Drobné praskliny u nových omítek

Dobrý den, rekonstruujeme starý dům a v prvním patře se nám nyní po nanesení omítek a štuku udělaly malé praskliny. Omítky byly míchány v míchačce a nahazovány ručně. Praskliny se délají pouze na již suchých místech (naproti starým plánům nebo v místech, kde hodně proudí vzduch) v nové omítce nebo při napojování nové omítky na stávající. Moje otázka je, co s tím? Slyším názory, že to bylo uděláno moc rychle a je nutné udělat celý štuk s prasklými místy znovu, ale to mi přijde celkem drastický postup a nechci jít od extrému do extrému. Jaký by měl být správný postup? Děkuji moc za rady a tipy. Případně dodám další fotky k posouzení.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak keď nie je schodný drastický prístup, tak kúpiť kýbel finišu na sádrokartony a pretrieť to s ním, nie ?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

Tak keď nie je schodný drastický prístup, tak kúp…
@josefx rozumím...jde mi o to, že nevím, jak v těchto záležitostech postupovat a jestli mi neuniká nějaká větší chyba (třeba i u provádějícího zedníka). Jsem prostě zastánce názoru, že pokud je něco udělané, tak to nechci hned ničit a předělávat celé od znovu, ale zajímají mě možnosti a možné i příčiny problému, abychom se tomu mohli případně vyvarovat nebo i předcházet.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od fr0sty:

@josefx rozumím...jde mi o to, že nevím, jak v tě…
@fr0sty Tak na otázku prečo to vypraskalo ste si predsa odpovedali sám - prievan. Proste to uschlo moc rýchlo a aj to na fotke tak vyzerá. Pokiaľ sa to nedrolí, tak za fakt za pár korún ten finiš tmel a celoplošne to prejsť. Následne jemne prejsť brúsnou mriežkou a šup malovať. U mňa na novostavbe, keď mi robili omietky, tak to napenetrovi tak, že ešte aj na zemi boli kaluže penetráku a po dorobení omietok som tam týždeň vôbec nevetral - bolo tam cez 30°C a 100% vlhkosť. Omietky mali čas pekne vyzrieť. Potom sa postupne začalo po troche vetrať. Takže tento proces netreba vôbec podceniť. Chce to čas.
Odpovědět
Před nahazováním omítek - pokud je stěna hodně suchá, zednící stěny zvlhčují a až potom nahazují. Ale co je podstatnější - tak omítkový systém požaduje určité posloupnosti a to, že se nahodí omítka, nechá se potřičnou dobu zrát ( bere se tak 1 mm schnutí - 1 den ) - tzn. 10 mm omítky cca 10 dnů, ale i třeba 7 by stačilo. Jenže praxe je taková, že jeden den se nahodí - stáhne se to latěmi a druhý den se nahazuje štuk. A to je špatně, potom se právě objevují mikrotrhlinky, ta omítka se prostě zavře, není vyzrálů a suchá tak jak se vyžaduje a při tom schnutí to vypraskává. U Vás zřejmě ještě zvýrazněno tím, že se dělal průvan a praská to víc na stěnách kde přímo proudí vzduch.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

Před nahazováním omítek - pokud je stěna hodně su…
@franti_p děkuji za zprávu. Je tedy možné to zapravit způsobem popsaným uživatelem josefx, aby se udržely stejné vlastnosti omítky jako při správném postupu? Nebude to mít případně vliv na jejich vlastnosti, pokud bych chtěl na zdi něco lepit (např. obložení v kuchyni atp.)? Nebo by bylo vhodnější např. seškrabání vypraskaných částí a provedení nového štuku?
Odpovědět
Co se týče té příčiny si myslím, že to tak je na 100%, co se týče způsobu té opravy jak píše josefx, tak určitě se tak dají ty prasklinky zapravit a pak přemalovat, ale co se týče toho, zda na ten finiš pak lepit případně obklady - to Vám neporadím, nerad bych radil špatně. Zeptejte se přímo josefax. Pokud víte že tam budete lepit obklady - tak bych to asi ani neopravoval, no a jinak - i když si myslíte že už je to vyschlé, že už se žádné nemohou objevit, tak ty omítky nemusí být ještě zcela vyschlé ( obzvlášť když se to zavře brzo ) a mohou se klidně objevit ještě i další, teď totiž vyschly hlavně na zdech, kde více foukal vítr - průvan, ty další zdi budou vysychat ještě dýl.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?