Zhodnocení projektu

Dobrý den všem, prosím o zhodnocení návrhu projektu. Rozměry domu jsou dané, s tím nic nezmůžeme. Umístění pokojů a dispozice se mi také líbí. Uvítám rady, tipy a zkušenosti hlavně co se praktičnosti týče, zkrátka tak, aby projekt dával smysl a nepřekvapilo mě něco v budoucnu (okna, koupelny s wc, zkrátka cokoliv). Pozn. sousední domy jsou z delších stran projektu. Děkuji všem za reakce.
Odpovědět
1
2

Odpověď na příspěvek od lucky33:

Dobrý den všem, prosím o zhodnocení návrhu proje…
@lucky33 První co mě napadlo - nepraktický vstup přímo ze zádveří do koupelny i do obýváku, nepraktický vstup do technické přes koupelnu, absence spíže, obrovská ložnice na úkor dětského pokoje, nešikovná dispozice celého 2. NP... Já bych Vám velmi doporučil architekta.
Odpovědět
Obývací pokoj a kuchyň se mi zdají prapodivně rozmístěné. Kde bude TV? Vedle jídelního koutu je volný prostor, ale není to příliš místa na TV. A nak padlo výše - chodit na wc přes špinavou zónu - nepraktické a rozvržení patra působí také trochu nešťastně. Každý má jiné potřeby, to je jasné. Co se líbí jednomu, vadí druhému. Ale tady bych za sebe asi zkusila začít znovu a jinak.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj. Detsky pokoj treba zariadit, aby sa vedelo ako sa tam zmesti nabytok. Niektore zariadenie z TM by som skusila dat na poschodie, bud zvacsit kupelnu alebo do tych skrin co su zakreslene. Dalsie skrine oproti nim a satnikovu skrinu hore do spalne. Spalnu treba tiez uz teraz zariadit. Na poschodi by bolo lepsie oddelene wc, ale na to uz asi by nebolo miesto. Tym padom zmensit kupelnu a TM dole, dat skrinu vpravo od vchodu. Kuchynu vobec nie do U, nie je tam na to miesto. S cim sa v projekte da hybat? Okna, vchod, schody, odpady?
Odpovědět
Profilova fotka
.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@lucky33 První co mě napadlo - nepraktický vstup…
@jozkakomosny projekt navrhuje architekt. Byl pry problem tam napasovat schody, tak aby davaly smysl a nezabraly moc mista. Je fakt, ze prava strana mi kvuli tomu prijde take "ukrojena" :/ Mozna posunout schody vice do stredu by mi jako laikovi davalo take vetsi smysl. To zádvěří máte pravdu, to je potřeba napravit.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od lenkito10:

Ahoj. Detsky pokoj treba zariadit, aby sa vedelo …
@lenkito10 Děkuji moc za rady. Hýbat se dá v podstatě vším. Daný je jen rozměr 10x5m (snad povolí aspoň těch 10x5.5m jako je v projektu) Sousedy mám od vchodové strany (ti mají bungalov přímo za hranicí pozemku) Pravděpodobně budou stavět i ze strany opačné, ale tam mají velký pozemek, tak budou dostatečně daleko, aniž bych přišel o soukromí. Dále chtěli, abych měl sedlovou střechu, jinak snad žádná omezení nejsou. Tudíž se dá hýbat se vším. Pozn. WC jsem chtěl také oddělené, ale prý je to zbytečné. Pokud by to nějaké šikovné řešení mělo, byl bych radši.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od lenkito10:

.
@lenkito10 Takhle mi to také příjde praktičtější. Děkuji
Odpovědět
POKUD NĚKDO STAVĚL ZA PODOBNĚ ROZMĚROVĚ SKROMNÝCH PODMÍNEK A PODĚLÍ SE O RADY K PROJEKTU A UPOZORNÍ NA CHYBY, KTERÉ BY ZNOVU NEUDĚLAL, BUDU VDĚČNÝ. HÝBAT SE DÁ SE VŠÍM KROM ROZMĚRŮ, TAKŽE TIPY A RADY K JAKÉKOLIV MÍSTNOSTI A STAVU. DĚKUJI VŠEM
Odpovědět

