Ahooj vsichni, tak ja se ptam jako spousta neznalych zda-li by slo postavit svepomoci dum do 1500000 o rozmerech 10x10 m2 ,na vlastnim pozemku,nepodsklepeny, jednoducha strecha ,vytapeni kotlem. Dam sem nakres, ale nedokazu odhadnout realnou cenu (jsou to ciste rozmery bez zdiva apod.) Chteli jsme si nechat nakreslit uz projekt,ale nevim,zda za nej davat penize ,kdyz ani nevim,kolik si pujcit....odhadli jsme to tak na 1,6 mil. ,ale s hypotekou je to tim padem na stiru-nemame zadnou vlastni hotovost a pozemek ma malou cenu.....je tu nekdo,v obdobne situaci a postavil? Nebodokaze alespon poradit? Jsem tu ze vsech tech rozpoluplnych nazoru tumpach!!
D E K U J U. !!!!!!!!!
@anetinka77 Projekt zahrnuje hromadu papírů, který nutně potřebuješ, aby ti stavební úřad dal povolení. Někdy i studii, kdy uvidíš, jak ten dům bude vypadat. Ale jinak plány, vyjádření všech možných lidí okolo (obec, sítě, různý posudky atd.)
Tak projekt nás vyjde na cca 55 000 včetně všech povolení a průkazů. Vše vyběhává projektant. Už jsme to i třikrát měnili. Ale co, člověk staví poprvé a snad naposledy, tak by to mělo být, tak jak má. Jinak jsme měli představu, co a jak. Vyhlídli jsme si i typ. domek od Euroline, a zhruba podle něho, ale s úpravami jsme si nechali udělat náš. Důležité bylo i, že projektant se byl podívat na pozemku a věděl, jaká je tam půda a terén a tak. Máme štěstí, že tam žádné drny, hromady, stromy nemáme. Pán, co nám to bude stavět má i spousty baráku ve vesnici postaveno, tak jsme se v těch domech byli podívat. Dost nám to pomohlo, že jsme viděli, jak je co ve skutečnosti velké, kolik co stálo, kde co naskáče, prostě takové ty věci, které člověk z papíru moc nevyčte. Jinak je fakt dobré mít nějakou rezervu a ne si nastavit hypo na krev. Až budete vyjednávat hypo, tak se klidně dohadujte a smlouvejte. My máme teď 85% za úrok 1,89 a že jsme toho obešli a vytelefonovávali. Je to hodně o nervy (ten pocit, že se vlastně nic neděje a člověk pořád jen něco řeší). Ale je to také hodně otázka peněz. Pokud máte čím ručit nebo nějaké penízky na účtě, jde to s hypotékou fakt rychle. Až si zas na něco vzpomenu, tak písnu. Přípojky na pozemek jsou taky ranec, pokud tam tedy nejsou. =-)
@romik67 My zrovna žádáme o vynětí ze ZPF a jsme mezi prvními kandidáty, kteří za to platí :-S Výpočet jsem si včera vyzvedla na poště. U nás je to naštěstí! jen něco kolem 8 500.- (nechci se teď štrachat v papírech). Návod na výpočet je i zde: http://www.modrastrecha.cz/forum/poze... Jinak, paní, co nám to pro vyřízení stanoviska zpracovávala a vypočítavala ( museli jsme nechat vypracovat jinde na vlastní náklady 1100.-) mi řekla, že to můžou být i nehorázné pálky - někomu vypočítala 70 tis, strop měla 300 tisíc !
Jinak, k těm poplatkům před stavbou. Jsme ve fázi vyřizování ohlášky, nemáme ještě přípojky na vodu a elektřinu a už jsme na nějakých 100 000.-( projekt, geometrický plán, katastr, rozpočet pro banku, čez, vynětí půdy ze ZPF, .....) Všichni ty náklady nemají stejné, ale ono se to fakt dost nasbírá. Budeme stavět bungalov bez garáže o zastavěné ploše 130,5 m2, 99m2 zpevněné plochy a doufáme, že se vlezeme do 2 mil. Netroufáme si říct, jestli i s plotem a stáním pro 2 auta, terénními úpravami....Co se týče interiéru, budeme se snažit volit nějakou střední cestu, žádné velké utrácení. Dosavadní poplatky do stavby nepočítám. Kdo si hodně věcí umí udělat sám má výhodu.
