Diskusi odebírá 1 člověk

Prosba o názor na PD

Zdravím všechny, prosím o názor na detaily v mé projektové dokumentaci. Konkrétně se mi jedná o detail základové spáry, kde podle projektu je mimosové uložení ztraceného bednění. Nikde jsem toto moc neviděl. Většinou je to znázorněno na střed. Momentálně si pohrávám s myšlenkou zda-li by nebylo lepší základový pas udělat širší a o řád nižší a poté místo jedné řady ztraceného bednění dvě. Jinak se bude jednat o patrový dům z ytong Lambda 450 s použitím jedné startovací tvárnice. Pozemek má sklon asi 2stupně. Podloží je spíše jílovité. 2) A ještě to využiji a zeptám se na detail okolo stropu. Strop by měl být z Spiroll panelu 250 největší rozpětí okolo 7,6m. Přijde mi, že jakýsi věnec co má být pod panely je podle řezu nízký - odhad cca 125mm výšky. 3) v domě budeme mít podlahové vytápění, ale v projektu nemáme řešený odvětrávání radonu. Ačkoli jsem se dočetl pokud je podlahové vytápění musí být vždy. Radon máme střední. Budu vděčný za každý názor a radu.
Odpovědět
Profilova fotka
1)Ten pak imo takhle reálné nevyjde, bylo by to hodně náročné na výkopové práce. Je to nejspíš kvůli tomu XPS. 2) To, co myslíš, ze je věnec, tak venec není. To je je takovánivelace pro získání roviny. Věnec je pak vedle stropu s výztuží 4x10 mm. 3) Tak si ho tam nech dodělat, pokud jej pozadujes.
Odpovědět
O všem rozhoduje váš stavební dozor, který za stavbu zodpovídá.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pepkins753:

Zdravím všechny, prosím o názor na detaily v m…
@pepkins753 Ad. 1 a 2: Přesně to popsal @pyramis. Ad.: 3: Zkuste sem dát (pro jistotu) legendu skladby podlahy. Jak to máte popsáno v technické zprávě?
Odpovědět

Zdravím všechny, prosím o názor na detaily v m…
2) Možností uloženia spirolov je viac, pozrite na weboch výrobcov, majú tam konštrukčné detaily. https://stropsystem.cz/technicke-info... 3) Nemusí. V prípade, že to nemáte v projekte a máte to tak schválené, tak to tam dávať nemusíte. Opatrenia sú popísané tu: https://www.suro.cz/cz/prirodnioz/pra...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

2) Možností uloženia spirolov je viac, pozrite na…
@roman_ Od roku 2019 v ČR platí: Slouží-li podlahové topení k vytápění pobytových prostorů a je v podlaze na terénu, musí být podle ČSN 73 0601 realizováno odvětrání podloží. To platí vždy bez ohledu na to, jaký je radonový index pozemku. Takže pokud není PD v souladu s touto ČSN, je vadná.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@roman_ Od roku 2019 v ČR platí: Slouží-li podla…
@jozkakomosny Norma popisuje doporučené opatrenia, pokiaľ nie je uvedené v projekte, že sa podľa nej bude postupovať, tak nie je záväzná. Alebo je v zákone alebo vyhláškach explicitne uvedená? (Možno je, tak detailne to zas naštudované nemám.) Teda minimálne pre kolaudáciu po mne požadujú buď doklad o realizácii opatrení, v mojom prípade čiste radónová izolácia bez odvetrania (ale ja teda nemám obytné priestory v kontakte s podložím), alebo meranie, ktoré preukáže, že hodnota aktivity radónu nepresiahne myslím 300 Bq/m3. Rád sa samozrejme priučím, ak je moja úvaha nesprávna.
Odpovědět

@jozkakomosny Norma popisuje doporučené opatrenia…
@roman_ Není to doporučení, je to povinnost. A projektant musí navrhovat stavbu v souladu s ČSN. Vaše úvaha, že "pokiaľ nie je uvedené v projekte, že sa podľa nej bude postupovať, tak nie je záväzná", je absolutní úlet. Projekt přece nemůže určovat závaznost či nezávaznost státních norem.
Odpovědět

