Diskusi odebírá 1 člověk

Umístění RD na pozemku - orientace terasy

Ahoj, máme cca vymyšleno, jakou dispozice bungalovu chceme - projektant nám to ale předpokládám ještě upraví :) Předmětem diskuze je ale orientace terasy. Bude na jižní stranu, do zahrady - polí. Otázkou ale je, zda ji dát na jichovýchodní nebo jihozápadní stranu domu. Terasa bude nadstřešená. Já se kloním k jihovýchodu, ale z okolí se na nás valí, dát určitě na jihozápad kvůli slunci a teplu v obýváku přes zimu. V minulosti jsem ale bydlel v domě, který byl orientovaný obývákem/terasou na čistý západ a v létě to bylo neobyvatelné. Ve fotkách uvádím dispozici RD a orientaci pozemku (mírný svah k jiho-jihozápadu > cca 5%). Ke která variantě byste se přiklonili - A nebo B? Díky za vaše názory a zkušenosti.
Odpovědět
Mas pravdu samozrejme ty! Zazraky se v tomhle fakt nedeji. Mame zastresenou terasu u bungalovu na JZ,a kdyz jsou vedra, neni pouzitelna ani ve 20hod! A to mame terasu celou zastresenou a na tuto strechu nam jeste navazuje el markyza 4x5 m. Ale ta to vedro fakt nezastavi. V obdobi veder vyuzivame dalsi vybudovane terasy - vychodni a severni, ty uz nejsou kryte,ale pobyt na nich je v tech vedrech k nezaplaceni a bozi! Lidi jsou jak hloupe ovce - kolem nas je spousta RD a je to pekne videt,jak ze zacatku se stavi nesmyslne terasy na jih,ale az clovek skutecne bydli,tak teprve to poznas,jaka je to hloupost a pote zacnou vznikat terasy orientovane na uplne jine svet.strany.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od miroslav_v:

Ahoj, máme cca vymyšleno, jakou dispozice bungal…
@miroslav_v Přesně jak píše @catle! Já jsem tu chybu udělal taky, terasu na JZ. Sice jsme měli terasu zastřešenou s metrovým přesahem, ale zdaleka to nestačilo, takže jsme ještě dostavovali pergolu. Stejně se tam ale v létě večer nedá žít.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@miroslav_v Přesně jak píše @catle! Já jsem tu c…
@jozkakomosny máte na pergole screenové rolety? Ani to nepomáhá?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od lashto:

@jozkakomosny máte na pergole screenové rolety? A…
@lashto Nemáme. Po dostavbě té pergoly, resp. přístřešku (má to plnou střechu) je už celá terasa až do večera ve stínu, takže rolety by byly zbytečné. Máme dokonce po obvodu vodní mlhu. Ale když na ten prostor celý den pere slunce, tak to stejně nepomáhá. To bych tam musel snad vyvést klimu... 😁
Odpovědět
Profilova fotka
Máme terasu orientovanou na JV stranu a v létě se dopoledno na ní nedá sedět. I tam je horko. Ale jak se otočí slunce, tak odpoledne a k večeru je to paráda. Za mě jednoznačne JV orientace. Nad částí terasy bude pergola porostlá zimolezem, doufám, že to pomůže, aby se tam v létě dalo sedět i ráno.
Odpovědět
Dalším argumentem proti JV je chlad a tma v zimních měsících v obýváku. Je důvod se toho obávat?
Odpovědět
Profilova fotka
Mám na jihovýchod a v zimě ráno slunce svítí i přes 4m terasy na východ bez omezení. Na jihu mám překryv 170cm a v zimě svítí slunce dovnitř i přes 5m. Mi se zdá nedostatečné prosklení na jih. Mám jen v obýváku 12m2 a při slunci je to paráda.
Odpovědět
Máme terasu na jihovýchodě. Na jihozápadě bychom se upekli. okna obývaku máme na východ i jih. Terasu mame vedle dveří, takže nijak nestíníme.
Odpovědět
My teda máme terasu "ve výstavbě". Ale bude situovaná na S-SV. Jinak nám to dispozice ani neumožňuje. Kolega z práce má pouze S. Všichni kolem si ťukali na čelo, co je to za hloupost. Že musí být na J-JZ-Z. Jenže oni na té terase v létě téměř nemohou být, zatímco kolega s rodinou ji mají celodenně v pohodě k dispozici. Takže určitě běžte cestou JV. 👍🏻
Odpovědět
Profilova fotka
My máme terasu na jihozápad, 4m sirokou a11m dlouhou. Máme zastřešení a boční stínění, za mě ideální, když není takové teplo, tak jsme rádi za západní sluníčko a když je mega vedro, tak dáme bočnice a taky paráda... bez bočního stínění by to bylo až na večerní posezení ve velkých vedrech. Na okna máme venkovni El rolety. Bydlí se nám takto dobře.
Odpovědět
Profilova fotka

@miroslav_v jako ano v zimě je to sluníčko žádoucí, ale v ty léta jsou rok co rok horší a tak si myslím že by jste se měli raději držet toho svého názoru. Ono už ani přes zimu nebývá až taková zima.
Odpovědět

@miroslav_v Určitě JV, JZ v létě neobyvatelné.
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?