@anetinka77 Ja bych to hned nevzdavala a pokud to jde, zacala bych setrit penize stranou do zacatku...pozemek mate. Nechala bych si nejaky domecek nacenit a videlo by se. A kdyz vam ma kdo pomoct...
@anetinka77 ahoj, my jsme ted ve fázi počítání a dost váháme.. banka půjčí cca 1,75mil, my máme cca 130tis, 50by mi půjčili rodiče. Pozemek zasítovaný stojí 140tisíc, 50tis. jde obci, pak to vyjmutí, povolení (ohláška), projekt a už to skáče.. kdyby zbylo 1,65mil, pro bungalov do 150m máme dost obavu, že je to málo, protože jiný zdroj peněz nebude. Ten pozemek je za hubičku, 8km od našeho města.. tu stojí pozemek 2mil., a to nejsme ani okresní město, taková větší vesnice. To nás spíš tak nějak mrzí, že pokud ne teď, tak už asi nikdy za tu cenu zasíťovaný pozemek nekoupíme a to znamená, že domeček nebude a to mě při 3 dětech fakt mrzí :-(
@deyana Ahoj, s takhle nízkou bonitou bych se tedy do domu nehnala ... můj názor :-( Navíc hypotékou výdaje spojené s domem nekončí, rezerva je nutná. Nehledě na to, že výdaje na děti v průběhu let rostou.
@lenka5731 nevim,ze bychom měli transparentní účty.. Bonitu nám spočítali na vyšší možnost hypotéky, ale víc bychom nechtěli zase vzhledem k splátkam.. Když si představím,že za pár let úroky půjdou nahoru.. Aby to člověk utahl. Ročně nasporim i z mateřské kolem 50k, ale to nás na baráku teda asi nezachrání.. Nicméně na klíč je to cca 2,3mio, dodavatelsky a zčásti svépomocí si myslím, že bychom byli na hraně, ale právě ta hrana nás odrazuje. A nemovitost kterou máme, prodat nechceme, a pak chata, ta má taky cenu, ale ta se určitě prodávat dlouho nebude.
@deyana a co se změnilo, podařilo se vám odkoupit ten městský byt a nebo manžel sehnal konečně dobrou práci? 50 tis ročně podle mě není moc. Nešlo by ten pozemek jen koupit a stavět až budeš taky v práci? Přijde mi to fakt na knop, ale asi tak žije hodně lidí, nevim. Předchozí diskusi jsem nečetla.
@lenka5731 to sem psát nebudu ;-) byt k prodeji nakonec prý nebude. Takže bydlení řešit stejně budeme. Pozemek by koupit šlo.. Ale je to vázané lhůtou, do které se musí postavit a právě ta mateřská na to vyřizování a shánění mi přijde dobra, protože pak práce, škola, školka, to si myslím ze už tolik času mít nebudu ;-) ale to je o něčem jiném.. Sice na tom finančně pak budeme lip, ale já stejně nechci brát hypotéku nad 2mio, nikdy.. To už je moc. Chci to mít nastavené tak, aby to komplet vše utahla třeba jen moje nebo muže výplata. kdyby něco.. Proto si nechci brát víc. Takhle to spočítali předběžně na splátku 6480Kč. Plus energie, auto, nafta, jídlo,školy.. To chci mít v jedné výplatě. Např.teď v byte platím 12tisíc. Pro srovnání.. ;-)
@deyana Tak si zatím kupte jen ten pozemek, na to máte. A čas ukáže, co dál. Proč by hypo měly lézt nahoru? Ceny pozemků polezou nahoru. Můžete někdy nějaký peníz zdědit, může někdo z vás chytnout dobrou práci.. V nejhorším případě máte možnost to zase prodat
@slabici No, to právě v našem případě nejde, a ona i obec na to dost spěchá, musí být brzo zkoulaudováno, proto ta nízká cena pozemku. Přišli by o dotace na vybudování té čtvrti a zasíťování parcel, takže na to spěchají a mně by propadla ta záloha 50tis., prostě to pro nás jednoduše znamená začít stavet co nejdřív, pokud se rozhodneme, z více důvodů, které jsou docela osobní a nebudu je tu rozepisovat :-) každopádně rozhodnutí je ted na nás, ještě jsem našla jinou variantu domečku, o 15m2 menší zast.plocha, tak zkusíme přepočítat ty náklady na ten menší domek.