@jozkakomosny projekt navrhuje architekt. Byl pr…
@lucky33 Toto vypadlo z architekta? To vážne? Vymeňte ho. Samostatný záchod, aspoň jeden, je nutnosť. A nedávajte tam skosené schody, buď dve ramená s podestou alebo jedno priame rameno. To je šetrenie miestom na úkor bezpečnosti a vo výsledku to zas toľko neušetrí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@lucky33 Toto vypadlo z architekta? To vážne? Vym…
@roman_ Proč je samotný záchod nutnost? Vždyť v projektu jsou 2 záchody. Stačí si říci, že hlavní záchod bude například dole a všichni tam budou chodit. Druhý záchod nahoře bude jen jako nouzovka, kdyby byl hlavní záchod obsazený. Horní záchod používat jako koupelnu - čištění zubů, sprchování. V panelácích bývá koupelna i se záchodem a to je tam jen jeden záchod a nějak to stačí. Tady je možné využít dokonce dva záchody.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

@roman_ Proč je samotný záchod nutnost? Vždyť v p…
@jirkajiri Aspoň jeden, nemusia oba. A v akom paneláku sú záchody v kúpeľni? Možno tak po rekonstrukcii. Ešte som nevidel panelák alebo bytovku v pôvodnom stave bez samostatného záchoda.
Odpovědět

@jozkakomosny projekt navrhuje architekt. Byl pr…
@lucky33 Toto Vám opravdu navrhoval architekt? Tomu se moc nedá věřit. Ale pokud je to pravda, tak si najděte jiného. Jako v každé profesi, i mezi architekty jsou dobří a špatní. Asi jste trefili na špatného.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Myslela som ze to je prerabka. Preco je dole kupelna a teda aj vana? Ze ked sa jeden bude hore sprchovat alebo bude na wc, tak dalsi sa moze sprchovat dole? No, len na to treba mat teda osusku, kartacik... aj dole. U nas kazdy pouziva sprchu, aj deti, odkedy stoja na nohach. Pre troch jedna kupelna staci, ale wc zvlast. Ak s wc a dole je tiez wc, da sa "dohodnut" kedy ho hore neobsadit. 😄 Hore samostatne wc, cela kupelna. Ak su izby hore, mozno aj pracka, susicka hore, nech sa nebeha s pradlom, zalezi na tom, kde sa bude pradlo susit. Detska izba nie na sever, to uz radsej spalna. Spalna nemusi byt tak velka, ak v naj nema byt pracovna. So schodiskom nemam skusenosti. Cely dom treba zariadit nabytkom uz pri prijektovani. Mysliet na ulozny priestor pre konicky, nastroje, documents, tlaciaren, malickosti, ktore sa musia niekam zmestit.
Odpovědět

@jirkajiri Aspoň jeden, nemusia oba. A v akom pan…
@roman_ Po rekonstrukci paneláku je běžné, že je záchod v koupelně. Na hotelu to máte taky tak. Ale tam je jen jeden, tady máte dva záchody. Kdyby jste si odmyslel, že je v dolní koupelně vana, tak by bylo podle Vás bylo vše ok? Tzn. že by jste měl dole samotný záchod a nahoře koupelnu se záchodem. Samozřejmě ale můžete vanu přesunout nahoru místo skříní v ložnici a skříně dát na protější stěnu a dole nechat jen záchod. Obecně je projekt silně limitovaný rozměry, 55 m2 zastavěné plochy je docela málo. Podlahová plocha je asi jen 80 m2. Dům je dělaný na pár a jedno dítě, více lidí se tam nevleze. Dost omezující je plocha 26,9 m2 pro obývák, kuchyň, jídelnu a ani tam nemáte spíž.
Odpovědět