@roman_ Není to doporučení, je to povinnost. A p…
@jozkakomosny Tak to v tom mám asi chaos. Ale ako hľadám, tak hľadám, všade na mňa vypadávajú tvrdenia typu: "Technické normy mají v českém právním systému zásadně doporučující, tedy nikoli závazný charakter. Právně závaznými se stanou až tehdy, stanoví-li tak právní předpis." Dokonca aj uvedená norma ČSN 73 0601 má v anotácii vetu: "Tato norma uvádí doporučený optimalizovaný postup navrhování a provádění ochrany staveb proti radonu..."
Odpovědět

@jozkakomosny Tak to v tom mám asi chaos. Ale ako…
@roman_ To máte pravdu, to tak skutečně je. Ale jak jsem psal, nemůže to být určováno projektem. A snad se shodneme i na tom, že stavby se navrhují podle norem. Zkuste se podívat: https://www.stavebniklub.cz/33/vyhlas... Na místě tazatele bych se ptal projektanta, proč PD neobsahuje protiradonová opatření, jestli je to opomenutí, nebo jestli projektant zohlednil nejsou okolnost, která tu absenci odůvodňuje.
Odpovědět

@roman_ To máte pravdu, to tak skutečně je. Ale …
@jozkakomosny ... nějakou okolnost...
Odpovědět

@roman_ To máte pravdu, to tak skutečně je. Ale …
@jozkakomosny Dobre, projektom nie, to beriem, ale mohlo by to byť napr. v zmluve o dielo, kde sa definuje, podľa ktorých noriem bude PD vypracovaná. Každopádne teda existuje legálna varianta, kde tie opatrenia realizované nebudú? Stavby by sa mali aj projektovať aj realizovať podľa noriem, ale z toho, čo som zažil behom stavby mi príde, že norma je akurát sprosté slovo, ktoré predražuje a znižuje konkurencieschopnosť. U nás v lokalite 30 nových domov, nikto nemá odvetranie radónu a všetci majú podlahovku a stredný index. Ja som to trochu obišiel tým, že mám sklep. Pekný príklad je napr. normou doporučené kalené sklo na oknách so zníženým parapetom alebo oknách až po zem, potom napr. plošné podbitie strešnej krytiny (v niektorých prípadoch) a podobne. V ponuke od žiadneho dodávateľa som to nikdy nemal v základnom nacenení a drtivá väčšina na to ani neupozornila. Boli by drahší a nepredali by. Len náhodou som potom zistil, že nejaká norma, čo to popisuje, vôbec existuje. V projekte to tiež nebolo.
Odpovědět

@jozkakomosny Dobre, projektom nie, to beriem, al…
@roman_ Když už nic jiného, tak vyhláška č. 131/2024 Sb. o dokumentaci staveb v základním ustanovení § 2 odst. 1 stanoví: "Obsah dokumentace (1) Obsah jednotlivých částí dokumentace musí odpovídat druhu a účelu stavby, charakteru navrhované změny v území, podmínkám v území, umístění stavby, stavebně technickému provedení, účelu využití, vlivu na životní prostředí a době trvání stavby." Toto ustanovení se nepochybně musí aplikovat i na protiradonová opatření v PD.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka

@roman_ Když už nic jiného, tak vyhláška č. 131/…
@jozkakomosny Tebou zmíněné ustanovení říká jen to, že obsah dokumentace musí být relevantní druhu a účelu stavby. Tedy nic extra konkréntního, natož něco ohledně opatření proti radonu. Jinak souhlas s tím, že normy nejsou závazné. Např. i výška klozetu je definovaná normou, nebo kolik vzduchu se má vyvětrat bez ohledu na počet osob v místnosti a podobné nesmysly. No ještě, že ty normy máme, už chybí jen délka pobytu na WC :-D.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