Já když koupím pozemek a přijdu do banky že nemám nic, jen pozemek v hodnotě 140tis., který mne ale může vyjít na 220, plus projekt a jsem minimálně na 260tisících, které nemám.. a budu si brát o to vyšší hypo.. mi přijde rozumnější jít do banky s tím, že mám 190na ruce, možná teda 200, dobře.. ale už nejsem pro ně úplně člověk na nule..
@deyana Našla jsem firmy, kde stavějí na klíč dům kolem 1,7 mil. Ale nezkoumala jsem, jestli se tam může poskládat rodina s třemi dětmi. Čistě teoreticky.. co by se stalo, kdybyste do dvou let nepostavili, ale jen rozestavěli? Možná ani nebudete jediný, za tu cenu to riziko stojí
@deyana platit 12 tis za byt je teda dost, to se nedivím, že chcete pryč a zvažujete varianty. :-(
my v domě platíme 4,5 tis (možná o pár korun míň) komplet za vše včetně popelnice a internetu, a to nemáme ani zdaleka NED.
Možná to bude znít sobecky, nabudřele, nebo drze, ale člověk si musí uvědimit, že dům nemůže mít každý, to prostě nejde a zadlužit se tak, že to bude člověk těžko splácet se závazkem 30 let je utáhnutí smyčky kolem krku. I já bych chtěl velký dům a velkou zahradu a nemám nevím co je lepší mít dům s vědomím, že budu mít co dělat ho splatit nebo žít v podnájmu nebo s hypotékou na byt a mít víc peněz třeba na cestování. A co až přijdou děti, víte že stojí jedno dítě školou povinné cca 10 - 20 000 dle věku a vemte děti dvě 8-) 8-) to už jsou pořádné náklady.
Je to o prioritách je to o životě
@slabici Já nevím, jestli se chápeme dobře :-)
Ono by se stalo vlastně "jen" to, že půjčených 50tisíc od rodičů by mi obec nevrátila.
Nicméně tady nejde o to koupit pozemek a oddálit hypotéku, protože z výplat stavět těžko budeme, a popravdě, ty dva roky jsou pro nás tak nějak akorát, nechceme "žít na stavbě" déle, než by bylo nezbytně nutné.. chceme mít i trošku normální život, vídat děti a tak, takže ono jako to naše svépomocí znamená to, že hrubou postaví zedníci, střechu firma, okna firma, a vnitřky už budeme jezdit dělat my s kamarádama, co nám dělali byt. A jak začneš hypo čerpat, je potřeba, aby práce moc dlouho nestála, v tom jsou peníze, a když to poženu do extrémů, tak každej měsíc, kdy budu platit tady nájem, je zátěž, takže tam je více důvodů, proč to stihnout, i to, že budu za ty dva roky nejdéle nastupovat do práce, možná už za rok, to se bude odvíjet zase od té hypotéky, jestli půjdu raději do práce dřív a budu to vykrývat částečně z platu a k tomu brát mateřskou. Určitě pokud bych šla do práce za ty cca 2roky, tak bych do té doby chtěla být přestěhovaná, a zase z praktických a časových důvodů.
