Půdorys bungalovu - tvar L

Profilova fotka
Dobrý den, co říkáte na tento půdorys (zatím bez oken) domu pro 4-člennou rodinu (2 děti)? Půdorys dále plánujeme řešit s architektem/projektantem. Světové strany jsou uvedené na plánku, vjezd na pozemek je ze západu cca naproti vjezdu do garáže. Dům chceme určitě do tvaru "L" a z uliční (západní strany) nesmí být širší než 17m. Pracovnu máme úmyslně větší, protože já i manžel pracujeme hodně z homeoffice a jako koníček mám šití, které také zabere nějaký prostor. V pracovně navíc bude skládací posilovna a rozkládací gauč pro hosty. Děkuji za jakékoliv postřehy!
Odpovědět
Asi bych se nad tím ještě trochu více zamyslel. Zejména nad praktičností. Nicméně, do dětských pokojích bych šatnu nedával. Každý prostor navíc bude fajn, tak bych rozdělil ty jejich místnosti takovým "zetkem". Za mě je to mrhání místem a stejně se tam ani pořádně neotočí v té šatně a bude je to akorát štvát. Jinak, na můj vkus strašně hodně chodeb. 21m2 je dost. A jako asi největší problém vidím to, že abyste se dostali s nákupem do kuchyně z garáže nebo vchodu, je to sakra komplikované a daleko. A chybí samostatné WC. To by mělo si myslím, být základem moderní domácnosti. Není moc příjemné se jít koupat nebo si čistit zuby tam, kde někdo před chvílí seděl na trůnu :-) Mi se to celé zdá takové trochu divné 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Mně se to celkem líbí a zas si myslím že ta šatna je supr využití prostoru. Dítka pak mají volný pokojíček na hraní a nestraší jim tam skříně :-) Každopádně s tím wc souhlasím, to bych dal odděleně alespoň tedy v jedné koupelně.
Odpovědět
Nějak se v tom snažím orientovat, ale dobře vidím že hned jak vejdete jsou po stranách pokoje? Nevidím žádnou předsíň jen prostě chodba. Tyhle věci bych tam nějak poměnil a pak ještě to spojené wc s koupelnou.
Odpovědět
Také si myslím, že šatník není úplně dobré řešení do dětského pokoje, můj názor, zabere jim to prostor, který lze jednoznačně využít jinak, lépe.
Odpovědět
Chtělo by to vanu. I když se převážně sprchujete, tak vana v baráku se hodí, obzvlášť jestli neplánujete výlevku, kterou v plánku nevidím. Chodba je ale šíleně dlouhá. Při ceně 50 tisíc za m2 je to milion jenom za chodbu a to by mě hodně bolelo. Není ideální aby první věc co uvidíte po otevření koupelny bylo wc. Nevím, jestli něco víte o feng shui, ale prakticky jediné pravidlo co se týče wc je aby nebylo tak vidět, pokud je to možné. Můžete wc prohodit s umyvadlem. TM je hezky velká, to je naopak super a velkou pracovnu naprosto chápu. Když pracují doma oba a ještě má místnost suplovat posilovnu, tak jsou metry opravdu potřeba.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od pokvan:

Nějak se v tom snažím orientovat, ale dobře vidím…
@pokvan Dobrý den, vchází se ze severní části, hned za gáráží a technickou místností je zádveří, takže pokoje budou od vchodu oddělené. Koupelny a WC ještě promyslíme.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od kiviky:

Chtělo by to vanu. I když se převážně sprchujete,…
@kiviky Dobrý den, děkuji. Vanu určitě nechceme. Máme ji na bytě roky a stejně se v ní jen sprchujeme, takže by jen chytala prach. Ty chodby zabírají dost místa, ale bohužel nevím, jak to vymyslet lépe, když chceme "L", oddělenou klidovou a provozní část apod.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od faro202:

Také si myslím, že šatník není úplně dobré řešení…
@faro202 Šatny chceme určitě, jsou praktické, protože lze pak není stěna zabraná skříní a lze ji využít na poličky, rohový stůl apod. Navíc v době dostavby domu bude mladšímu dítěji cca 9 let, takže prostoru na hraní už moc potřeba nebude. Spíš bude potřeba velký stůl na počítač ;)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od dapele:

Dobrý den, co říkáte na tento půdorys (zatím bez…
@dapele možná bych prohodila ložnici s dětským polojem vedle kuchyně. 🤔 Prvně aby případný hluk či světlo z terasy nerušilo. Pokud by z ložnice byl dětský pokoj, pak by se šatna mohla zmenšit a prostor využít i na to samostatné WC. A šatna pro druhý pokojíček by mohla vzniknout zkrácením chodby. Vedle kuchyně ložnice a z původních šatniček pro děti jedna pro vás...?🤔 Snad jsem napsala srozumitelně. 🙈 Do té kuchyně mi připadá také celkem daleko, ale tam mě toho moc nenapadlo. Snad jen že prostor kuchyně jako takové na mě oůsobí stísněně.
Odpovědět

@faro202 Šatny chceme určitě, jsou praktické, pro…
@dapele No vidím, že jste stejně tvrdohlavá jako já, takže si stejně moc nenecháte poradit :-D Já tedy osobně tam vidím hromadu nepraktických věcí, které jsou tady zmíněné ale stejně si část prosazujete :-) Taky máme dům do L, tak vím, o čem mluvím :-)
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od davex:

@dapele No vidím, že jste stejně tvrdohlavá jako …
@davex To není o prosazování, jen některé věci zvažujeme vzhledem k životnímu stylu naší rodiny. Některé věci jsme zvažovali/zvažujeme a některé nám vyhovují jinak. Např. k šatnám - 1,6 m stříně je málo (nechci hrát stejné puzzle s věcmi dětí, jako teď na bytě), takže bych stejně musela dát skříň přes celou zeď, cca 0,5 od skříně nemůže nic stát, tzn. by mi toto řešení zabralo stejně nebo více místa jako šatny. Stejně tak neřeším vzdálenost garáže od kuchyně, protože si nákupy už cca 12 let necháváme doručovat a ani přestěhováním do domu na tom neplánujeme nic změnit, takže řeším francouzké okno do společenského prostoru a cestičku k němu, aby mi to kurýr měl kam hodit, ale garáž mě z pohledu nákupů netrápí. Další výše uvedené návhry promýšlíme a uvidíme.
Odpovědět

@dapele L půdorys je energeticky i ekonomicky nevýhodný, dlouhé chodby, dlouhé trasy pro vedení vody...
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od martinamali:

@dapele L půdorys je energeticky i ekonomicky nev…
@martinamali No to záleží, jak to člověk pojme. Jestli těch pár tisícovek navíc za ten komfort stojí. Užitnou plochu mám 184 m a dlouhodobě je spotřeba energie ročně 6 MWh. Pravda, mám tepelné čerpadlo. Ale bez dalšího druhu vytápění, třeba krbovkami, je to za mě super.
Odpovědět

@davex To není o prosazování, jen některé věci zv…
@dapele Tak jasně, záleží, jak to člověk pojme. Za mě taková pidi šatna udělá více škody, než užitku. Člověk se tam pořádně ani neohne, neoblékne. Skříně budou bez dveří, protože je člověk ani neotevře a rohové skříně za mě tedy na houby. Alespoň to tak mám doma. Ale na uložení sezóních věcí asi ok.
Odpovědět

@dapele dle mne jste z bungalovu do L udelali hrad fo L. 50m2 obyvak+kuchyne,ufuf; v jedne takive nove velje stodole jsem byla pracovne,a kdyz jsme se ve 2 bavili,tak byla slyset neprijemna ozvena. My mame taky bungalov do L, bydleli jsme v nem v tom samem slozeni co vy,a uplne napohodu ale mame tento prostor "jen" 33 m2 a jak jsrm za to rada, jeden nemladne, nechce se cloveku travit cas uklidem, pak taky vytapeni...Ale jak pisete,je to o stylu ziti a my dospeli casem treba k tomu,ze se znamymi se potkavame vyhradne v restauraci a spokojeni jsme vsichni. Ja bych tedy nebudovala 2 tak velke koupelny, staci jedna+dalsi samost.wc s umyvadlem. Z garaze pres TM do domu taky cesta dlouha... No mate to nejake moc nafoukle,ale pokud nemusite resit finance, tak nic proti nicemu. Detske pokoje mame taky 12m2 a uplne to staci a dnes uz jsou prazdne,deticky vyletely z hnizda,jestli v nich prespi tak 2x do roka. Tak jsme zpetne radi,ze jsme tenkrat nebudovali obri hangary. Velikost TM je taktez prakticka.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od martinamali:

@dapele L půdorys je energeticky i ekonomicky nev…
@martinamali ekonomicky nejvyhodnejsi to bude samozrejme pod mostem v krabici.
Odpovědět
Profilova fotka
Ale i ta krabice bude mít půdorys ve tvaru obdélníku nebo čtverce :-)
Odpovědět
Já bych zvážil umístění kuchyňe. Půjde tam jen trochu světla z obýváku, kuchyň nyní nemá žádná okna. Vchodové dveře nemáte ze strany z ulice narozdíl od garáže. To má také své nevýhody.
Odpovědět
Nejhorší na celém projektu je kuchyně, kobka bez oken, bez um světla si neuvaříte ani kafe odvětrání bude další problem.Místo pracovny, plochu zmenšit, dát kuchyn s oknem, misto koupelny menší pracovnu a misto kuchyně koupelnu s odsáváním, bude sice bez okna což není také ideální, ale netrávíte tam tolik času jako v kuchyni
Odpovědět
Za mě je tam ještě dost věcí ke zlepšení. Takže hlavně nespěchat a vše pečlivě promyslet. Doporučuji si sepsat požadavky, která na dům máte a poté oslovit architekta, který Vám dle požadavků, norem a dalších specifik půdorys domu vytvoří a věřte, že nebudete litovat. Je to ta lepší varianta než se snažit o vytvoření půdorysu. Často se stává, že architekt to vezme úplně za jiný konec a půdorys bude v zásadě jiný a hlavně bude mít hlavu a patu. Každý máme preference jiné, nicméně co je určitě špatně: - cesta ze zádveří do obývací části je dlouhá a krkolomná - možná by pomohlo vyměnit TM se zádveřím a to nejen kvůli nákupům - zasahující kuchyně do prostoru domu a kvůli tomu velká chodba a dlouhá cesta do této místnosti od vstupu - rozmístění koupelen a absence samostatné toalety - soukromí, hygiena,... ano, druhé wc klidně v koupelně, ale jedno by mělo být určitě zvlášť - absence oken v obývací části, ale koukám, že ty okna chybí ve více místnostech, tak to jste asi úplně ještě neplánovali My také stavíme bungalov do L, akorát u nás to bylo naopak - náš požadavek byl, že tvar do L rozhodně nechceme z důvodu stavby svépomocí a co nejjednošuššího a nejlevnějšího provedení. Nicméně nakonec to tak z našich požadavků, rozmístění dle světových stran, odclonění od sousedů, atd.. prostě vyšlo. Takže chodbu také máme, ale ta vaše už mi přijde opravdu zbytečná a krkolomná. Na to, kolik má dům m2 je to ve výsledku velmi slabé. Přijde mi, že ve vašem půdoryse je spousta hluchého místa. Jak již psal někdo přede mnou, pokud neřešíte finance a ergonomii domova, tak asi ok, ale pokud vám finance jedno nejsou, tak je to ještě k velkému zamyšlení. Doporučuji oslovit architekta, nebo kohokoliv, kdo to se tomu více věnuje. Dále vám doporučím vytvořit si návrhy interiéru, ať už amatérsky nakreslit na papír, použít nějaký plánovač či oslovit někoho, kdo se interiéry zabývá. Zase nemusí to stát vždy deseti tisíce, záleží koho oslovíte, avšak ve výsledku vám to může ušetřit i sta tisíce. Doporučuji různé skupina na FB, kde je převážně inspirace na interiéry, ale často jsou tam i příspěvky od lidí, kteří se interiérům věnují. Je super si místnosti takto vytvořit a pak se jimi třeba virtuálně na PC projít, zjistíte tím spoustu nedokonalostí a pokud se staví nový dům, dává to opravdu smysl. Je hloupost odsouhlasit projekt a nevědět, jak velkou kuchyni či sedačku budete mít. Třeba že jste již i v této fázi, ale domnívám se, že pokud byste viděli 3D vizualizace interiéru tohoto domu, určitě byste úpravy provedli. Pokud se Vám nechtějí za architektonickou studii dávat velké peníze, zkuste poptat někoho ve vašem okolí, známé, případně nějakého studenta. Ještě dodám, že mi se poptali známých a seznali zkušeného architekta, se kterým jsme vše řešili od počátku a za samotnou architektonickou studii - půdorys a pohledy domu jsme v letošním roce zaplatili 30 tisíc korun. Poté byla architektonická studie předložena projektantovi, který dle ní zpracoval projekt. Tudíž i pak cena projektu byla daleko nižší, než je v dnešní době standartní.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?