@jozkakomosny Tebou zmíněné ustanovení říká jen …
@pyramis Samozřejmě že tam není konkrétně, že se to vztahuje na radon, tam nemůže být taxativní výčet všeho. Od toho jsou pak výkladová pravidla. A protože se jedná o RD, pro které je to podle normy povinností, tak je třeba to také tak aplikovat.
Odpovědět

@jozkakomosny Tebou zmíněné ustanovení říká jen …
@pyramis Ještě to zkusím vysvětlit z jiného pohledu. Když to tam projektant nedá, tak riskuje, že v dokončené stavbě nevyjde měření na radon. Klidně se může stát, že stavební úřad zjistí, že není dodržena norma a před kolaudací bude chtít měření radonu ve stavbě. A když to nevyjde, tak dům nezkolauduje. Podobné problémy mou nastat při nedodržení normy i na jiné závažné věci. Tím narážím na Tebou zmíněné klozety, tam to samozřejmě nehrozí. Takže každý projektant, který má pud sebezáchovy, normy dodržuje. Protože jinak jde případná náhrada škody za ním.
Odpovědět
Profilova fotka
Radon při měření samozřejmě vždy vyjde, a to i kdyby se měly, samozřejmě trestuhodným omylem, nechati otevřená okna v budově :-D.
Odpovědět

@pyramis Ještě to zkusím vysvětlit z jiného pohl…
@jozkakomosny Samozrejme, keď stavebník nedoloží protiradónové opatrenia, tak bude úrad pri kolaudácii požadovať meranie. Nejaké odvetranie podložia ale nebude mať na výsledok prakticky žiadny vplyv, ak je dobre urobená hydroizolácia.
Odpovědět

@roman_ Není to doporučení, je to povinnost. A p…
@roman_ @jozkakomosny Většina norem vč. této o radonu není závazná, jelikož se na ně neodvolává "vyšší" předpis jako vyhláška/zákon. Takže norma je doporučená pro projektanty nikoliv závazná a je na projektantovi, zda ji dodrží a bude mít jistotu, že se postupuje dle normy a i komora se za něj poté postaví vč. případného pojištění. ALE pokud prokáže jiné minimálně stějně dobré ne-li lepší řešení, tak MŮŽE. Takže tupě není třeba dodržovat tuhle normu, která je opravdu za mne hodně kontroverzní.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od puhelin:

O všem rozhoduje váš stavební dozor, který za sta…
@puhelin Projektant by měl být také stavebí dozor. Alespoň takto jsme zatím domluveni. Bohužel v našem okolí jsme moc jiných možností nenašli.
Odpovědět

1)Ten pak imo takhle reálné nevyjde, bylo by to h…
@pyramis 1) taky jsem si to myslel. Jen takhle zakresléné jsem do nikde nenašel. Pak otázka pokud by byla jen jedna řada ztraceného bednění jestli bude dostatečně zateplený základ pokud by to bylo jen po to ztracené bednění. 2) rozumím. Jen podle nějakých technikých dat pro spirroll panely jsem se dočetl pokud zdivo pod panely nemá pevnost minimálně P10 tak je potřeba zhotovit pod panely věnec. 3) Ptal jsem se na to projektanta a ten mi řekl, pokud to projde přes stavební úřad tak to dodělávat nebudeme. Přidávám skladbu.
Odpovědět

@pyramis 1) taky jsem si to myslel. Jen takhle z…
@pepkins753 Přes stavební úřad to projde, tomu je to jedno, za projekt odpovídá autorizovaný projektant, od toho má kulaté razítko. No a při kolaudaci se uvidí.
Odpovědět

@pyramis 1) taky jsem si to myslel. Jen takhle z…
2) Napíšte vybranému dodávateľovi spirolov, oni majú svojich statikov, určite vám vedia poradiť a prípadne to na základe toho môžete s projektantom zmeniť . Skladba: Len poradím, vykašlite sa na dosku pod podlahové topení a nasponkujte trubky priamo do polystyrénu. Je to drahé a takmer bez pridanej hodnoty. A teda polystyrénu by som rozhodne dal viac.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?