@lenka5731 To je právě to, že jak padlo slovo, že byty do prodeje nepůjdou, tak se nám tu nechce platit tolik, když v domečku bych platila to samé. A jezdit do práce budu tak jako tak.. horší je, že tady najezdím o 20km dál (kvůli dětem - škole - babičkám a pak zpátky domů), ale katastrofa to není a podle mě za to ten domeček, zahrádka a vlastní klid stojí. Není to tak, že by to nějak hořelo, museli bychom to řešit nebo tak něco. Ale vidím to teď, co máme věcí, tři děti v jednom pokoji (zatím jsou tam dva a už je to tak tak a to maj pokoj velkej).. sklep nemáme, kola po balkonech.. lyže u babičky ve sklepě a tak dále.. prostě je nám to tu malé, 4+1byty tu nejsou a nevím, jestli by to něco řešilo, každopádně bychom byli za 4+1 na 2mio úplně stejně.. nějak nám pořád vychází nejlíp, vrhnout se na stavbu, ale strach máme a zatím převažuje, jenže to bychom neměli nikdy nic, kdybychom se hypotéky pořád tak báli.
Jediný rozdíl je ten, že pokud v nájemním bytě platíte 12.000,- a něco se stane, že nebudete mít příjmy, stát vám doplatí (příspěvek na bydlení). Pokud ale budete platit dům zhruba stejně (7000,- hypo a 5000,- provoz domu), stát vám přidá max. na ten provoz domu, ale určitě ne na hypo. V tom vidím to největší nebezpečí. Na druhou stranu.. kdyby se člověk moc bál a chtěl to všechno dělat bez hypo, neměl by celý život nic ;-)
já nevim, že každý chce za každou cenu dům :-(
Já chci zase letní sídlo ve Francouzské Polynesii, ale holt na to nemám, tak mám alespoň menší domek na hypošku :-)
Prostě když na něco nemám, tak se musím smířit s tím, co je nebo s tím, co si OPRAVDU můžu dovolit.
Holt všem není dopřáno mít "domeček, zahrádečku", někdo prostě musí bydlet v bytě, někdo u rodičů, v nájmu...prostě to tak je.
Hnát se do domu, hypotéky jen proto, že je to můj sen? Já mám snů...ale mám na ně ještě dost let a plním si je postupně, nemusím mít hned všechno teď a tady. A některé sny si prostě nesplním, to je život :-)
Hypotéka je hodně velký závazek, ne jen na teď, ale na spoustu let. Přijdou děti a to pak peníze lítají, ani člověk neví jak. Člověk by měl svůj život žít, prožít a ne být otrokem hypotéky, žít ve strachu, jestli to vyjde, jestli se něco nestane a jestli to zvládneme. Co dovolené, kultura, zábava, výlety a pod...to vše stojí peníze, ale zpříjemňuje to člověku život. Jak mu ho zpříjemní stres z hypotéky? Když budu mít hypotéku na knop, z čeho budu šetřit, abych měla nějaké peníze bokem, kdyby se něco přihodilo, kdybych chtěla v době fixace umořit část hypošky...?
Každý by si to měl propočítat, jestli na to má, vzít v úvahu tisíc a jedna věc a pak si vzít hypotéku takovou, aby se i s ní dalo ŽÍT, ne přežívat :-) A holt i v bytě se dá žít pěkně, nemusí to být nutně dům.
Stavba domu je sama o sobě dost stresová záležitost, která hodně prověří vztah a strachovat se jestli to vůbec finančně zvládnu, když budu mít hypošku na knop a jestli mi nezůstane dům ze 3/4 rozestavěný, pak už nebude kde brát a co pak?
