Rekuperace - výběr

Přeji pěkný den. Do bungalovu - cca 250 m/2 - 3 osoby - plánuji rekuperaci. Mám dva projekty - Systemair s jednotkou Save VTR 500 a Zehnder s jednotkou Q350 TR ComfoAir enthalpy. Rozvody jsou téměř totožné, pouze vstupní chodba má v jednom projektu přívod a v druhém odvod, jinak počet a umístění je naprosto stejné. Výkon jednotky Systemair je cca 500 m/3, Zehnder má jen 350, prý to ale stačí. Uvítal bych názor někoho, kdo se v tom lépe vyzná, jak se rozhodnout, která jednotka je lepší, proč a který projekt upřednostnot. Díky.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od p_sava:

Přeji pěkný den. Do bungalovu - cca 250 m/2 - 3 o…
@p_sava V obou případech se jedná o pasivní rekuperace s entalpickým výměníkem. V prvním případě (Systemair) je to rotační výměník. Zde bývá problém s částečným pronikem odsávaného vzduchu zpět do sání. Ve druhém případě je to výměník ze spec. membrány propouštějící vodní molekuly. Ten má zase problémy s tím, že se časem zanáší. Větrací objem 350m2/h je pro Vaši velikost domu na hranici. Co se týká rozvodů, tak sání by mělo být minimálně v kuchyni, WC a koupelně. Osobně bych spíše přemýšlel zda si za podobnou cenu nepořídít aktivní rekuperaci.
Odpovědět

@p_sava Já jsem za SystemAir, je to zavedená vzduchařská firma, která dělá i velké vzduchny. Elektro dohřev i Modbus RTU je dostupný už v základu, není potřeba dokupovat komunikační modul. Ten je třeba pro kontrolu přes web a pro modbus TCP. Nevím jak teď, ale já měl v ceně ještě ovládací dotykový panel, kolega už ne. Ten bych dokoupil, bez BMS je to na prd. Sám mám doma VTR250. Skříň je z poctivého pozinku proti EPP skříni i u Zehnderu. Filtry jsou kapsové, ty si dělám sám z metráže. Pokud byste chtěli dopojit do potrubí vodní výměník, jeho regulaci i protimrazouvou ochranu aktivujete v rekuperačce.
Odpovědět
Děkuji za rychlou odezvu. Výměník mi projektant zmiňoval, nakonec je tam ten rotační, jen doufám, že to neovlivní hlučnost. Jedna z hlavních podmínek je ticho. Aktivní rekuperace - pokud jsem četl, je to o ohřívání nebo chlazení vzduchu. Pokud je to tak, ohřívání tam bude, na chlazení mám v každé obytné místnosti klimatizaci, takže to od rekuperace nepotřebuji. Ještě bych měl dotaz na ten rozpor ve vstupní chodbě - velikost 2 x 4 metry, za ní další vnitřní chodba. Projekt na Systemair tam má výstup rekuperace, kde se asi očekává pak odvod přes tu vnitřní chodbu k odsávání na WC, prádelně, komoře, koupelně, .. Zehnder tam navrhuje odtah, že prý se do neobytných místností dává vždy odtah. Co byste do vstupní chodby dali - vstup čerstvého vzduchu, nebo odtah. @kofejn Jak jste spokojen, je ta jednotka opravdu tichá?
Odpovědět

Děkuji za rychlou odezvu. Výměník mi projektant z…
@p_sava Za zavřenýma dveřma do technické o ní nevím, když jsem u ní, samozřejmě slyšet je. Tlumiče mám jen na přívodu (na odtah nezbylo místo), takže v obytných místnostech je to úplně v pohodě, koupelny jsou horší a v kuchyni je to zamaskované provozním hlukem. Hlučnosti roťáku se bát nemusíte. Ventilátory jsou ebmpapst. Ohledně vývodů přívod/odtah: smyslem je, aby se prostory propláchly vzduchem. Záleží na půdorysu a přívod do chodby klidně může být, aby bylo dost vzduchu pro odtah na WC. Když bude odtah na chodbě, muže být pro odtah na WC málo vzduchu. Samozřejmě to jde v nějakých mezích nastavit na výustkách.
Odpovědět
Děkuji za odpovědi. O rekuperaci jsem začal uvažovat na poslední chvíli těsně před dokončením projektu, takže to nemám tak moc nastudované. Všude se člověk dočte o Zehnderu, ale Systemair jsem neznal, ani nikdo ze známých ho nemá, tam je to spíše Atrea. Jinak jak píšete, podle stránek na netu je to zavedená firma, tak snad nebudu litovat.
Odpovědět
Profilova fotka
tak nejlíp se v rekuperacích vyzná projektant rekuperací - jestli chceš kontakt mohu předat. Jinak rekuperaci oceníš i v případě, že vás v domě bude víc - např. při nějakých oslavách apod....hluk samozřejmě určitě vzniká, ale až při vyšších zátěžích u nás cca 70%, ale určitě je hlučnost nižší než obyčejná digestoř. Jinak mám Atreu, do žádné no name, nebo nové značky bych rozhodně nešel.
Odpovědět