@roman_ Po rekonstrukci paneláku je běžné, že je …
@jirkajiri Máme v novostavbe vyhradené pre obývačku a kuchyňu cca 32 m2 a to sú tie miestnosti čiastočne oddelené. Príde nám to úplne dostatočné aj pre väčšiu rodinu. A kto si v paneláku spojí jedinú kúpeľňu s jediným záchodom asi žije sám, inak neviem. V malom dome by som to vyriešil nasledovne: - dolu iba jeden samostatný záchod, aj s malým umývadlom zaberie oproti kúpeľni iba max 1,5 m2 - do technickej strčiť práčku so sušičkou, to odľahčí priestor v kúpeľni - v kúpeľni hore môže ale aj nemusí byť záchod, býval som v poschodovom dome s jedným záchodom dolu a nebol to problém a predtým sme boli v malom byte 3+1 60 m2 rodičia a tri deti až skoro do dospelosti a tiež sa to dalo. Ľudia sú stále viac pohodlní. Mezonetové byty tiež nemajú dve kúpeľne a záchody. - dom by som postavil z čo možno najtenších materiálov, tým sa získa priestor navyše. Jedna možnosť VPC 17,5 cm plus šedý EPS 20-24 cm. Druhá možnosť betónové panely 15 cm plus zateplenie 20-24 cm šedého EPS - ďalšie centimetre sa dajú ušetriť tenkovrstvou omietkou, 4 mm namiesto 15 mm. - našiel by som si architekta, ktorý má skúsenosti s malými domami, pretože tento výtvor je strašný.
Odpovědět

@jirkajiri Máme v novostavbe vyhradené pre obývač…
@roman_ Ta pračka je asi v technické už nyní, nikde v koupelnách ji nevidím. Co se týče záchodů a koupelen, tak já bych naopak dal přednost variabilitě. Tzn. 2 lidi současně mohou jít na záchod, 2 lidi se současně mohou sprchovat a 2 lidi mohou současně využít plnohodnotné umyvadlo. Samozřejmě je možné si určit, že jeden ze záchodů se bude používat jen v případě, že bude druhý obsazený. Tzn, že druhý záchod bude v podstatě pořád čistý, protože se bude používat opravdu vyjímečně. Také záleží jak dlouho obyvatelé domu v koupelně tráví. Někdo je schopný být na záchodě 20 minut, někdo si rád dá vanu na dlouho a někdo si rád dlouho fintí. Těch 25,69 m2 bude sice stačit, ale je to na hraně aby se tam vešla kuchyňská linka, stůl se židlemi, gauč, televize, atd...
Odpovědět

@roman_ Ta pračka je asi v technické už nyní, nik…
@jirkajiri Keby nemá také obmedzenie, tak fajn, ale 80 m2 je menšie ako väčší byt a to v byte nie je technická ani schody. Takže dávať dve plnohodnotné kúpeľne do tak malého domu je blbosť.
Odpovědět

@lenkito10 Děkuji moc za rady. Hýbat se dá v pod…
@lucky33 A já si vždycky myslela, že architekt má na papír hodit zadání a přání klientů. V ideálním případě s praktickou radou nebo vychytávkou. A ono to v tom Vašem případě je o vlastních potřebách architekta ve Vašem projektu. Jak už tu padlo - zkusila bych se poohlédnout po nějakém jiném. 🤷🏻‍♀️ Když jsme řešili náš dům, měli jsme dotazy mimo jiné na rekuperaci a venkovní žaluzie a jejich ovládání. Obchodní zástupce firmy na dotazy reagoval: žaluzie v elektrice? Na co? Dejte si manuální a nebo nedávejte vůbec. Však si můžete zatáhnout závěs a nebo dát vnitřní žaluzie/rolety. Vždyť je to drahé. A rekuperaci?? A to neumíte jít a otevřít okno? Bum - a šetříte 500K. No, partner ho nechal "vykecat", poděkovali jsme za čas a už nás neviděl. Dali jsme ještě jednu šanci obch. zastoupení v jiném městě u téhož dodavatele a přístup nesrovnatelný!! Na tytéž dotazy odpovídal věcně, s vysvětlením variant pro i proti. Říkám to proto, aby vám jeden "umělec a chytrolín" nakonec zbytečně nezkazil radost z domečku jen proto, že se nenaladil na vaši notu.
Odpovědět

Dobrý den všem, prosím o zhodnocení návrhu proje…
@lucky33 najděte si projektanta. Tyto pokusy už máme za sebou na prvním domě a tady hledat pomoc je nekonstruktivní. Jestli chcete poradit, dám vám kontakt na odborníka.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od martinamali:

@lucky33 najděte si projektanta. Tyto pokusy už m…
@martinamali Osobně si myslím, že konstruktivních připomínek zde autorka tématu dostala celkem dost.
Odpovědět

@lucky33 Toto vypadlo z architekta? To vážne? Vym…
@roman_ Nesouhlasím s tím, že samostatný záchod je nutnost. Máme to tak doma - jeden samostatný záchod a jedna koupelna s toaletní mísou. Je to jen promrhaný prostor. Budeme to přebourávat na dvě koupelny, obě s toaletní mísou. Lituju, že jsme to neudělali už při stavbě. Místnost jen s toaletní mísou a umývátkem zabírá zbytečně plochu bytu, přitom když se přidá jen cca 1 m2 sprchový kout, rázem je to o level hodnotnější (užitečnější) prostor.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od puhelin:

@roman_ Nesouhlasím s tím, že samostatný záchod …
@puhelin Tak my to máme přesně naopak. V bungalovu máme velkou koupelnu s vanou, sprchovým koutem a toaletou, a vedle samostatný záchod s umývátkem. Když jsme doma sami, tak se ten samostatný záchod používá jen občas, to je fakt. Ale když jsou tady děti s vnoučaty, tak je v permanenci pořád. Je to velmi dobré řešení, za těch 15 let bydlení jsme nikdy nelitovali. Je vidět, že je to velmi individuální.
Odpovědět

@puhelin Tak my to máme přesně naopak. V bungalo…
@jozkakomosny Tím, že nás je 5, chybí nám druhá samostatná koupelna. Kdybychom byli dva, s občasnou návštěvou, měli bychom to asi jak vy.
Odpovědět

@lucky33 Toto Vám opravdu navrhoval architekt? T…
@jozkakomosny už mám zaplacenou celkem vysokou zálohu a v okolí to je jeden z mála projektantů a architektů zároveň. Tak budu radši, když to nějak upravíme do praktické podoby, přecejen těch 50m2 je dost málo, tak hlavně ať je to funkční a praktické :/
Odpovědět
Všem moc děkuji za rady a tipy. Pomohly mi si jako laikovi ujasnit představu o domě. Pokusím se je začlenit a s opraveným/změněným projektem se zase podělím, snad bude dávát tentokrát smysl.
Odpovědět

@jozkakomosny už mám zaplacenou celkem vysokou …
@lucky33 Projektant a architekt v jednom? To má dve školy a dva tituly? Pretože to ani nie sú dva obory jednej fakulty ale dve rôzne fakulty. Možno preto to tak vyzerá. Inak čo sa týka zálohy, tak u mňa to bolo tak, že keby sme sa nakoniec nedobrali k výsledku, s ktorým by som bol spokojný tak by vrátili prachy. A to aj po pol roku ladenia, pretože si verili, že sa to nestane a vždy sa niekam dostaneme. A bolo to zakotvené v zmluve. Tak sa pozná dobré architektonické štúdio.
Odpovědět

@lucky33 Projektant a architekt v jednom? To má d…
@roman_ a kolik Vás prosím projekt stál, ať mám srovnání
Odpovědět

@roman_ a kolik Vás prosím projekt stál, ať mám …
@lucky33 Čiste štúdia cca 100k, prováděcí projekt potom od iného projektanta (to už nebola šťastná voľba) cca 170k. Štúdia bola nacenená podľa úžitnej plochy, takže takto malý barák by bol výrazne lacnejší.
Odpovědět
Posílám první úpravy v projektu na Vaše rady. 1) Posunutí schodiště "do obyváku", tím tedy zvětšení dětského pokoje. Zrušení linky do "U". 2) Dole zrušená koupelna, zůstalo pouze WC, technická místnost větší a s vlastním vstupem. 3) Předsín bude oddělená "schodem", čistá zóna tedy bude oddělená tímto způsobem. Moc šikovné to není, ale nevím jak jinak to tam vyřešit. :/ Opět za návrhy na změny a úpravy budu vděčný, Díky L
Odpovědět

Posílám první úpravy v projektu na Vaše rady. 1) …
@lucky33 Pořád máte vstup ze zádveří (špinavé zóny) přímo do obýváku. A co je to za místnost, ze které se jde na WC a do technické? K čemu slouží?
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?