Drevený strop - kračajový hluk

Ahojte, kúpil som starý byt v centre mesta Bratislavy, ktorý som plánoval zrekonštruovať. Bol som asi na 5tich obhliadkach, byt bol vždy počas obhliadky veľmi tichý. Včera som však prvý krát (už po kúpe) strávil v byte niekoľko hodín aj podvečer, a zistil som, že byt má pravdepodobne trámový strop lebo suseda nadomnou keď chodí po byte, je ozvena ako po bubne. Už som býval vo viacerých bytoch kde bolo dunenie chôdzou cez panel, ale toto bol extrém.... chcem sa spýtať, má význam ísť do odkrytia podhľadu a vyplniť medzi trámamy nejaký zvukovo pohltivý materiál + podhľad s ďaľšou izoláciou, Utlmí to kračajový hluk? V znaleckom posudku bol popis ŽB strop s čím som rátal... ale ten hluk je jednoznačne drevo cez trámy, niečo strašné. Asi je to troška umocnené že byt má vysoké stropy a je prázdny, ale toto by som nevydržal. Pýtam sa najmä preto či vôbec ísť do rekonštrukcie. Ďakujem za skúsenosti.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od artsvk1:

Ahojte, kúpil som starý byt v centre mesta Bratis…
@artsvk1 Kročejový huk je najlepšie odhlučniť v podlahe u suseda, ale chápem, že do toho nebude chcieť nikto ísť. Záleží, či ide hluk čiste cez strop alebo sa prenáša aj do stien a v akej miere. So stropom by pomohli akustické závesy na SDK, modré dosky a nad to vatu. Ale hlavne tie závesy aby boli práve tie akustické. Prípadne by sa dal urobiť samonosný SDK strop, ktorý by vôbec s pôvodným stropom nebol spojený. To je drahšia varianta, ale pomohla by asi najviac.
Odpovědět

Ahojte, kúpil som starý byt v centre mesta Bratis…
@artsvk1 reklamovat,vzít peníze zpět, rychle pryc a koupit něco jiného. A to není vtip. Stejně jsme měli my 8 let. A to jsme byli v nejvyšším patře. Ale během 8 let se všichni odstěhovali a teď se pronajímá. Nepomohla ani přidána izolace na podlahy ve všech patrech. Prostě katastrofa. Šlo slyšet i rozhovor sousedů a televize. Představte si, že se časem nad vás nastěhuje rodina s dětmi to se picnete. Jo a sousedi vykládali, jak velice jasně slyší pohyby postele, když si někdo dělal hezkou chvilku :).
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od artep1987:

@artsvk1 reklamovat,vzít peníze zpět, rychle pryc…
@artep1987 Fuha, no tak to ma asi picne, popravde, takuto vec, ze je hluk v byte mi predpokladam nikdy neuznaju ani na sude. Aj ked skusim sa poradit s pravnikom... šlak ma trafí, doslova... to mám chápať že všetky byty s tramovymi stropmi maju tento problem? Och a to som dufal, ze ta vata ked sa vyplni medzi trami a da novy protihlukovy podhlad bude fajn. Byt je rohovy, cize ja mam suseda len 1neho nad sebou. V byte som bol od 16 - 19:00 z toho 2.5h panensky klud ale ten kracajovy hluk to bol koniec... och, som zufaly... a to som predal nedavno byt skrz hlucny vytah a ruch z ulice... z blata do poriadne hlbokej kaluze som sa dostal
Odpovědět