Jo, znám vlastně jeden případ, kde se do stavby domu pustili bez hypotéky, chtěli malý dům hlavně pro děti. Situace je taková, že dům staví už 10let, sami, bez hypošky, děti za chvilku vyrostou, dům není stále ve stavu, kdy by se v něm dalo bydlet. Ale jo, dá se to i bez hypošky, ale to pak někdo staví dům 20let a mezitím mu uteče manželka (protože ten chlap je věčně na té stavbě) a děti už vyrostou natolik, že už budou řešit své bydlení.
Co třeba pár let našetřit, najít si dobře placenou práci, prostě mít nějaký ten základ a dům si pořídit až za pár let? Copak každý dneska musí mít barák už ve 25letech?
Zazněl tu názor, že proč by měli úroky hypo stoupat. No a proč ne? Nebo je tu někdo jasnovědec a ví, že tak nízké úroky jako jsou teď budou i za 5, 10, 15 let? Na to se dnes nachytá spousta lidi, jasně, nízký úrok, vždyť my to teď nějak dáme, sice s odřenýma ušima, ale jo, jdeme do toho. A pak za 5 let nastane situace, že úroky vzrostou, hypo bude třeba o 1/3 vyšší, do toho děti a už se to veze. Kolik lidí si toto vůbec uvědomuje? Samozřejmě, že to tak být nemusí, úroky můžou být stejně, nižší, ale co když ne (a této variantě já věřím víc)?
Znám z okolí dost lidí, kteří tu hypotéku nezvládli, ať z důvodu toho, že prostě chtěli dům nebo se něco přihodilo a prostě najednou to nešlo. A situace je to opravdu nezávidihodná.
Jinak k ceně domu a toho kolem a kolem-my jsme kupovali už komplet dům od developera, uvnitř nebyla jen kuchyň, jinak vše už bylo, ze 3/4 i plot, terasy, parkovací stání. Jsme tu 4 roky a každý rok vrážíme do domu nebo do zahrady cca 100.tis. - není to nikde vidět, ale je to tak. Jen kolik nás stálo osvětlení do celého domu..., nábytek máme v děcáku, v šatně a v ložnici z Ikei, kuchyň je taky Ikea, takže nic cenově náročného.
Postavit dům v nějaké ceně, o.k., ale ty výdaje pak-vybavení, zahrada. Ano, vše se dá řešit postupně, to jo, ale za jak dlouho, x let žít v nějakém provizoriu, ale hlavně, že je ten dům :-(
Navíc tyhle pidi domky (myslím tím za 1,5mil a pod.) jsou většinou bez jakýchkoliv úložných prostor, takže stavba minimálně zahradního domku nebo garáže je nutná.
Dřív jsem byla optimista, co se týká hypošky. Proč by jsme to neměli zvládnout, tolik lidí to zvládá, proč by jsme to nedali my? No a od té doby, co máme hypotéku se ze mě stal hypotékový pesimista :-(
Tak já třeba nepsala, ze bychom to měli na knop.. ale proste vím, že bez hypotéky to v našem případě nejde a nájem platit taky nechci do smrti.. I ten nájem se zvyšuje, ne jen úroky. A dosáhnout na příspěvek je celkem mazec, protože to jsou opravdu minimální příjmy. Hypotéka je pojištěná, na pul roku když člověk práci ztratí, a to si myslím, že za pul roku práci najde každý. Myslím, že pokud lidi dokáží z jedné výplaty žít a druhou mít k dispozici na cokoliv, tak je to super. Zadarmo nebydlí nikdo.. Ano, hypoteky se děsím.. Ale zároveň vím, že pokud chci bydlet ve svém, bude to stát peníze a ty nemam.. A vzhledem k věku nám taky za pár let už hypotéku nikdo dat nemusí. Bylo nám řečeno že dávají cca do 35let, jinak by musely být pro ne opravdu výborné podmínky, majetek atd. Manžel má 35 za rohem.. Já ještě teda ne, ale počítám ze můj výdělek bude vždy nižší, přece jen budu muset být v práci menší dobu, než on, kvůli dětem. Optimista co se týče hypotéky taky nejsem, i znám dost párů, který to nezvládají psychicky, a chlap raději jezdí do zahraničí nebo po republice, rodinu nevidí, aby teda měli splaceno o 5let dřív.. Tak takhle ne :-( chci žít a ne být oběť banky a holt musí každý vědět a spočítat si, jestli na tu hypotéku má, i když se něco třeba přihodí, proto si nechci půjčit 2,5mio,ale 1,8, abych to kdyžtak mohla splácet i sama. Za předpokladu, že budu mít stále stejný druh práce. Ono proste je to samé kdyby toto a kdyby tamto.. Ale kdybych se zabývala porad nějakým kdyby, nemam ani děti.. Protože co kdyby něco.. Trochu jsme odbočili asi od původního tématu.. Pardon
