Plíseň za nábytkem.

Ahoj, koupil jsem před nějakou dobou domek po rekonstrukci (v podstatě zůstaly jen obvodové stěny původní části, jinak vše nové zateplené plus přístavba). Od nastěhování jsem pozoroval zvýšenou vlhkost ( koncem léta přes 70%, klidně k 80), která postupně klesá, jak topím a větrám, teď v těhle chladných dnech po intenzivním větrání to jde i k 50%, ráno je v ložnici tak 65%. Včera jsem s hrůzou zjistil, že na zdi před kterou je postel, noční stolky a malá skříňka tak za nábytkem se docela rozjela plíseň. Vzal jsem to Savem proti plísním, zeď vypadá ok a řeším teď jak tomu předejít. Nábytek byl přiražen ke zdi "co to šlo", tedy krok číslo jedna se mi jeví nechat větší mezeru, protože plíseň se vyskytovala pouze v místech za nábytkem. Trochu jsem jí objevil ještě v jiné místnosti za ledničkou, která byla opět přiražená úplně ke zdi. Jedná se o zdi, které sousedí s neobývaným, tudíž nevytápěným starým ošklivým domkem. Logicky je tedy nejstudenější a proto nejspíš vlhkost kondenzuje tam. Zeď jako taková vlhká nevypadá, podlahy jsou izolované, zateplené, v původních zdech dělal předchozí majitel během rekonstrukce krémovou injektáž. Zatím mi všichni říkali, že stavba vysychá klidně několik let a chce to hodně větrat, což se snažím. Máte nějaké další tipy? Používám čističku vzduchu, tak jsem se rozhodl pro upgrade na čističku s odvlhčovačem a napadlo mě, dát za postel tenký topný panel na zeď, kterým bych mírně přitápěl, aby zeď nebyla studená a vzduch více proudil, radiátor je tam jen jeden pod okny u jiné zdi, topím stejně elektrokotlem, takže náklady na topný panel neřeším. Je to blbost nebo by to mohlo fungovat? Díky moc!
Odpovědět
Přidám ještě krátké doplnění. Druhá alternativa je, že bych do budoucna chtěl do toho pokoje i dalších místnostní klimatizaci, protože nemám rád vedra a chtěl bych ji použít i jako topení, když nebude moc mrznout, ta by tam ten vzduch taky určitě honila lépe a mohla by i odvlhčovat... Ale je to více do budoucna, tedy bych potřeboval názor na ta řešení výše, co můžu udělat nyní :) Případně mě zajímají zkušenosti, jestli první rok po rekonstrukci/stavbě jste taky měli vlhkost vyšší a třeba se plíseň objevila. Mně se to zatím zdá, že se vlhkost postupně pomalu zlepšuje. Začátkem listopadu jsem ráno z oken utíral hromady vody, teď už tam bývá jen troška.
Odpovědět
injektáž asi bude, toť otázka, jak dobře. Nic lepšího než podřezání stejně není. NIcméně pokud je zeď jinak suchá, tak dobrá. Muže to dělat to, že za nábytkem byla studenší ta zeď, nábytek tvořil vlastně tepelný izolant na straně vnitřní, proto se tam vysrážela voda. Která ještě byla zadušená tím, že tam nebyla mezera.. Já takový nešvar řešil taky, dokonce v patře RD, kdy část místnosti je nad venkem, nad terasou a nejchladnější roh měl 13C v zimě klidně a kondenzovala tam voda, tak běží malý PC ventilátor mířený na ten roh zdi u podlahy a je po problému.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozeffmaca:

Přidám ještě krátké doplnění. Druhá alternativa j…
Pokud se nedávno dělaly nové podlahy atd., tak to bude nějakou dobu vysychat. Jestli vlhkost postupně klesá, tak to snad bude v pořádku a časem by se to mělo spravit. Určitě pomůže dát nábytek dál od stěn, topit, větrat. Klimatizace s funkcí odvlhčování pomůže - asi bych si jí nepořizoval jen kvůli tomu, ale pokud jí stejně chcete, tak proč ne
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

