Je to pravda ?

Ahoj všem, rad bych se zeptal, je možné v dnešní době postavit zděný rodinný dům na klíč za cca 6M? Ptám se z jednoho důvodu. Radí bychom si nechali postavit dům. A četl jsem článek, že né vždy se vyplatí stavět svépomoci. Větší firma má levnější material. Koukal jsem na pár firem a ceny mají akorát na náš budget. Někde je to za 5M někde za 6M. Cca 165m2. Nemá někdo zkušenosti například s nějakou firmou z jižní Moravy, Brno venkov? Díky moc
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od snowkill:

Ahoj všem, rad bych se zeptal, je možné v dnešní …
@snowkill 165m2 užitné? Jedno patro nebo více? Jaké technologie? Na klíč bych ke všemu níže uvedenému připočítal min. tak 10%, pokud nenarazíte na férovou firmu, která Vás nechce jen oholit. Podle mě asi nějak takto: - základ tak 40.000/m2, - slušný standard 50.000/m2, - nadstandart 60.000 až nekonečno/m2 😀 Takže když půjdete v základu, tak bych počítal min. tak 6,5 mil. - i s ohledem na plochu domu. A jelikož v průběhu stavby (nebo možná už na začátku) stejně dojdete k tomu, že základ Vám u všeho nestačí, tak to podle mě nakonec povyskočí spíše k 7,5 mil. Bavíme se samozřejmě bez vnitřního vybavení. My aktuálně dostavujeme kousek od Brna dvoupatrový dům + úložná půda, užitná cca 125 m2, zčásti zakopaný ve svahu (půlka domu je z betonu a fúra železa, což vše prodražilo), TČ voda-vzduch, rekuperace, zbytek bych hodnotil jako slušný standard. Hrubou (bez oken) nám stavěla jedna firma. Na zbytek domlouváme jednotlivé řemeslníky. Tady to chce opravdu dobře vybírat, my jsme zatím měli docela štěstí na kvalitu, která však jde velmi často ruku v ruce s cenou. Úplně na začátku stavby jsem si udělal vlastní nacenění - X sloupců a tabulek v excelu - a zatím se skutečné ceny pohybují na úrovni 80-105% odhadu. Z toho plyne, že lepší je počítat spíše s horší variantou a pak být mile překvapen, když člověk něco ušetří oproti svému odhadu 🙂 Když to shrnu, tak sakumprásk včetně projektu, přípojek a kuchyně (pokud budou mé odhady i nadále plus minus vycházet), avšak bez větších teréních úprav, bychom se mohli vejít tak do 6 mil., tj. cca 50.000/m2. Ale dokud nemáme skutečně dostavené, tak to jsou stále jen odhady (napiš na konci roku a měli bychom mít téměř finální rozpočet 😉).
Odpovědět
Profilova fotka
rozhodně nepředpokládej, že pokud má firma levnější ceny za materiál, tak je přenese na tebe...první prozření, druhý - nikdy se nic neslevní, třetí v průběhu stavby se začne vše navyšovat, jak náklady, tak tvoje náročnost jak na provedení tak na detaily, tak na vybavení, technologie.
Odpovědět
Samozřejmě, že stavba svépomocí má své výhody, ale každý si to představuje tak, že to bude o polovinu levnější. Nebude. A je tam i velká pravděpodobnost, že spoustu věcí zkazíš a už s tím neudělá nikdo nic. Raději si to dát udělat firmě a pořádně, kvalitně, navíc za kratší dobu.
Odpovědět
Mel jsem par firem a zivnostniky na stavbe ani jedna firma to nedala za nakup a jednu kterou jsme nakonec vyhodili to davala za o dost vic nez cenikovka deku, ktery mam 2km od baraku. U zivnostniku to kupodivu bylo ze vetsina mi dala fakturu z obchodu materialem a tu jsem platil za jejich nakupni cenu (ale vetsinou to byli lidi z okoli doporuceny skrze sousedy atd...). Takze to spis bylo stesti. Za me jediny dva duvody proc firma muze vyjit levneji je cas (vetsinou to postavi rychleji kdyz vy to budete stavet 5let tak material bude akorat drazsi a drazsi...) druhy duvod je ze vy nisto traveni casu na stavbe budete vydelavat penize (nebo travit cas s rodinou atd... ale vemete to jako benefit ze tento cas budete mit pro sebe). Dalsi faktor muze byt ze pokud jste v najmu tak ho budete platit kratsi dobu ale i tak vas pravdepodobne firma vyjde o dost draz. Levneji vyjdou zivnostnici a ridit si to sam nebo si nekoho zaplatit...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od faro202:

Samozřejmě, že stavba svépomocí má své výhody, al…
@faro202 až na to, že firma na tom chce vydělat. Takže rychle, kvalitně a levně je nedosažitelný trojúhelník. Buď to bude kvalitně a pomalu a draze nebo to bude rychle a draze a nekvalitně :) Na stavbě se snaží většina řemeslníků si doporučené postupy zjednodušit, urychlit, ojebat...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od majkeeip:

@snowkill 165m2 užitné? Jedno patro nebo více? Ja…
@majkeeip je levnější varianta nechat si teda postavit jen hrubou stavbu? Když koukam prostě na stavební firmy tak si říkám, že do 6M postavit můžeme. Nejradši bych bungalov. Máme rovný pozemek, skoro čtverec, všechny přípojky u pozemku. https://www.enerdomy.cz/katalog/exclu... https://www.liberohaus.cz/domy/libero/ https://www.smartstavby.cz/projekty-r... https://www.rdrymarov.cz/family-127--1
Odpovědět
Dal jsem poptávku na nejremeslnici.cz ozvaly se dvě firmy obě hodně kladné hodnocení na webu.
Odpovědět
Profilova fotka

@majkeeip je levnější varianta nechat si teda pos…
@snowkill helé, je uplne jedno, jakej obrázek pošleš, kolikrát to řekneš, prostě to za odhad ceny letos, NIKDY nepostavíš - musela by se stát spousta souvisejícíh věcí, který se z logiky věci NIKDY nestanou. A troufám si říct, že k tomu odhadu si připočítej klidně 30%...nemáš venek, zahradu, plot, a bůhví co si ještě vymyslíš ty, nebo přítulkyně po cestě.....
Odpovědět
Záleží, kde stavíte, my v Praze a na 60 tis. za metr čtverečný ta cena na klíč ZAČÍNÁ. Vše je prostě hodně drahé. A to je cena za stavbu na klíč, nikde není nábytek, plot, věcí okolo baráku, žaluzie atd. Situace s řemeslníky je hrozná, dělá v tom spousta blbů a ti, co to fakt umí, budete nahánět měsíce i roky a to si pište, že si to nechají zaplatit. Na jedné jediné věci jsme tady u baráku chtěli ušetřit a hádejte, která se pokazila :D Jediná možnost, jak ušetřit, je najít někde čas (pokud ještě nejsou děti, tak to asi není tak likvidační), naučit se něco sám a udělat si to. Případně si k ruce vzít pár Ukrajinců a dělat jim stavbyvedoucího. Případně stavět hodně na etapy, nechat si udělat hrubou a stavět postupně, pomalu, jak dovolí finance, čas, energie....Známá takto staví šest let, teď už je snad u konce, ale je spokojená.
Odpovědět

Ahoj všem, rad bych se zeptal, je možné v dnešní …
@snowkill Bydlíte v Brně, tak předpokládám, že chcete stavět vJmk. Pozemek máte, super. Řekl bych, že by Vám 6 mega mohlo stačit. Samozřejmě jen na samotnou stavbu, bez vybavení a dalších věcí na pozemku (přípojky, chodníky, dlažba, příjezd, parkování, oplocení, atd.). Hodně záleží na tom, jaké materiály zvolíte. Na to ostatní počítejte aspoň další dvě mega. Za ideální považuji systém, že stavbu zadáte dobré firmě na klíč, zaplatíte si dobrý stavební dozor investora a ušetřený čas věnujete vydělávání peněz. Ušetříte hromadu času i nervů.
Odpovědět
Profilova fotka
No já teda znám pár lidí, co stavěla na klíč a o ušetření času a nervů nelze hovořit. Ale ano, asi to nebyla dobrá firma. Bohužel to se předem dost těžko určuje. Já zvolil formu najímání živnostníků, ale i tak jsem si pár věcí dělal sám a nějaké společně s řemeslníkem. Takto mi to vyhovovalo. Měl jsem plnou kontrolu nad stavbo.
Odpovědět