@artep1987 Fuha, no tak to ma asi picne, popravde…
@artsvk1 Bytovky sú vždy kompromisy a je to aj trochu o šťastí. Mám super skúsenosť z paneláku, kde bolo skoro absolútne ticho. To sa museli susedia fest hádať, aby som ich trochu počul. A ani cez stupačku nič, maximálne spláchnutie záchodu. Ale to je poctivý betónový panel, nie nejaké drevo či ešte horšie ytong. Na druhú stranu ale boli na balkónoch furt fajčiari a ťahali jednu za druhou tak, že sa nedalo vetrať. A to kľudne aj o pol štvrtej ráno.
Odpovědět
Zavhytil som clanky a diskusie k tejto teme a niektory popisuju instalaciu samonosnych podhladov, a nad nimi vypln akustickym materialom, udajne ciastocne pomoze. Idealne keby niekto mal osobne skusenosti. @artep1987 toto ste mali v tej bytovke pouzite?
Odpovědět

@artep1987 Fuha, no tak to ma asi picne, popravde…
@artsvk1 u nás jak dole sousedi prodávali dům tak měli prohlídky pouze jak byla sousedka nad nimi v práci. Pokud je v dokumentaci napsané jiné složení stropu tak se uzná, nebo aspoň sleva z bytu. Jinak je mi to moc líto my taky naletěli a byli strašně naštváni. Po pár letech se všichni odstěhovali, nedá se to vydržet. My vydrželi nejdéle porotze horní patro a i tak jsme slyšeli dost hluku z nižších pater. Ale když jsem byla u nich na návštěvě tak to bylo na zabití.
Odpovědět

Zavhytil som clanky a diskusie k tejto teme a nie…
@artsvk1 technicky netuším. Jen vím, že jsme všichni dali ještě jednu izolaci pod parkety. Ale moc to nepomohlo. A nebudu komentovat jak to vypadá s podlahou když ji rozebereme a složite a taky s dveřmi a zarubnemi na dveře, když musíte vše zvýšit o 2-3 cm
Odpovědět

Zavhytil som clanky a diskusie k tejto teme a nie…
@artsvk1 bohuzel obcas je to zpusobeno kreativnima lidma co si udelaj rekonstrukci bez projektu atd... a pak vyberou skvaru narvou tam obyc eps na to 2x osb a dlazbu a vy se muzete zblaznit... nerikam ze je to tenhle pripad ale uz jsem par podobnych zkusenosti zaslechl...
Odpovědět
fermacellové dosky jsou na tohle ideální. no je pravda že to třeba řešit spíše u souseda a né na vašem stropu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenekk12:

fermacellové dosky jsou na tohle ideální. no je p…
@zdenekk12 tak no, je jasné, že sused tam nebude koli mne vytrhávať dubovú podlahu... ak by mi ten podhlad stlmil krok aj o 30% tak do toho pôjdem.. nakoľko počujem úplne presne kde sa pohybuje... pričom je to taká škoda, lebo lokalita je úplne tichá, žiadne autá, z bočnej strany žiadn hluk, len ten pridrbaný kračajový dupot... myslíte že niečo zhoršujú aj úplne prázdne miestnosti? výška miestnosti je cez 3.2m
Odpovědět

@zdenekk12 tak no, je jasné, že sused tam nebude …
@artsvk1 samonosným stropom a vrstvou vaty na ňom vyriešite aj viac ako 30 %. Obzvlášť, keď tam máte prakticky až 60 cm priestoru, keby ste znížili strop na klasických 260. A ešte možno aj ušetríte na kúrení.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@artsvk1 samonosným stropom a vrstvou vaty na ňom…
@roman_ ahoj, dakujem za reakciu, mate prosim aj realnu skusenost? alebo pozante take instalacie, ktoré preukazali realny utlm? ja som mal v plane prave samonosny strop + tlmiaci material, ale ked citam forum vratane reakcie vyssie (artep 1987) bojim sa ze to bude vyhodenych XY € a ucinok ziadny
Odpovědět
Článek se načítá

