi při naší spotřebě investice vrátí za 60 let. Dává Vám to smyl???? Mě ne :-(
@ivcicka Filtry asi budou vypadat podle toho, jak se kde práší. Když větráte okny, dostane se vám ten prach se vzduchem dovnitř a máte ho všude. V případě vzduchotechniky je ho část zachycena na filtrech.
@aneri53 já si myslím, že pasivní dům už je přehnaná varianta šetření, osobně také pochybuji, že by se náklady vynaložené na technologie nutné k provozu vrátily... dle mého je to spíš pro nadšence, kteří chcou přispět ke snížení spotřeby energie a ušetřit přírodu... ono pokud je návratnost 60let...tak během toho bude zařízení třeba určitě vyměnit... 1-2x? tak topíte podstatně levněji než pasivní dům, s menšími náklady, gratulace :-) :-) :-) mě přijde že všichni jsou tlačeni trendem... pořiďte si to všechno, budete to mít super, ale ten zdravý selský rozum trochu chybí...
@viados joojoo a už máme spolu s nějakou malikou vlhkostí živnou půdu pro cokoli co se nám tu zachytilo... každý na to máme svůj názor a jak už jsem řekla, pro mě je to hlavně pocit z řešení, nikomu rekuperaci nevymlouvám...já kam nevidím, to nemá mou důvěru... a stavební firmy ani řemeslníci v čechách ve mě důvěru moc nevzbuzují...
Pridam trosku z sveho domku... papirove pasivni, jen jsme nedodelali solary (byla ukoncena dotace) topeni podlaha plyn. Dum cca 160m2 + garaz 60m2. Naklady cca 1500plyn a 1500elktrina. Jsem doma na materske, kazdy den se vari... topime na 24-25°C. Rekuperace jede porad a stala nac cca 100tis. ....
Pochybuju, že se to dá tak jednoduše srovnat. Jiná velikost domu, jiná poloha, jiná cílová teplota ... 20-22°C vs. 24-25°C udělá na spotřebě dost, našel jsem 1°C nahoru = 6 % spotřeby tepla navíc.
Osobně bych pasiv jenom pro ten papír nestavěl, ale protože mám projekt na takový skoro-pasiv dům, zaujala mě možnost získat dotaci, pokud by to nevyžadovalo moc dalších úprav. Ještě to musíme s projektantem poladit - zda se to vyplatí a jaká je vůbec šance. Ale vzduchotechnika bude tak jako tak. ;-)
@aneri53 Tak to klobouk dolů za tak malou spotřebu. My nyní topíme také plynem, vytápíme 5 místností (a to dost málo, nemám ráda přetopené místnosti, a to hlavně v noci) a máme zálohy 2200kč (je v tom i ohřev vody). Elektřina 1500kč. Je teda pravda, že barák je nezateplený.
Jinak na stránkách Centra pasivního domu jsem si našla dům pana Martínka, kontaktovala ho, a on mně vysvětlil, že za vytápění dá ročně 6-7tis. (el.přímotopy). Zbytek z těch 25tis. je elektřina, což se nedá moc srovnávat. Každá domácnost šetří elektřinou jinak a má různé spotřebiče. Navíc pan Martínek spotřebovává el. na provoz ČOV a vlastní vodárny (ze sítí je připojen pouze na el.), proto ta vyšší spotřeba.
Pokud budem mít v našem pasivu podobnou spotřebu jako p. Martínek, ročně ušetříme za vytápění asi 20 tis. (nehledě na to, že veškeré energie rok od roku stoupají a stoupat budou). Náklady na náš nový pasivní dům vč. veškeré techniky budou po přihlédnutí k dotacím srovnatelné s náklady na běžný nový dům.
@viados když jsme dokončovali loni projekt tak právě vyšla pravidla nové zelené úsporám a možnost dotace nás taky zaujala - my jsme ale byli mimo už kvůli nehospodárné obálce budovy, ikdyž jsme vyšli se štítkem s hodnocením A... plus ta pro nás nepřijatelná vzduchotechnika... ale jestli jste na hraně a fandíte tomu tak do toho jděte!
A z čeho budtete stavět a jaký dům?
@marky27 jojo právě jsem chtěla napsat, že mají dost peněz až do roku 2016, tak by s tím neměl být problém...
moc hezký domeček, hezky řešený přístřešek pro parkování...
@ivcicka díky, však se na něj už nemůžu dočkat ;-) Hlavě kluci projetanti skvěle vyřešili náš požadavek velkých skladovacích prostor (to je ta celá boční část) x-)
@marky27 Je fakt, že pokud bude dotace, je to zase o něčem jiném, i když v novém , řádně zatepleném domě byste určitě nedali za topení 26-27 tis./rok. Jinak co se týká elektřiny, máme mimo běžné spotřebiče ještě sušičku, filtraci bazénu, čerpadlo na dešť. vodu (máme na ni napojena i WC), kamerový systém se záznamem, který běží 24 hod,atd., takže také dost žroutů.
Mě spíš u jmenovaného PD zarazila cena za rekuperaci - 360 tis. je teda pořádná pálka.
Jinak budete mít moc pěkný baráček, ať to vše vyjde podle Vašich představ a brzy bydlíte. :-)
@aneri53 díky. Však já zas obdivovala tvoji zahradu (ještě dřív, než jsme se potkaly tady na téhle diskuzi ;-) ), je fakt nádherná. Mám ji jako vzor pro architekta, až nám bude navrhovat tu naši, aby viděl, jak asi si to představuju x-)
Ahoj, koukám, že konečně nějaká konstruktivní diskuze. Chystáme se s manželem odstěhovat za prací do Prahy a zvažujeme bydlení, v nějakém nízkoenergickém či přímo pasivním domě. Zaujaly nás domy stavěné v Pražských Modřanech - KotiHyacint. Provedení zajímavé, lokalita i občanská vybavenost v okolí. Nemáte nějaké info či zkušenosti?? Oceníme každý tip. Děkuji