Koupit byt v domě z období První republiky ve skvělé lokalitě?

Přeji hezký den všem. Zajímají mě prosím vaše názory. Přemýšlím nad koupi bytu, který je ve skvělé lokalitě, má velkou terasu s nádherným výhledem. Jedná se o vilu z období první republiky, ve které jsou pouze 3 byty. Na každém patře je jeden byt, tento je uprostřed. K bytům patří také hezká společná oplocená zahrada. Dům je zateplený, byla dělaná i střecha. Sklep je trošku vlhký. Byt je v původním stavu a nemá dobře řešené vnitřní dispozice. Bude potřeba rekonstrukce - podlahy - renovace parket, nová kuchyň a koupelna, atd. Cena není úplně ideální. Otázka zní, šli byste do toho, s ohledem na stáří domu? Předem děkuji.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od esterhome:

Přeji hezký den všem. Zajímají mě prosím vaše náz…
@esterhome my se po 8 letech stěhovali z domu, který měl taky 3 byty (na každém patře jeden) a společnou 800 metrovou zahradu. Důležité je samotný být a hlavně sousedi. Během pár let ze tří malých rodin, se jedna odstěhovala a prodala cizincm, druha rozvedla a časem začla pronajímat. O zahradu nikdo z nich neměl zájem, takže nakonec byla jen na nas, stejně jako většina malých oprav. Byla to novostavba, ale nekvalitně postavena takže nějaké reinvestice by byly potřeba ale nikdo se k nim nemá. 3 byty se musí domluvit není to moc zákonem ošetřeno. V našem případě nejhorší byla i kvalita stavby, kde vše bylo slyšet. Na druhou stranu byt pronajímáme a nájemci se moc nestřídají a vypadají spokojeně. Taky tam začla nová skupina lidí. Takže já osobně bych do toho znovu nesla, raději byt ve větší bytovce, kde existuje sdružení a je to lépe ošetřeno zákonem. Tady velice záleží na vašich sousedech a kvalitě domu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od esterhome:

Přeji hezký den všem. Zajímají mě prosím vaše náz…
@esterhome Pokud cena není ideální jak píšete, tak bych do toho nešel. Protože přesně jak píše artep1987, ve třech lidech se nedomluvíte. Zdání možná klame a člověk si řekne 3 se domluví lépe než 12, ale není to tak. Navíc na veškeré rekonstrukce spojené s domem se skládáte jen 3 byty, tudíž se to nerozloží mezi více majitelů a je to poté nákladnější. Troufnu si odhadovat, že taková malá bytovka netvoří ani fond oprav, nejste svj ani družstvo, takže k tomu nemáte žádné zákonné páky. V klasickém SVJ pokud někdo nesouhlasí např. se zateplením domu, tak na schůzi při hlasování vyjádří svůj nesouhlas a pokud je přehlasován, tak je mu to celkem k ničemu a rekonstrukce proběhne a daný vlastník chtě nechtě musí do fondu oprav odvádět peníze i například na případnou splátku úvěru na toto zateplení. Ale v takto malé bytovce, když jeden nebude souhlasit, tak nic neuděláte... Nemáte jak ho donutit. Já bych do toho právě z těchto důvodů nešel.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?