Pokud se nedávno dělaly nové podlahy atd., tak to…
@m_i_r_e_k Díky za názor. Já uvažoval nad výměnou elektrokotle za TČ, ale nemám na klasické TČ místo a spotřeba v tom malém domku je zatím daleko lepší než jsem čekal, tedy klimatizace se mi jeví jako takový kompromis, dokud nebude moc mrznout. Injektáž mám i zdokumentovanou fotkama a opravdu zeď nikde nepůsobí vlhká, plíseň ani nebyla hned u podlahy, byla tak 10cm nad podlahou, v místech kde je nábytek a končila tam kde končil nábytek, proto jsem si jí pravděpodobně nějakou chvilku nevšiml.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

injektáž asi bude, toť otázka, jak dobře. Nic lep…
@vladimir_sacha Diky, nějak jsem už na vše odpověděl v předchozí odpovědi, splynuly mi ty příspěvky do jednoho :)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozeffmaca:

@vladimir_sacha Diky, nějak jsem už na vše odpově…
@jozeffmaca pokud není stěna zateplená a studená tak nábytek nedovolí aby se zeď zahřívala tím pádem je studená kondenzuje voda a plesniví můžete sejde větší mezeru zda to bude stačit pokud ne tak na té stěně která to dělá nebudete moc mít přiražené věci a bude potřeba předělat pokoje.
Odpovědět
Dobrý den, s dovolením se "připnu" k diskuzi - před pár dny jsme zjistili také v pronajatém bytě plíseň za nábytkem. Máme v ložnici sadrokarton s takovými kulatými "průduchy", které jsme mysleli, že jsou kvůli vlhkosti, aby tomu předcházely atd. Jenže se budeme stěhovat a manipulovali jsme s nábytkem a objevili plíseň přesně na té zdi okolo těch průduchů. Schválně jsme jednu krytku odstranili, abychom se podívali, co za tím je, a objevili jsme prázdný prostor, který je mezi původní kamennou zdí a novou zdí ze sadrokartonu. Nutno dodat, že ona původní kamenná zeď je na první pohled mokrá a polezlá plísní. Zjevně tedy ti, kdo dům rekonstruovali, absolutně vynechali jakoukoli izolaci, a plíseň z původní zdi se nyní "prožírá" do sadrokartonu a tento hnije už i zevnitř pokoje. V rohu místnosti jsou dokonce kapky vody a plíseň začíná vystupovat i v jiných částech pokoje, ne jen u oné zdi. Celou situaci samozřejmě řešíme s majitelkou bytu, ale chtěla bych vědět, co můžeme nyní dělat, aby se plíseň více nešířila? Už jsme si odstěhovali spaní, a vyklízíme pomalu celý pokoj. Také hodně větráme (a větrali jsme i před objevem plísně) a snažíme se srážet vlhkost k 50%. Jaký prostředek například na plíseň použít? Děkuji moc za vaše rady.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od blueberrys84:

Dobrý den, s dovolením se "připnu" k diskuzi - př…
@blueberrys84 ta předstěna jen zamaskovala problém vlhkého kamenného zdiva. Bude to stále horší a levně se s tím nedá nic udělat. Sádroš samozřejmě můžete natřít nějakou fungicidní barvou, ale plíseň v mezeře tím neodstraníte a budete to stále dýchat. Chtělo by to odstranit ty předstěny. Udělat vodorovné izolace (podříznutí zdiva nebo injektáž) a z vnější strany udělat zateplení. Pokud se to nebude řešit pořádně, tak se radší odstěhujte. To je jen o zdraví.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od blueberrys84:

Dobrý den, s dovolením se "připnu" k diskuzi - př…
@blueberrys84 Pokud to je pronájem, tak bych utekl co nejdříve. Vy jste tu plíseň doteď dýchali a dýchat ji budete i nadále, pokud tam budete bydlet. Vzhledem k tomu, že je tam vlhké zdivo, tak se tam plísni bude dařit, i když to "něčím" postříkáte. Bude se to stále vracet. Vyřešit se to samozřejmě dá, ale na náklady majitele, nemá smysl to řešit na vaše náklady.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?