@snowkill netuším, která varianta je levnější, já mám zkušenosti jen s jednou 🙂 Upřímně, shánět jednotlivé řemeslníky a vše s nimi domlouvat zabere neskutečné množství času a stojí mnoho nervů. A ještě k tomu můžete narazit na nějakého nespolehlivého patlala a tím se vše protáhne, zkomplikuje a prodraží. Já už jsem v průběhu stavby asi 100x konstatoval, že znovu jedině na klíč nebo svépomocí 😄 S takovou velikostí si nemyslím, že byste se byli schopni vlézt do 6 mil. Počítejte s tím, že vždy se něco prodraží. Ale třeba se Vám to povede. Btw pokud máte budget jen cca 6 mil., opravdu potřebujete tak "velký" dům?
Odpovědět
Článek se načítá

@snowkill vloni jsme přebírali od RDR patrový Family 182+1M. Máme to ale jako 2gen. 2+kk/5+kk. V patře fr. okna, rekuperace, podlahovka. Projekt začínal na cca 3,8mio. + základovka. Ta byla tuším kolem 600tis. Jenže pak přišly technologie, obklady, podlahy .... Snížili jsme nároky na barevná okna, předokení žaluzie, krb a komín. Obklady a podlahy jsme se snažili vybrat ve standardu. S cenou jsme lehce přes 6mio. Kuch. linky a dveře po své linii, k tomu studna a přívod vody, elektřina, dČOV, dešťová nádrž, podzemní část okapů, plot, chodníky .... minimálně další 2mio v tom ještě utopíme. Takže je super vidět projekt za 5,9mio, ale i jen za samotný dům se to navýší. A pak to další k tomu a okolo. Na drihou stranu - výstavba fakt rychle a v pohodě. Za 30dní klíče v ruce.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m2s:

@snowkill vloni jsme přebírali od RDR patrový Fam…
@m2s To ma vždy celkom desí ako firma dokáže dodať dom tak rýchlo. Samotná drevostavba ok, ale u suseda druhý deň po vyliatí základovej dosky betón zakryli PVC hydroizoláciou a hneď do čerstvého zakotvili nosné steny. Nejaké technologické prestávky sa dodržovať musia, ale to sú veci, čo už nikto nikdy neskontroluje a vyreklamovať sa nedajú.
Odpovědět
Profilova fotka

Dal jsem poptávku na nejremeslnici.cz ozvaly se d…
@snowkill takovejch recenzí ti na internetu napíšu klidně 30 za půl hodiny.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od roman_:

@m2s To ma vždy celkom desí ako firma dokáže doda…
@roman_ od toho je stavební dozor investora a holt musí fungovat komunikace a nastavení pravidel. Neskutečně se ten člověk na stavbě vyplatí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@m2s To ma vždy celkom desí ako firma dokáže doda…
@roman_ deska se dělala v říjnu cca v první polovině tuším, stavět začali 8.11. Takže to bylo v pohodě. 👍🏻
Odpovědět
Ahoj, díky za komentáře, no věc se má tak dal jsem poptávku, doscela firem se ozvalo. Nějaké schůzky už poběhly něbo proběhnout. Zatím to vypadá tak že není problém postavit takový dům do 6M v nějakém to standardu. Spiš co me ještě zajímá, hledat si projektanta zvlášt něbo je lepší ho mít tom balíčku domu na klíč? Výjde to ze zkušeností šul nul nebo ? Díky
Odpovědět

Ahoj, díky za komentáře, no věc se má tak dal jse…
@snowkill Nezávislý projektant by Vám k tomu dodal nezávislý rozpočet a to sa hodí. V "nejakom" štandarde sa to postaviť určite dá. Záleží kde všde ste ochotní robiť kompromisy. Aj nové auto v "nejakom" štandarde zoženiete za 300 tisíc, ale potom si začnete pridávať tu tempomat, tu klimatizáciu, tu vyhrievané sedačky, tu parkovaciu kameru a rázom ste na dvojnásobku ani neviete ako.
Odpovědět
Profilova fotka

Ahoj, díky za komentáře, no věc se má tak dal jse…
@snowkill měli jsme projektanta a architekta v jednom balíku (platila se jedna částka) s tím, že po dokončení projektu jsem si nechal udělat vizualizace každé místnosti. Takže určitě se vyplatí to mít v jednom balíku, ještě teda dodám, že oni spolupracovali s firmou, která pro ně ty domy stavěla, takže to co nakreslili šlo vyrobit a postavit (což není úplně vždy pravidlem)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?