@roman_ ahoj, dakujem za reakciu, mate prosim aj …
@artsvk1 Preštudujte si materiály, čo majú k dispozícii výrobci, tam sa dozviete kopu zaujímavých informácií o akustike konštrukcií: Rigips: https://www.rigips.cz/clanky/navrh-a-... Knauf: https://www.knauf.cz/akusticky-katalo... Norgips: https://norgips.cz/vyhody/ticho-a-kom...
Odpovědět
Prestudoval prestudoval veru dakujem. Mam viacero stavebnikov co mi potvrdili ze to urcite pomoze, a pomerne dost, ale na druhej strane su tu na fore viacere nazory ze to neponlmoze nic. Nvm ci je tehla ina ako panel...
Odpovědět

Prestudoval prestudoval veru dakujem. Mam viacero…
@artsvk1 Panel vedie zvuk trochu lepšie ako tehla, pretože je homogénnejší, ale strašne záleží na spojení strop-stena a jednotlivé priečky medzi sebou či sa tam zvuk prenáša málo alebo veľa.
Odpovědět

@zdenekk12 tak no, je jasné, že sused tam nebude …
@artsvk1 no plnost místnosti má na to si myslím také vplyv. vždyť když si představíte když se člověk stěhuje a má prázdno tak tam má hezkou ozvěnu až kým to nezaplní. no a i při té výšce - ozvěna už je dostatečná v prázdné místnosti s výškou stropu 2,5m ne to ješte při 3,2m. Ale výhoda pro vás - můžete si klidně znížit strop sdk nebo pir panelem.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenekk12:

@artsvk1 no plnost místnosti má na to si myslím t…
@zdenekk12 Ozvena sa ale do iných bytov tak neprenáša, kročejový hluk je niečo iné.
Odpovědět

@zdenekk12 Ozvena sa ale do iných bytov tak nepre…
@roman_ inak mal som fachmana u mna a mi hovoril ze je jedno ci dam 10 alebo 20cm vlny, ze to bude mat rovnaky utlm. Idem inak odizolovat aj 1 stenu (obvodove 60cm steny neprenasaju nic ani tuk). Inaj ten strop je nakoniec hurdiska a nad tym beton. Problem je ze su dubive 2.5cm parkety polozene na dreve a pod tym je uz zvetrala sut, cize mam bubon nad sebou..
Odpovědět
+ okolo stien ktore prenasaju hluk idem dat kuchynsku linku az dohora a v druhej miestnsti nejaku vstavanu skrinu. Snad aj to cosi pomoze otrochu
Odpovědět

@roman_ inak mal som fachmana u mna a mi hovoril…
@artsvk1 Či 10 alebo 20 urobí zásadný rozdiel, to neviem. Ale čo rozdiel určite robí je objemová hmotnosť. Čím vyššia, tým lepšie to tlmí. Dajte čo najtvrdšiu (najťažšiu), potom môže byť tenšia.
Odpovědět
Řešení může být složité, obzvláště pokud jde o tradiční materiály a konstrukční systémy. Zvažovala jsi už zvukovou izolaci stropu? Někdy pomůže jen správná kombinace materiálů a řešení, jako například přidání minerální vlny nebo sádrokartonových desek. Případně se můžete poradit s odborníky, kteří mají s tímto typem hluku zkušenosti. Něco podobného může vyřešit i tým z https://www.gareko.cz/ – specializují se na rekonstrukce a úpravy interiérů. Pomohli by třeba s návrhem a montáží izolačních prvků, aby se hluk eliminoval co nejvíce. Nemá někdo zkušenost se spoluprací s nimi? 🙂
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od 12gabi12:

Řešení může být složité, obzvláště pokud jde o tr…
@12gabi12 Keby si si aspoň prečítala celé vlákno, kým sa zaregistruješ iba aby si vložila reklamu.. A ani sa nepozrieš, že dotazujúci nie je žena..
Odpovědět

@zdenekk12 Ozvena sa ale do iných bytov tak nepre…
@roman_ ale to já vím že se ozvěna nepřenáší..bylo to napsáno jen pro porovnání že může být na tom i něco skrz tu prázdnost místnosti.. @12gabi12 tak okatou reklamu jsem snad ještě neviděl :D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?