Odpověď na příspěvek od franti_p:
Pokud umístíte terasu na severní stranu - tak si … @franti_p presne tak to mame u RD - hl. zastresena terasa na JZ +jeste s elektrickou markyzou - tu v tehle vedrech vyuzivame jen dopoledne, pak pres den je tam skoro 40 st + vychodni a severni terasa nezastresena, nyni ve vedrech vyuzivame odpoledne pouze tu severni, bydlime pod horami.Odpověď na příspěvek od karelstavi:
Dobrý den, Vůbec nevím, kde se tento fenomén "um… @karelstavi Upřímně, já ale terasu využívám vážně od jara do podzimu. Kdykoliv je chladněji, jako třeba i dvacet stupňů, tak si člověk to sluníčko užije vážně rád, a kor teda navečer, když už je všude okolo temno a stín. Pokud je nějaké koupání, opět, nemá cenu dělat terasu jinde než na jih nebo na západ. Mám v okolí dvě kamarádky s terasami na východ a obě litují a mají druhé sezení zepředu baráku na západ. Později večer to tam prostě člověka táhne. Je jasné, že se bavíme o terase, která má možnost stínění. Terasa bez střechy, to máme teď, a je to docela handicap. Bordel, neustále mokrá, plus logicky, pokud je léto a horko, nikdo na přímém slunci sedět nebude, to dá rozum. Pokud někdo nechce investovat do stínění, tak pak jedině sever, ale tím se opět obírá o mnoho příjemného, teplo, slunce a světlo. Naopak moji rodiče si zastřešili terasu na západ klasickou střechou a je to bomba...přes den je stín, navečer to šikmé slunce už prosvítí dovnitř, ale to už je chladněji a je to hrozně příjemné tam trávit dlouhé letní večery. Alespoň u nás se terasa využívá nejvíce později večer, na grilování, večeře, vínko apod.Odpověď na příspěvek od pyramis:
Stíněním v podobě střechy se zas člověk okrádá o … @pyramis Tak nebe mě nenapadlo, ale kdo sedí víc při kraji, tak vidí i to :) @karelstavi No nevím, u rodičů terasa na západ, u tchýně na jih, oboje má stínení svrchu, takže stín bájo a světla je tam teda dost. Navíc brzy ráno a později večer už svítí přímo dovnitř, minimálně na kus, tak se člověk klidně může přesunout na slunce a nebo se jen kochat světlem :) Já spíš nechápu nezastřešený terasy, teď to máme a první věc, co udělám, je zastřešení. Jako bez zastřešení opravdu asi jen sever. Je zajímavé, jak má každý jiné preference. Mívala jsem na sever celé dětství pokojíček a nenáviděla to. Tmavý, ponurý, studený. I když, když je venku 40 stupňů, tak asi fajn, to zas jo :DOdpověď na příspěvek od bayt:
@pyramis Tak nebe mě nenapadlo, ale kdo sedí víc … @bayt od tud se právě berou ty předsudky. Dnes už severní místnosti vůbec nemusí být tmavé, ponuré a studené. Okna jsou dnes libovolně veliké a s topením zateplených domů též není problém.Odpověď na příspěvek od pyramis:
@bayt od tud se právě berou ty předsudky. Dnes u… @pyramis No nevím, mám severní okno v kuchyni a je celoročně velmi chladné a jako kdyby tmavší (a to má dva metry šířky a je až do stropu). Je to takové světlo šedavé až modré, teplotou chladné. U chalupy jsou na sever slepice, my sedáváme na jihu pod stromy a pod stříškou, takže se nepečeme. Dovedu si představit sedět úplně naopak, kdyby tam byl třeba hezký výhled a když by byla úplně šílená horka, to zase jo.