@deyana Dala bych s trochu pozor na ty hesla, že je hypo pojištěná. Příbuzný dělá v bance u hypoték a má na starosti právě schvalování odložení splátek.. a jak v legraci říká, "od splátek tě osvobodí akorát smrt". Pozastavení ze zdravotních důvodů se schvaluje málokdy a musíš být pomalu na smrtelný posteli, u ztáty zaměstnání se zas zkoumá, čí to byla vina (takže pokud dáš výpověď ty, platit musíš i s pojištěním neschopnosti splácet).
Jinak s věkem nevím, že by to bylo omezené. První hypo mi dali když jsem se rozvedla a bylo mi cca 34 let (a byla samoživitelka), druhou hypo nedávno, tj. ve 44ti letech. Záleží jen na tom, jaký máš příjem a jestli na to máš, věk nehraje roli.
Chce to jen dobře propočítat, já nejdu do hypo, pokud vím, že nemám našetřeno minimálně na 6 měsíců, kdyby mi vypadl příjem a jen tak, abych to byla schopná hradit i v případě, kdy budu nějakou dobu žít např. z podpory v nezaměstnanosti.
Jet s hypo na krev je opravdu bláznovství. Je třeba počítat s výpadkem jednoho platu, pokud jsou dva a s měsíčními náklady na běžný provoz
@deyana já jsem to psala obecně ;-)
jinak, máme hypotéku jako manželé, když jsme ji brali, tak manželovi táhlo už na 40let (já jsem je nezajímala vůbec) a o podmínce 35let jsem nikde neslyšela, když jsme obíhali banky. Tchán si bral hypotéku 5let před důchdem, taky to šlo a hypotéku za 5let opravdu splatil.
Pojištění hypotéky proti ztrátě práce je blbost, to ti každý dobrý finanční poradce rozmluví, protože dosáhnout na ty jejich podmínky je nemožné a stejně by ti vyplatili jen část. Je to škoda peněz, toto připojištění, to bych si raději stejnou částku dávala bokem.
Ano, chápu to, že kdyby se člověk měl pořád něčeho bát, tak nemá nic. Taky jsem si to dřív říkala, dneska už to vidím jinak. S přibývajícím věkem vidím spoustu věcí odlišně než dřív :-( jako kdybychom neměli na to zvládat hypošku (kdyby se něco stalo s manželem nebo nevím...), tak pro mě by třeba nebyl problém se sebrat a jít jinam (nelpím na domě a neberu ho jako konečnou stanici mého životního bydlení), ale pro spoustu lidí jo, něco buduješ, necháš tam spoustu roků dřiny a pak stačí málo a musíš jít jinam :-(
Jasně, že dnešní bydlení se snad ani bez hypotéky nedá řešit, ale každou chvíli se tu někdo ptá, jestli se to dá zvládnout s příjmy xy a ještě si stavět dům. Prostě když už hypotéku, tak adekvátně ke svému platu a možnostem. Když mi dá hypotéka jen na 2+kk, tam se neženu do domu. Tak holt budu bydlet 10 let v bytě a za tu dobu se může stát xy věcí a třeba najednou bum a domek bude, ale holt později a v klidu :-)
@lendy1@slabici
Tak asi budu muset přehodnotit naši poradkyni... ale teda ve spoustě věcí nám hodně pomohla.. s tím věkem nám to řekla ona, i paní ze spořky, kde jsme ted byli spíš informativně. Že se tam počítá věk při splacení a nemá být nad 70let. Takže záleží kolik půjčuješ, na jak dlouho, a hlavně pokud něčím ručíš, tak i na tom záleží. My ručit ničím nechceme, i když je něco "v záloze", ale to je taková nouzovka - a máme taky zálusk něco z toho prodat za pár let. Tak to se na to musím pořádně podívat, pročíst veškerý podmínky, ale je fakt že u úvěru jsme to pojištění rušili, protože na něj nešlo dosáhnout, ale paní nás přesvědčovala, jak je to nutné a že bez toho budeme plakat.
