Odpověď na příspěvek od p_sava:
Přeji pěkný den. Do bungalovu - cca 250 m/2 - 3 o… @p_sava V obou případech se jedná o pasivní rekuperace s entalpickým výměníkem. V prvním případě (Systemair) je to rotační výměník. Zde bývá problém s částečným pronikem odsávaného vzduchu zpět do sání. Ve druhém případě je to výměník ze spec. membrány propouštějící vodní molekuly. Ten má zase problémy s tím, že se časem zanáší. Větrací objem 350m2/h je pro Vaši velikost domu na hranici. Co se týká rozvodů, tak sání by mělo být minimálně v kuchyni, WC a koupelně. Osobně bych spíše přemýšlel zda si za podobnou cenu nepořídít aktivní rekuperaci.Odpověď na příspěvek od p_sava:
Přeji pěkný den. Do bungalovu - cca 250 m/2 - 3 o… @p_sava Já jsem za SystemAir, je to zavedená vzduchařská firma, která dělá i velké vzduchny. Elektro dohřev i Modbus RTU je dostupný už v základu, není potřeba dokupovat komunikační modul. Ten je třeba pro kontrolu přes web a pro modbus TCP. Nevím jak teď, ale já měl v ceně ještě ovládací dotykový panel, kolega už ne. Ten bych dokoupil, bez BMS je to na prd. Sám mám doma VTR250. Skříň je z poctivého pozinku proti EPP skříni i u Zehnderu. Filtry jsou kapsové, ty si dělám sám z metráže. Pokud byste chtěli dopojit do potrubí vodní výměník, jeho regulaci i protimrazouvou ochranu aktivujete v rekuperačce.Odpověď na příspěvek od p_sava:
Děkuji za rychlou odezvu. Výměník mi projektant z… @p_sava Za zavřenýma dveřma do technické o ní nevím, když jsem u ní, samozřejmě slyšet je. Tlumiče mám jen na přívodu (na odtah nezbylo místo), takže v obytných místnostech je to úplně v pohodě, koupelny jsou horší a v kuchyni je to zamaskované provozním hlukem. Hlučnosti roťáku se bát nemusíte. Ventilátory jsou ebmpapst. Ohledně vývodů přívod/odtah: smyslem je, aby se prostory propláchly vzduchem. Záleží na půdorysu a přívod do chodby klidně může být, aby bylo dost vzduchu pro odtah na WC. Když bude odtah na chodbě, muže být pro odtah na WC málo vzduchu. Samozřejmě to jde v nějakých mezích nastavit na výustkách.Odpověď na příspěvek od p_sava:
Děkuji za odpovědi. O rekuperaci jsem začal uvažo… @p_sava Velká vzduchna od Systemairu vypadá takhle. Rotační výměník má v průměru cca 3,5m. Poctivou konstrukci mají i prckové do baráku, přikládám fotku té naší.Odpověď na příspěvek od p_sava:
WC mám v projektu. Jediné co mi tam nechtějí dát,… @p_sava s tou digestoří je to normální. Taky mám jen recirkulační.Odpověď na příspěvek od majkeeip:
Abych nezakládal zbytečně novou diskuzi, tak se s… @majkeeip osobně bych spíše preferoval známější typy. Např zde zmíněné Atrea, Zehnder, Nilan apod.Odpověď na příspěvek od p_sava:
Přeji pěkný den. Do bungalovu - cca 250 m/2 - 3 o… @p_sava Modelová řada Zehnder Q350 VS Save VTR 500 je asi jako porovnávat Mercedes (Zehnder) VS Trabant (Systemair). Podle měření pasivním institutem jsem nenašel lepší slova.Odpověď na příspěvek od p_sava:
WC mám v projektu. Jediné co mi tam nechtějí dát,… @p_sava Digestoř jsem úplně zrušil. Do kuchyně a černé kuchyně jsem dal filtry do odtahových talířů. První dva roky jsem je měnil, ale nebyly téměř vůbec zašpiněné, loni jsem je zrušil a jedu bez nich. Občas v kuchyni používáme plný odtah na tlačítko, ale je pravda, že smažení je cítit v celém obýváku, do chodby již pronikne jen výjimečně.Odpověď na příspěvek od radim2015:
@p_sava Digestoř jsem úplně zrušil. Do kuchyně a … @radim2015 Já mám rekuperaci Nilan a cirkulační digestoř. Je pravda, že pokud je aromatičtější vaření, tak na šíření smradu je ta digestoř k prdu. Je to především na filtraci mastnoty. Filtr v digestoři bývá dost zaprasený a pokud bych ji vyhodil, tak ten bordel se buď zachytí na povrchu kuchyně, nebo se nasaje rekuperací.Odpověď na příspěvek od roman_:
Pridám sa do diskusie, čo jednotka Brink Flair 32… @roman_ Mám ju na dome a za mňa spokojnosť. Napojená a ovládaná z HomeAssistant.