Má někdo prosklenou zeď( případně hs portál nebo něco podobného) v obývacím pokoji orientovaném na jihozápad? Zajímá mě, zda v tomto pokoji nebude příliš ostré slunce a nebylo by tedy lepší zastínění pergolou.
@loiza Tak to je idealni orientace si myslim! My budem mit jen zapad, taky dobre, ale JZ lepsi 🙂 Pergolou asi 100% zapadajici slunce neodstinite, pokud teda nebude 10m hluboka a takovou kobku asi nechcete. Lepsi zaluzie nebo zesikmene markyzy. Inspirace viz vila Tugenhadt, ta je cela otocena na JZ.
@loiza co se týče tepelných zisků ze slunečního záření tak je to nejlepší volba, ale počítejte, že pokud tam nebudete mít pergolu tak přes léto budete tuto plochu stínit předpokládám předokenními žaluziemi a tím přijdete v tomto období o tu přidanou hodnotu.
Určitě bych Vám doporučil se někde vrazit na čumendu v létě při pozdním odpoledne a uvidíte sami.
My po zkušenostech z domu právě s prosklenou stěnou na JZ jsme tuto variantu zavrhli a zvolili jsme JV, kdy nás vítá slunce do nového dne, ale odpoledne po práci nemusíme zatahovat v létě žaluzie a máme stále otevřený výhled.
My mame prosklenou část SZ a je to super ,ale sousedi mají JZ a to už je díky jihu peklo.
Naše obývací a prosklená část je asi 11m a 5m ,kdy je pergola cca 4m .
Krátká odpověď :
bude horko, bude potřeba stínit
Delší odpověď:
mám velký HS 6,5 x 3 metry, orientovaný na jiho-jiho-západ (viz galerie). Mám tam stavební přesah stínění jak zeshora, tak zboku (od západu) v hloubce 1,5 metru (hrana stínění versus hrana HS portálu). Chová se to tak, že vysoké letní slunce do vnitřku zasahuje minimálně, nízké zimní slunce vnitřní prostor přijemně vyhřívá (tepelné zisky) do hloubky několika metrů - nevím jestli to projektanti nějak exaktně spočítali nebo to udělali odhadem a vyšlo jim to 🙂
Každopádně u vás bude alfou a omegou právě to, zda je to spíše k jihu (jako já) či spíše v západu ... odhaduji, že pokud by to byl přesný jiho-západ, tak potřeba hloubky stínění bude tak 2-2,5 metrů, aby Vám to v létě dovnitř nepražilo.
Orientaci "spíše k západu" bych se snažil vyhnout.
Hlavne nejuzasnejsi stineni jsou stromy. Opadave. V lete stini a ochlazuji, v zime opadaji a pusti slunce. Ale ted mame nektera okna na zapad a teplotu opravdu neni treba resit mimo cca 2 tydny veder, ktera nekdy v lete byvaji. Hrozne zalezi, co je v okoli domu (zelen, stromy), jak je dum zaizolovany, zda mate rekuperaci..
Jihozápad je super. S tím teplem hlavně v létě opatrně. Bude tam šílené horko. Ideálně klimatizaci případně jak píšou ostatní zastínit z venku. Pergolou před těmi okny se to trošku světlo a teplo ze sluníčka ztratí. Já jsem pro to takhle udělat. Jen bych to ošetřil v případě, že by vám tam bylo horko aby se to dalo zastínit případně vyvětrat/vychladit.
Někde jsem našel i obrázek tak přikládám.
Primárně: přesah střechy. Podstatné je nepustit slunce v létě do tabulí oken. Sekundárně: stínění z exteriéru (rolety, žaluzie, ale fakt exteriér), příp. vhodně umístit stromy s korunou výš (v létě eliminuje slunce, v zimě nevadí, protože je slunce níž). Až pak řešte klimatizaci a jiné vychytávky. Řiďte se tím, že zásadní je nepustit slunce do domu, ne pustit a pak chtít chladit - může se stát, že chlazení vás nakonec vyjde dráž než vytápění.
Budeme mít 6m HS portál na jihozápad, ale máme tam i přesah střechy 2m a krytí z boku 2m (zapuštěnou terasu do hmoty domu). Takže letní vysoké slunce nebude pařit do oken a zimní slunce by mělo vyhřát interiér, podobně jak píše i výše @mp77. Zároveň máme v plánu vysadit listnatý strom na západ od okna a na léto na zbytek nezastřešené terasy chceme pořídit tu stínící plachtu, kterou mimo sezónu zase sundáme.
Budeme mít všechny velká okna na JZ. Budou na nich venkovní žaluzie a k HS portálu v obýváku plánujeme bioklimatickou pergolu. Tedy, jestli zbydou peníze. 😁🙁🙉
@prochazkovaklariisa
opravdu, pokud to takto máte na jihozápad, bude se to přehřivat, navíc je to dřevostavba.
Berte jako dobrou radu opravdu to vnější stínění nepodcenit a raději si nechte udělat přípravu na klima
@bayt Nevím jestli jsem to správně popsala, jedna se o zapustenou část do hmoty domu, viz obrázek z vizualizace naši zahrady. V tom boku jsou ještě prosklená dveře do dalších místnosti.
@bayt To naše zapuštění terasy nebylo primárně dělané kvůli odclonění slunce, ale odclonění od ulice, nechtěli jsme aby nám bylo do oken vidět z ulice, která je na JV. Máme hrubou stavbu a tak od léta pozoruji, kam všude sluníčko jde a kam ne a zatím to vypadá, že to architekti dobře promysleli, protože v létě je slunce vysoko a nám do oken téměř nejde, až při západu a to jen chvilku na terasu, která bude odcloněná právě ještě stromem a keři. V zimě naopak nízké slunce do oken jde celé odpoledne a to je nám příjemné.
@sarkatr Aha, děkuji. A máte pocit, že to stínění i z boku teda k něčemu je kvůli slunci? 🙂 Taky mám hrozně ráda sluníčko odpoledne 🙂 Odpoledne teď trávím kvůli tomu jen v jedné části bytu 🙂
@bayt Ze západní části určitě - brání v létě svítit do dětského pokoje vedle obýváku. Z té východní by to kvůli slunci být nemuselo, naopak by tam šlo v zimě dřív sluníčko, ale jak jsem psala, tam to má jinou funkci.