My jsme třeba už zažili dost, předělávka baráku v rodině, důvěra, úvěr na reko, a pak pápá vypadněte rozhodli jsme se jinak, nebudete tu vy, ale ti druzí... tak je to za náma, pár stěhování, šetření, moření dluhu, snad se jim krásně bydlí, když jsme jim to spravili :-D teď jsme konečně v situaci, kdy si můžeme dovolit tu hypo vzít a jelikož víme co to je něco splácet, tak si to musíme ještě sakra promyslet. Na druhou stranu, než to rozfrcat za blbosti, to radši za baráček, a ve finále budu na tom fin.stejně jako tady.. co vím, tak zde je třeba 8x tak drahá voda, než tam, a tam je prý kojenecká - 15.-kubík.
Ještě mám na sebe napsaný velký byt po celkové reko, tam bydlí ještě naši, a až jednou nebudou, byt prodám a hypotéku umořím. To jsou ale plány daleké budoucnosti a spíš se na ně nevážu, vážu se na tu myšlenku, že to budeme celou dobu splácet. Tento byt jsme si předělali s pomocí kamarádů asi tak za třetinovou hodnotu, než by byla normálně, na tom to vidím, že to šlo, ještě nám zbyla spousta matroše, např. elektrické kabely máme několik cívek ještě, nějaké zásuvky, svítidel mám půl skříně, protože to často měním, nářadí spoustu co bylo třeba tehdy pokupovat, dole mám ještě omítky a barvy, který teda postupně používám na přemalby tady :-D Pak mám na obci zde nějakou jistinu, několik nájmů s inkasy, které potom dostanu, a za byt budu chtít odstupné od příštích majitelů, tak jako chce každý, kdo investoval a přenechává dál.. a tak dále, byt je kompletně nově vybavený skříněma, ložnice nová, to by se jen přesunulo, děti mají pokojíček relativně nový a ne úplně levný, to bych taky už nekupovala, tak co se týče vybavení, řekla bych že dost toho prostě přesuneme. Obývací místnost s kuchyní teda bude asi nová, to jo, předsíň tu asi necháme. Jinak nám matky naznačily, obě, že maj stavebka, který př.rok končí, kdyby náhodou, to taky není k zahození, i když jim vděčná být nechci, ale je dobrý, že víme, že na nás s tím myslí.
Jako já si taky říkám, když bude nejhůř, tak se bude muset barák prodat a my zpět do bytu, ale to si nechci ani připouštět.. píšu tady, jak kdybych už stavěla :-N :-N :-N a přitom ani nevím, jestli to fakt chci, nebo radši klídek a ještě si pár let pohovět a trochu utrácet... :-D
@anetinka77 my jsme stavěli svépomocí, vyšel nás před 4 lety na 1300000,- podsklepený. Ale dělali jsme si všechno sami, krom rozvodů vody, topení a oken :-) pak záleží kolik chcete invesovat do interiéru. Nedávno jsme se dívali jaké jsou ceny materiálu jako jsou cihly apod., tak jsou levnější než když jsme je kupovali my.