Děkuji za odpovědi. O rekuperaci jsem začal uvažo…
@p_sava Velká vzduchna od Systemairu vypadá takhle. Rotační výměník má v průměru cca 3,5m. Poctivou konstrukci mají i prckové do baráku, přikládám fotku té naší.
Odpovědět
Abych nezakládal zbytečně novou diskuzi, tak se s dovolením připojím se svým dotazem. Do domu máme navrženou rekuperaci Pluggit Avent AP310. Máte prosím někdo zkušenosti s touto jednotkou? Doporučili byste ji nebo se zkusit poohlédnout ještě jinde? Rozvody máme natažené, ale předpokládám, že s případnou výměnou jednotky by nemusel být problém. Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
Musím přidat jednu věc - nezapomeň si dát odtah z WC mísy a ostatní ti budou závidět a ty už nebudeš chtít jinde.
Odpovědět
WC mám v projektu. Jediné co mi tam nechtějí dát, je napojení digestoře, prý se od toho ustupuje, že to není dobré, tuky a tak a filtry nejsou stoprocentní. Takže plánuji recirkulačni digestoř.
Odpovědět

WC mám v projektu. Jediné co mi tam nechtějí dát,…
@p_sava s tou digestoří je to normální. Taky mám jen recirkulační.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od majkeeip:

Abych nezakládal zbytečně novou diskuzi, tak se s…
@majkeeip osobně bych spíše preferoval známější typy. Např zde zmíněné Atrea, Zehnder, Nilan apod.
Odpovědět
Článek se načítá
Známější neznamená rozhodně lepší, například Atrea je česká firma s historií cca 30 let, takže je zde poměrně známá, Systemair je švédská celosvětově působící firma s historí 50 let a podle mého je kvalitou rozhodně nad Atreou. Ale na našem trhu se objevuje asi méně.
Odpovědět

@p_sava Modelová řada Zehnder Q350 VS Save VTR 500 je asi jako porovnávat Mercedes (Zehnder) VS Trabant (Systemair). Podle měření pasivním institutem jsem nenašel lepší slova.
Odpovědět
Mám Zehnder Q350. Užitnou plochu máš 250 m2, nebo je to zastavěná plocha? Osobně, mám užitnou plochu cca 165m2 a rekuperace, když se sejdeme celá rodinka a jede na největší výkon už trochu nestíhá. Co se týče toho, když jsme doma sami, tak v pohodě. Prakticky jede na první a druhý stupeň. Třetí vyjímečně. Nemám ani boost na WC a koupelnu, odvětrá se to v pohodě a relativně rychle.
Odpovědět
Mame Sabik. Svagr dela ve vzduchotechnice a sli jsme do toho na jeho doporuceni. Jsme spokojeny, zatim na to mam jen slova chvaly. Neinvestovala bych kazdopadne do vzduchotechniky nejake silene castky, porad je to "jen" vetrani s ohrevem. Vsechny ty drahe picicurinky navic jsou stejne k nicemu. Sice teda mame nejaky cidlo VOC, ale realne se nikdy nesepnulo. To by nam tu asi muselo zacit horet :D
Odpovědět
Profilova fotka

WC mám v projektu. Jediné co mi tam nechtějí dát,…
@p_sava Digestoř jsem úplně zrušil. Do kuchyně a černé kuchyně jsem dal filtry do odtahových talířů. První dva roky jsem je měnil, ale nebyly téměř vůbec zašpiněné, loni jsem je zrušil a jedu bez nich. Občas v kuchyni používáme plný odtah na tlačítko, ale je pravda, že smažení je cítit v celém obýváku, do chodby již pronikne jen výjimečně.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od radim2015:

@p_sava Digestoř jsem úplně zrušil. Do kuchyně a …
@radim2015 Já mám rekuperaci Nilan a cirkulační digestoř. Je pravda, že pokud je aromatičtější vaření, tak na šíření smradu je ta digestoř k prdu. Je to především na filtraci mastnoty. Filtr v digestoři bývá dost zaprasený a pokud bych ji vyhodil, tak ten bordel se buď zachytí na povrchu kuchyně, nebo se nasaje rekuperací.
Odpovědět
Dal jsem do výdechu recirkulační digestoře ještě G4 rouno a měním to s filtrama rekuperačky. Ještě že tam je :)
Odpovědět
Plocha necelých 250 m/2 je užitná, zastavěná je dle projektu něco přes 300 m/2. Toho jsme se obával, žádné jednoznačné doporučení, každý má jinou zkušenost a názor. Nicméně i z jiných zdrojů je celkem shoda, že ten výkon Zehnder je na hranici a bylo by lepší dát výkonejší jednotku. @marfycz - prosím, můžete dát nějaký odkaz toho porovnání pasívním institutem, jak píšete, moc děkuji.
Odpovědět
Pridám sa do diskusie, čo jednotka Brink Flair 325? Máme ju v projekte a už je čas finálne niečo vybrať, tak či je to v pohode alebo nie, či je to predražené alebo nie. Dík za rady.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od roman_:

Pridám sa do diskusie, čo jednotka Brink Flair 32…
@roman_ Mám ju na dome a za mňa spokojnosť. Napojená a ovládaná z HomeAssistant.
Odpovědět
Tak čas výběru se blíží, dostal jsem pár konkrétních zkušeností od uživatelů, co rekuperace mají - děkuji. Vážím si toho. A pak tu nejmenovaný uživatel porovnal Zehnder a SystemAir jako mercedes a trabant. A po prosbě o uvedení zdroje - nic. Nevím tedy, čím je to tvrzení podloženo, jak se má pak člověk rozhodovat? Takovou radu, prosím, příště raději ani nedávejte.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?